Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Περίεργες …ιδέες βάζετε για το τσίπουρο κε Παντούλα

www.ipiros.gr

Περίεργες …ιδέες σε δύσκολους καιρούς βάζουν με ερώτησή τους έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ αυτών και ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Παντούλας, Λίγο έως… πολύ οι έξι βουλευτές ζητούν περαιτέρω έλεγχο των παραδοσιακών διαδικασιών απόσταξης τσίπουρου και τσικουδιάς, που προορίζεται για προσωπική χρήση.
Φαινόμενο σύνηθες δηλαδή στην Ήπειρο, όπου το τσίπουρο είναι ταυτισμένο με την παράδοση και την καθημερινότητα των κατοίκων.

Μάλιστα οι έξι βουλευτές το πάνε και παραπέρα, ζητώντας να θεσπιστεί …φόρος (!) για τις μικροποσότητες τσίπουρου που αποστάζονται για προσωπική ή οικογενειακή χρήση.

Μήπως τελικά με τη φόρα που έχουν πάρει να φορολογούν τα πάντα σε λίγο φορολογήσουν και τον αέρα που αναπνέουμε στην Ήπειρο, με το πρόσχημα ότι είναι… καθαρός; Έλεος πια.
   
Ας δούμε τι ακριβώς αναφέρει η ανακοίνωση: «Σε αρκετά μέρη της Ελλάδας παρατηρείται το φαινόμενο απόσταξης τσίπουρου για προσωπική και οικογενειακή χρήση χωρίς άδεια, με αποτέλεσμα πολλές φορές την παραγωγή αφενός κακής ποιότητας προϊόντος και αφετέρου την απώλεια εσόδων για το ελληνικό κράτος.
Ταυτόχρονα η απαγόρευση απόσταξης για προσωπική και οικογενειακή χρήση, περιορίζει την ανάδειξη ενός πατροπαράδοτου ποτού, ταυτισμένου με τις παραδόσεις, τα έθιμα αλλά και την καθημερινότητα των κατοίκων πολλών περιοχών της χώρας.
Πέρα απ' αυτό, η συγκεκριμένη απαγόρευση οδηγεί τους πολίτες στο να καταναλώνουν εισαγόμενα ποτά με αποτέλεσμα να δαπανώνται μεγάλα ποσά για εισαγωγές σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε.
Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να δρομολογηθεί μια ρύθμιση μετά από συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων. Να προωθηθεί το δικαίωμα μια συγκεκριμένη μέρα το χρόνο, πολίτες που έχουν καζάνι απόσταξης τσίπουρου να μπορούν να παράγουν μικρή ποσότητα αποκλειστικά και μόνο για οικογενειακή χρήση. Σε κάθε περίπτωση θα τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής και ποιότητας του προϊόντος και παράλληλα θα υπάρχει αντίστοιχος έλεγχος για τη σωστή τήρηση της ρύθμισης.
Ταυτόχρονα θα μπορούσε να θεσπισθεί ως φόρος ένα συγκεκριμένο ποσό που θα αποδίδεται στον αντίστοιχο Καλλικρατικό Δήμο από κάθε ενδιαφερόμενο.
Με δεδομένο ότι οι υπάρχουσες νόμιμες άδειες είναι πολύ λίγες, οι ποσότητες που παράγονται δεν επαρκούν, σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργούν χωρίς άδεια ενώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν έσοδα για την ενίσχυση των Δήμων:
Ερωτάστε
1. Σκέφτεστε το ενδεχόμενο μιας τέτοιας ή παρόμοιας ρύθμισης όπως περιγράφεται παραπάνω; Παρακαλώ να αξιολογηθεί η πρόταση όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Ο ερωτώντες Βουλευτές
Ασπραδάκης Παντελής
Θεοχάρη Μαρία
Μιχελογιανάκης Ιωάννης
Παντούλας Μιχάλης
Παπαμανώλης Γιώργος
Τσώνης Νικόλαος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου