Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Στενεύουν τα περιθώρια για τις χωματερές

Οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να τηρήσουν κατά γράμμα τη δέσμευση που έχουν αναλάβει για κλείσιμο -εντός του Ιουνίου- όλων των παράνομων χωματερών, προειδοποιεί με συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο κοινοτικός επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ. Σε διαφορετική περίπτωση τα πρόστιμα που θα επιβληθούν φτάνουν στις 34.000 ευρώ ανά ενεργή χωματερή ημερησίως και εφάπαξ από το 2005!
Στην Ήπειρο η τελευταία προειδοποίηση προς τους δήμους δόθηκε σε πρόσφατη συνάντηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και από ότι πληροφορούμαστε και  η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο με αυτό ακριβώς το περιεχόμενο, να κλείσουν δηλαδή όλους του ΧΑΔΑ μέσα στην προθεσμία που δίνεται, αλλιώς θα επιβάλλει κυρώσεις πρώτη η Περιφέρεια. Πάντως, σε σχέση με άλλες Περιφέρειες της χώρας Ήπειρος βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα, υπάρχουν βέβαια κάποιες ανοιχτές χωματερές με σοβαρότερο πρόβλημα στο δήμο Πρέβεζας, ωστόσο με τη λειτουργία και του ΧΥΤΑ Ελληνικού κανείς δεν νομιμοποιείται  να κρατά ανοιχτές χωματερές.
Η κατάσταση στη χώρα και οι προειδοποιήσεις του Επιτρόπου
Η Ελλάδα καταδικάστηκε το 2005 από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) για τη λειτουργία 1.125 ΧΑΔΑ, αλλά δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα τότε, διότι δόθηκε η ευκαιρία στις ελληνικές αρχές να συμμορφώσουν τους δήμους με την περιβαλλοντική νομοθεσία, να κλείσουν οι ΧΑΔΑ και να υλοποιηθούν σύγχρονα έργα διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων. Ωστόσο, αυτό δεν κατορθώθηκε και σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σήμερα είναι ενεργοί 155 ΧΑΔΑ, 2.343 έχουν αποκατασταθεί, ενώ 538 βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης.
Ο Σλοβένος Επίτροπος καθιστά σαφές ότι η Κομισιόν δεν προτίθεται να δεχτεί άλλες καθυστερήσεις και απειλεί με νέα παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας την επιβολή προστίμου, εάν δεν εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα.
Συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων, ο Κοινοτικός Επίτροπος αναφέρει:
«Το 2005 η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (υπόθεση C-502/03) για όλες τις παράνομες χωματερές που λειτουργούσαν στην επικράτειά της. Κατά τη δικαστική διαδικασία, η Ελλάδα αναγνώρισε την ύπαρξη τουλάχιστον 1.125 χωματερών, εκτιμώντας ότι θα κλείσουν το 2008.
Όταν διαπιστώθηκε ότι η προθεσμία του 2008 δεν έγινε σεβαστή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τη δικαστική διαδικασία και εστάλησαν πολλές επιστολές το 2009.
Τον Δεκέμβριο του 2010 οι ελληνικές Αρχές προσκόμισαν στην Κομισιόν ένα χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης, σύμφωνα με το οποίο όλες οι παράνομες χωματερές θα κλείσουν τον Ιούνιο του 2011 και θα απορρυπανθούν στα μέσα του 2012».
Η εικόνα στην Ήπειρο
Αρκετές ...εκκρεμότητες με Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, έχει και η Ήπειρος, αλλά η κατάσταση είναι εύκολα αναστρέψιμη εφόσον ενδιαφερθούν σοβαρά οι δήμοι που δεν χρησιμοποιούν τους ΧΥΤΑ.
Ούτως ή άλλως τα περιθώρια έχουν στενέψει και  μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να βρεθεί λύση κυρίως με το δήμο Πρέβεζας που δεν μεταφέρει τα σκουπίδια, ως υποχρεούται, στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και κρατά ανοιχτή τη μεγάλη χωματερή στη θέση «Κούκος».  Να κλείσουν όσες χωματερές έχουν ανοιχτές, οφείλουν κι άλλοι δήμοι της Ηπείρου, έστω κι αν πρόκειται για μικρές.
Πριν λειτουργήσουν οι ΧΥΤΑ, (τώρα αναμένεται και αυτός στο Ελληνικό, ενώ άρχισε το έργο αποκατάστασης της Δουρούτης),  υπήρχαν 266  καταγεγραμμένοι ΧΑΔΑ σε όλη την Ήπειρο. Τα προηγούμενα χρόνια έκλεισαν και αποκαταστάθηκαν  οι περισσότεροι, απέμειναν όμως περίπου 30 μέχρι πρόσφατα.
Στο νομό Ιωαννίνων οι ΧΑΔΑ ήταν συνολικά 127 και αποκαταστάθηκαν μέχρι πρόσφατα οι 115 μαζί με τη Δουρούτη που ξεκίνησε το έργο.
Απέμεναν  συνολικά 12 ΧΑΔΑ και ίσως κάποιοι να έχουν αποκατασταθεί, αφού αρκετοί ήταν μικροί και χρειάζονταν μόνο χώμα και περίφραξη. Πάντως όλοι οι δήμοι μεταφέρουν τα σκουπίδια στη Δουρούτη και δεν υπάρχει λόγος να διατηρούν ΧΑΔΑ.
Στους ΟΤΑ των νομών Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας  από τους 139  ΧΑΔΑ απέμεναν προς αποκατάσταση λιγότεροι από 20  ΧΑΔΑ.
Εκτός όμως από τους μεγάλους ΧΑΔΑ στο δήμο Πρέβεζας, (Πρέβεζα και πρώην δήμο Ζαλόγγου, αλλά και Ωρωπός) υπάρχει και αυτός του δήμου Ηγουμενίτσας στη θέση «Κοτσέκι» που δεν έχει μελέτη, δεδομένου ότι άργησε να κλείσει λόγω της καθυστέρησης έναρξης λειτουργίας του ΧΥΤΑ Κορύτιανης.
Υπήρχαν άλλες πέντε «μεσαίες» ως προς  την επικινδυνότητα χωματερές εκ των οποίων οι δυο στο νομό Ιωαννίνων, στην Κόνιτσα και στους Κουκλιούς του δήμου Πωγωνίου, τρεις στη Θεσπρωτία, Σύβοτα, Πέρδικα και Μαργαρίτι.
Βοήθεια από Τεχνικό Σύμβουλο
Ήδη ο Τεχνικός Σύμβουλος που προσελήφθη κατόπιν διαγωνισμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με χρηματοδότηση από την Τεχνική Βοήθεια του ΕΣΠΑ, συγκέντρωσε τα στοιχεία για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών των μεγαλύτερων ΧΑΔΑ προς αποκατάσταση και συνεχίζει με ομαδοποιημένους άλλους μικρότερους ΧΑΔΑ που απαιτούν μελέτη. Στόχος είναι να διαθέσει ο Σύμβουλος στις αρμόδιες υπηρεσίες όσα χρειάζονται για να συνταχθούν μελέτες, ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν τα έργα αποκατάστασης με ένταξη στο ΠΕΠ Ηπείρου στο οποίο υπάρχουν πιστώσεις. Το περιθώριο ενός έτους που έχουν για την αποκατάσταση δεν πρέπει να εφησυχάζει κανέναν.
Σοβαρό πρόβλημα στο δήμο Πρέβεζας
Η απουσία σταθμών μεταφόρτωσης έχει τις επιπτώσεις της στο δήμο Πρέβεζας, αφού τόσο ο νέος, όσο και οι δήμοι που συνενώθηκαν (Ζαλόγγου και Λούρου) δεν μεταφέρουν τα σκουπίδια στον διανομαρχιακό ΧΥΤΑ Καρβουναρίου με την επίκληση του αυξημένου κόστους μεταφοράς και απορριμματοφόρα σε κακή κατάσταση.
Ο σταθμός που αρχικά προβλέπονταν δε κατασκευάστηκε και ούτε προχωρά η προσωρινή λύση για σταθμό εντός της Βιομηχανικής Περιοχής σε διαθέσιμο γήπεδο.
Η εξέλιξη αυτή κρατά σε λειτουργία τη μεγάλη χωματερή (παρόλο που έχει μελέτη αποκατάστασης) στη θέση «Κούκος» της Πρέβεζας, είναι  και η χωματερή του πρώην δήμου Ζαλόγγου που δεν έχει μελέτη αποκατάστασης υπάρχει και η μικρότερη στο Λούρο. Λύση θα ήταν η προμήθεια κινητού σταθμού μεταφόρτωσης με ανάθεση σε ιδιώτη για τη μεταφορά στο Καρβουνάρι ή έστω από τον ίδιο το δήμο, κάτι που εξετάζει σοβαρά η δημοτική αρχή, αφού τα περιθώρια στένεψαν και στο τέλος Ιουνίου δεν μπορεί να εναποθέτει απορρίμματα στην χωματερή.

ΠΗΓΗ: Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου