Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Δεν υπάρχει επιβάρυνση του Λούρου από τις ιχθυοκαλλιέργειες

  • Νέοι Αγώνες Ηπείρου
Η Περιφέρεια Ηπείρου απαντά στους Οικολόγους Πράσινους

Απάντηση δίνει η περιφέρεια Ηπείρου σχετικά με τις δημοσιεύσεις των Οικολόγων Πράσινων για «τις αρνητικές επιπτώσεις των Ιχθυοκαλλιεργειών στον ποταμό Λούρο» Στο κείμενο που υπογράφει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης γίνεται αναλυτική ενημέρωση από την ίδρυση του Ιχθυογεννητικού Σταθμού Λούρου στο 1956 μέχρι που εκπονήθηκε η επιστημονική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ιχθυοτροφείων του ποταμού Λούρου σε σχέση με την λειτουργία των ιχθυοτροφικών μονάδων και τις άδειες χρήσεις νερού των μονάδων.
Για το θέμα της ύδρευσης των 11 δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Δωδώνης και το αντλιοστάσιο, γίνεται γνωστό, μέσω της επιστολής, ότι υδρεύονται από παρακείμενη πηγή που βρίσκεται ψηλότερα από την στάθμη ροής του ποταμού και πως η σύσταση των νερών των πηγών δεν διαφαίνεται να επηρεάζεται από τον χημισμό του Λούρου.

Τονίζεται ακόμη ότι η πέστροφα θεωρείται δείκτης καθαρότητας των νερών και οι υπηρεσίες ύδρευσης ειδικά στο εξωτερικό (Γαλλία), αλλά και στην Ελλάδα η ΕΥΔΑΠ, την χρησιμοποιούν στις δεξαμενές τους, διότι όταν το ψάρι βρεθεί σε περιβάλλον επιβαρημένο, μολυσμένο αντιδρά, και από την αντίδραση του ψαριού δίνεται σήμα για έλεγχο ρύπανσης. Λογικά αν θα υπήρχε πρόβλημα ρύπανσης στα νερά του ποταμού θα ήταν αντιοικονομικές οι επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών λόγω της ευαισθησίας του ψαριού. Τέλος επισημαίνεται ότι η υπηρεσία είναι στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου για όλα τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν στο αρχείο της.
Μεταξύ άλλων στην απάντηση αναφέρονται τα εξής: « Όσον αφορά για την Ύδρευση της περιοχής, λογικό είναι ότι πριν προχωρήσει η τροποποίηση της Διανομαρχιακής Απόφασης εξετάσθηκαν τα θέματα ύδρευσης της περιοχής και η μελλοντική δυνατότητα χρήσης των νερών του π.Λούρου για ύδρευση βάσει του Ν.1739/87από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και τους τοπικούς φορείς και δεν υπήρξε θέμα ύδρευσης.
Για το θέμα της ύδρευσης των 11 δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Δωδώνης που αναφέρεστε και το αντλιοστάσιο, σας κάνουμε γνωστό ότι υδρεύονται από παρακείμενη πηγή που βρίσκεται ψηλότερα από την στάθμη ροής του π.Λούρου, η σύσταση των νερών των πηγών δεν διαφαίνεται να επηρεάζεται από τον χημισμό του Λούρου (σύμφωνα με έκθεση αυτοψίας της Δ/νσης Υδάτων) και η άντληση γίνεται μετά από υδρομάστευση, η οποία υδρομάστευση και τα αντλητικά συγκροτήματα βρίσκονται σε χώρο καλά προφυλαγμένο από κάθε ενδεχόμενο ρύπο (πάντα σύμφωνα με την ανωτέρω έκθεση). Επίσης ο έλεγχος της ποιότητας του καταναλισκόμενου νερού βάσει των στοιχείων που τηρεί ο Δήμος Δωδώνης, από τους εργαστηριακούς ελέγχους σε εξουσιοδοτημένα εργαστήρια και με τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας, δεν προκύπτει πρόβλημα δεδομένου ότι ο χαρακτηρισμός των δειγμάτων είναι «ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ» για υδρευτική χρήση.
Να επισημάνουμε ότι στο συγκεκριμένο τμήμα του π.Λούρου που βρίσκονται εγκατεστημένες οι ιχθυοτροφικές μονάδες, για περισσότερα από 15 χρόνια εφαρμόζεται το πρόγραμμα ΄΄ποιότητας νερών που αφορά την διαβίωση υδρόβιων οργανισμών΄΄ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι δειγματοληψίες είναι μηνιαίες σε έξη σημεία σταθμούς δειγματοληψιών όπου περιλαμβάνονται όλες οι μονάδες και τα αποτελέσματα είναι άριστα ακόμη και σε κρίσιμες περιόδους λειψυδρίας και υψηλών θερμοκρασιών. Δεν εντοπίσθηκε κανένα πρόβλημα ποιότητας με το νερό του π.Λούρου.(όλα τα στοιχεία των δειγματοληψιών και αναλύσεων είναι κοινοποιημένα στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου και βρίσκονται στο αρχείο του Ιχθυογεννητικού Σταθμού Λούρου).
Οι ιχθυοκαλλιέργειες συγκεντρώνουν κόσμο για τον τουρισμό και ο τουρισμός από μόνος του δεν μπορεί να σταθεί χωρίς άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, αλλά όλα πρέπει να γίνονται στο μέτρο της ανάπτυξης που τους αναλογεί. Δεν λέμε ότι όλα λειτουργούν τέλεια και δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά θέλει δουλειά ακόμη για να αποκτήσει και ο επιχειρηματίας την σωστή συμπεριφορά στο περιβάλλον και οι πολίτες, γιατί όλοι γνωρίζουμε πόσο υποφέρει αυτή η περιοχή κατά μήκος του ποταμού τους καλοκαιρινούς μήνες, από την ρίψη σκουπιδιών από τους περαστικούς.
Είμαστε στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου για όλα τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν στο αρχείο της Υπηρεσίας μας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου