Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Σειρά δράσεων στις παραλίες της Πρέβεζας για να αποκτήσουν και πάλι γαλάζια σημαία




syskepsh galazies shmaiesΣε κλίμα συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων που μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει για το μέλλον των ακτών της Πρέβεζας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι ευρεία σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Πρέβεζας, που συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου και αρμόδιος για τα θέματα τουρισμού στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Αφορμή της συνάντησης ήταν το ότι την φετινή χρονιά δεν «βραβεύτηκε» καμία παραλία της Ηπείρου με γαλάζια σημαία και για να μην βρεθούν ξανά εκτός καταλόγου υπηρεσιακοί παράγοντες, οι δήμοι Πρέβεζας και Πάργας αλλά και οι εμπλεκομένη με τον τουρισμό φορείς. συζήτησαν θέματα που αφορούν την καθαριότητα των ακτών, και την προετοιμασία για την υποβολή αιτήσεων για γαλάζιες σημαίες στις πολυσύχναστες παραλίες της περιφερειακής ενότητας Πρέβεζας για το 2013.
Το γεγονός ότι δεν κυματίζουν γαλάζιες σημαίες στις παραλίες της Πρέβεζας είναι κάτι που δεν αρέσει σε κανέναν. Το «πάθημα» απ' ότι φαίνεται έγινε «μάθημα» και αποφασίστηκε να γίνουν από τώρα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου το 2013 να ενταχθούν στον κατάλογο όλες οι πολυσύχναστες παραλίες της Πρέβεζας.
Ο Αντιπερειφερειάρχης ζήτησε την συνεργασία όλων των φορέων που έχουν σχέση με τον τουρισμού, σημείωσε ότι η περιφέρεια θα βοηθήσει τους δήμους όπου μπορεί και ξεκαθάρισε ότι και χωρίς τις σημαίες τα νερά είναι καθαρά, όπως αποδεικνύεται από τις συνεχείς αναλύσεις δειγμάτων. Στις συνεχείς αναλύσεις που γίνονται από τα μέσα Μάιου μέχρι και σήμερα αναφέρθηκε η αρμόδια υπάλληλα και τόνισε ότι από το Ψαθάκι της Πρέβεζας μέχρι και το Σαρακίνικο της Πάργας τα νερά είναι πεντακάθαρα.
Επισημάνθηκε ακόμη ότι είναι αρνητικό γεγονός η μη βράβευση κάποιας ακτής με
«Γαλάζια Σημαία» για την προσέλκυση τουριστών, για την οποία γίνεται μεγάλος αγώνας. Άλλωστε οι ξένοι τουριστικοί πράκτορες στα πακέτα τους εντάσσουν προορισμούς που διαθέτουν «Γαλάζια Σημαία» και η απουσία τους από την Ήπειρο, μετά από πολλά χρόνια, αποτελεί μειονέκτημα σε μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό.
Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου ξενοδόχων Πάργας κ. Γκογκοζώτος αλλά και ο πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Πρέβεζας κ. Χαλκίδης εξέφρασαν τους προβληματισμούς για την αξιοποίηση των παραλιών και ενημέρωσαν για τις ανάγκες της παραλιακής ζώνης, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία όχι μόνο για τις γαλάζιες σημαίες αλλά και για τις υποδομές που απαιτούνται εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν.
Τόσο ο Δήμαρχος Πάργας κ. Λιόλιος όσο και ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας κ. Κορωναίος αναφέρθηκαν στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν στους δήμους αλλά και στο πάγωμα των προσλήψεων ( υπαλλήλων καθαριότητας, ναυαγοσωστών ) λόγω της προεκλογικής περιόδου που όπως είπαν αποτέλεσαν τροχοπέδη στην ομαλή λειτουργία των δήμων. Η κατάσταση εμφανίζεται τραγική και υπογραμμίστηκε το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε με το θέμα των γαλάζιων σημαιών. Χαρακτήρισαν δικαιολογημένες τις διαμαρτυρίες των εμπλεκομένων φορέων με τον τουρισμό και τόνισαν ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες προκειμένου να κατατεθεί πλήρης φάκελος για όλες τις πολυσύχναστες παραλίες του νομού.
Ο κ. Κορωναίος σημείωσε ότι ήδη ο Δήμος της Πρέβεζας έχει έτοιμους εννέα φακέλους για να τους καταθέσει εκφράζοντας ταυτόχρονα και τον προβληματισμό του για τον θεσμό των γαλάζιων σημαιών, αφού όπως είπε πολλές φορές οι υποδομές που απαιτούνται δημιουργούν προβλήματα στην χλωρίδα και την πανίδα των ακτών. Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Γιαμάς είπε μεταξύ άλλων ότι ο τουρισμός βρίσκεται στο επίκεντρο όλων και σημείωσε ότι θα είναι δίπλα στις ενέργειες που θα αποφασιστούν ενώ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκε η γενικότερη στρατηγική για τη δρομολόγηση πρωτοβουλιών για να κερδίσει ο νομό μας τη θέση που του αξίζει στον τουριστικό χάρτη..
Να σημειώσουμε τέλος ότι εμείς εδώ μπορεί να γνωρίζουμε ότι οι παραλίες και οι θάλασσες μας είναι από τις καθαρότερες και τις ωραιότερες αλλά αυτό θα πρέπει να το μάθουν και οι τουριστικοί πράκτορες που δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος
Η «Γαλάζια Σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται διεθνώς, από το 1987, σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή, εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 31 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου