Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Μια ρεαλιστική Πρόταση

Ντάκουλας Βαγγέλης
Εκπαιδευτικός


Όπως γνωρίζετε στο Θεσπρωτικό αυτή την στιγμή χτίζεται ένα νέο δημοτικό σχολείο το όποιο υπέρ επαρκεί για της εκπαιδευτικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Το σχολείο αυτό θα είναι το πρώτο «πράσινο» σχολείο στην περιοχή της Ηπείρου.
Το σχολειό αυτό θα είναι ένα κόσμημα για την περιοχή το όποιο φιλοδόξει να αντικαταστήσει ένα σχολείο το οποίο αποτελεί ένα από τα ποιο ιδιαίτερα αν όχι το ποιο ιδιαίτερο και σίγουρα το ποιο εντυπωσιακό λόγο όγκου και αρχιτεκτονικής κτήριο της περιοχής της Λάκας.
Είναι ευρέως γνωστό ότι σε πολλά χωριά που έκλεισαν σχολεία αυτά σε σύντομο χρονικό διάστημα είχαν πολλά προβλήματα, μετατράπηκαν σε αποθήκες ή καφενεία ή κοινοτικά γραφεία. Βεβαία μια σχιστή διέξοδος δόθηκε από την προηγούμενη τοπική αρχή που παραχώρησε την χρήση των κλειστών σχολείων σε πολιτιστικούς συλλόγους.
Βέβαια για το υπάρχον σχολείο του Θεσπρωτικού πιστεύω ότι αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση.
Θα πρότεινα κατ αρχήν να διερευνηθεί (πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα) καθώς και να συζητηθεί η ανακήρυξη του σε διατηρητέο ή «μνημείο».
Επίσης να αρχίσει άμεσα μια μελέτη για την αποκατάσταση του και την στέγαση σε αυτό όλων των υπηρεσιών που θα απομείνουν (όσων απομείνουν) στον πρώην Δήμο Θεσπρωτικού.
Αναγκαιότητα για μεγάλο ενιαίο χώρο δεν πιστεύω ότι υπάρχει μιας και ο παρακείμενος χώρος της Εκκλησίας αλλά και ο χώρος πολλαπλών χρήσεων του γυμνασίου – λυκείου καλύπτει της ανάγκες της περιοχής.
Επίσης θα μπορούσε να στεγαστεί μια μικρή Δημοτική Βιβλιοθήκη που να εξυπηρετεί λίγες ώρες εβδομαδιαία τους κατοίκους,(ίσως κάποιος υπάλληλος του Δήμου εν ώρα εργασίας).
Μια ακόμα καλή εξέλιξη θα ήταν η δημιουργία νότιο-δυτικά του κτηρίου στο πρανές ενός ανοιχτού πέτρινου θεάτρου.
Ο χώρος αυτός θα μπορούσε να κτιστεί αμφιθεατρικά μιας και η τοποθεσία ενδείκνυται, και αν εξυπηρετεί πολιτιστικές και άλλες ανάγκες τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου