Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΑΡΧΕΛΩΝ: «Σμαρώ» – το πρώτο χαρούμενο αντίο

Τον Σεπτέμβρη του 2010, η ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ, εντόπισε μια θαλάσσια χελώνα στον Αμβρακικό Κόλπο, η οποία φαινόταν κάπως αδύναμη.
Αφού την έπιασαν εύκολα, πράγμα το οποίο αποτελεί δείγμα ότι η χελώνα δεν ήταν υγιής, τη μετέφεραν στο σταθμό Α’ βοηθειών στη Κόπραινα.
Αργότερα, στην Γλυφάδα  διαπιστώθηκε (με ακτινογραφία) ότι η χελώνα έπασχε από πνευμονία και αμέσως ξεκίνησε το πρόγραμμα περίθαλψης. Κι ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα ανέρρωσε πλήρως, έπρεπε να περιμένουν τους πιο ζεστούς μήνες για να την απελευθερώσουν.
Τελικά,  η «Σμαρώ» ήταν η πρώτη  απελευθέρωση του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2011.
Τους επόμενους μήνες , κι άλλες χελώνες θα ακολουθήσουν τη Σμαρώ. Οι απελευθερώσεις γίνονται μεσοβδόμαδα, ώστε να αποφεύγεται η κίνηση πολλών σκαφών στη θάλασσα.
Το σημείο από όπου  θα απελευθερωθεί η χελώνα επιλέγεται με βάση την απευθείας σύνδεση με ανοιχτή θάλασσα. Επίσης, ελέγχονται και τα ρεύματα της θάλασσας για να είμαστε σίγουροι ότι η χελώνα θα καταφέρει να «ξανοιχτεί».
Κάθε απελευθέρωση είναι ξεχωριστή για τους ανθρώπους του ΑΡΧΕΛΩΝ. Για τους εθελοντές που φροντίζουν καθημερινά τις χελώνες που φιλοξενούνται στο ΚΔΘΧ, για τον υπεύθυνο Δικτύου Διάσωσης, Παύλο Τσάρο, που έχει δει τόσες χελώνες να έρχονται και να φεύγουν αλλά και για τους επισκέπτες του ΚΔΘΧ και φίλους του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Από το 2004 ο ΑΡΧΕΛΩΝ κάνει 2 αποστολές το χρόνο στον Αμβρακικό Κόλπο. Το πρόγραμμα διεξάγεται από τον Alan Rees, παλιό εθελοντή και πρώην Επιστημονικό Υπεύθυνο του ΑΡΧΕΛΩΝ, και αφορά κυρίως στη σύλληψη και μαρκάρισμα των χελωνών που ενδημούν στον Κόλπο.

Πηγή ΑΡΧΕΛΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου