Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Η παράταξη «Ήπειρος, τόπος να ζεις» για το «ΑΝΑΣΑ»


«Η μπάλα είναι στην αυτοδιοίκηση»

Με την φράση... η μπάλα είναι στην αυτοδιοίκηση, η οποία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την υλοποίηση των έργων που προεντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ», υποδέχτηκε η παράταξη «Ήπειρος, τόπος να ζεις» την απόφαση για ενεργοποίηση του στην συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Σχεδιασμού και Εξειδίκευσης, την περασμένη Παρασκευή στο Υπουργείο Ανάπτυξης με προεδρεύοντα τον υφυπουργό Θάνο Μωραΐτη.
Σε σχετική ανακοίνωση της η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σημειώνει ότι «η πολιτεία, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, έπραξε το δικό της χρέος, αφού ήδη πήρε τις αποφάσεις που όφειλε για την προένταξη των αναγκαίων έργων και μελετών». Ο προϋπολογισμός του προγράμματος φτάνει τα 75 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 55 εκ. ευρώ αφορούν το ΕΣΠΑ. Ακόμη σημειώνει ότι τα... εύσημα θα αποδοθούν στο τέλος και καλεί να μην θριαμβολογούν όσοι ελάχιστα συνέβαλαν, αναφορά που εκλαμβάνεται ως αιχμή προς την Περιφερειακή αρχή η οποία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της Επιτροπής.
Σαφείς προτεραιότητες
Ως προς τα έργα που προωθήθηκαν, επισημαίνει ότι οι προτεραιότητες ήταν σαφείς και είναι αυτές που πράγματι η περιοχή του Αμβρακικού έχει ανάγκη :
-Η αποκατάσταση του υδρολογικού ισοζυγίου του κόλπου και της οξυγόνωσης των νερών του
-Η προστασία από τη ρύπανση.
-Η ενίσχυση των αναγκαίων υποδομών για τη στήριξη των κυριότερων παραγωγικών δραστηριοτήτων και κυρίως της αλιείας και του εναλλακτικού τουρισμού.
-Η προώθηση των τοπικών προϊόντων.

Ώριμες μελέτες, χρήσιμα έργα
Ειδική αναφορά γίνεται από την παράταξη του Βαγγέλη Αργύρη στο γεγονός ότι προεγκρίθηκαν τα ώριμα έργα και όπου κρίθηκε αναγκαίο και οι τεχνικές μελέτες των αναγκαίων αλλά μη ώριμων έργων, με βάση τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από τις Περιφέρειες και τους δήμους της περιοχής. «Και δε χρειάζεται μικροψυχία με επικριτικές αναφορές για τις μελέτες. Δεν γίνονται έργα χωρίς τις αναγκαίες τεχνικές μελέτες. Εξ άλλου δεν εγκρίθηκε καμία μελέτη που να μην οδηγεί σε εφαρμόσιμο αποτέλεσμα, σε συγκεκριμένο έργο», τονίζεται με νόημα.
Χαρακτηρίζει ως χρήσιμα, για τον Αμβρακικό έργα, όπως η ολοκλήρωση της εκσκαφής του διαύλου της Πρέβεζας, οι αποχετεύσεις και οι βιολογικοί καθαρισμοί των οικισμών γύρω από τον κόλπο, έργα στις λιμνοθάλασσες και τα αλιευτικά καταφύγια, αλλά και δράσεις για την πιστοποίηση και προβολή των τοπικών προϊόντων, μετά την έγκρισή τους, έχουν πλέον την ευκαιρία να δρομολογηθούν και να βοηθήσουν το πολύπαθο οικοσύστημα.
75 εκ. ευρώ και ελπίδα για επιπλέον χρήματα
Σε ότι αφορά την «προίκα» του προγράμματος, μαζί με αυτά που εγκρίθηκαν στο ΕΣΠΑ, ο προϋπολογισμός που έχει ήδη διασφαλισθεί ξεπερνάει τα 75 εκ. € (πάνω από 55 εκ. € από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) και «ελπίζουμε, όπως σημειώνεται, ότι θα αυξηθεί στη συνέχεια για να φτάσει το ποσό των 100 εκ. €, όπως δεσμεύθηκε ο υφυπουργός κ. Μωραΐτης».
Στο τέλος τα... εύσημα, τώρα τα δύσκολα
Η παράταξη «Ήπειρος, τόπος να ζεις» δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι το πρόγραμμα στηρίζεται σε πρόταση της ΕΤΑΝΑΜ η οποία μπαίνει σε φάση υλοποίησης, προσθέτοντας ότι είναι αρκετοί αυτοί που συνέβαλαν σ' αυτό, όμως, σπεύδει να ξεκαθαρίσει: «Τα εύσημα ας μείνουν για το τέλος της προσπάθειας. Τώρα είναι τα δύσκολα και τα κρίσιμα. Και πλέον «η μπάλα είναι στην αυτοδιοίκηση», στους δήμους και τις Περιφέρειες, που είναι οι βασικοί φορείς υλοποίησης. Τα έργα πρέπει να προωθηθούν με αποτελεσματικές και γρήγορες διαδικασίες και κυρίως με αυστηρή παρακολούθηση, ώστε να αποδώσουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Και όλοι θα κριθούν από το αποτέλεσμα. Δικαιολογίες και άλλοθι δεν υπάρχουν».
Δεν παραλείπει η μείζονα μειοψηφία να αφήσει και τις αιχμές της, κυρίως, προς την Περιφερειακή Αρχή και όσους διατείνονται ότι εργάστηκαν για το πρόγραμμα: «Και προφανώς δεν υπάρχει χρόνος για θριαμβολογίες, ιδίως από πολιτικά πρόσωπα που δε συνέβαλαν παρά ελάχιστα στο μέχρι σήμερα αποτέλεσμα».
Καταλήγοντας, υπόσχεται ότι ως παράταξη θα συμβάλλει δημιουργικά. «Εξ άλλου, αναφέρει, η παρουσία του περιφερειακού μας συμβούλου του Κώστα Αρβανίτη στην Τεχνική Γραμματεία του προγράμματος εκτιμούμε ότι είναι πολύ σημαντική για να διασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου