Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ένας ΛακκαΣουλιώτης γιατρός Καθηγητής στο περίφημο Χάρβαρντ!

Ηπειρώτες της διασποράς που διαπρέπουν

Πολλά είναι τα παραδείγματα Ηπειρωτών που έφυγαν από την πατρίδα τους και κατόρθωσαν να διαπρέψουν στην χώρα όπου επέλεξαν να ζήσουν και να εργαστούν.Κάποιοι πέτυχαν ως επιχειρηματίες και φρόντισαν ένα μέρος των χρημάτων τα οποία κέρδισαν να το επιστρέψουν στην ιδιαίτερη πατρίδα υπό τη μορφή δωρεών και άλλων ευεργεσιών. Κάποιοι τα κατάφεραν στον χώρο της τέχνης. Άλλοι πάλι εξελίχθηκαν σε επιστήμονες με κύρος και αναγνώριση, κάνοντας περήφανους τις οικογένειες και τους συμπατριώτες τους.Μία τέτοια περίπτωση, που ανήκει στην κατηγορία των επιστημόνων είναι ο διάσημος χειρούργος οφθαλμίατρος και καθηγητής ήδη, παρά το νεαρό της ηλικίας του, στο φημισμένο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστώνη των ΗΠΑ Δημήτρης Βάββας.O Δημήτρης είναι μισός Ηπειρώτης, καθώς είναι γιος του πρώην κοινοτάρχη Δερβιζιάνων Γεώργιου Βάββα, γνωστού για το σημαντικό έργο που επιτέλεσε κατά την οκταετή θητεία του στην Κοινότητα. Η μητέρα του είναι από την Χίο.

ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ
Ο διακεκριμένος νεαρός επιστήμονας που σήμερα διαπρέπει στον τομέα της Οφθαλμολογίας, γεννήθηκε στο Μοσχάτο. Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο πήγε στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου πήρε με άριστα το πρώτο του πτυχίο στις Νευροβιολογικές επιστήμες. Στη συνέχεια, μετέβη με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Boston University, όπου πήρε πτυχίο στην Ιατρική αλλά και διδακτορικό δίπλωμα με άριστα στην Φυσιολογία. Συνέχισε τις σπουδές του στην ειδίκευση της Οφθαλμολογίας στο περίφημο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Εκλέχτηκε πάρεδρος διευθυντής επί θεμάτων εκπαίδευσης ειδικευόμενων και διευθυντής του Τμήματος Οφθαλμικών τραυμάτων.Ο Δημ. Βάββας εξακολούθησε την περαιτέρω εξειδίκευσή του επί δύο χρόνια στα χειρουργεία του αμφιβληστροειδούς στο Harvard Mass Eye & Ear Infirmary όπου και κέρδισε το εκπαιδευτικό βραβείο «fellow teacher of the year», δηλαδή αυτό του καλύτερου συμβεβλημένου καθηγητή της χρονιάς!Μετά την αποπεράτωση των σπουδών του το 2007, του προσφέρθηκε η θέση του λέκτορος στην Οφθαλμολογία στο «Χάρβαρντ» και δύο χρόνια αργότερα εκλέχτηκε επίκουρος καθηγητής Οφθαλμολογίας. Σήμερα ο Δρ. Βάββας είναι πλέον ένας πολυάσχολος επιστήμονας, αφού ταυτόχρονα εξετάζει ασθενείς, χειρουργεί και ηγείται στο ερευνητικό εργαστήριο του Χάρβαρντ.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ
Ο διακεκριμένος Οφθαλμίατρος δεν ξεχνά όμως ποτέ την καταγωγή και τους συμπατριώτες του. Έτσι, φροντίζει να εξετάζει και να θεραπεύει δωρεάν ομογενείς των ΗΠΑ, καθώς και εξ’ Ελλάδος ασθενείς που δεν διαθέτουν τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους ή ιατροφαρμακευτική ασφαλιστική κάλυψη. Ιδιαίτερα δε φροντίζει παιδιά που πηγαίνουν στις ΗΠΑ από την Ελλάδα με οφθαλμολογικά προβλήματα και τα οποία διαμένουν δωρεάν στον Οίκο Φιλοξενίας της Βοστώνης, όπου ο Δ. Βάββας τα επισκέπτεται, τα εξετάζει και παρακολουθεί την μετεγχειρητική τους πορεία.

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑΤΡΟΣ
Πρόσφατα η μεγαλύτερη ελληνική εφημερίδα της Ομογένειας στις ΗΠΑ και γενικότερα, ο «Εθνικός Κήρυκας», αφιέρωσε εκτενές δημοσίευμα στον διακεκριμένο γιατρό με την Ηπειρωτική καταγωγή. Μιλώντας στον Θεόδωρο Καλμούκο για το πώς επέλεξε την Οφθαλμολογία, τονίζει ότι ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος λόγω του εκ γενετής καταρράκτη του πατέρα μου. Μάλιστα, τον χειρούργησε ο ίδιος πριν από επτά χρόνια με μεγάλη επιτυχία στο αποτέλεσμα.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
Ο Δρ. Δημ. Βάββας εξετάζει περί τους 2.000 χιλιάδες ασθενείς το χρόνο και χειρουργεί περί τους 200. Όπως αναφέρει, «το να μπορείς να γίνεις μέρος της θεραπείας ενός ασθενούς είναι μεγάλη χαρά, τιμή και ευλογία». Στην Ελλάδα έρχεται 2-3 φορές το χρόνο. «Μου αρέσει και μου λείπει πολύ», λέει και συμπληρώνει πως «με πονάει όταν βλέπω τα προβλήματά της. Η Ελλάδα είναι για μένα ευλογημένος τόπος, μητέρα, είναι οι ρίζες μου».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου