Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Έσβησε» το όνειρο κατασκευής της «Στέγης του Ηπειρώτη» στην Αθήνα

Παράνομες κρίθηκαν τρεις Υπουργικές αποφάσεις…

«Να γίνουν νέες προσπάθειες» τονίζουν απόδημοι...Φαίνεται ότι «σβήνει» -αλλά ελπίζουμε όχι οριστικά- το όνειρο χιλιάδων απόδημων Ηπειρωτών για κατασκευή της «Στέγης του Ηπειρώτη». Με απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τις αποφάσεις τριών πρώην Υπουργών Γεωργίας, Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, με την δικαιολογία, ότι ήταν παράνομες! Έτσι, οι Ηπειρώτες της Αττικής και κυρίως η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος θα πρέπει να ξεκινήσουν νέα αναζήτηση οικοπέδου, για τη δημιουργία της «Στέγης».
Οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει από το Φεβρουάριο του 1997. Το σχετικό οικόπεδο δεν παραχωρήθηκε κατά κυριότητα στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος. Καταχωρήθηκε μόνο η χρήση, που μπορούσε να ανακληθεί μονομερώς (ήταν όρος του παραχωρητηρίου), έναντι τιμήματος 15 εκ. δραχμών, όμως το οικόπεδο δεν παραλήφθηκε ουσιαστικά από την Συνομοσπονδία.


Η ΕΡΩΤΗΣΗ…

Το 1998 ο διακεκριμένος δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω – Συμβουλίω Επικρατείας κ. Μιχάλης Μαρτσέκης και η Ομοσπονδία Κόνιτσας είχαν ρωτήσει τους Υπουργούς που υπέγραψαν τις αποφάσεις παραχώρησης του οικοπέδου (Γ. Παπαντωνίου, Γ. Δρυ, Α. Παπαδόπουλο και Στ. Τζουμάκα) «πώς μπορεί να ανεγερθεί το κτίριο της «Στέγης των Ηπειρωτών, αφού η Πανηπειρωτική έχει μόνο τη χρήση του οικοπέδου;».

Η απάντηση προς τον κ. Μαρτσέκη ήταν προφορική. Του γνωστοποιούσαν, ότι παραχωρήθηκε η κυριότητα στην Πανηπειρωτική και μάλιστα, ότι έγινε νόμιμα κατάτμηση του όλου ενιαίου ακινήτου και έτσι παραχωρήθηκε στη Συνομοσπονδία το οικόπεδο επιφάνειας περίπου 4.000 τετραγωνικών.

Το κτίριο το οποίο θα ανεγειρόταν θα είχε κλειστό αμφιθέατρο 1000 θέσεων, ανοικτό αμφιθέατρο άλλων 1000 θέσεων, δυο ή τρεις αίθουσες για εκδηλώσεις χωρητικότητας έως 200 θέσεων, υπόγειο πάρκινγκ 350 θέσεων, αίθουσες χορού, μουσεία κ.α.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το έργο, ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα Σ. Μεσαρέ, ο οποίος το κοστολόγησε περίπου στα 2 δισεκατομμύρια δραχμές (!) συν 184.500.000 δραχμές για αμοιβές μελετητών κ.α. Η κοστολογική προμελέτη παραδόθηκε στην Πανηπειρωτική στις 28 Νοεμβρίου 2000.

Όμως, άμεσες ήταν οι αντιδράσεις κατοίκων του Αμαρουσίου, πόλη στην οποία βρισκόταν το οικόπεδο. Πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις, ισχυριζόμενοι, ότι το τεράστιο αυτό οικοδόμημα θα προκαλέσει σημαντική βλάβη του υφιστάμενου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, πλήρη ανατροπή της Πολεοδομικής και Περιβαλλοντικής ισορροπίας κ.α.

Παράλληλα, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο τους δικαίωσε, ακυρώνοντας τις αποφάσεις, με τις οποίες το οικόπεδο παραχωρήθηκε στην Πανηπειρωτική.

ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ…

Πλέον, πολλοί Απόδημοι τονίζουν την ανάγκη η Πανηπειρωτική να συγκροτήσει μια ομάδα Ηπειρωτών δικηγόρων, για να εξετάσουν σε βάθος την υπόθεση, σύμφωνα και με τα νέα νομικά δεδομένα. Αυτή η ομάδα, όπως σημειώνουν Ηπειρωτικοί Φορείς, θα πρέπει να εισηγηθεί τεκμηριωμένα ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν για να κατασκευαστεί επιτέλους η «Στέγη του Ηπειρώτη» που τόσο πολύ ανάγκη έχουν όλοι οι απόδημοι, ιδιαίτερα οι περίπου 700.000 Ηπειρώτες της Αττικής.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου