Δήμητρα Αναγνώστου
Περιφερειακή Σύμβουλος Ηπείρου
ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ
Εξετάζοντας σήμερα τον Περιφερειακό σχεδιασμό για την λειτουργική αναδιάρθρωση των νοσοκομείων και των λοιπών μονάδων Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου και αναφορικά με το Γεν. Νοσοκομείο της Πρέβεζας έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:
Στην ευθύνη λειτουργίας του ανήκουν:
1. τέσσερα κέντρα υγείας που καλύπτουν πρωτοβάθμια περίθαλψη
2. η λειτουργία του κέντρου ψυχικής υγείας- ιατροπαιδαγωγικού κέντρου
3. η λειτουργία των δομών «ψυχαργώς» στα πλαίσια του κοινοτικού επιχειρησιακού προγράμματος για επανένταξη ατόμων με ψυχικές ασθένειες στην αγορά εργασίας, ξενώνας και προστατευόμενα διαμερίσματα. Επί 10 ετία και πλέον το αποτιμούμενο δε έργο των δομών αυτών χαρακτηρίζεται ως λίαν επιτυχές.
Αντιλαμβανόμαστε κύριοι συνάδελφοι πως το Νοσοκομείο της Πρέβεζας καλείται να παίξει τον ρόλο του πυλώνα υγειονομικής κάλυψης τον ρόλο του Υγειονομικού βάθρου σε μία κομβική περιοχή που είναι διαμετακομιστικό και επικοινωνιακό κέντρο καθώς και ραγδαία αναπτυσσόμενος τουριστικός προορισμός συνεπώς απαιτείται να έχει ισόρροπη ανάπτυξη με τις άλλες Περιφερειακές ενότητες στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Το Νοσοκομείο της Πρέβεζας είναι ανάγκη να το εξετάσουμε εκτιμώντας την υγειονομική κάλυψη που θα προσφέρει και την αναπτυξιακή προοπτική που θα δώσει και στην ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει την Ηπειρωτική ακτογραμμή του Ιονίου, την περιοχή της Βόρειας Αιτωλοακαρνανίας καθώς και την νήσο της Λευκάδος. Επίσης, την ιατρική κάλυψη των χιλιάδων επισκεπτών-τουριστών της περιοχής που με την διαμόρφωση του νέου οδικού χάρτη που έχει αλλάξει το γεωμορφολογικό της περιοχής, με την λειτουργία της Εγνατίας οδού αλλά και την μελλοντική λειτουργία της Ιονίας αναμένεται να πολλαπλασιασθούν. Η Υποθαλάσσια ζεύξη (σήραγγα), ο νέος οδικός άξονας Άκτιο - Αμβρακία που ήδη κατασκευάζεται και η οδική σύνδεση της Λευκάδας με το Άκτιο που σχεδιάζεται, έχει κάνει πολύ εύκολη, και θα κάνουν ακόμη ευκολότερη, την πρόσβαση και την επικοινωνία με την περιοχή της Πρέβεζας-που σημειωτέον διαθέτει ένα από τα καλύτερα και ασφαλέστερα αεροδρόμια της Ελλάδας-και δίνει τη δυνατότητα στο Νοσοκομείο να παίξει ένα ρόλο επιτελικού υγειονομικού κέντρου σε αυτήν ακριβώς την ευρύτερη περιοχή. θα υποβοηθήσει στην αξιοποίηση και ανάπτυξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων (τουρισμός, οικοτουρισμός, τουρισμός υγείας, αρχαιολογικοί χώροι). Ενδεικτικά αναφέρουμε πως για το 2010 το ποσοστό των Νοσηλευθέντων από το Νομό μας ήταν στο 80% και το υπόλοιπο 20% προέρχονταν από τις αναφερθείσες περιοχές).
Σημαντικό επίσης παράγοντα για αυξημένες υπηρεσίες υγείας αποτελεί η αύξηση που παρουσιάζεται στον πραγματικό πληθυσμό του νομού.
Υποστηρίζουμε με βάση τα ανωτέρω ότι το νοσοκομείο Πρέβεζας δεν θα πρέπει να απομακρυνθεί από τον κοινωνικό ιστό και κορμό της ίδιας της πόλης που αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της περιοχής που αναφέρθηκε και επίσης αποτελεί το κέντρο στην διάμετρο εμβέλειας της περιοχής αυτής.
Κατά αυτόν τον τρόπο το νέο νοσοκομείο θα πρέπει να επιτελέσει υγειονομικά και αναπτυξιακά τους στόχους της κατασκευής του που είναι:
1. να δημιουργεί το αίσθημα ασφάλειας που έχει ανάγκη ο πληθυσμός
2. να συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη του νομού και της ευρύτερης περιοχής μέσω και της πιθανής ανάπτυξης νέων μορφών τουρισμού όπως ο ιατρικός τουρισμός.
3. να τονώσει την τοπική οικονομία
4. να είναι ένα νοσοκομείο που θα διασφαλίζει σε σημαντικό βαθμό την αυτονομία στην κάλυψη της πλειονότητας των περιστατικών υγείας του νομού, με την ολοκληρωμένη λειτουργία όλων των απαραίτητων τμημάτων αιχμής, καθώς επίσης και των ειδικών τμημάτων που κρίνονται απαραίτητα και θα ελαχιστοποιεί την οικονομική αιμορραγία που επιφέρει η σημερινή κατάσταση της ιατρικής μετανάστευσης μεγάλου μέρους του πληθυσμού
5. Να συμβάλλει στο μέγιστο δυνατό βαθμό στην προαγωγή και πρόληψη της υγείας του πληθυσμού της περιοχής ευθύνης του
6. Να συμβάλλει στην ανάπτυξη και βέλτιστη λειτουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε συνεργασία με τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία.
Προτείνεται για την Περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας:
o Να εφημερεύει όλο το μήνα το Κ.Υ Καναλακίου
o Το Κ.Υ. Πάργας να εφημερεύει τις ημέρες που έχει τη δυνατότητα και να ενισχύεται κατά την θερινή περίοδο για καθημερινή εφημερία.
o Να εξεταστεί ο τρόπος εφημερίας του Κ.Υ. Φλιππιάδας με δεδομένο την μικρή απόσταση από το Γ.Ν. Άρτας περίπου 10χ.λ.μ
o Να εφημερεύει όλο το μήνα το Κ.Υ. Θεσπρωτικού
7. Επισημαίνεται, ότι η ανάπτυξη και βέλτιστη λειτουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα συνεισφέρει, ανάμεσα στα άλλα, στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση των περιστατικών που απαιτούν φροντίδα που ξεφεύγει από τις δυνατότητες του νοσοκομείου, ώστε να ενεργοποιούνται άμεσα οι διαδικασίες προώθησης των ασθενών στα κατάλληλα νοσοκομεία εκτός νομού.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον για την Δευτεροβάθμια φροντίδα Υγείας είναι αν σήμερα το υπάρχον συγκρότημα του Γ. Νοσοκομείου Πρέβεζας, στη κατάσταση που είναι, μέσα στο συγκεκριμένο οικοπεδικό χώρο που διαθέτει και στη συγκεκριμένη θέση που βρίσκεται μπορεί να παίξει ένα τέτοιο ρόλο;!!
Η εκτίμηση μας είναι ότι όχι μόνο μεσοπρόθεσμα αλλά και στις μέρες μας το Νοσοκομείο δεν μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο.
Οι λόγοι είναι κυρίως:
· Χωροταξικοί
· Έλλειψης Υποδομών
· Απόδοσης οικονομικών μεγεθών που θα πρέπει να επενδυθούν στο υπάρχων συγκρότημα.
Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ στην περιοχή και ειδικότερα στην περιοχή του ΜΥΤΙΚΑ όπου πρόσφατα (2011) ο Δήμος Πρέβεζας παραχώρησε στο Υπουργείο Υγείας έκταση 60 στρεμμάτων. Η χωροθέτηση της συγκεκριμένης έκτασης βρίσκεται επί του Οδικού άξονα Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας δηλαδή 5 χλμ. από την έξοδο της Υποθαλάσσιας ζεύξης Πρέβεζας - Ακτίου.
Η παραχώρηση έγινε κατά πλήρη κυριότητα νομή και κατοχή και το Υπουργείο και η Περιφέρεια Ηπείρου δεν θα πρέπει να αδιαφορήσουν για μια τέτοια προνομιακή δωρεά.
Επίσης, δεν θα πρέπει να ολιγωρήσει κανείς δοθέντως ότι εντός πενταετίας από την υπογραφή του συμβολαίου και επί μη ενάρξεως των εργασιών η δωρεά λύεται Αυτοδικαίως.
Η προσπάθεια να παραμείνει-εκσυγχρονιζόμενο στον όποιο βαθμό είναι αυτό δυνατό- το υπάρχον συγκρότημα, θα απαιτήσει τεράστια κονδύλια ,συνεχή έργα αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού, σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου, συνεχή όχληση στη λειτουργία του Νοσοκομείου, με τελικό αποτέλεσμα ένα Νοσοκομείο που δεν θα έχει δυνατότητες ανάπτυξης, θα ανοίγει συνεχώς η ψαλίδα σε βάρος του, σε σύγκριση με άλλα νοσοκομεία και που μετά το πέρας των έργων θα έχουμε ένα Νοσοκομείο 40 ετών για το οποίο θα τεθεί ξανά, λόγω των αναγκών, το αίτημα νέου Νοσοκομείου.
Θα πρέπει να τεθούμε όλοι ενώπιον των ευθυνών μας πολιτεία και Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες υπογραφής της σύμβασης για να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα για την ανέγερση ενός νέου δημόσιου νοσοκομείου ενταγμένο στο ΕΣΥ προκειμένου οι πολίτες να έχουν ισότιμη αντιμετώπιση στην υγεία και να αποκτήσει η περιοχή μας την προοπτική ανάπτυξης που της αναλογεί και της αρμόζει.
Σας ευχαριστώ όλους!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου