Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται οι παραγωγοί ακτινιδίων της χώρας, προκειμένου να αποτρέψουν την εισαγωγή και εξάπλωση μιας νέας βακτηρίωσης που απειλεί τις ακτινιδιές, όπως αποκαλύπτει το σχετικό άρθρο της εφημερίδας «Agrenda».
Το βακτήριο Pseudomonas syringae pv. Actinidiae, όπως γράφει στο σχετικό θέμα της η εφημερίδα Agrenda, προκαλεί τον βακτηριακό καρκίνο του ακτινιδίου, μια εξαιρετικά επικίνδυνη ασθένεια για τις καλλιέργειες, που εξαπλώνεται στο περιβάλλον υπό μορφή επιδημίας.
Το βακτήριο δεν έχει εντοπιστεί ακόμα στη χώρα μας, ωστόσο ο φόβος αποδίδεται στο γεγονός οτι πραγματοποιούνται πολλές εισαγωγές πολλαπλασιαστικού υλικού από την Ιταλία. Εξάλλου, εκεί έκανε το 1994 για πρώτη φορά την εμφάνισή του στον ευρωπαϊκό χώρο και ήταν υπό έλεγχο από τους παραγωγούς, μέχρι την εισαγωγή κιτρινόσαρκης ποικιλίας, η οποία δείχνει να έχει αυξημένη ευαισθησία. Με αφορμή τις ανησυχίες των παραγωγών, η ΕΑΣ Άρτας διοργάνωσε ημερίδα με σκοπό την πληροφόρηση παραγωγών, αλλά και γεωπόνων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το βακτήριο προσβάλλει φυτά του γένους Actinidia, και κυρίως τα είδη A. deliciosa και A. chinensis, όπου ανήκουν οι περισσότερες καλλιεργούμενες ποικιλίες.
Πληγή στην παραγωγή της Ιταλίας
Οι ζημιές που έχει προκαλέσει το βακτήριο στο Λάτιο, όπου συγκεντρώνεται το 30% του συνόλου της ιταλικής παραγωγής ακτινιδίων, εκτείνονται σε περίπου 20.000 στρμ. Το βακτήριο έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής μόνο στην Ιταλία προκαλώντας μείωση παραγωγής κατά 100.000 τόνους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Άρτας, Β. Βαγγέλη. Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν έχει παρατηρηθεί κανένα κρούσμα.
Η πηγή του κινδύνου φαίνεται να είναι η εισαγωγή του κιτρινόσαρκου ακτινιδίου νεοζηλανδικής προέλευσης, Jin Tao.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου