Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Το καλάθι των Ηπειρωτικών αγροτικών προϊόντων.

Την πρόταση εργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «για το καλάθι των αγροτικών προϊόντων της Ηπείρου», παρουσίασε σήμερα στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιώργος Κανελλόπουλος. Της συνεδρίασης θα ακολουθήσει η συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας η οποία σε διάστημα δύο μηνών θα καταρτίσει την τελική πρόταση.


«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία», υπογράμμισε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, για να επισημάνει ότι η παραγωγή τοπικών και ποιοτικών προϊόντων είναι αλληλένδετη με την ύπαρξη των απαραίτητων υποδομών, (αρδευτικά έργα, σύγχρονες κτηνοπτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ηλεκτροδότηση κ.α.)
«Χαίρομαι που ορισμένα ζητήματα που σας είχα θέσει προ διετίας έχουν αρχίσει να νομοθετούνται» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στον Γενικό Γραμματέα.


Αναφερόμενος στη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» - για την πιθανή ιδιωτικοποίηση της οποίας στην έναρξη της συνεδρίασης διαμαρτυρήθηκαν πολίτες και κτηνοτρόφοι – ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία έχει γνωστοποιηθεί στον Πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς. Μετέφερε δε στο Σώμα και στους παριστάμενους, πρόσφατη απάντηση του Υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδη, σύμφωνα με την οποία ακόμη δεν υπάρχει κατάληξη για το μέλλον της και διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα θέσει και στην αυριανή συνάντηση που θα έχουν με τον Υπουργό οι Περιφερειάρχες. Εκείνο που προέχει είναι να κρατήσουμε την ποιότητα των προϊόντων της και αυτό θα κάνουμε. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και τις άλλες επιχειρήσεις του κλάδου που δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο και οι οποίες επίσης παράγουν ποιοτικά προϊόντα, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, που έκανε εκτενή αναφορά στην φέτα, η οποία όπως είπε έγινε γνωστή ως προϊόν της Ηπείρου, εξαιτίας της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Επεσήμανε ωστόσο ότι θα πρέπει και για τη φέτα (όπως και για το κρασί) να τηρούνται οι προδιαγραφές ωρίμανσης που απαιτεί ξύλινα βαρέλια από οξιά ή μεταλλικά δοχεία. Συμπλήρωσε δε ότι η Ήπειρος στο παρελθόν ήταν συνυφασμένη με την παραγωγή σκληρών τυριών, με πρώτο το κασκαβάλ, το οποίο επικράτησε ως ονομασία σε όλα τα Βαλκάνια.


Ακόμη ζήτησε την παρέμβαση του Γ.Γ. για την πιστοποίηση των ζώων ελευθέρας βοσκής, καθώς και τη λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής των ζωοτροφών για χοιροτρόφους, πτηνοτρόφους, κτηνοτρόφους κ.α., ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να συνδεθεί η παροχή τουριστικών υπηρεσιών με το Ηπειρωτικό πρωϊνό.


«Αν θέλουμε να έχει μέλλον η πατρίδα μας, πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους που παράγουν, τους αγρότες», κατέληξε.

Γ. κ. Γ. Κανελλόπουλος τόνισε ότι η σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου «είναι μια αρχή και αυτό που θέλει το Υπουργείο είναι να είναι μια καλή αρχή». Ανέφερε ότι σήμερα είναι λίγα τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα που έχουν εξωτερική κατεύθυνση και ότι πλέον «πρέπει να πορευτούμε αλλιώς», αυξάνοντας παντού τις καλλιέργειες, συμπληρώνοντας ότι για την επίτευξη του σκοπού αυτού πρέπει να ενεργοποιηθεί όλο το επιστημονικό προσωπικό.


Η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιου για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Ψαθά.

 
Ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης (και Π.Ε. Άρτας) κ. Β. Ψαθάς, στην εισήγησή του, μεταξύ άλλων, ζήτησε να υπάρξουν από την πλευρά του Υπουργείου, σαφείς διευκρινήσεις ως προς το ύψος και την πηγή της χρηματοδότησης του προγράμματος.

«Η Περιφέρεια Ηπείρου, - συνέχισε- στο πλαίσιο των προτάσεών της για το καλάθι των αγροτικών προϊόντων προτείνει:


1). Ανάπτυξη του τομέα «Βιολογική Ήπειρος» για την παραγωγή βιολογικού (οργανικού) κρέατος, γάλακτος, αβγών, μελιού, πέστροφας, οπωροκηπευτικών, ελιάς, εσπεριδοειδών και ακτινιδίου. Το ίδιο ισχύει και για τη μετατροπή των ιχθυοκαλλιεργειών του Αμβρακικού σε Βιολογικές.

2). Δημιουργία ειδικού σχήματος που να οδηγεί σε σήμα «Ηπειρωτικά ειδικά επιλεγμένα κρέατα», ως τμήμα της αναγνωρισιμότητας των Ηπειρωτικών προϊόντων κρέατος.


3). Την ένταξη του ντόπιου γενετικού υλικού καθώς και των τοπικών ποικιλιών και φυλών στη γεωργική πολιτική, που πρέπει να αποτελεί το βασικό υλικό της πιστοποίησης κάθε προϊόντος «ταυτότητας».


4). Την προώθηση των προϊόντων αυτών με Εθνικό σήμα (Ελληνικό brand name).



5). Τη διατροφική ασφάλεια και την όσο δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών, με προϊόντα που παράγονται και καταναλώνονται τοπικά, περιορίζοντας το κόστος των μεταφορών αλλά και τους μεσάζοντες, και εξασφαλίζοντας παράλληλα καλές τιμές και για τον αγρότη, αλλά και για τον καταναλωτή.


6). Τη στήριξη της τοπικής διάθεσης των προϊόντων με ενίσχυση των δομών που προωθούν τα τοπικά δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών και διευκόλυνση των τοπικών προϊόντων να βρουν το δρόμο τους στα ράφια των μεγάλων αλυσίδων λιανεμπορίου.


7). Την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό με επαγγελματικές δομές και επαρκή διαφήμιση.
EpirusPost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου