Στην αναμονή η αυτοδιοίκηση για το Προεδρικό Διάταγμα
Σε μακρά μεταβατική περίοδο βρίσκεται η πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση ως προς την εκλογή νέων συλλογικών οργάνων σε επίπεδο Περιφέρειας πλέον, δηλαδή των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) που θα αντικαταστήσουν τις ΤΕΔΚ των νομών. Πάντως οι συσχετισμοί δυνάμεων δείχνουν ότι όποτε και να γίνουν οι εκλογές οι αιρετοί από το χώρο του ΠΑΣΟΚ μπορούν άνετα να αποκτήσουν την πλειοψηφία και την προεδρία στο διοικητικό συμβούλιο.
Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που το υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε προ μηνός και πλέον στην ΚΕΔΚΕ και τις ΤΕΔΚ για διαβούλευση, δεν προωθήθηκε ακόμη για υπογραφή, μετά τις προτάσεις που έγιναν και αφορούσαν κυρίως την εκπροσώπηση των μικρών παρατάξεων στη γενική συνέλευση και άλλα ζητήματα.
Μέχρι και χθες τουλάχιστον δεν υπήρχε κάποια ...είδηση από το υπουργείο Εσωτερικών και με βάση τα προβλεπόμενα στο σχέδιο Π.Δ, η Ήπειρος θα έχει Περιφερειακή Ένωση Δήμων (των 18 που προέκυψαν με τον «Καλλικράτη») με γενική συνέλευση 125 εκπροσώπων και 21μελές διοικητικό συμβούλιο στο οποίο τα 12 θα είναι υποχρεωτικά δήμαρχοι.
Αν και δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές, η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί παρά να περιμένει την υπογραφή του και την έναρξη της διαδικασίας για να εκλεγούν τα νέα συλλογικά όργανα, οι ΠΕΔ και η ΚΕΔΕ.
Κατατέθηκαν προτάσεις από την ΤΕΔΚ
Τυπικά οι διοικήσεις των ΤΕΔΚ υφίστανται, αλλά δεν μπορούν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις, ενώ και η χρηματοδότηση τους καθίσταται δύσκολη και σε ορισμένες ΤΕΔΚ υπάρχει πρόβλημα ακόμη και κάλυψης λειτουργικών εξόδων, αφού τα έσοδα προέρχονται από ποσοστό των ΚΑΠ που παρακρατούνται αναλογικά από κάθε ΟΤΑ.
Η ΤΕΔΚ Νομού Ιωαννίνων συζήτησε επί του προτεινόμενου σχεδίου και όπως πληροφορηθήκαμε κατέληξε σε παρατηρήσεις και προτάσεις που απεστάλησαν στην ΚΕΔΚΕ και στο υπουργείο Εσωτερικών.
Έδρα της ΠΕΔ Ηπείρου θα είναι η έδρα της Περιφέρειας, δηλαδή τα Γιάννινα, ωστόσο παράρτημα μπορεί να λειτουργεί και σε περιφερειακή ενότητα-νομό με πάνω από τέσσερις δήμους και αυτός είναι μόνον η Άρτα.
Με την απογραφή του 2001
Με βάση το σχέδιο προεδρικού διατάγματος η εκπροσώπηση των δήμων της Ηπείρου στη γενική συνέλευση και λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό κάθε δήμου με την απογραφή του 2001 βέβαια, ανά νομό είναι, 59 ο νομός Ιωαννίνων με οκτώ δήμους, 29 ο νομός Άρτας με 4 δήμους, 21 ο νομός Πρέβεζας με 3 δήμους και τους λιγότερους, 16 ο νομός Θεσπρωτίας επίσης με 3 δήμους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται αυτοδίκαια οι 18 δήμαρχοι.
Για να προκύψει το εκλογικό μέτρο διαιρείται ο πληθυσμός της Περιφέρειας που είναι 353.820 κάτοικοι με τον αριθμό των μελών της γενικής συνέλευσης, δηλαδή 125 και αφού αφαιρεθεί ο αριθμός των δήμων, που είναι 18. Από το πηλίκο της διαίρεσης προκύπτει το εκλογικό μέτρο και αυτό διαιρείται με τον πληθυσμό κάθε δήμου για να προκύψει ο αριθμός των εκπροσώπων.
Σε 20 μέρες από την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος θα πρέπει να εκλεγούν, εκτάκτως για αυτή τη θητεία, τα νέα Συλλογικά όργανα της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, αφού πρώτα τα δημοτικά συμβούλια εκλέξουν τους αντιπροσώπους που τους αναλογούν με βάση πληθυσμιακά κριτήρια και μόνο.
Οι εκρπόσωποι ανά δήμο στο νομό Ιωαννίνων
Αναλυτικά οι δήμοι του νομού Ιωαννίνων εκλέγουν, αν δεν αλλάξει κάτι στο σχέδιο Π.Δ, στη γενική συνέλευση τους εξής εκπροσώπους, εξαιρουμένων των 8 δημάρχων οι οποίοι μετέχουν αυτοδίκαια:
-Ο μεγάλος δήμος Ιωαννιτών με πληθυσμό 97.657 κατοίκους και 41μελές δημοτικό συμβούλιο εκλέγει 30 εκπροσώπους, εκ των οποίων τα 3/5 από την πλειοψηφία και τα 2/5 από την μειοψηφία. Με ξεχωριστή ψηφοφορία η εκλογή για πλειοψηφία και μειοψηφία και ψηφίζουν μόνο η σύμβουλοι της κάθε πλευράς.
-Ο δήμος Ζίτσας με πληθυσμό 17.293 κατοίκους και 27μελές δημοτικό συμβούλιο, 5 εκπροσώπους.
-Με 4 εκπροσώπους ο δήμος Δωδώνης, με πληθυσμό 13.939 κατοίκους και 27μελές Δ.Σ.
-Ο δήμος Πωγωνίου με πληθυσμό 11.092 κατοίκους και 27μελές συμβούλιο εκλέγει 3 εκπροσώπους.
-Και ο δήμος Κόνιτσας με πληθυσμό 9.294 κατοίκους και 21μελές συμβούλιο εκλέγει 3 εκπροσώπους.
-Από 2 εκπροσώπους εκλέγουν οι δήμοι Μετσόβου (πληθυσμός 7.835 και 21μελές συμβούλιο), Ζαγορίου (6.032 κάτοικοι) και Βορείων Τζουμέρκων (7.097 κάτοικοι) και ουσιαστικά με το δήμαρχο θα έχουν από έναν σύμβουλο από την πλειοψηφία και τη μειοψηφία. Η εκπροσώπηση αυτών των δήμων είναι όντως μικρή.
Στους άλλους νομούς
Στους άλλους νομούς της Ηπείρου οι εκπροσωπήσεις (εξαιρουμένων των δημάρχων) είναι:
-Νομός Άρτας, για το δήμο Αρταίων 13 εκπρόσωποι, Νικολάου Σκουφά 5, Γ. Καραϊσκάκη 3 και Κεντρικών Τζουμέρκων 4.
-Νομός Πρέβεζας, δήμος Πρέβεζας 9, Πάργας 4 και Ζηρού 5.
-Νομός Θεσπρωτίας, δήμος Ηγουμενίτσας 7, Φιλιατών και Σουλίου από 3 εκπροσώπους.
Οι συσχετισμοί δείχνουν κυριαρχία αιρετών από το ΠΑΣΟΚ
Από τους συσχετισμούς δυνάμεων και την εκπροσώπηση και με δεδομένο ότι οι εκλογές για το διοικητικό συμβούλιο είναι καθαρά παραταξιακές και κομματικές, εν πολλοίς, προκύπτει ότι οι αιρετοί από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς που κέρδισαν τους περισσότερους από τους 18 δήμους, μπορούν άνετα να αποκτήσουν την πλειοψηφία και την προεδρία. Στις ΤΕΔΚ που ...απέρχονται η παρατάξεις από το χώρο της Ν.Δ ήλεγχαν και τις τέσσερις, ωστόσο ο «Καλλικράτης» με τη μείωση των δήμων και την επικράτηση ψηφοδελτίων που στηρίχθηκαν επίσημα ή ανεπίσημα από το ΠΑΣΟΚ μάλλον φέρνει αλλαγή σκηνικού. Για παράδειγμα στο νομό Ιωαννίνων οι 7 από τους οκτώ δημάρχους εκλέχτηκαν με στήριξη ή προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, στην Πρέβεζα οι δυο από τους τρεις, στη Θεσπρωτία και οι τρεις και στην Άρτα υπάρχει μια ισορροπία με δυο εκατέρωθεν, με τη Ν.Δ.
Βέβαια σε μια εκλογική διαδικασία θα παίξουν ρόλο και τα πρόσωπα και σε ποιον θα καταλήξει το ψηφοδέλτιο που θα συγκροτηθεί, όμως ακόμη είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα για πρόσωπα και ποιος δήμαρχος μπορεί να είναι ο πρόεδρος της ΠΕΚ Ηπείρου.
Πηγή: Νέοι Αγώνες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου