Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

«Ανοίγουν» επιτέλους τα επιδοτούμενα προγράμματα



Μέσα στο δεκαήμερο οι προσκλήσεις για το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στην Ήπειρο
Έως τα τέλη Δεκεμβρίου θα έχουν προωθηθεί στις περιφέρειες της χώρας όλες οι προσκλήσεις για την εφαρμογή επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης για 107.000 άτομα.
Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης στους περιφερειάρχες, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, ζητώντας τη συμμετοχή τους και την επιτάχυνση της υλοποίησης των προγραμμάτων. Οι θέσεις που θα «ανοίξουν» είναι: 57.000 με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. 30.000 με τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης και 20.000 με το πρόγραμμα κατάρτισης με τη χρήση επιταγής ένταξης (voucher) και επίδομα 5 ευρώ την ώρα για τους άνεργους.
Ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε διεξοδικά στα τρία προγράμματα που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) καθώς και τα πρόγραμμα κατάρτισης μέσω επιταγής ένταξης (voucher).

Σχετικά με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, με ωφελούμενους 57.000 ανέργους, ύψους 188 εκατ. ευρώ, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως οι διαδικασίες υλοποίησης έχουν ξεκινήσει και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν προωθηθεί όλες οι προσκλήσεις προς τους δικαιούχους. Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ ακολουθούν μέσα στην εβδομάδα και οι προσκλήσεις για το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο καθώς και για την Ήπειρο.
Το πρόγραμμα υλοποιείται όπως είναι γνωστό μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που συμπράττουν με δήμους και άλλους φορείς και θα υλοποιηθεί από όλους τους μεγάλους δήμους της Ηπείρου, για περίπου 3000 εργαζόμενους.
Αναφορικά με τα ΤΟΠΣΑ, με 30.000 ωφελούμενους, ύψους 80 εκατ. ευρώ, ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε πως η αναπτυξιακή σύμπραξη που απαιτείτο για την ενεργοποίηση των προγραμμάτων έχει ήδη ψηφιστεί στον Ν. 4019/11, ενώ είναι έτοιμη και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (KYA) και θα προωθηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες για υπογραφή από τους συναρμόδιους υπουργούς. Στη συγκεκριμένη ΚΥΑ προβλέπεται και η υλοποίηση Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Στήριξης των Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων, ύψους 60 εκατ. ευρώ, που θα ενεργοποιηθούν αμέσως μετά την υπογραφή της. Ακόμη ανακοίνωσε ότι ύστερα από αίτημα των περιφερειών, πλέον στις αναπτυξιακές συμπράξεις θα μπορούν να συμμετέχουν και οι αναπτυξιακές επιχειρήσεις των ΟΤΑ β' βαθμού.
Το τρίτο πρόγραμμα αφορά την επιταγή ένταξης (voucher), με 20.000 ωφελούμενους σε πρώτη φάση, επισημαίνοντας πως για πρώτη φορά υπάρχει επικέντρωση στον άνεργο/καταρτιζόμενο, ο οποίος επιλέγει τον φορέα υλοποίησης, ενώ σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο αποφασίστηκε και η αύξηση του επιδόματος κατάρτισης από τα δύο στα πέντε ευρώ την ώρα. Την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη και η ηλεκτρονική πλατφόρμα, προκειμένου μέσω αυτής οι ωφελούμενοι να κάνουν αίτηση και να επιλέγονται με πλήρη διαφάνεια και αντικειμενικότητα.
Στη συνάντηση με τον Υπουργό, την Περιφέρεια Ηπείρου, εκπροσώπησε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του χτες, από τη συνάντηση προέκυψαν θετικές εξελίξεις για την Περιφέρεια, καθώς το Υπουργείο έκανε δεκτό αίτημα του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, να συμμετέχουν ως εταίροι στις συμπράξεις των Τοπικών Σχεδίων Απασχόλησης και οι Περιφέρειες μέσω των Αναπτυξιακών τους Εταιριών. Η Περιφέρεια θα μετάσχει με την «Ήπειρος ΑΕ».
Για το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, η πρόσκληση για την Ήπειρο, αναμένεται εντός του επόμενου δεκαημέρου και πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ οι εργαζόμενοι θα πιάσουν δουλειά με την αρχή της νέας χρονιάς. «Το μνημόνιο που υπέγραψε η Περιφέρεια Ηπείρου με φορείς, έτυχε της καλύτερης αξιολόγησης και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Υπουργού στην Ήπειρο οι θέσεις απασχόλησης, που θα καλυφθούν μέσω δομών των Μ.Κ.Ο. και άλλων, ανέρχονται σε 2.900», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος πρόσθεσε και τα εξής: «Το πρόβλημα της ανεργίας είναι τεράστιο στην Ήπειρο. Βασανίζει πολλές οικογένειες, προκαλεί μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Με τα προγράμματα που προωθούνται δεν λύνονται τα προβλήματα αυτά, ωστόσο επιδιώκεται η άμβλυνσή τους. Στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι η εξάντληση όλων των πόρων που συμβάλλουν στην απασχόληση και στη μείωση της ανεργίας, και για αυτό το σκοπό καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια».
Το συνολικό εγχείρημα, όσον αφορά την εγκυρότητα των ωφελουμένων τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.
Τα προγράμματα
Αναλυτικά οι προϋποθέσεις για το ποιοι μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα βρίσκονται στον διαδικτυακό κόμβο: www.step.gov.gr, που αναπτύχθηκε με στόχο να αποτυπώσει το σύνολο των προγραμμάτων διά βίου μάθησης, επαγγελματικής κατάρτισης και πρόσβασης στην απασχόληση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων για τα προγράμματα κατάρτισης ηθοποιών, επισήμανε πως τα προγράμματα θα υλοποιηθούν με βάση το γενικότερο πλαίσιο αναμόρφωσης των προγραμμάτων κατάρτισης και την αξιοποίηση του voucher.
 http://proinanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου