Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Η...μπίλια για νέο νοσοκομείο «έκατσε» στη Λευκάδα...

Στο ΕΣΠΑ το έργο, ενώ προτείνονταν Άκτιο ή Πρέβεζα

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση για τον νέο υγειονομικό χάρτη που αφορά διοικητικές συγχωνεύσεις και κύκλους νοσοκομείων στην Ήπειρο, Κέρκυρα και Λευκάδα, με πρόβλεψη για νέο νοσοκομείο στο Άκτιο ή στην Πρέβεζα, η κυβέρνηση με απόφαση του Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, εντάσσει στο ΕΣΠΑ την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην πόλη της Λευκάδας, προκαλώντας αμηχανία και σύγχυση στους φορείς της Πρέβεζας.

Θα γίνει και στην Πρέβεζα νέο νοσοκομείο και τι απέγινε η πρόταση του υπουργείου για κοινό μεγάλο νοσοκομείο στο Άκτιο ή την Πρέβεζα; Το ερώτημα αυτό μένει να απαντηθεί τις επόμενες μέρες, με το δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαίλη να επιδιώκει χθες να ενημερωθεί από τον υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη και να ζητά συνάντηση με τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο.

Ζητούνται εξηγήσεις από το υπουργείο Υγείας

Ο δήμαρχος Πρέβεζας σε τηλεφωνική επικοινωνία μας, εμφανίστηκε κι αυτός αιφνιδιασμένος και δήλωσε έκπληκτος από την εξέλιξη αυτή, μη μπορώντας να εξηγήσει το πώς αποφασίστηκε νέο νοσοκομείο στη Λευκάδα ενώ συζητείται το κοινό για τρεις νομούς, αφού στο Άκτιο ή η Πρέβεζα θα εξυπηρετούσε με μικρότερες αποστάσεις και τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας. Ο κ. Μπαίλης μάλιστα μεταφέρει και τη θέση του ιδίου του πρωθυπουργού, στην πρόσφατη επίσκεψη του στη Λευκάδα για νέο σύγχρονο και μεγάλο νοσοκομείο για τη ευρύτερη περιοχή και τονίζει ότι ο δήμος θα παρέμβει σε όλα τα επίπεδα για να γίνει το νέο νοσοκομείο Πρέβεζας και όχι μ ΣΔΙΤ όπως προωθούνταν και δεν προχώρησε.

Παραχώρησε έκταση ο δήμος Πρέβεζας

Ήδη με απόφαση του το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας παραχώρησε κατά κυριότητα έκταση 50 στρεμμάτων στον Μύτικα (με δυνατότητα διάθεσης άλλων 10 στρεμμάτων) προκειμένου να ανεγερθεί νέο δημόσιο νοσοκομείο. Η περιοχή απέχει 20 χιλιόμετρα από τη Λευκάδα και 15 από τη Βόνιτσα και σύμφωνα με το δήμαρχο Πρέβεζας είναι η καλύτερη λύση και όχι η Λευκάδα. Πάντως τίποτε δεν είναι ξεκαθαρισμένο, δείχνει πάντως η απόφαση ένταξης του νοσοκομείου Λευκάδας στο ΕΣΠΑ, ότι δεν υπάρχει η στοιχειώδης συνεννόηση στο υπουργείο Υγείας και στην κυβέρνηση γενικότερα και πλήττεται το σχέδιο με τους κύκλους νοσοκομείων.

Η απόφαση ένταξης

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Τάσου Αποστολόπουλου και ύστερα από τη θετική αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Ιονίων Νήσων, εγκρίθηκε η ένταξη του έργου, «Μελέτη, Κατασκευή Οικοδομικών - Η/Μ εργασιών και Προμήθεια - Εγκατάσταση Ιατροτεχνολογικού και Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας, δυναμικότητας 120 κλινών», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων 2007-2013.

Το έργο, προϋπολογισμού 36.000.000 ευρώ, προβλέπει την ανέγερση του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας, δυναμικότητας 123 κλινών, σε οικόπεδο στο νοτιοδυτικό άκρο της πόλης. Μεταξύ άλλων, το νέο νοσοκομείο θα στεγάσει Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Εξωτερικά Ιατρεία, Παθολογικές Μονάδες, Χειρουργείο, Μαιευτική, Μονάδα Ψυχιατρικού Τομέα, Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα, Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας κ.ά. Επίσης, στην πράξη περιλαμβάνονται εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, η κατασκευή ανεξάρτητου κτιρίου Ε.Κ.Α.Β., δύο θυρωρεία, συνεργείο επισκευής ασθενοφόρων και παρεκκλήσι. Τέλος, στο έργο περιλαμβάνεται η προμήθεια και εγκατάσταση του απαιτούμενου ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού.

Ο νέος χάρτης προτείνει Άκτιο ή Πρέβεζα...

Στον υπό διαβούλευση νέο χάρτη της Υγείας για διοικητικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων στην Ήπειρο, Κέρκυρα και Λευκάδα, ο ένας κύκλος έχει επικεφαλής το «Χατζηκώστα» και υπάγονται σε αυτόν τα νοσοκομεία Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας, (για το τελευταίο προτείνεται η μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας Αστικού τύπου).
Προτείνεται η ίδρυση νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα ή το Άκτιο προκειμένου να παρέχει υπηρεσίες δευτεροβάθμιας Υγείας, το οποίο θα καλύπτει τον πληθυσμό της Πρέβεζας και της Λευκάδας και τη περιοχή της Βόνιτσας.
Ο άλλος κύκλος με το πανεπιστημιακό Ιωαννίνων επικεφαλής, περιλαμβάνει τα νοσοκομεία Φιλιατών και Κέρκυρας και το υπό κατάργηση Ψυχιατρικό Κέρκυρας.

Με την ένταξη του νέου νοσοκομείου Λευκάδας στο ΕΣΠΑ, η πρόταση για τον ένα κύκλο δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα που διαμορφώνονται, αφού η Πρέβεζα έχει ανάγκη νέου νοσοκομείου και η Λευκάδα απέχει αρκετά...

Πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου