Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Η Πανηπειρωτική και η έλλειψη χορηγών

Άρθρο του Γιώργου Καρζή            
Λίγες μόνο ημέρες αφότου η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, ο μεγαλύτερος συλλογικός φορέας της Ηπειρώτικης Αποδημίας στον κόσμο, όπως αρέσκεται να την χαρακτηρίζει ο συντάκτης των ανακοινώσεων που εκδίδει, γνωστοποίησε ότι λόγω έλλειψης χορηγών θα υποχρεωθεί να βάλει στη φετινή «Πίτα του Ηπειρώτη» εισιτήριο 5 ευρώ, έρχεται ένας αθλητικός σύλλογος της Ηπείρου και ανακοινώνει τη συμφωνία με χορηγό κολοσσό από την Ήπειρο (!).



Oλόγος για το τμήμα γυναικών χάντμπολ της Αναγέννησης, που ανακοίνωσε μία ιδιαίτερα συμφέρουσα συμφωνία με την εταιρία «Φέτα Ήπειρος».
Και το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι το εξής: Είναι δυνατόν να είναι πιο ελκυστικός για τις εταιρίες ένας αθλητικός σύλλογος χάντμπολ, έστω και αν κουβαλάει την ιστορία της Αναγέννησης Άρτας και δεν είναι η Π.Σ.Ε., ο κορυφαίος συλλογικός φορέας της Ηπειρωτικής Αποδημίας στον κόσμο;
Είναι μόνο η κρίση, που οι Ηπειρώτες επιχειρηματίες, αλλά κι όχι μόνο δεν στηρίζουν την κορυφαία εκδήλωση της Ηπειρώτικης Αποδημίας, ή μήπως συμβαίνουν και άλλα πράγματα;
Σίγουρα η κρίση παίζει έναν ρόλο. Δεν είναι όμως δυνατόν να μην μπορεί η Πανηπειρωτική να βρει πέντε – δέκα χορηγούς να καλύψει τα έξοδα της εκδήλωσης από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει και η τηλεοπτική κάλυψη της κρατικής τηλεόρασης, σε παγκόσμια προβολή.
Βέβαια δεν φτάσαμε εν μία νυχτί στη σημερινή κατάσταση.

Η Π.Σ.Ε. εδώ και μερικά χρόνια διανύει περίοδο σχεδόν απόλυτης απαξίωσης αλλά και αυτοϋπονόμευσης…
Η φιλοσοφία με την οποία λειτουργούσε, η επιεικώς απαράδεκτη κομματικοποίησή της, αλλά και η ανεπάρκεια και η έλλειψη οραμάτων από τις εκάστοτε διοικήσεις της, την έφεραν στο σημερινό σημείο, όπου αδυνατεί να προσελκύσει χορηγούς ακόμη και για να καλύψει τα βασικά έξοδα της κεντρικής της εκδήλωσης.
Και εδώ δεν υποστηρίζω ότι το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης το φέρει ο σημερινός πρόεδρος κ. Γιώργος Οικονόμου.
Την ευθύνη την έχουν όλες οι διοικήσεις των τελευταίων 10 -15 χρόνων.
Ο κ. Οικονόμου είναι αλήθεια ότι προσπάθησε να φέρει ένα νέο πνεύμα στην Συνομοσπονδία. Το έκανε όμως με λάθος τρόπο…
Δυστυχώς -και αυτό επιβεβαιώνεται από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα- δεν κατάφερε να ξεφύγει από την πεπατημένη…
Δεν αναζήτησε νέα υλικά κατάλληλα για να δημιουργήσει μία νέα ισχυρή Πανηπειρωτική αντάξια των προσδοκιών των απανταχού συμπατριωτών μας.
Μία Πανηπειρωτική που ο κάθε Ηπειρώτης θα την νοιώθει ‘σπίτι’ του.
Μία Πανηπειρωτική στην πρωτοπορία, που θα εμπνέει και θα κερδίζει τον σεβασμό όλων.
Η Π.Σ.Ε. -και αυτό δυστυχώς είναι κοινή διαπίστωση- εξακολουθεί να δίνει την εντύπωση του κλειστού κλαμπ. Εκεί όπου μία μικρή μερίδα ανθρώπων προσπαθεί να την κρατήσει ‘μικρή’ γιατί φοβάται…
Ανησυχεί πως εάν ‘μεγαλώσει’ η Π.Σ.Ε. οι ίδιοι δεν θα μπορούν να βρίσκονται σε υψηλές θέσεις.
Συμπατριώτες, πρόεδροι και μέλη πολιτιστικών συλλόγων απ’ όλο σχεδόν τον κόσμο μας στέλνουν κατά καιρούς e-mail, όπου εκφράζουν τη διαμαρτυρίας τους για τον τρόπο λειτουργίας της Π.Σ.Ε.
Μας λένε ότι αισθάνονται την πλήρη έλλειψή της. Μας παροτρύνουν ακόμη και να …μεσολαβήσουμε ή να πιέσουμε τη διοίκηση της Π.Σ.Ε. να αλλάξει τακτική και να οργανώσει εκδηλώσεις για όλη την Αποδημία.
Μας ζητούν σε κάθε εστία Ηπειρωτών σε όλο τον κόσμο να οργανώνεται κάτι που να έχει ηπειρώτικο χρώμα, με την αιγίδα και την φροντίδα της ΠΣΕ.
Έστω και μία εκδήλωση κάθε χρόνο, αν δεν μπορούν να γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις και τον επόμενο να παίρνει τη σκυτάλη μία άλλη πόλη ή χώρα. Κάτι σαν την ολυμπιακή φλόγα… Τα έχουμε πει, αλλά δεν θέλει να ακούσει κανείς… 
Παράπονα μας έρχονται και από τους Ηπειρώτες άλλων πόλεων της χώρας, πλην της Αττικής, όπου καλώς ή κακώς γίνεται η «Πίτα του Ηπειρώτη». Μας προτείνουν να γίνονται εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και η «Πίτα του Ηπειρώτη» στο ΣΕΦ να είναι η κορύφωση αυτών των εκδηλώσεων…
Πολλά παράπονα φτάνουν και από την Ήπειρο… Που είναι η Πανηπειρωτική μας ρωτούν; Τι κάνει για την Ήπειρο και τα προβλήματά μας;
Όλα αυτά που περιγράφουμε παραπάνω, με καλή διάθεση πιστέψτε μας, και πολλά ακόμη, έχουν απαξιώσει την Πανηπειρωτική στα μάτια των υποψήφιων χορηγών αλλά το χειρότερο, των ίδιων των Ηπειρωτών.
Γι’ αυτό προτείνουμε με αφορμή τη φετινή εκδήλωση, ν’ ανοίξει ένας εποικοδομητικός διάλογος για την Πανηπειρωτική.
Το www.Hpeiros.gr, ήδη κάνει το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Το βασικότερο όμως είναι να ‘ανοίξει’ η ίδια η Πανηπειρωτική τις πόρτες της σε νέους ανθρώπους από την Ήπειρο, με οράματα και διάθεση για ουσιαστική και κυρίως ανιδιοτελή προσφορά και δημιουργία.
Αυτά προς το παρών. Θα επανέλθουμε.
Περιμένουμε τα δικά σας σχόλια και παρατηρήσεις σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση Hpeiros@gmail.com
Ο διευθυντής του www.Hpeiros.gr
Γιώργος Καρζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου