Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη λειτουργία ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ!

Τι αναφέρει ο Ευρωβουλευτής Ν. Χουντής (ΣΥΡΙΖΑ)

• Τη στιγμή που στα Γιάννινα ακόμη δεν έχει ξεκινήσει καν η λειτουργία του περιβόητου ΧΥΤΑ Ελληνικού, η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί θάβει τα απορρίμματά της στους ΧΥΤΑ και τους ΧΥΤΥ, αντί να ακολουθεί πολιτικές πρόληψης και ανακύκλωσης, που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση!
Η Ελλάδα προβαίνει σε υγειονομική ταφή έως και του 82% των αστικών αποβλήτων της, έναντι 38% του μέσου όρου της υπόλοιπης Ευρώπης. Αυτή η σημαντική εξάρτηση από την υγειονομική ταφή στην Ελλάδα δεν ευνοεί τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων, για αυτό και οι Ευρωπαίοι την σέρνουν στα δικαστήρια!
Την απόφαση ανακοίνωσε ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Πότοσνικ, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Χουντή. Εκείνος καλούσε την Επιτροπή «να προτρέψει την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει την ξεπερασμένη και δαπανηρή πολιτική που ήδη ακολουθεί με τους ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ και να ευθυγραμμιστεί με το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις επιταγές της κοινοτικής νομοθεσίας για χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων πρακτικών».

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ…
Στην απάντησή του, ο Επίτροπος κ. Πότοσνικ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα έχει υποχρέωση να καταρτίσει ένα ή περισσότερα σχέδια διαχείρισης αποβλήτων. Εν τούτοις, στις 12 Δεκεμβρίου 2010 έληξε η προθεσμία για τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο και η Ελλάδα δεν έχει ακόμη κοινοποιήσει τα εθνικά μέτρα μεταφοράς».
Πηγή: Πρωινός Λόγος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου