Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ανακοίνωση κατοίκων Κοσμηράς για τον Χ.Υ.Τ.Υ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 15-5-11 στην Κοσμηρά, συνέλευση φορέων και κατοίκων του Δ.Δ. Κοσμηράς, με μοναδικό θέμα τη διαμόρφωση άποψης επί της πρότασης της αρμόδιας επιτροπής περί χωροθέτησης εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, και ΧΥΤΥ, σε τρεις περιοχές στο οροπέδιο Τσούκας Κοσμηράς.

Η Συνέλευση ομόφωνα κατέληξε στις παρακάτω επισημάνσεις, θέσεις, ερωτήματα και ενέργειες.
Επισημάνσεις:

H Κοσμηρά είναι ένα δημοτικό διαμέρισμα με ταχύτατη οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας ακριβώς του ήπιου ξηρού κλίματος και της μοναδικής φυσικής ομορφιάς που διαθέτει. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 50 χρόνια μέχρι και σήμερα έχουν αναπτυχθεί γύρω από την περιοχή (σε αποστάσεις <500μ) αλλά και μέσα σ’αυτήν δράσεις που επιβάρυναν σημαντικά την οικολογική ισορροπία της περιοχή μας και τηn υγείας των κατοίκων της, όπως η λειτουργία λατομείων και εργοστασίου επεξεργασίας πίσσας στα βόρεια, η χωματερή της Δουρούτης και η ανάπτυξη πτηνοτροφικών μονάδων στα βορειοδυτικά, η Εγνατία οδός στα Ανατολικά, η επικείμενη διέλευση της Ιονίου μέσα από τον οικιστικό της ιστό κλπ.Οι προτεινόμενες περιοχές στην Τσούκα, δεν ενδείκνυνται κατά την άποψή μας για την κατασκευή Εργοστασίου και ΧΥΤΥ και αυτό γιατί: α) από την περιοχή αυτή (ειδικά στην θέση Αγ. Σάββας) περνούν αέρια ρεύματα από το Ιόνιο τα οποία προσδίδουν αυτό το υπέροχο κλίμα στην περιοχή. Η κατεύθυνση αυτών των ρευμάτων από Δυτικά προς Ανατολικά θα φέρνει σε όλη την περιοχή του Λεκανοπεδίου της μυρωδιές και τα αέρια, από την δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί, β) η περιοχή έχει ασβεστολιθικά πετρώματα, ακατάλληλα για δραστηριότητες τέτοιου είδους που θα προκαλέσουν ζημιά στον υδροφόρο ορίζοντα όλου του Λεκανοπεδίου, γ) η περιοχή γειτνιάζει με δασικές εκτάσεις και με αρχαιολογικούς χώρους, δ) στην περιοχή αναπτύσσονται δραστηριότητες πολιτιστικές, θρησκευτικές, γεωργικές (αμπελώνες), κτηνοτροφικές, αλλά και αναψυχής και υπάρχουν ατομικές ιδιοκτησίες. ε) επιπρόσθετα με βάση το προσφάτως εγκριθέν ΣΧΟΑΠ του πρώην Δήμου Μπιζανίου, οι προτεινόμενες από την επιτροπή θέσεις, ανήκουν είτε στην περιοχή προστασίας αρχαίου θεάτρου Δωδώνης (οπτική επαφή, απόσταση 4χλμ) είτε στην περιοχή παραδοσιακών και βιολογικών καλλιεργειών (ΦΕΚ 529/19-10-09). (βλ. επίσης επισυναπτόμενη τεχνική έκθεση αξιολόγησης).

Ερωτήματα:

-Mε ποια κριτήρια ο Δ. Ιωαννιτών πρότεινε 3 περιοχές στα όρια του Δήμου, που και οι 3 βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική θέση (Τσούκα);

-Γιατί δεν υπήρξε διαβούλευση και ενημέρωση με τις αρχές και τους κατοίκους της περιοχές ως οφείλεται σε μια ευνομούμενη πολιτεία;

-Για ποιο λόγο ο Δήμαρχος προσέτρεξε να προεξοφλήσει την υιοθέτηση της πρότασης της αρμόδιας επιτροπής με απούσα την άποψη των κατοίκων της περιοχής;

Θέσεις:
Απορρίπτουμε ομόφωνα τις προτεινόμενες θέσεις στην περιοχή Τσούκα με τα επιχειρήματα που αναπτύξαμε στις επισημάνσεις μας και είμαστε αντίθετοι σε κάθε ενέργεια που θα επιβαρύνει επιπλέον την περιοχή μας.Θα αγωνιστούμε για την αποτροπή της εγκατάστασης εργοστασίου και ΧΥΤΥ στην περιοχή μας, στην περίπτωση που προκριθεί η θέση αυτή, με κάθε τρόπο και σε βάθος χρόνου.Δεν είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη οποιασδήποτε δραστηριότητας που αποσκοπεί στην πρόοδο και ευημερία του κοινωνικού συνόλου, με την επισήμανση ότι σε αυτό το σύνολο ανήκουμε και εμείς.Ο διάλογος και τα επιχειρήματα αποτελούν το ύψιστο εργαλείο κοινωνικής διαβούλευσης και σε αυτόν θέλουμε να είμαστε παρόντες.

Ενέργειες:

H συνέλευση αποφάσισε:

Την δημιουργία επιτροπής αγώνα.

Η επιτροπή να επιδώσει το παραπάνω ψήφισμα στον Δήμαρχο Ιωαννιτών και στον Περιφερειάρχη Ηπείρου και ως Δελτίο τύπου στα έντυπα μέσα ενημέρωσης.

Να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 18-5-11, για τους σκοπούς και τις θέσεις της

Να ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της επιτροπής χωροθέτησης για αποσαφηνίσεις και εξηγήσεις αλλά και για να κάνει γνωστές τις θέσεις της.
Να συντονίσει την δράση της με τα άλλα Δημοτικά διαμερίσματα που θίγονται και προβεί σε κάθε άλλη ενέργεια προς υλοποίηση των αποφάσεων της συνέλευσης.

Η Επιτροπή αγώνα:
Ονοματεπώνυμο       Ιδιότητα
Παππάς Αθανάσιος Πρόεδρος Τ. κοιν.

Οικονόμου Γεώργιος Γυμναστής

Τζιάλλας Δημήτριος Νοσηλευτής

Μπαζάκας Κωνσταντίνος Χημικός Γ.Χ.Κ.

Σαΐνης Ιωάννης Βιολόγος Παν/μιο Ιωαννίνων

Αναρτήθηκε από epirusgate




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου