Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Στον Άγιο Κωνσταντίνο, στο Ζερβό


Ρεπορτάζ Νίκος Ζήσης

 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος γιορτάστηκε ανήμερα Κωνσταντίνου και Ελένης με όλη του τη μεγαλοπρέπεια ο Άγιος Κωνσταντίνος, στο Ζερβό.

Εδώ και χρόνια οι Ζερβιώτες τιμούν τον Άγιο και προετοιμάζονται για το πανηγύρι στο αγαπημένο τους ξωκλήσι. Παραδοσιακό το πανηγύρι, και εδώ η λέξη δικαιολογεί την έννοιά τους, αφού γίνεται την ημέρα και ακολουθεί τη θεία λειτουργία. Όπως τα παλιά χρόνια δηλαδή!

Πολλοί οι επισκέπτες από τη γύρω περιοχή, παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία και δέχτηκαν την πατροπαράδοτη φιλοξενία των Ζερβιωτών. Παρών στην εκδήλωση και ο Δήμαρχος που έσυρε πρώτος το χορό.

Το ίδιο αποζημιώθηκαν οι επισκέπτες και από τη ομορφιά του τοπίου, αφού ο Ναΐσκος βρίσκεται σε περίοπτη θέση και έχει κυριολεκτικά όλη τη Λάκκα στο πιάτο με θέα μοναδική.

Τρία καζάνια με προβατίνα σιγόβραζαν από νωρίς. Τα ζώα, όπως και η υπόλοιπη προετοιμασία, ήταν προσφορά των περιοίκων κτηνοτρόφων, που θεωρούν το ξωκλήσι προσωπική τους υπόθεση.

Επίκαιρη φέτος η περιοχή που βρίσκεται το ξωκλήσι, μιας και γειτνιάζει με την περιοχή που είναι μια από αυτές που έχουν προεπιλεγεί για το εργοστάσιο σκουπιδιών της Ηπείρου. Οι συζητήσεις έδιναν και έπαιρναν! Εδώ θα γίνει… έδειχνε κάποιος, ως εκεί θα φτάνει το φουγάρο… κάποιος άλλος, θα μας τελειώσουν… κατέληξε ο σοφότερος της παρέας!!!

Με γεύση απ’ τα παλιά λοιπόν, γιορτάστηκε και φέτος ο Άγιος Κωνσταντίνος στο Ζερβό. Και του χρόνου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου