Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΑΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ


Η διαδικασία Χωροθέτησης του Εργοστασίου Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) στην περιοχή του Ελευθεροχωρίου Δωδώνης, η οποία βρίσκεται στην κοιλάδα όπου δεσπόζει ο Αρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης, ευτυχώς φαίνεται να βρίσκεται σε φάση αμφισβήτησης, αμφιβολιών και αναγκαστικής ανασύνταξης. Πιο συγκεκριμένα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ απέστειλαν προς γνωμοδότηση «επικαιροποιημένη» μελέτη σε αρμόδιους Φορείς, γεγονός που από μόνο του είναι ασυνήθιστο σε ανάλογες διαδικασίες έγκρισης Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ).Η «επικαιροποίηση» της μελέτης αποβλέπει μεταξύ των άλλων να διορθώσει σημαντικά θέματα αρχικών αστοχιών που οδήγησαν σε ΑΠΟΛΥΤΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ του Εργοστασίου ΑΣΑ. Είναι κάποια από τα ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ που η Επιτροπή Αγώνα ανέδειξε μέσω ενστάσεων και φυσικά δεν είναι μόνον αυτά. Πιο συγκεκριμένα η «επικαιροποιημένη» μελέτη:
1.Αναγκάζεται να συγκεκριμενοποιήσει το αντικείμενο Χωροθέτησης αποκλειστικά στο Εργοστάσιο ΑΣΑ και όχι στη συνύπαρξη με ΧΥΤΥ, με σαφή τεκμηρίωση για τη διάθεση των υπολειμμάτων σε υφιστάμενους ΧΥΤΑ οι οποίοι θα μετατραπούν σε ΧΥΤΥ.
2.Αναφέρεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων, κάτι που αποτελεί σημαντική παράλειψη της αρχικής μελέτης, χωρίς όμως να προσδιορίζει αλληλεπιδράσεις της προσέγγισης Χωροθέτησης με αυτό.
3.Παρουσιάζει παραστατικά μέσω αντίστοιχων Χαρτών τις υφιστάμενες ΖΟΕ και ΣΧΟΟΑΠ, όπου εύκολα διαπιστώνεται ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα εγκαθίσταται σε μία περιοχή για την οποία έχει θεσπιστεί αυστηρή περιβαλλοντική προστασία και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τον χαρακτήρα και τις προβλεπόμενες θεσμοθετημένες χρήσεις του χωροταξικού σχεδιασμού όμορων περιοχών που βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση (200 μέτρα). ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ Η ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙΣΑ ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
4.Αποτυπώνει τη διέλευση της Σιδηροδρομικής Γραμμής Καλαμπάκας – Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας, (τμήμα Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα) κάτω από το προτεινόμενο γήπεδο, αποφεύγοντας παρόλα αυτά να κάνει αναφορά στο έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος υπ’ αριθ. Α.Π. οικ. 197973 της 7ης Απριλίου 2011 που ενέκρινε τους Περιβαλλοντικούς Όρους της Γραμμής οι οποίοι αντίκεινται στην επιλογή της προτεινόμενης θέσης.
ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ: Μετά από τα ανωτέρω, καθώς και τις άλλες σημαντικές αλλαγές που εξαναγκάστηκε να εμφανίσει η «επικαιροποιημένη» μελέτη, πόσο μειωμένης ευθύνης μπορεί να αισθάνεται η Επιτροπή Παρακολούθησης της Μελέτης; Πόσο αυτές οι αλλαγές αντίκεινται σε βασικές παραδοχές οι οποίες επηρεάζουν αυτονόητα και το τελικό συμπέρασμα;
Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι:
1.Αυτό καθ΄ αυτό το γεγονός ότι η περιβόητη Μελέτη - που θεωρήθηκε «άρτια» από πολλούς παράγοντες – αποδεικνύεται δεκτική σοβαρής κριτικής και σε καμία περίπτωση δεν δικαιώνει όσους βιάστηκαν να την υιοθετήσουν.
2.Η παλινδρόμηση με επιστροφή προς γνωμοδότηση επί της «επικαιροποιημένης» μελέτης αποτελεί ουσιαστικά ανεύθυνη προχειρότητα Χωροθέτησης ενός τόσο σοβαρού Έργου, ακριβώς διότι αυτή από την αρχή αστόχησε σε σωρεία θεμάτων, τόσο Τεχνικών, όσο και Περιβαλλοντικών – Χωροταξικών.
3.Οποιαδήποτε υποτίμηση της σοβαρότητας των Ενστάσεών μας από Φορείς και Υπηρεσίες όπου κοινοποιήθηκε η «επικαιροποιημένη» ΠΠΕΑ θα προκαλέσει αιτίες μεγάλων καθυστερήσεων στο μέλλον, με δεδομένο ότι στη φάση υποβολής της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οι ήδη υποβληθείσες Ενστάσεις καθώς και συμπληρωματικές αυτών θα επηρεάσουν σημαντικά τις εγκρίσεις και θα αποτελέσουν τροχοπέδη στην υλοποίηση αυτού του Έργου που έχει πραγματική ανάγκη ο τόπος.

Δηλώνουμε ότι:
Ο δικός μας αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη δικαίωσή μας. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε ένα νέο ΕΓΚΛΗΜΑ ενάντια στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της Παγκόσμιας Δωδώνης. Και ασχέτως όλων των ανωτέρω τεχνικών - περιβαλλοντικών ατοπημάτων για την αυθαίρετη επιλογή της θέσης εγκατάστασης εργοστασίου «Α.Σ.Α.» στο Ελευθεροχώρι, ας γνωρίζουν οι μεγαλόσχημοι «κρυπτοτούφηδες» αυτής της κατευθυνόμενης επιλογής, ότι όλα τα πνευματικά Ιδρύματα της χώρας και ολοκλήρωσης της Ευρώπης (κι ακόμα παραπέρα) θα προκαλέσουν ένα «πνευματικό τσουνάμι» αντιδράσεων για να προστατέψουν την Συμπαντική ιστορική σημαντικότητα της πανάρχαιας ΔΩΔΩΝΗΣ από τέτοιες ανίερες βεβηλώσεις. Αυτό είναι εγγυημένη και βεβαιότατη δέσμευσή μας.Ο δικός μας αγώνας στηρίζεται σε επιστημονική τεκμηρίωση θέσεων και σε ιστορικές επιταγές και γι’ αυτό δηλώνουμε διαθέσιμοι σε ανοιχτό διάλογο με κάθε αρμόδιο Πολιτικό και Υπηρεσιακό παράγοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου