Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΛΑΪΚΙΣΜΟ

ΟΤΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ ΜΠΑÏΛΗΣ & ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ- ΡΑΓΚΟΥΣΗ
«Δεν απειλείται η βιωσιμότητα των δήμων της χώρας» η διαπίστωση της κυβέρνησης μέσα από τα επίσημα χείλη των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, οι οποίοι παρουσίασαν χθες επίσημα στοιχεία για τα οικονομικά μεγέθη της Αυτοδιοίκησης που ανήρτησαν όλοι οι δήμοι και οι περιφέρειες στην Κεντρική Βάση Δεδομένων. 4 δισ. έσοδα λοιπόν και 3,8 λειτουργικά έξοδα από τους Καλλικρατικούς Δήμους.
Οι δύο υπουργοί προσπάθησαν να αποδείξουν ότι ο Καλλικράτης έχει αποδώσει εξαιρετικούς καρπούς αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν το 2010 υπολογίζεται ότι εξοικονομήθηκαν περίπου 900 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας για το 2010 και 2011 ανέρχεται στο ποσό των 1,4 δισ.
Άρα λοιπόν όλα καλά και όλα ανθηρά στους Δήμους παρότι το Κεντρικό Όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανακοινώσει πιθανό λουκέτο στους δήμους.
Επιπλέον ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε αλλαγές στον τρόπο κατανομής των πόρων στους δήμους, και εύρεση φόρμουλας, ώστε να μην εξαρτώνται από το ύψος των φορολογικών εσόδων του κράτους, ενώ ο κ. Ραγκούσης τόνισε με την σειρά του ότι «ήρθε η ώρα να τελειώσει ο αυτοδιοικητικός λαϊκισμός», αφήνοντας αιχμές για τη στάση της ηγεσίας της Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων.
Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν και στους εξαιρετικά προβληματικούς οικονομικά ΟΤΑ για τους οποίους δήλωσαν ότι θα μπουν σε επιτήρηση με ένα σύστημα αναδιάρθρωσης των χρεών τους,- τον μάθαμε πια τον τρόπο (;)- με δυνατότητα επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής των οφειλών τους ίσως και με πιο ευνοϊκά επιτόκια.
Σήμερα ανακοινώνονται επισήμως τα χρέη των ΟΤΑ, πάντως σύμφωνα με τα οικονομικά μεγέθη που παρουσιάστηκαν χθες, το ελάχιστο κόστος λειτουργίας και τοκοχρεολυσίων των δήμων αγγίζει τα 3,8 δισ. ευρώ, ενώ αν είχε υπολογιστεί με βάση τις δαπάνες των 1.034 καποδιστριακών δήμων το 2010 θα ήταν αυξημένο κατά 160 εκατ.
Τα σταθερά έσοδα των δήμων καταγεγραμμένα από τον Δεκέμβριο του 2010 είναι 4 δισ. ευρώ. και κατά τα λεγόμενα του κ. Ραγκούση το 1,1 δισ προήλθε από ανταποδοτικά τέλη, ενώ τα 2,140 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στα έσοδα από επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες.
Στις περιφέρειες το μίνιμουμ λειτουργικό κόστος, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών για την εξυπηρέτηση δημόσιας πίστης, ανέρχεται σε 582,5 εκατ. ευρώ και τα σταθερά τους έσοδα σε 670,2 εκατ.
Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται η διαδικασία απογραφής της ακίνητης περιουσίας των δήμων που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα.
Οι δύο υπουργοί μπορεί να είναι ευχαριστημένοι για τις εισπρακτικές επιδόσεις του νέου αυτοδιοικητικού μοντέλου αλλά φυσικά η Καλλικρατική υπόσχεση για επενδύσεις στην περιφέρεια ή αναπτυξιακά προγράμματα δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα. Για να μην αναφερθούμε στην συνεχόμενη διαμαρτυρία πολλών τοπικών αρχόντων ότι «Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν»!
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Τ.Φ. ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρ. Μπαίλης τόνισε πως ο ίδιος δεν γνωρίζει τι συμβαίνει σε άλλους Δήμους και όπως είπε μπορεί ο Υπουργός Εσωτερικών από τα στοιχεία των Δήμων που έχει στα χέρια του να βλέπει αυτή τη θετική εικόνα . Για τον Δήμο Πρέβεζας όμως ο κ. Μπαίλης υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή γίνεται αγώνας για επιβίωση λόγω έλλειψης χρημάτων.
Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Δημ Γιολδάσης τόνισε πως ανεξάρτητα με αυτά που δήλωσε το Υπουργείο Εσωτερικών αυτή τη στιγμή λέει στους Δήμους «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Ο κ. Γιολδάσης τονίζει ότι τα οικονομικά προβλήματα όχι μόνο για το Δήμου Ζηρού αλλά και για όλους τους Δήμους είναι μεγάλα και το Κράτος αυτή τη στιγμή με τις επιπλέον αρμοδιότητες που τους προσδίδει όπως τα σχολεία κ.α. προσπαθεί το ίδιο να περικόψει τις δαπάνες μεταθέτοντάς τες στους Δήμους. Αυτή τη στιγμή, επισήμανε ο κ. Γιολδάσης, Δήμοι δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το προσωπικό τους και κύρια πηγή εσόδων αποτελούν τα ανταποδοτικά τέλη.
Πηγή: εφημ. Τοπική Φωνή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου