Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Το ΕΣΠΑ... σώζει τους αυτοκινητόδρομους

  • Νέοι Αγώνες, Χρήστος Καζάκος
Τρεις ...ειδήσεις, οι δυο καλές και η μία ...κακή, ανάλογα με το πώς το βλέπει κανείς, προέκυψαν από τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, με τους Περιφερειάρχες, με αντικείμενο την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ.
Από δηλώσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου ο οποίος μετείχε στη συνάντηση και από πληροφορίες προκύπτει ότι στις καλές ειδήσεις συγκαταλέγεται η απόπειρα επανεκκίνησης των αυτοκινητοδρόμων παραχώρησης μέσω εγγυήσεων του ΕΣΠΑ, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από κάθε ΠΕΠ, χωριστά και η αρνητική εξέλιξη είναι ότι έργα του «Θησέα» δεν μπορούν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, να πληρωθούν από το ΕΣΠΑ και ουσιαστικά από τα ΠΕΠ.
Ο κ. Καχριμάνης, αναφερόμενος στη σύσκεψη, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε γίνεται αγώνας, ώστε μέσω του ΕΣΠΑ να λυθούν προβλήματα για τις Περιφέρειες, τις υποδομές, το περιβάλλον ,να προχωρήσουν μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων τα έργα παραχώρησης και να βρεθούν χρήματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία θα τους δώσουν μια ανάσα».
Καλή εξέλιξη για τα έργα παραχώρησης

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μ. Χρυσοχοϊδης και μετέφερε ο Περιφερειάρχης, στο πλαίσιο αυτό, 1,5 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ θα δοθεί ως εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να εξασφαλιστεί συνολικό ποσό 6 δις ευρώ για να συνεχιστούν τα έργα παραχώρησης μεταξύ αυτών και η Ιόνια οδός και πεντακόσια (500) εκ. ευρώ θα δοθούν για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, με τον Υπουργό να είναι θετικός, ώστε η διαχείριση να γίνεται από τις Περιφέρειες και για όσες δεν μπορούν από τις Τράπεζες.
«Η Περιφέρεια Ηπείρου, θα αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και θα συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο στην υλοποίηση των έργων παραχώρησης, ειδικότερα της Ιόνιας Οδού επιδιώκοντας την επέκταση της μέχρι τα Ελληνοαλβανικά σύνορα», τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Η επανεκκίνηση των έργων παραχώρησης αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και όχι μόνο και η λύση εγγυήσεων από το ΕΣΠΑ με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ίσως φέρει αποτέλεσμα, αφού οι τράπεζες αρνούνται να συμβάλλουν και οι παραχωρησιούχοι έχουν σταματήσει και για άλλους λόγους την κατασκευή.
Από το ΠΕΠ 25 εκ. ευρώ για τις ΜΜΕ
Σε ότι αφορά το Π.Ε.Π. Ηπείρου για τις Μ.Μ.Ε. θα διαθέσει 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ισχύει το αρχικό κατοχυρωμένο ποσό και όσα έχουν ειπωθεί για την υπερδέσμευση, δήλωσε ο κ. Καχριμάνης.
Ουσιαστικά ο υπουργός δέχθηκε να μην συμβάλλουν όλα τα ΠΕΠ σε έναν «κουμπαρά» για να ενισχυθούν οι μικρομεσαίοι, αλλά κάθε Περιφέρεια να προχωρήσει σε προκήρυξη με όρους και προϋποθέσεις που πρέπει να εγκριθούν από την Ε.Ε. με δικά της κονδύλια.
Το ποσό αυτό, εφόσον απορροφηθεί, θα επιβαρύνει το ΠΕΠ που ήδη έχει μείωση με την ισχύ της αύξησης της Κοινοτικής συμβολής κατά 85%, αλλά ζητούμενο είναι να διοχετευθούν χρήματα στις επιχειρήσεις και οι επενδύσεις τους να έχουν και αποτέλεσμα.
Μέσω τραπεζών από το αρχικό ποσό του ΠΕΠ Ηπείρου έχουν διατεθεί για τις ΜΜΕ περίπου 102 εκ. ευρώ και με την αύξηση της Κοινοτικής συνδρομής στο 85% αυτό μειώθηκε στα 87 εκ. ευρώ, όπως άλλωστε και το υπόλοιπο πρόγραμμα, στα 293 εκ. ευρώ. Η υπερδέσμευση που δόθηκε για το ΠΕΠ Ηπείρου είναι ποσοστιαία και μπορεί να φτάσει το 153%, αλλά όλα αυτά θα φανούν στην πορεία ανάλογα με την απορρόφηση και τις νομικές δεσμεύσεις για έργα και όχι στις εντάξεις.
Δεν πληρώνει το «Θησέα» το ΠΕΠ, ούτε το ΕΣΠΑ μπορεί...
Η κάπως αρνητική εξέλιξη είναι ότι τα απλήρωτα και σε εξέλιξη έργα του προγράμματος «Θησέας», αφενός δεν θα επιβαρύνουν τα Περιφερειακά Προγράμματα, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη και αφετέρου ότι όσα πληρωθούν από τομεακά, θα είναι ελάχιστα, αφού δεν διαθέτουν προδιαγραφές ΕΣΠΑ. Για τους ΟΤΑ και τους αναδόχους που περιμένουν λύση, αποτελεί αρνητική εξέλιξη, αφού οι οφειλές είναι πολλές και στην Ήπειρο.
Η δήλωση του κ. Καχριμάνη για το θέμα, είναι σαφής: «Επίσης μετά από αίτημα μας, οι πόροι για την κάλυψη υποχρεώσεων του «ΘΗΣΕΑ» θα αναζητηθούν από άλλες πηγές των τομεακών προγραμμάτων (ΕΠΠΕΡΑΑ κ.α.) και εφόσον τα έργα έχουν τις προδιαγραφές ΕΣΠΑ».
Χθες ο Περιφερειάρχης μετέβη στην Καστοριά, όπου συμμετείχε στην Επιτροπή Παρακολούθησης της πρωτοβουλίας INTERREG Ελλάδος – Αλβανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου