Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Σκουπιδοδιαδρομές

Ετοιμαζόμαστε θεωρητικώς για την μεταφορά των στερεών αποβλήτων μας (κοινώς σκουπίδια) στα διανομαρχιακά υψόμετρα της Θεσπρωτίας (ΧΥΤΑ) ή των Ιωαννίνων (εργοστάσιο απορριμάτων) και όπως φαίνεται τίποτα αισίως δεν έχει ξεκαθαριστεί ή οριστικοποιηθεί.
Σε μία σύσκεψη των φορέων του νομού τον Νοέμβρη του 2009 στην Νομαρχία Πρέβεζας, σαν εκπρόσωπος του ΤΕΕ και χωρίς να μπούμε στην  ουσία του θέματος, είχαμε θεωρήσει απαράδεκτη την καθυστέρηση υλοποίησης του σταθμού μεταφόρτωσης των σκουπιδιών, αφού γνωρίζαμε όλοι, ότι η διαδικασία ήταν υποχρεωτική και επιφύλασσε μετά το 2010 υψηλά πρόστιμα. Για την ιστορία ο τότε Δήμαρχος αναφέρθηκε και μετέθεσε τις ευθύνες στον φορέα διαχείρισης και η παρέμβασή μας ξεπεράστηκε.
Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα και από ότι πληροφορούμαι, πάμε για  ιδιωτικοποίηση της μεταφόρτωσης. Επειδή θεωρώ ότι η κατασκευή ενός σταθμού μεταφόρτωσης και συμπίεσης των απορριμάτων είναι μια πολύ απλή εγκατάσταση με σχετικά μικρό εξοπλισμό (400.000 Ευρώ περίπου) δεν κατανοώ την καθυστέρηση, ούτε την προσφυγή σε ιδιώτες. Μπαίνοντας όμως στην ουσία των πραγμάτων, βλέπω ότι ο εν λόγω σταθμός που πρόκειται να εγκατασταθεί στο παλιό λατομείο του οικισμού Μυρσίνης, είναι σε μία απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από την Πρέβεζα και περίπου στο ήμισυ της διαδρομής από τον ΧΥΤΑ του Καρβουναρίου.
Η λογική αλλά και η βιβλιογραφία λέει ότι έναν σταθμό μεταφόρτωσης, τον τοποθετείς όσον το δυνατόν πιο κοντά στον χώρο αποκομιδής των περισσοτέρων απορριμάτων, ώστε να αποφεύγεις πολλαπλά κόστη μεταφοράς, χρόνο, επί πλέον προσωπικό και μηχανήματα. Η  επιλογή της Μυρσίνης ακυρώνει όλα τα παραπάνω και θα μετακυλήσει στην τοπική κοινωνία άλλά και στις υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου πολλαπλάσσια βάρη σε καύσιμα, σε προσωπικό και σε οχήματα αποκομιδής. Μάλλον, θα είναι αδύνατον αυτά τα μηχανήματα αποκομιδής να κάνουν καθημερινά 60 χιλιόμετρα χωρίς βλάβες και δεν θα μένουν ακίνητα στην Εθνική οδό για επισκευή. Επί πλέον θα απαγορεύεται η δεύτερη αποκομιδή για τους καλοκαιρινούς μήνες, καθόσον δεν θα επαρκεί ο χρόνος και θα χρειάζεται παραπάνω προσωπικό και μηχανήματα που δεν υπάρχουν. Εκτός και αναλάβει και την αποκομιδή σκουπιδιών (με το αζημίωτο φυσικά) ο ιδιωτικός τομέας. Μην ξεχνάμε ότι οι κάτοικοι της Πρέβεζας, θα επιβαρυνθούν ετησίως με ένα πολύ μεγάλο κόστος  μεταφοράς και  διάθεσης των απορριμάτων στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου (περίπου 600 έως 800χιλ.ευρώ ανά έτος), ποσό που μέχρι σήμερα στον ΚΑΔΑ  του “Κούκου” ήταν μηδαμινό. Δυστυχώς η λύση των μικρών ΧΥΤΑ κοντά στην “πηγή” των απορριμάτων (πόλεις), χάθηκε με την ακύρωση του ΧΥΤΑ στο “Σφηνωτό”,  κάτι που φαίνεται ότι θα το πληρώνουμε ακριβά και για  καιρό. Νομίζω έστω και τώρα, ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί η χωροθέτηση του σταθμού μεταφόρτωσης σε νέα θέση κοντά στη Πρέβεζα που θα λαμβάνει υπόψη και την πιθανότητα διάθεσης των απορριμάτων στο εργοστάσιο ανακύκλωσης (όπου επιλεγεί) και στο Καρβουνάρι. Ισως ο χώρος δίπλα στη χωματερή του “Κούκου” αποτελεί μια κατ ανάγκη προσωρινή λύση, αφού είναι σε ελεγχόμενη απόσταση από τη πόλη για τα  5-6 φορτία αποκομιδής.Τα δημοτικά διαμερίσματα Ζαλόγγου και Λούρου επηρεάζονται ελάχιστα. Στην ΒΙΠΕ αν και  θεωρητικά η θέση είναι καλή,  θα δημιουργεί συνεχώς τριβές από τις οσμές των απορριμάτων και απορριματοφόρων στις όμορες επιχειρήσεις. Οι υπηρεσίες του Δήμου πρέπει να ξαναδούν την χωροθέτηση του σταθμού, πριν οριστικοποιηθεί η μελέτη χωροθέτησης και κατασκευής και πριν φορτωθούν οι κάτοικοι δυσβάστακτες δαπάνες χιλιάδων Ευρώ ετησίως,  πηγαίνοντας καθημερινό ταξίδι τις “σκουπιδιάρες” μας στον παραλιακό άξονα. Δυστυχώς κάναμε το ίδιο λάθος (από την ανάποδη), όπως και με το “Μουσείο της Νικόπολης”. Δεν το θέλαμε στους λόφους της Σμυρτούλας γιατί ήταν εκτός ορίων του Δήμου Πρέβεζας. Και το βάλαμε εντός Δήμου δίπλα στα εργοστάσια. Τα σκουπίδια δεν τα θέλαμε στο Δήμο μας και τα στείλαμε όσον το δυνατόν πιο μακρυά χωρίς να σκεφτούμε τις συνέπειες. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Και ο Δήμος μας το έχει επιβεβαιώσει!




                                  Σπύρος Κανιώρης
                                                             Μηχ/γος Μηχ/κός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου