Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

"Νεκροταφείο" για την καρέτα-καρέτα

Αποτελεί ο Αμβρακικός μια και «ξεβράστηκαν» νεκρές πάνω από 20 χελώνες

Ανησυχία προκαλούν τα περιστατικά με τις θαλάσσιες χελώνες καρέττα-καρέττα, αρκετές εκ των οποίων (πάνω από πέντε) το τελευταίο διάστημα, έχουν «ξεβραστεί» νεκρές στα παράλια της Πρέβεζας, ενώ δύο ακόμη εντοπίστηκαν μόλις χθες στο Βράχο και στο Καλαμίτσι Πρέβεζας.
Την ίδια στιγμή μάρτυρας μιας μακριάς λίστας νεκρών χελωνών έχει γίνει ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού τις οποίες καταγράφει ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες, διερευνά τα αίτια θανάτου και συνδράμει στην ασφαλή απομάκρυνσή τους.
Οι καταγραφές αυτές δείχνουν να αυξάνονται ανησυχητικά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο για το 2011 έχουν καταγραφεί ήδη πάνω από 20 νεκρές χελώνες, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλές από αυτές πλέουν νεκρές μέχρι να παρασυρθούν σε κάποια όχθη από τα θαλάσσια ρεύματα και να γίνουν αντιληπτές από τους φύλακες του Φορέα Διαχείρισης.
Όπως εξηγεί η βιολόγος του Φορέα Μαρία Κατσικάτσου οι καταγραφές δείχνουν να αυξάνονται ανησυχητικά οι νεκρές χελώνες. Η ίδια εξηγεί ότι οι χελώνες μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχαν αρκετές θέσεις ωοτοκίας εντός του Αμβρακικού Κόλπου, ενώ πλέον με τις παρεμβάσεις του ανθρώπου τα κατάλληλα ενδιαιτήματα έχουν πλέον υποβαθμιστεί και οι χελώνες δεν τα προτιμούν. Καλό είναι όμως να γνωρίζουμε ότι η χελώνα Caretta caretta διατηρεί ακόμα κάποια σημαντικά πεδία τροφοληψίας, τα οποία είναι κρίσιμο να διατηρηθούν. Εξάλλου δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η θαλάσσια χελώνα αποτελεί το μεγαλύτερο εχθρό των μεδουσών, οι πληθυσμοί των οποίων παρουσιάζουν έξαρση τα τελευταία χρόνια.

Αλιευτικά εργαλεία και σκουπίδια
Σύμφωνα με τους ειδικούς η συνηθέστερη αιτία θανάτου των χελωνών είναι ο πνιγμός από αλιευτικά εργαλεία ή από σκουπίδια νάιλον. Τα πλαστικά σκουπίδια στις θάλασσες αποτελούν δυστυχώς χαρακτηριστικό του σύγχρονου ανθρώπινου «πολιτισμού» και απαιτείται μακροχρόνια συλλογική προσπάθεια για την απομάκρυνσή τους από τις ακτές.
Επιπρόσθετα, οι αλιείς με τη συνεχή παρουσία τους μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική προστασία των χελωνών, είτε συμβάλλοντας στην ασφαλή απελευθέρωσή τους από τα αλιευτικά εργαλεία, είτε με τη διάσωση των τραυματισμένων ατόμων και την έγκαιρη ενημέρωση των υπηρεσιών για την παροχή των πρώτων βοηθειών.
Η κ. Μαρία Κατσικάτσου αναφέρει πως κάνοντας αυτή την άχαρη καταγραφή των νεκρών χελωνών ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, βρίσκεται συχνά στη δυσάρεστη θέση να καταγράφει περιπτώσεις χελωνών που έχουν κατακρεουργηθεί.
Σε μια πρόσφατη περίπτωση η νεκρή χελώνα φαίνεται να κακοποιήθηκε βάναυσα, όπως φαίνεται και από τη σχετική φωτογραφία.
«Η εξέλιξη αυτή μας λυπεί ιδιαίτερα, καθώς φαίνεται ότι οι χρήστες της περιοχής δεν είναι καλά ενημερωμένοι για τις αξίες της φύσης και τις υπηρεσίες της»«ενώ έχουμε κοντά μας όλα τα προνόμια της Φύσης, προσπαθούμε με κάθε τρόπο, να την μεταχειριστούμε στα μέτρα μας. Με τη συστηματική ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των πολιτών και των χρηστών στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού, ελπίζουμε να μπει ένα φρένο σε αυτές τις ειδεχθείς τακτικές». συνεχίζει η βιολόγος και προσθέτει πως
Βλέπεις χελώνα στο φως της ημέρας
Να θυμίσουμε ότι ο Αμβρακικός είναι από τα ελάχιστα μέρη στην Ελλάδα όπου μπορεί κανείς να δει μια χελώνα Καρέτα στο φως της ημέρας και ακόμη ότι στο Εθνικό Πάρκο συναντάμε ποικιλόμορφα και περίπλοκα οικοσυστήματα που στηρίζουν τη ζωή πολλών σπάνιων ειδών και τη δημιουργία ιδιαίτερων οικοτόπων.
Είναι γνωστό τέλος ότι ο Αμβρακικός Κόλπος και οι Υγρότοποι γύρω του συνθέτουν ένα ενιαίο οικοσύστημα που αντιστέκεται σε πείσμα των πιέσεων που δέχεται. Ένα οικοσύστημα που βάλλεται από την κλιματική αλλαγή και από ανθρωπογενείς πιέσεις, παρόλα αυτά αντιδρά ακόμα προκειμένου να εξισορροπήσει τις αλλαγές αυτές. Ο μεγάλος πλούτος του Αμβρακικού φαίνεται ιδιαίτερα από τα ρινοδέλφινα και τις θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta που συνεχίζουν να διαβιούν σε αυτόν και είναι είδη σπάνια, όπως και τα υδρόβια πτηνά.

http://www.neoiagones.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου