Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Στον «αέρα» ο ισολογισμός του πρώην Δήμου Ζαλόγγου

  • Συντάκτη Νέοι Αγώνες Ηπείρου
Το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας αποφάσισε να περιμένει στοιχεία από τον εισαγγελέα, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας
Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στον πρώην Δήμο Ζαλόγγου από τα οικονομικά στοιχεία που «χάθηκαν» λόγω βλάβης στο σκληρό δίσκο αλλά και τα οικονομικά στοιχεία του πρώην δήμου Πρέβεζας κυριάρχησαν στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που είχε σαν θέμα την έγκριση των ισολογισμών απολογισμών των πρώην δήμων Ζαλόγγου, Λούρου και Πρέβεζας.
Στην συνεδρίαση ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία οι ισολογισμοί των δήμων Πρέβεζας και Λούρου ενώ δεν ψηφίστηκε ο ισολογισμός του πρώην δήμου Ζαλόγγου, αφού δεν υπήρχαν όλα τα στοιχεία λόγω καταστροφής του σκληρού δίσκου και ο ισολογισμός δεν υπεγράφη τόσο από τον ορκωτό λογιστή όσο και από τον υπεύθυνο του διπλογραφικού συστήματος

Για το θέμα έγινε αναλυτική ενημέρωση από τον υπεύθυνο του διπλογραφικού συστήματος και από τον ορκωτό λογιστή, ο οποίος απάντησε και σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν ενώ το σώμα κατά πλειοψηφία αποφάσισε να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια που έχει στη διάθεση του, μέχρι τέλος του χρόνου, προκειμένου να επαναφέρει το θέμα για συζήτηση. Από το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο σκληρό δίσκο χάθηκαν στοιχεία για τις οικονομικές χρήσεις μέρος του 2008, του 2009 και του 2010 ενώ καταστράφηκε και το back up Παρόλο που από τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε προσπάθεια να αποκατασταθούν τα στοιχεία βάσει των παραστατικών, αυτή δεν ολοκληρώθηκε αφού στο σκέλος των εσόδων υπήρχαν προβλήματα (για λίγες ημέρες δεν κρατήθηκαν αντίγραφα διπλοτύπων είσπραξης) . Ο ορκωτός λογιστής του δήμου Ζάλογγου δεν έδωσε τη σχετική έγκριση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «επί της ουσίας δεν υπάρχει ισολογισμός και δεν μπορείτε να εγκρίνετε»
Ο Δήμαρχος Χρήστος Μπαΐλης είπε μεταξύ άλλων ότι ο ορκωτός λογιστής μίλησε με σαφήνεια. Αναφέρθηκε σε όλα όσα έγιναν σημειώνοντας ότι «έχω στείλει επιστολή στον εισαγγελέα και του ζήτησα να σταλεί ο δίσκος στην υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος για το αν μπορεί να γίνει ανάκληση των στοιχείων» Ο κ. Μπαΐλης ζήτησε αναβολή του θέματος μέχρι να υπάρξει απάντηση από τη δικαιοσύνη. Πρόταση που έγινε αποδεκτή από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Στέργιο Γιαννάκη ο οποίος τόνισε πως από τη στιγμή που υπάρχει περιθώριο μέχρι τέλος της χρονιάς να περιμένουμε τις πιθανές εξελίξεις και να επαναφέρουμε το θέμα
Δήμος Λούρου
Όσον αφορά τον ισολογισμού απολογισμό του πρώην δήμου Λούρου αφού διαβάστηκε η έκθεση έλεγχου και οι σχετικές επιφυλάξεις ο κ. Μπαΐλης είπε ότι «υπέγραψα τον ισολογισμό του Δήμου Λούρου και είμαι υπερήφανος για τα οικονομικά στοιχεία» ο ίδιος δε ανέφερε ότι είναι ένας δήμος πρότυπο.
Ο κ. Τσοβίλης χαρακτήρισε τον ισολογισμό διαχειριστικό στο οποίο αποτυπώνεται ο τρόπος διαχείρισης της πρώην δημοτικής αρχής, ενώ ο κ. Νίτσας σημείωσε ότι ο δήμος Λούρου εκτέλεσε το 10% των έργων που είχε προϋπολογίσει και ότι υπάρχει αναντιστοιχία λόγων και πράξεων.
Δήμος Πρέβεζας
Μεγάλη ήταν η συζήτηση που ακολούθησε για τον ισολογισμό του πρώην δήμου Πρέβεζας. Μετά τις παρατηρήσεις από την ορκωτή λογίστρια το θέμα επικεντρώθηκε στην διαφορά των λογιστικών με τα οικονομικά στοιχεία και σύμφωνα με τον κ. Μπαΐλη στον ισολογισμό δεν αποτυπώνεται τι παρέλαβε ο δήμος. Ο ίδιος έκανε αναλυτική αναφορά σε όλες τις υποχρεώσεις που έχει ο δήμος Πρέβεζας οι οποίες όπως είπε δεν συμπεριλαμβάνονται στον ισολογισμό όπως αγωγές, αποζημιώσεις υπαλλήλων, έργα χωρίς τιμολόγια υποχρεώσεις νομικών προσώπων κλπ και τόνισε ότι οι υποχρεώσεις αυτές ξεπερνάμε τα 11 εκ ευρώ με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολη η σύνταξη του προϋπολογισμού
Να διεκδικήσει ο δήμος τα χρήματα από τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες ζήτησε ο κ. Ρέντζος ενώ ο κ. Νίτσας ζήτησε από τη δημοτική αρχή να διερευνηθεί περαιτέρω το θέμα για να δούνε αν υπάρχουν ευθύνες για τα έργα που έγιναν χωρίς τιμολόγια και για το αν υπάρχουν κενά στον τρόπο που η προηγούμενη δημοτική αρχή διαχειρίστηκε τα χρήματα των δημοτών.
Κατά πλειοψηφία ο Οργανισμός του Δήμου
Αμέσως μετά ακολούθησε συζήτηση για το νέο Οργανισμό Εσωτερική Υπηρεσίας του Δήμου Πρέβεζας ο οποίος ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία αφού καμία από τις υπόλοιπες παρατάξεις του Δήμου δεν έδωσε θετική ψήφο.
Στην εισήγηση του ο αντιδήμαρχος κ. Φραγκούλης επεσήμανε ότι το συνολικό προσωπικό του νέου Καλλικρατικού Δήμου ανέρχεται σε 348 άτομα τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες του κεντρικού Δήμου αλλά και των υπηρεσιών που θα δημιουργηθούν περιφερειακά.
Στον Οργανισμό έχουν συμπεριληφθεί όλοι οι εργαζόμενοι (μόνιμοι και συμβασιούχοι) από τους Καποδιστριακούς Δήμους και την πρώην Νομαρχία ενώ όπως τονίστηκε στην εκπόνησή του ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον Καλλικράτη.
Στόχος, σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Μπαΐλη είναι κάνουμε έναν οργανισμό που θα βοηθάει την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη. Ο ίδιος σημείωσε ότι πρώτο βήμα είναι να οργανώσουμε τις υπηρεσίες και η στελέχωση του κάθε τμήματος θα γίνει στη συνέχεια
Κάθετα αντίθετος ο κ. Τσοβίλης μαζί με τους συναδέλφους του της Λαϊκής Συσπείρωσης που τόνισαν ότι θα θιχθούν εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων «Η λαϊκή συσπείρωση διαφωνεί με τον Καλλικράτη και με τη νέα διάθρωσης των υπηρεσιών η οποία δεν γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων αλλά των επιχειρηματικών ομίλων» ανέφερε ο κ. Τσοβίλης. Πιο διαλλακτικές ήταν οι απόψεις του δημοτικού σύμβουλού κ. Τσαγκάρη από την μείζονα αντιπολίτευση αλλά και του κ. Ρέντζου που ζήτησαν αλλαγές σε ορισμένα σημεία
Χάθηκαν όλα...
Από το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο σκληρό δίσκο χάθηκαν στοιχεία για τις οικονομικές χρήσεις μέρος του 2008, του 2009 και του 2010 ενώ καταστράφηκε και το back up Παρόλο που από τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε προσπάθεια να αποκατασταθούν τα στοιχεία βάσει των παραστατικών, αυτή δεν ολοκληρώθηκε αφού στο σκέλος των εσόδων υπήρχαν προβλήματα (για λίγες ημέρες δεν κρατήθηκαν αντίγραφα διπλοτύπων είσπραξης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου