Στα 35 ευρώ ανά στρέμμα, τιμή υπερδιπλάσια σε σύγκριση με πέρυσι, ορίστηκε φέτος η επιδότηση που θα εισπράξουν οι παραγωγοί βιολογικού και Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) ελαιόλαδου, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη.
Το ίδιο ποσό θα εισπράξουν και οι παραγωγοί ελαιόλαδου Π.Γ.Ε (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης). Σχεδιάζεται μάλιστα τα χρήματα να καταβληθούν πολύ σύντομα, νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια.
Πρόκειται για το λεγόμενο «ποιοτικό παρακράτημα» που εισπράττουν κάθε χρόνο οι παραγωγοί ελαιόλαδου Π.Ο.Π. Π.Γ.Ε και βιολογικού, για την επιβράβευση της ποιότητας. Είναι κοινοτικός κανονισμός και τα χρήματα προέρχονται από την παρακράτηση μέρους της ενιαίας ενίσχυσης.
Πέρυσι το αντίστοιχο ποσό ήταν μόλις 14,80 ευρώ ανά στρέμμα, εξαιρετικά χαμηλό, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια και διαμαρτυρίες από την πλευρά των παραγωγών. Στη συνέχεια και επί υπουργίας Κατερίνας Μπατζελή οι διαδικασίες έγιναν πιο «σφιχτές» όπως και οι έλεγχοι, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο πληθυσμός των δικαιούχων και κατά συνέπεια να αυξηθεί η ανά στρέμμα επιδότηση.
Αναλυτικά, στη σχετική υπουργική απόφαση που υπογράφηκε στις 18 Απριλίου, αναφέρονται τα εξής:
«Σε εφαρμογή του άρθρου 4 της αριθ. 263343/13.05.2010 απόφασης
«Λεπτομέρειες εφαρμογής του Μέτρου 1: Βελτίωση της ποιότητας ελαιοκομικών
προϊόντων του άρθρου 4 της αριθ. 262345/22.3.2010 απόφασης «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής των μέτρων ειδικής στήριξης σε εκτέλεση του άρθρου 68 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2009 του Συμβουλίου και του Κανονισμού 1120/2009 της Επιτροπής» (ΦΕΚ 323Β΄)», καθορίζουμε, το ύψος του ποσού της ενίσχυσης, για την περίοδο 2009/2010, στο ποσό των τριάντα πέντε ευρώ (35 €) ανά στρέμμα».
Ποιοι παίρνουν τα χρήματα
Σύμφωνα με την παλαιότερη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «δικαιούχοι του ποιοτικού πριμ για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές από τη νέα ελαιοκομική περίοδο είναι, με βάση την απόφαση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή, οι ελαιοπαραγωγοί που καλλιεργούν και παράγουν ελαιοκομικά προϊόντα ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Οι περιοχές ΠΟΠ είναι η Αργολίδα (Κρανίδι, Λυγουριό, Ασκληπείου), η Λακωνία (Κροκεές, Πέτρινα), η Μεσσηνία (Καλαμάτα), το Ηράκλειο (Αρχάνες, Βιάννος, Πεζά), το Λασίθι (Σητεία), το Ρέθυμνο (βόρειος Μυλοπόταμος) και τα Χανιά (Αποκόρωνας, Κολυμπάρι).
Οι περιοχές ΠΓΕ είναι η Ζάκυνθος, Θάσος, Κεφαλλονιά, Λακωνία, Λέσβος, Ολυμπία, Πρέβεζα, Ρόδος, Σάμος και Χανιά.
Βασικές προϋποθέσεις για την είσπραξη των ποσών είναι οι παραγωγοί να καλλιεργούν τηρώντας τις διαδικασίες είτε της ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής, είτε της βιολογικής γεωργίας. Παράλληλα, θα πρέπει να ελαιοποιούν τον ελαιόκαρπό τους ή να μεταποιούν τις επιτραπέζιες ελιές τους σε ελαιοτριβεία και μονάδες επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς που διαθέτουν πιστοποιητικό συμμόρφωσης κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ ISO 22000:2005.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κατά την περσινή ελαιοκομική περίοδο 2010-11 οι μονάδες, που συνεργάζονται με τους ελαιοκαλλιεγητές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να εισπράξουν το κοινοτικό ποιοτικό πριμ, θα πρέπει να διαθέτουν το πιστοποιητικό για το σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων.
Με λίγα λόγια, δεν αρκεί οι παραγωγοί να βρίσκονται σε ζώνη Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. χρειάζεται να κάνουν ολοκληρωμένη καλλιέργεια και να έχουν καταθέσει τα σχετικά δικαιολογητικά.
Πηγή: Πέλλα Λασηθιωτάκη/agronews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου