Αδιαφορώντας πλήρως για την άποψη των κατοίκων, οι αρμόδιοι προχωρούν. Στα ερωτήματα που είχαν απασχολήσει όλους εμάς τους κατοίκους Μυρσίνης -Μεγαδένδρου, για το ποιοι και με ποιες διαδικασίες , έλαβαν την απόφαση να χωροθετήσουν την συγκεκριμένη περιοχή και να προχωρήσουν στην κατασκευή του έργου, δόθηκαν οι απαντήσεις .
Απαντήσεις που αναδεικνύουν την προσπάθεια κάποιων να κάνουν τα πάντα έτσι ώστε οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι να πάρουν είδηση ότι το έργο θα κατασκευασθεί όταν δουν τον εργολάβο να εγκαθίσταται. Απαντήσεις που αναδεικνύουν το μέγεθος της κοροϊδίας στην οποία επιδίδονται αυτοί που σήμερα έχουν την πολιτική ευθύνη διοίκησης του Δήμου μας.
Τώρα μάθαμε ότι το έργο κυοφορείτο από το 2004 και επιταχύνθηκε η διαδικασία κατασκευής του το 2010 σε χώρο που καθόρισε κάποιος «γραφειοκράτης» του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, χωρίς να υπάρχει αντίρρηση από τον τότε δήμο Ζαλόγγου. Τώρα μάθαμε πως οι σχετικές γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών που συνοδεύουν την ΜΠΕ , έγιναν στα «κρυφά» μέσα στο 2010, και όλες -μα όλες- ήταν θετικές για τον συγκεκριμένο χώρο. Αν όμως τις διαβάσουμε καλά μόνο η ΛΓ Εφορεία Αρχαιοτήτων διαφωνεί με μια «δεύτερη προτεινόμενη θέση» . Οι άλλες δεν φέρουν καμία αντίρρηση για άλλες προτεινόμενες θέσεις.
Τώρα μάθαμε ότι υπήρχαν και άλλες δύο προτεινόμενες θέσεις η ΒΙΠΕ και ο «Κούκος». Την ΒΙΠΕ ακόμα και σήμερα η αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας την θεωρεί και υποστηρίζει ότι είναι η πλέον κατάλληλη. Και αν τον «Κούκο» τον αποκλείουν λόγω «άμεσης οπτικής επαφής» αλλά και γιατί σήμερα είναι στην διαδικασία αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Πρέβεζας, την ΒΙΠΕ γιατί την αποκλείουν; Η απάντηση είναι απλή γιατί «ισχυρά οικονομικά τοπικά συμφέροντα» δεν έχουν πεισθεί για την «ασήμαντη περιβαλλοντική όχληση» που προκαλεί το συγκεκριμένο έργο και χρησιμοποιούν την «ισχύ τους » για να το αποτρέψουν ακόμα και με αιωρούμενες απειλές στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους. Την ΜΠΕ την γράφουν εκεί που ξέρουν, προφανώς γιατί εξ ιδίας πείρας γνωρίζουν πως εφαρμόζονται στην πράξη οι μελέτες.
Τώρα μάθαμε ότι «άμεση οπτική επαφή» στον «Κούκο» έχουν πολλοί.
Τώρα μάθαμε ότι το η αρμόδια Επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου γνωμοδότησε αρνητικά για την ΜΠΕ, γνωρίζοντας ότι την «γνώμη» τους, αυτοί που θα αποφασίσουν, δεν την υπολογίζουν. Στο παρασκήνιο υπεύθυνοι του έργου ( κρατική περιφέρεια κλπ) υπόσχονται ότι με τίποτε δεν θα προχωρήσει το έργο στην Μυρσίνη.
Και το αποκορύφωμα όλων : Ο Δήμαρχος Πρέβεζας , τον οποίο επισκέπτεται η επιτροπή των κατοίκων, δηλώνει ότι το έργο ΣΜΑ στην Μυρσίνη δεν πρόκειται να γίνει γιατί ο δήμος Πρέβεζας (για τα σκουπίδια αυτού του δήμου μιλάμε) κατασκευάζει ΣΜΑ στον «Κούκο». Οι υποστηριχτές της θέσης του δημάρχου περιφέρουν ως «απόδειξη» απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας της 15/6/2011, στην οποία ψηφίσθηκε η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας στο θέμα « Μεταφορά απορριμμάτων δήμου Πρέβεζας στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου» . Όλοι όμως γνωρίζουν ότι ΣΜΑ στον «Κούκο» δεν κατασκευάζουν. Τον πρόχειρο τρόπο μεταφοράς των απορριμμάτων της Πρέβεζας αποφασίσανε. Τίποτε άλλο. Ο κ. δήμαρχος το γνωρίζει καλύτερα από όλους. Γιαυτό λίγες μέρες μετά, σε συγκέντρωση κατοίκων του Μιχαλιτσίου, λέει ότι ΣΜΑ στον «Κούκο» δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει.
Ποιοι κοροϊδεύουν ποιους;
Εμάς τους κατοίκους της Μυρσίνης - Μεγαδένδρου σίγουρα όχι . Έστω και αργά μάθαμε το μάθημα. Αυτοί θεωρούν ότι δεν μας πέφτει λόγος.
Εμείς είμαστε σίγουροι ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχουμε εμείς. Δεν μας πείθουν τα μεγάλα λόγια περί «αναγκαιότητας του έργου» και «ελάχιστης όχλησης» στο περιβάλλον.
Το έργο ΣΜΑ στην Μυρσίνη , ανάμεσα στα πολλά προβλήματά του , έχει και ένα, το πιο σημαντικό . Πάσχει από δημοκρατική νομιμοποίηση.
Εμείς είμαστε σίγουροι ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχουμε εμείς. Δεν μας πείθουν τα μεγάλα λόγια περί «αναγκαιότητας του έργου» και «ελάχιστης όχλησης» στο περιβάλλον.
Το έργο ΣΜΑ στην Μυρσίνη , ανάμεσα στα πολλά προβλήματά του , έχει και ένα, το πιο σημαντικό . Πάσχει από δημοκρατική νομιμοποίηση.
ΓΙ ΑΥΤΟ και ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.
Κάτοικοι της Μυρσίνης και του Μεγαδένδρου Πρέβεζας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου