Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Το ολοκαύτωμα του Κομμένου στην Ελευσίνα Με περίσσεια συγκίνησης

Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο  Ελευσίνας το ολοκαύτωμα του Κομμένου. Όχι μόνο οι Ηπειρώτες του Θριάσιου Πεδίου αλλά και κάτοικοι της Ελευσίνας, μαζί με φίλους τους από άλλα μέρη της Ελλάδας, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν το Σάββατο 9 Ιουνίου το βράδυ σχετικά με τη σφαγή του Κομμένου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 1943. Η εκδήλωση – αφιέρωμα στο Κομμένο οργανώθηκε από το Σύλλογο Ηπειρωτών Θριάσιου Πεδίου και το Μορφωτικό Σύλλογο Κομμένο.
Στη μνήμη των 317 εκτελεσμένων του Κομμένου τελέστηκε στο χώρο της εκδήλωσης τρισάγιο και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Η χορωδία του Θριάσιου Πεδίου έψαλε τον εθνικό ύμνο. 
Την εκδήλωση, την οποία συντόνιζε η Ελένη Γκόγκου, μέλος του Συλλόγου Ηπειρωτών, χαιρέτισε εκ μέρους του δημάρχου Ελευσίνας ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Γαβριήλ Καμπάνης. Χαιρετισμό εκ μέρους της αντιπεριφερειάρχη Σταυρούλα Δήμου απηύθυνε ο ειδικός σύμβουλος Κώστας Μήτσης. Χαιρετισμό, επίσης, απηύθυνε ο Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, υπό την αιγίδα της οποίας τέθηκε η εκδήλωση. Χαιρετισμό απηύθυναν τέλος ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Θριάσιου Πεδίου Χρήστος Κόκκας και οι τοπικοί σύμβουλοι Κομμένου Κώστας Αντωνίου και Ηλίας Λάμπρης. Γραπτό χαιρετισμό για την εκδήλωση έστειλε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κομμένου Δημήτρη Δήμος.
Μετά την προβολή σχετικού ντοκουμέντου, με μαρτυρίες επιζώντων του Κομμένου, ακολούθησε ανάλυση του γεγονότος της σφαγής από το φιλόλογο Δημήτρη Βλαχοπάνο. Κείμενα για τη σφαγή διάβασαν ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Γιώργος Οικονόμου, ο Πρεβεζιάνος Κώστας Μήτσης, ο Γιαννιώτης Βασίλης Τόλης και ο Αρτινός Κώστας Αντωνίου. Την εκδήλωση διάνθισαν με τα κρουστά τους κατά τη διάρκεια των αναγνώσεων ο Νίκος Τουλιάτος και ο Κώστας Παριορίτσας.
Ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Γιώργος Οικονόμου σημείωσε πως θα πρέπει να ξεικινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια για να μεταφερθούν και να παρουσιαστούν στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά κυρίως στις Βρυξέλλες, οι εκδηλώσεις μνήμης με θέμα τα ολοκαυτώματα. Γιατί ο ελληνικός λαός πλήρωσε με πολύ αίμα τις γερμανικές θηριωδίες. Και ακριβώς γι’ αυτό θα πρέπει να λάβουν ένα καλό μάθημα οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το ποια είναι η Ελλάδα και τι οφείλουν οι χώρες τους στον ελληνικό λαό.
Η εκδήλωση έκλεισε με το τραγούδι «Κάψανε τα Καλάβρυτα, Δίστομο και Κομμένο», που ερμήνευσε ο Κώστας Μήτσης, και την απονομή αναμνηστικών πλακετών στα μέλη του Συλλόγου και της μαρτυρικής κοινότητας Κομμένου, καθώς και στους άλλους συντελεστές της εκδήλωσης. Οι εκπρόσωποι του Κομμένου κάλεσαν τους ηπειρώτες και τους κατοίκους της Ελευσίνας να επισκεφτούν το Κομμένου και, μαζί με το προσκύνημα στο μνημείο των πεσόντων, να γνωρίσουν και τη φιλοξενία των σημερινών κατοίκων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου