Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για τα έργα επεξεργασίας λυμάτων σε Άρτα και Πρέβεζα

Ο Βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Παπασιώζος προσυπέγραψε ερώτηση, την οποία κατέθεσαν στη Βουλή στις 19-05-2011, (Αριθ. πρωτ. 16558) από κοινού, με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη και Δημήτριο Τσουμάνη, προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη με θέμα: «Αναγκαία η επιτάχυνση υλοποίησης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων στην Άρτα και την Πρέβεζα». Η ερώτηση έχει ως εξής: «Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες ρύπανσης του Αμβρακικού είναι τα αστικά λύματα που προέρχονται από οικισμούς οι οποίοι γειτνιάζουν με τον κόλπο.
Το ευαίσθητο οικοσύστημα του Αμβρακικού επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την ανθρωπογενή δραστηριότητα, παρόλα αυτά η ρύπανση από τα λύματα παραμένει ένα από τα ζητήματα προτεραιότητας που είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώθηκε κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Τομέα Περιβάλλοντος και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή της Άρτας και της Πρέβεζας και της ενημέρωσης από αρμόδιους τοπικούς φορείς.

Παρόλα αυτά, όμως, οι υποδομές διαχείρισης λυμάτων οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες για την περιοχή έχουν ελάχιστα προχωρήσει μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα στην Άρτα, οι εγκαταστάσεις διαχείρισης λυμάτων και τα αποχετευτικά δίκτυα που προβλέπονται στον Άραχθο και το Κομπότι όπως και στην Πρέβεζα, οι αντίστοιχες υποδομές στο Λούρο και το Φανάρι, έχουν μέχρι σήμερα μηδενική πρόοδο υλοποίησης μέσω του ΕΠΕΡΑΑ. Έχει μεγάλη σημασία να προωθηθούν από το αρμόδιο Υπουργείο έργα επεξεργασίας λυμάτων ειδικά σε προβλεπόμενους οικισμούς που γειτνιάζουν με ευαίσθητα οικοσυστήματα και προστατευόμενες περιοχές. Η Άρτα και η Πρέβεζα είναι περιοχές με ιδιαίτερη σημασία για την προστασία του Αμβρακικού γι΄αυτό και είναι ανάγκη να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν από το Υπουργείο η ένταξη και η υλοποίηση των έργων επεξεργασίας λυμάτων που προβλέπονται ώστε να αντιμετωπιστεί ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες ρύπανσης του κόλπου. Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

-Που οφείλεται η καθυστέρηση ένταξης και υλοποίησης των παραπάνω έργων στις περιοχές της Άρτας και της Πρέβεζας;

-Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης και ολοκλήρωσής τους;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου