Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Εξοχικές κατοικίες στις εκβολές του Αχέροντα


Με ολοκληρωτική καταστροφή απειλείται ο προστατευόμενος υγρότοπος στις εκβολές του μυθικού ποταμού Αχέροντα, εξαιτίας των έργων αποξήρανσης που ολοκληρώνονται προκειμένου η περιοχή να μετατραπεί σε... χωράφια και οικόπεδα για εξοχικές κατοικίες. Για οικολογικό έγκλημα κάνουν λόγο οι επιστήμονες, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου διαβεβαιώνοντας πως η αποξήρανση θα καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον και θα εξαφανίσει τα εξαιρετικά σπάνια είδη πουλιών και ψαριών που ζουν εκεί, αλλοιώνοντας ριζικά το τοπίο.
«Τα αποστραγγιστικά έργα για τη διάλυση του υγρότοπου γίνονται παρανόμως μέσα σε αυστηρά προστατευόμενη περιοχή και βασίζονται σε μια μελέτη που έγινε πριν από 14 χρόνια! Πρόκειται για ένα κραυγαλέο παράδειγμα απροκάλυπτης αποξήρανσης μιας προστατευόμενης περιοχής μπροστά στα μάτια όλων. Η πιο σκανδαλώδης πράξη είναι η κατασκευή σήραγγας μήκους 280 μέτρων μέσα στην “απαγορευμένη” ζώνη Α για να στέλνει πιο σύντομα τα νερά του έλους στη θάλασσα», λέει ο Αλέξανδρος Κωνσταντίνης, περιβαλλοντολόγος στον Φορέα Διαχείρισης Καλαμά - Αχέροντα.

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Στη Θεσσαλονίκη “Λίγο πριν τα σύννεφα”

Στη Θεσσαλονίκη “Λίγο πριν τα σύννεφα”

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012, 11.00 π. μ. Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης
Στην αίθουσα της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου και ώρα 11.00 π. μ. το βιβλίο «Λίγο πριν τα σύννεφα» του Δημήτρη Βλαχοπάνου. Την εκδήλωση διοργανώνουν η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Αρτινών Θεσσαλονίκης και η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων (Ι.Λ.Ε.Τ.)
Για το συγγραφέα και το βιβλίο θα μιλήσουν η Αθηνά Τοτοκώτση, Γενική Γραμματέας της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης, η Σταυρούλα Σαββίδου, καθηγήτρια φιλόλογος και η Μαρία Καλαϊτζοπούλου, καθηγήτρια φιλόλογος που διδάσκει στο Αμερικανικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης. Κείμενα του βιβλίου θα διαβάσει η Σάσα Μπίκα, φοιτήτρια του Τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Το μυθιστόρημα «Λίγο πριν τα σύννεφα» είναι μια ερωτική κατά βάση ιστορία, που εξελίσσεται ωστόσο μέσα σ’ ένα τοπίο απρόσμενων και πολύπλοκων πολιτικών μεταβολών, οι οποίες σημάδεψαν το νεότερο βίο μας και προετοίμασαν το έδαφος για να φτάσουμε σταθερά και απαρέγκλιτα στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα. Όπως γράφει ο φιλόλογος Κοσμάς Κοψάρης «στο βιβλίο σκιαγραφούνται άνθρωποι αλλοτριωμένοι και άκρως συμβιβασμένοι, άνθρωποι που ακόμη διψούν γι’ αυτό που απεγνωσμένα πάσχιζαν πάντοτε να βρουν μα ποτέ δεν το βρήκαν. Ο λόγος του συγγραφέα γίνεται ένα ζωντανό άρμα που μας ταξιδεύει στα πιο δύσβατα μονοπάτια του ιστορικού μηχανισμού και της οντολογικής τελεσφόρησης. Είναι ένας λόγος που διψά για την αλήθεια, έντονα φιλοσοφημένος, που πετυχαίνει να αποδώσει τη βιωματικότητα του ενός μέσα από τις ιστορικές αποφάνσεις της μοίρας του καθολικού».
Αλλά η ερωτική ιστορία είναι απλά η αφορμή για να μπει κανείς στην ταραγμένη μεταπολιτευτική εποχή και να ανιχνεύσει την ψυχολογία των ανθρώπων που τη χάραξαν αλλά και χαράχτηκαν απ’ αυτή. «Φτάσαμε σαράντα χρόνια μετά», γράφει η συγγραφέας Βάντα Κουτσοκώστα, «να θέτουμε παρόμοια ερωτήματα με τους ήρωες αυτού του μυθιστορήματος, τι τάχα είναι αριστερός και τι ο δεξιός και πώς γίνεται ο αριστερός αγωνιστής, που σαν αριστερός οφείλει να δίνει και τη ζωή του για την ιδέα και το όραμα και να κόβει και τη μπουκιά του κομμάτια να τη χαρίσει στους άλλους, πώς γίνεται λοιπόν αυτός ο αριστερός αγωνιστής να πλουτίζει με τον ιδρώτα και το αίμα των κατατρεγμένων και να διαπλέκεται με την εξουσία για να καρπωθεί τα οφέλη της νομής της; Και αναρωτιόμαστε ποιος φταίει για την κρίση, αυτοί που κρατάνε τα ηνία ή εκείνοι οι οποίοι τα έχουν αφήσει στα χέρια τους».
ΚΕΡΑΥΝΟΣ: Κιτσαντάς, Duka, Λέτσος, Τζιάκος, Νάσης, Φέκκας,
Σιώρος, Κούσης, Κολιός, Μαλέσκος, Μπόμπορης
Στο ντέρμπι της 18ης Αγωνιστικής μεγάλος νικητής αναδείχθηκε σήμερα το απόγευμα ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ, ο οποίος επικράτησε με σκορ 2-0 της Α.Ε. Πρέβεζας.

Διατητές και αρχηγοί των ομάδων


Σ' ένα καταπληκτικό παιχνίδι που διεξήχθη σήμερα το απόγευμα στο Θεσπρωτικό και με την παρουσία πολλών φιλάθλων, ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ κατάφερε να πάρει την επιθυμητή νίκη και τους τρεις βαθμούς της νίκης απέναντι σε μια πάρα πολύ δυνατή και δύσκολη ομάδα όπως είναι η Α.Ε. Πρέβεζας.
Ήταν πραγματικά  ένα παιχνίδι ντέρμπι, που είχε αρκετές φάσεις στις δύο εστίες, είχε δύο γκολ, δύο δοκάρια και από μία  αποβολή για την κάθε ομάδα.


Η νίκη του του ΚΕΡΑΥΝΟΥ στο σημερινό παιχνίδι απέναντι στην Α.Ε Πρέβεζας  κρίνεται δίκαιη,  γιατί δημιούργησε περισσότερες ευκαιρίες και έδειξε ότι ήθελε περισσότερο το παιχνίδι έτσι ώστε  να διατηρηθεί στην κορυφή της βαθμολογίας.
Πανηγυρισμοί στο 1-0  με το γκολ του Φέκκα
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΚΟΛ:

Αποκριάτικη μαγική βραδιά

Η Α.Τ. διοργανώνει αποκριάτικη μαγική βραδιά με φαγητό και ποτό για την Τσικνοπέμπτη
στις 16 Φεβρουαρίου , από τις 8 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Α.T. Είσοδος μόνο
σε όσους θα έχουν κλείσει θέση μέχρι και τις 13 Φεβρουαρίου. Η είσοδος κοστίζει 5? το
άτομο και για κρατήσεις τηλεφωνήστε στο 210 2717028. Ο αριθμός των ατόμων θα είναι
περιορισμένος και προτεραιότητα θα δοθεί στα μέλη της Α.Τ. Σας περιμένουμε!!!!

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Απόφαση της Γ.Γ. ανοίγει το δρόμο για την κατασκευή και λειτουργία του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου Όρλιακα

Το δρόμο της υλοποίησης ενός έργου πνοής για την ανάπτυξη των Γρεβενών αλλά και συνολικά της Δυτικής Μακεδονίας, όπως είναι το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα, ανοίγει η προχθεσινή απόφαση της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, κ. Δήμητρα Γεωργακοπουλου-Μπάστα να εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους κατασκευής και λειτουργίας του έργου. Η απόφαση προβλέπει την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου: «Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα», που αποτελούσε και απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή και λειτουργία του, με συνοδό έργο την κατασκευή οδού πρόσβασης μήκους 1.351, 64 μ. στη Δημοτική Ενότητα Θ. Ζιάκα του Δήμου Γρεβενών, στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε αυτή, το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο θα περιλαμβάνει κτίρια και υποστηρικτικές δομές, συνολικής επιφάνειας 2.546 τ.μ., που αφορούν 1.066 τμ. για κτιριακές εγκαταστάσεις και 1.480 τ.μ. για υποστηρικτικές δομές.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, προωθώντας την κατασκευή του Αστρονομικού Πάρκου στον Όρλιακα, ενισχύει την αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή, ενδυναμώνοντας την κοινωνική συνοχή, μέσα από τη δημιουργία επενδύσεων αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Με μοναδικό θέμα τον προυπολογισμό συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΔΗΜΟΣ Ζ Η Ρ Ο Υ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 02η
Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Π Ρ Ο Σ : 1. Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου ΖΗΡΟΥ
2. Γιολδάση Δημήτριο, Δήμαρχο ΖΗΡΟΥ
3. Πρόεδρο Δημοτικής Κοινότητας Φιλιππιάδας
4. Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων Δήμου Ζηρού
5. Εκπρόσωπο Τοπικής Κοινότητας Τσαγκαροπούλου

Καλείστε να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Καταστήματος την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 19 : 00΄ σε ειδική συνεδρίαση για συζήτηση και λήψη απόφασης στο παρακάτω θέμα της ημερήσιας διάταξης :

1. Έγκριση προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων του Δήμου Ζηρού οικονομικού έτους 2012.

Η Πρόεδρος
Ιατρού – Παπαϊωάννου Θεοδώρα

Αντιδράσεις από όλους τους φορείς για το απειλούμενο κλείσιμο της αγροτικής στο Θεσπρωτικό

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α


Οι παρακάτω ΦΟΡΕΙΣ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και του λαού των Δημοτικών Ενοτήτων:
Δημοτικής Ενότητας Θεσπρωτικού και Κρανέας (Δήμος Ζηρού, της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας),
Δημοτικής Ενότητας Λάκκας Σουλίου (Δήμος Δωδώνης, της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων),
Δημοτικής Ενότητας Λούρου (Δήμος Πρέβεζας, της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας),

συνεδριάσαμε από κοινού στις 24 Ιανουαρίου 2012, ημέρα Τρίτη και ώρα 6.30΄μ.μ. στο Θεσπρωτικό και συζητήσαμε το θέμα της μεταφοράς της πίστης από το Κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας Θεσπρωτικού προς εκείνο της Φιλιππιάδας.
Επιβεβαιώσαμε την ανάγκη μη υποβάθμισης του παραπάνω Καταστήματος της ΑΤΕ στο Θεσπρωτικό, επειδή:
Το Κατάστημα αυτό εξυπηρετεί συνολικά 21.000 κατοίκους από το νότιο μέρος της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων έως και το βόρειο-κεντρικό της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας. Βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της ηπειρωτικής ενδοχώρας και προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στον πληθυσμό της. Μάλιστα, με την σημερινή συγκυρία, της επιστροφής και του επαναπατρισμού πολλών νέων από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία, ενισχύει αυτούς προκειμένου να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.
Ο κύριος όγκος των συναλλαγών είναι δανειακοί λογαριασμοί ΑΔΑ, Μ/Μ Επενδυτικά δάνεια αγροτών και άτοκα κτηνοτροφικά δάνεια.
Από την ΑΤΕ Θεσπρωτικού πληρώνονται επίσης οι καθηγητές, οι δάσκαλοι, 500 περίπου κτηνοτρόφοι και άλλοι 500 συνταξιούχοι και γενικά διακινούνται μεγάλα ποσά κάθε το μήνα. Ο κύριος όγκος των συναλλαγών είναι δανειακοί λογαριασμοί ΑΔΑ, Μ/Μ Επενδυτικά δάνεια αγροτών και άτοκα κτηνοτροφικά δάνεια.
Από την ΑΤΕ Θεσπρωτικού πληρώνονται επίσης οι καθηγητές, οι δάσκαλοι, 500 περίπου κτηνοτρόφοι και άλλοι 500 συνταξιούχοι και γενικά διακινούνται μεγάλα ποσά κάθε το μήνα.
Ο μεγάλος όγκος των συναλλαγών και η κίνηση των πελατών που γίνεται καθημερινά φανερώνει από μόνο του όχι μόνο ότι είναι βιώσιμο, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσής του με επιπλέον προσωπικό κι όχι την υποβάθμισή του.
Ο κόσμος της περιοχής στηρίζει την ΑΤΕ στο Θεσπρωτικό. Είναι μια Τράπεζα που λειτουργεί από το έτος 1979 στην περιοχή μας, πάρα πολύ αξιόπιστη και με άριστη εξυπηρέτηση όλων των κατοίκων, με πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας. Γι’ αυτό και είναι πολλές οι καταθέσεις μας σε αυτήν. Εξάλλου η περιοχή μας είναι καθαρά περιοχή με γεωργοκτηνοτροφική οικονομία, της οποίας οι κάτοικοι έχουν άμεση σχέση με το παραπάνω κατάστημα.
Απ’ όλα τα παραπάνω, αποτέλεσε έκπληξη η υποβάθμισή του παραπάνω Καταστήματος.
Στην περίπτωση εμμονής στην υποβάθμισή του, η ίδια η Αγροτική Τράπεζα θα έχει μεγάλες απώλειες, αφού όλα τα κεφάλαια που υπάρχουν σ’ αυτήν θα μεταφερθούν σε άλλες Τράπεζες ή στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Αυτό είναι αντίθετο στον εξορθολογισμό των οικονομικών της ΑΤΕ, αφού με την παραπάνω ενέργεια επέρχεται μείωση των κεφαλαίων της και ζημιές, παρά ωφέλεια.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε να μη προχωρήσει η βεβιασμένη και πρόχειρη, όπως φαίνεται, απόφαση της ΑΤΕ για υποβάθμιση του Καταστήματός της στο Θεσπρωτικό, αφού αυτό θα αποβεί σε βάρος των συμφερόντων της, σε οικονομική ζημιά και είναι αντίθετο με τους στόχους εξυγίανσής της.
Γι’ αυτό ζητούμε να επανεξετάσετε το θέμα της υποβάθμισης του καταστήματός σας στο Θεσπρωτικό και να ακυρώσετε την απόφασή σας για την όποια υποβάθμισή του.
Ο αντιπεριφερειάρχης
Περιφ. Ενότητας Πρέβεζας
Ευστράτιος Ιωάννου

Οι Δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής:
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας   Ο Δήμαρχος Ζηρού   Ο Δήμαρχος Δωδώνης
Χρήστος Μπαΐλης   Δημήτριος Γιολδάσης    Κων/νος Κατσανάκης

Οι Αντιδήμαρχοι:
Αντιδήμ. Πρέβεζας   Αντιδήμ. Ζηρού   Αντιδήμ. Δωδώνης
Λάζαρος Παπαχρήστος   Ζήκος Ρεμπής   Κων/νος Βάβας
 
Οι Φορείς της ευρύτερης περιοχής:
Για τον Μορφωτικό Σύλλογο Θεσπρωτικού      Για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Θεσπρωτικού
Ο Πρόεδρος                           Ο Πρόεδρος
Χρήστος Σουμάλας                        Χαράλαμπος Παπασπύρος
 
Για τον Σύλλογος Γυναικών Θεσπρωτικού   Για τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Θεσπρωτικού
Η Πρόεδρος                                  Ο Πρόεδρος
Σοφία Δράκου                        Νικόλαος Νικολάου

Για τον Επαγ/ικό Σύλλογο Θεσπρωτικού       Για τον Φιλαρμονικό Σύλλογο Θεσπρωτικού
Ο Πρόεδρος                                       Η Πρόεδρος
Κων/νος Καλδάνης                           Κων/να Ορφανιώτη

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΙΓΜΕ ΦΕΡΝΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Μετά από 8 μήνες συνεχών ενωτικών αγώνων οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ πέτυχαν να ανασταλεί έστω προσωρινά η υλοποίηση των εφεδρειών - απολύσεων.
Το θέμα της μη διάλυσης του ΙΓΜΕ τέθηκε στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την Κυβέρνηση Παπαδήμου με θετική έκβαση. Και μόνο η συζήτηση του θέματος σ΄ αυτό το επίπεδο δείχνει το μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον για το ΙΓΜΕ και αποδεικνύει το δίκιο του Αγώνα μας.
Δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την ακύρωση της ΚΥΑ και της ΠΝΠ, με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου του ΙΓΜΕ και την ουσιαστική ενίσχυση του με νέο προσωπικό.

Επίσης είμαστε αποφασισμένοι μαζί με όλους τους εργαζόμενους της Πατρίδας μας να αγωνιστούνε για να μην περάσουν τα νέα εφιαλτικά σχέδια Κυβέρνησης, Τρόϊκας και ΣΕΒ για τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα
ΤΟ Δ.Σ.
http://sardelas.blogspot.com/

Εξώδικο προς την ΔΕΗ καταθέτει ο δήμος Πρέβεζας!

Εξώδικο προς την ΔΕΗ με το οποίο θα ζητά να μην προβεί σε καμία διακοπή ρεύματος σε νοικοκυριά που δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι της ΔΕΗ θα καταθέσει τις επόμενες μέρες ο Δήμος της Πρέβεζας υλοποιώντας έτσι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.Στο εξώδικο που έχει ήδη υπογραφεί από τον Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Χρήστο Μπαίλη έχει επισυναφθεί μαζί με τα ονόματα των περίπου 200 πολιτών που αρνήθηκαν να πληρώσουν το χαράτσι,καθώς και το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου στο οποίο εκφράζει την αντίθεσή του στα νέα φοροχαράτσια που αποστέλλονται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Νεφροπαθής για την μονάδα τεχνητού νεφρού στο Νοσοκομείο Πρέβεζας

Τελικά εμείς οι Έλληνες δεν παιζόμαστε και ειδικά οι Πρεβεζιάνοι.Σε όλα τα ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες προβάλονται δηλώσεις μεγαλογιατρού και άλλων περί της λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο της Πρέβεζας. Οι νεφροπαθείς εκπέμπουν σήμα κινδύνου, καθώς τα προβλήματα γι' αυτούς είναι πολλά. Η Μονάδα λειτουργεί πλέον με έναν γιατρό και δέκα νοσηλεύτριες, οι οποίοι πρέπει να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες πενήντα ασθενών. Δίκιο έχουν βέβαια.Αλλά καλά θα ήταν αυτοί οι μεγαλόσχημοι που κάνουν διθυραμβικές δηλώσεις και μιλούνε για κλείσιμο μονάδας και τακτικής λουκέτων και απαξίωση απο την πολιτεία της Πρέβεζας και του νοσοκομείου της να αναφέρουν και τα κάτωθι: Eίχε προκηρυχθεί σε προηγούμενο χρόνο θέση γιατρού νεφρολόγου στο Νοσοκομείο Πρέβεζας; Η προκήρυξη έγινε, ο γιατρός προσλήφθηκε. Το γιατί όμως ο γιατρός δε δέχθηκε τελικά να προσληφθεί στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας, χρήζει εξερεύνησης!
- Η μετακίνηση ενός γιατρού από το Νοσοκομείο Φιλιατών που εγκρίθηκε εδώ και μερικές ημέρες ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί.Το γιατί δεν υλοποιείται χρήζει επίσης διερεύνησης! Η απάντηση είναι βέβαια συγκεκριμένη. Η πολιτεία πράγματι φταίει, για εμάς τους νεφροπαθείς.Φταίει διότι επιτρέπει τη λειτουργία παραμάγαζων εντός των νοσοκομείων που λυμαίνονται το χώρο εις βάρος της υγείας των ασθενών τους!
Νεφροπαθής απο Βόνιτσα

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

17η Αγωνιστική: ΠΑΣ ΣΦΑΚΙΩΤΕΣ-ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ 1-2


Κεραυνός: Κιτσαντάς, Duka, Λέτσος, Τζιάκος, Παπαδήμας, Φέκκας,
Σιώρος, Κολιός, Κούσης, Μπόμπορης, Νάσης
Μεγάλος νικητής ήταν σήμερα το απόγευμα ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ Θεσπρωτικού που πήρε μέσα σε μια πολύ δύσκολη έδρα σπουδαίο διπλό με σκορ 2-1 από τους Σφακιώτες.
Διαιτητές και αρχηγοί των ομάδων
Ματς για γερά νεύρα ήταν η σημερινή αναμέτρηση καθώς ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ για 70΄λεπτά ήταν πίσω στο σκορ και έδειχνε ότι πολύ δύσκολα θα πετύχαινε την ανατροπή.
Και αυτό γιατί οι πολλές ευκαιρίες που δημιούργησε σε όλο τον αγώνα έμειναν αναξιοποίητες και ειδικά όταν παίζεις έναν τέτοιο δύσκολο  αγώνα, οι πιθανότητες για ν’ αλλάξει το αποτέλεσμα γίνονται ελάχιστες.
Ο Κεραυνός μετά την ισοφάριση που πέτυχε  στα μισά του δευτέρου ημιχρόνου, πίεσε  ασφυκτικά τους γηπεδούχους οι οποίοι  είχαν οπισθοχωρήσει  για να κρατήσουν έστω και τον βαθμό της ισοπαλίας.  

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Οι νεφροπαθείς της Πρέβεζας εκπέμπουν ‘SOS’

Με λουκέτο απειλείται η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας! Μόνο ένας γιατρός και δέκα νοσηλεύτριες υπάρχουν αυτή τη στιγμή για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες 50 (!) ασθενών στη συγκεκριμένη Μονάδα, κάτι που προφανώς είναι αδύνατο να συμβεί. Η αγωνία των νεφροπαθών έχει φτάσει στα ύψη, αφού το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σηκώνει ψηλά τα χέρια, ενώ παρότι έγιναν σχετικές παρεμβάσεις αλλά και επερωτήσεις στη Βουλή από τον Βουλευτή Πρέβεζας της Ν.Δ. κ. Δημήτρη Τσουμάνη και από το Κ.Κ.Ε., καμία ουσιαστική απάντηση δεν υπήρξε.
Η τακτική ‘λουκέτο’, που ακολουθείται εδώ και ενάμιση χρόνο στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Πρέβεζας, έχει φέρει σε απόγνωση τους ασθενείς, οι οποίοι έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους.
Να σημειωθεί ότι η Μονάδα έχει μείνει από τις αρχές του 2011 με έναν μόνο γιατρό Νεφρολόγο και μάλιστα τον Διευθυντή της, κ. Μάνθο Δαρδαμάνη, καθώς εκείνη την περίοδο παρουσίασε σοβαρό πρόβλημα υγείας ο μοναδικός Επιμελητής που υπήρχε, ο οποίος και τελικά απεβίωσε.
Από τότε έχει υποβληθεί λεπτομερής αναφορά των προβλημάτων, η οποία απεστάλη σε όλες τις βαθμίδες της Διοίκησης με τελικό αποδέκτη τον Υπουργό Υγείας.
Ν. Μπακόλας: «Οι ζωές των ασθενών είναι σε άμεσο κίνδυνο»
Όπως καταγγέλλει στο Hpeiros.gr ο Πρόεδρος Συλλόγου Νεφροπαθών Πρέβεζας, κ. Νίκος Μπακόλας: «Από τις 13 Ιανουαρίου 2012 εγκρίθηκε η μετακίνηση ιατρού νεφρολόγου από το Κέντρο Υγείας Φιλιατών στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας για ένα μήνα, η οποία ωστόσο δεν υλοποιήθηκε μέχρι τώρα. Έχουμε μάλιστα πληροφορίες ότι υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις, ώστε να μην πραγματοποιηθεί η μετακίνηση του εν λόγω γιατρού. Η κατάσταση είναι αδιέξοδη και συνάμα επικίνδυνη για τη ζωή των ασθενών καθώς ο κίνδυνος να χάσει τη ζωή του κάποιος ασθενής αβοήθητος είναι τεράστιος.
Εάν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, θα αναγκαστούν να διανύουν τρεις φορές την εβδομάδα, τουλάχιστον, όσες δηλαδή είναι οι απαιτούμενες αιμοκαθάρσεις, απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Η ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ:
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΓΙΑΤΡΟΙ
«Γ. Χατζηκώστα» 45               5
Πανεπιστημιακό   45               8
Άρτα                  60               4
Φιλιάτες             25               3
Λευκάδα            21               2
Πρέβεζα            50               1
http://www.ipiros.gr/

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Αρχίζουν έρευνες για την ταυτοποίηση οστών Ελλήνων του ‘40

altΗ αλβανική κυβέρνηση, μετά από συνεχείς παλινωδίες που κρατούν πολλά χρόνια, αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής που θα επιφορτιστεί με την αναζήτηση των οστών των Ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου 1940-1941 στο αλβανικό έδαφος (στη Βόρειο Ήπειρο).
Οι έρευνες θα αρχίσουν τον Μάιο και η επιτροπή θα αποτελείται από έναν αξιωματικό και επτά ανώτατους υπαλλήλους. Η απόφαση ελήφθη μετά από συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών και επικυρώθηκε από το αλβανικό Κοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2010. Όλοι οι ρυθμοί από αλβανικής αλλά και ελληνικής πλευράς για τη δημιουργία στρατιωτικού νεκροταφείου, είναι ρυθμοί χελώνας.
Μέχρι και το 1990, η Ελλάδα πρόβαλε ως λόγο μη δημιουργίας νεκροταφείου το γεγονός ότι στην Αλβανία επικρατούσε το κομμουνιστικό καθεστώς, που δεν επέτρεπε σε χώρα του ΝΑΤΟ να τιμήσει τους νεκρούς στρατευμένους της. Αυτό προφανώς και ήταν πρόσχημα, διότι και η Ιταλία ήταν χώρα του ΝΑΤΟ, αλλά από την πρώτη στιγμή ανέγειρε στην Αλβανία στρατιωτικό νεκροταφείο.
Μετά το 1990, μόνον πολίτες και φορείς ιδιωτών ενδιαφέρθηκαν για το θέμα. Ένας από αυτούς ήταν και ο πρώην υπουργός κ. Γ. Σούρλας, αλλά κι αυτός ως πολίτης ενήργησε. Προ τετραετίας του είχε υποσχεθεί η αλβανική κυβέρνηση ότι το αίτημα θα ικανοποιηθεί, αλλά μόλις τώρα ελήφθη μια απόφαση συγκρότησης επιτροπής, που κι αυτής το μέλλον είναι άδηλο. Ο κ. Σούρλας εξέδωσε μάλιστα και βιβλίο με τίτλο «Οι ήρωες του 1940 περιμένουν».
Ένας από τους λόγους της καθυστέρησης των τελευταίων ετών -που δεν εξέλιπε, απεναντίας μάλιστα- είναι η επιρροή μιας ολιγομελούς αλλά δυναμικής ακραίας ομάδας, υπό τον τίτλο «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία» που εκπροσωπεί και τους Τσάμηδες. Αμέσως με την ανακοίνωση της αλβανικής κυβέρνησης περί σύστασης επιτροπής έρευνας, η ακραία οργάνωση, με δελτίο Τύπου που έστειλε στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, καταγγέλλει την απόφαση του πρωθυπουργού, κ. Σαλί Μπερίσα, για τη δημιουργία ελληνικών νεκροταφείων στην Αλβανία.
Σε δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας «MAPO», γίνεται αναφορά και στην "οδύσσεια" της συγκεκριμένης προσπάθειας, από τις αντιδράσεις των Τσάμηδων οι οποίοι επιθυμούσαν την αναγνώριση της "γενοκτονίας των Τσάμηδων" ως αντάλλαγμα για την ανέγερση νεκροταφείων.
Κατηγορήθηκε μάλιστα και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας -όπως έγινε γνωστό από τις αναφορές του Πρέσβη κ. Ουίδερς μέσω των Wikileaks-, ότι χρηματοδότησε την ανέγερση των νεκροταφείων. Πρόσφατα δε, καταδικάστηκε Έλληνας της Βορείου Ηπείρου σε φυλάκιση ενός έτους άνευ αναστολής, διότι στην Κορυτσά έκανε έναν τσιμεντένιο διάδρομο σε πρόχειρο μνημείο που στήθηκε στο εκεί νεκροταφείο, με την κατηγορία ότι τάραξε την ησυχία των Αλβανών που βρίσκονται θαμμένοι στον παρακείμενο χώρο.
Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2010, «άγνωστοι» έκαψαν τα στεφάνια που είχαν καταθέσει νωρίτερα στο πρόχειρο μνημείο, εκπρόσωποι του ελληνικού Προξενείου, του κόμματος «Ομόνοια» και Ελλήνων από την Ελλάδα, που έφτασαν με λεωφορείο στην περιοχή για να τιμήσουν τους νεκρούς του 1940-1941.
Στη Βόρειο Ήπειρο υπάρχει ένα στρατιωτικό νεκροταφείο στους Βουλιαράτες. Ο συγγραφέας κ. Αγαθοκλής Παναγούλιας, στο βιβλίο του «Όσοι δεν γύρισαν από το μέτωπο», δίνει στοιχεία της ανέγερσής του.

Στο χωριό αυτό (έξη χλμ. από την Κακαβιά) έγινε φονική μάχη με τους οπισθοχωρούντες Ιταλούς, την 1η Δεκεμβρίου 1940. Οι απώλειες ήσαν 15 Έλληνες στρατιώτες νεκροί και 130 τραυματίες. Όλοι τους από την Κορινθία και Αχαΐα. Οκτώ απ' αυτούς φιλοξενεί η Βουλιαρατινή γη στα οστεοφυλάκια του νεκροταφείου. Στο χωριό αυτό λειτούργησε επί 3,5 μήνες το 1940-41 υγειονομικός σχηματισμός, το Σ1 Πεδινό χειρουργείο δυναμικότητας 300 κλινών. Αυτό το χειρουργείο-νοσοκομείο πρόσφερε περίθαλψη στους Έλληνες τραυματίες που διακομίζονταν από διάφορα μέρη του μετώπου.
Οι κάτοικοι του χωριού πρόσφεραν σπίτια, που χρησίμευσαν ως θάλαμοι νοσηλείας, πρόσφεραν κατάλληλη τροφή για τη δίαιτα των τραυματιών και άλλες υπηρεσίες που είχαν να κάνουν με επιδιόρθωση και συντήρηση δρόμων για τη μεταφορά τους.
Όσοι απ' τους τραυματίες έχαναν τη μάχη για τη ζωή, οι κάτοικοι τους τίμησαν όπως έπρεπε. Παραχώρησαν ένα χωράφι που είχε μέσα ένα εξωκλήσι (τον Άγιο Βασίλειο) και το μετέτρεψαν σε περιστασιακό στρατιωτικό νεκροταφείο. Επρόκειτο για 57 στρατιώτες. Οι κάτοικοι τους έθαψαν με όλες τις τιμές και όπως αρμόζει. Στους τάφους τους τοποθέτησαν σταυρούς με αριθμούς και κράτησαν έναν πρόχειρο κατάλογο των ονομάτων.
Σήμερα, στον γυναικωνίτη της εκκλησίας της Αναστάσεως, στην Κλεισούρα, στοιβάζονται εδώ και τέσσερα χρόνια, οι οστεοθήκες Ελλήνων στρατιωτών. Πρόκειται για 279 άγνωστους στρατιώτες και έναν πεσόντα που έγινε γνωστή η ταυτότητά του, από τη βέρα που φορούσε.
Στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου σκοτώθηκαν 11.911 Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες. Η συντριπτική πλειονότητα σκοτώθηκε εντός της αλβανικής επικράτειας. Λίγοι πεσόντες είναι ενταφιασμένοι σε κάποιο νεκροταφείο, ενώ διάσπαρτα και εγκαταλειμμένα οστά Ελλήνων στρατιωτών, υπάρχουν σε πλαγιές, βουνά και δάση.
 http://www.ipiros.gr

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ερώτηση Φ. Κουβέλη για την τουριστική ανάπτυξη του Ν. Πρέβεζας

Ο τουρισμός θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και στήριξης της τοπικής οικονομίας στο Νομό Πρέβεζας, υπό το πρίσμα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, εάν γίνουν στοχευμένες ενέργειες για την ποιοτική αναβάθμιση και ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος .
Ο Νομός Πρέβεζας διαθέτει εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα αναφορικά με το φυσικό περιβάλλον, πλούσιο ανάγλυφο, καθαρές ακτές, αρχαιολογικό ενδιαφέρον, τοπική πολιτιστική παράδοση. Επίσης, υπάρχει σημαντικός αριθμός ευαίσθητων και προστατευόμενων περιοχών με κύριο κριτήριο την οικολογική και αισθητική τους αξία.
Σχετικώς, το Επιμελητήριο Πρέβεζας έχει καταθέσει προτάσεις, οι οποίες εδράζονται σε πέντε βασικούς άξονες προτεραιότητας: Τα έργα υποδομής, το ανθρώπινο δυναμικό, τα αναπτυξιακά κίνητρα, την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού και την προώθηση μέσω καμπάνιας των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Η βελτίωση του οδικού δικτύου πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, διότι η σημερινή κατάσταση των δρόμων στο Ν. Πρέβεζας δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη φιλικού τουριστικού περιβάλλοντος. Χρειάζεται να υπάρξει σύνδεση του οδικού δικτύου του νομού με τους κύριους οδικούς άξονες (Εγνατία και Ιόνια Οδό), δημιουργώντας έτσι προϋποθέσεις προσέλκυσης επενδύσεων και τουριστών.
Παράλληλα, είναι ανάγκη να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα αναπτυξιακά προγράμματα της Ε.Ε και του προϋπολογισμού για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των τουριστικών επιχειρήσεων. Έμφαση πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών ήπιας τουριστικής δραστηριότητας, καθώς είναι ίσως οι μόνες που εγγυώνται τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και τη διάσωση και ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας και της αρχαιολογικής σημασίας του Ν.Πρέβεζας.
Με βάση τα προαναφερόμενα,


ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:


Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την εκπόνηση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αναβάθμιση και ανάδειξη του τουρισμού στον Ν.Πρέβεζας;
Ποια αναπτυξιακά έργα και έργα υποδομών βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται (π.χ. σύνδεση με κύριους οδικούς άξονες) για τη δημιουργία προϋποθέσεων προσέλκυσης επενδύσεων και τουριστών στο Ν. Πρέβεζας;
Με ποιους τρόπους προωθούνται και διαφημίζονται οι μορφές τουριστικής δραστηριότητας, τα τοπικά προϊόντα και οι υπηρεσίες του Ν. Πρέβεζας (συμμετοχή σε εκθέσεις, καμπάνια, τυποποίηση/πιστοποίηση και ποιοτικός έλεγχος τοπικών προϊόντων);


Οι ερωτώντες βουλευτές


Φώτης Κουβέλης
Νίκος Τσούκαλης
http://www.ipiros.gr

Οι Παπαδιώτες της Αθήνας κόβουν την πίτα

Η αδελφότητα Παπαδιωτών Πρέβεζας, θα κόψει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα την ερχόμενη Κυριακή 22 Ιανουαρίου και ώρα 10.30 το πρωί στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).
Το διοικητικό συμβούλιο της Αδελφότητας Παπαδιωτών σε ανακοίνωσή της καλεί όλους τους συγχωριανούς να προσέλθουν στην εκδήλωση για να ανταλλάξουν εγκάρδιες ευχές για τη νέα χρονιά.
Για τους μικρούς φίλους θα υπάρχει Άγιος Βασίλης που θα μοιράσει δώρα, ενώ για τους μεγάλους θα οργανωθεί ένα ευχάριστο πρωινό με παπαδιώτικες αναφορές και αναμνήσεις.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ο Δήμαρχος Δήμου Ζηρού ,ο Αντιπερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας ,οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτική Ενότητας Θεσπρωτικού ,οι Αντιδήμαρχοι Δημοτικής Ενότητας Θεσπρωτικού και Κρανέας οι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι της Δημοτική Ενότητας Θεσπρωτικού και Κρανέας ,ο Γενικός Γραμματέας Ένωσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου και οι Σύλλογοι Θεσπρωτικού (Περιβαλλοντικός, Φιλαρμονικός και Γυναικών) κατά τη συνεδρίαση της 18ης Ιανουαρίου 2012 που πραγματοποιήθηκε στο Θεσπρωτικό συζήτησαν και αποφάσισαν
Ομόφωνα

Εκφράζουν την κάθετη και κατηγορηματική αντίθεσή τους στην αποφασισμένη ή φημολογούμενη κατάργηση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θεσπρωτικού

Η οριζόντια και χωρίς καμία διαβούλευση με τους τοπικούς ή περιφερειακούς φορείς, πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θεσπρωτικού, δημιουργεί εκτός από την προφανή οικονομική αποδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών , την ενίσχυση του αισθήματος ανασφάλειας των κατοίκων της περιοχής, λόγω της προφανούς σημειολογίας.Στο Θεσπρωτικό ιδρύθηκε Πυροσβεστική Υπηρεσία το έτος 1980.Σήμερα λειτουργεί ως Πυροσβεστικό κλιμάκιο .Είναι μία άρτια οργανωμένη υπηρεσία, τόσο σε έμψυχο δυναμικό , όσο και σε εξοπλισμό, το οποίο καλύπτει πυροσβεστικά σαράντα τρία χωριά (43). Τα είκοσι δύο (22)ανήκουν στο νομό Πρέβεζας και τα είκοσι ένα (21) στο νομό Ιωαννίνων.
To μίσθωμα που καταβάλει το Πυροσβεστικό Σώμα για το κλιμάκιο Θεσπρωτικού ανέρχεται στο ποσό των 800 ευρώ μηνιαίως και επομένως δεν συντρέχει κανένας λόγος για την κατάργηση του.
Με το υπ΄ αριθμ 9225/26-05-2011 προς το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Δήμος Ζηρού παραχώρησε Δημοτικό κτήριο στην Τοπική Κοινότητα Θεσπρωτικού για την στέγαση του κλιμακίου.

Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Γιολδάσης δεσμεύτηκε να καλύψει όλες τις δαπάνες που απαιτούνται για να καταστεί λειτουργικό, ενώ μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες προτίθεται να καταβάλει το παραπάνω μίσθωμα ο Δήμος Ζηρού.

Η περιοχή του Θεσπρωτικού έχει ανάγκη από περαιτέρω ενίσχυση της ανάπτυξης και των λειτουργούντων σε αυτήν δομών και σε καμία περίπτωση στην αποδυνάμωσή της.

Εκφράζουμε την αγωνία μας για το μέλλον του τόπου μας, καταγγέλλουμε την πολιτική της κυβέρνησης που διαλύει υπηρεσίες, οι οποίες ικανοποιούν λαϊκές ανάγκες και απαιτήσεις και ζητούμε ν’ αναθεωρήσει άμεσα τις αποφάσεις της και να προχωρήσει σε συνεργασία με τον τον Δήμο και σ’ έναν επανασχεδιασμό των  υπηρεσιών, με αποκλειστικό και μόνο κριτήριο το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας.

Ακολουθούν υπογραφές

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Να αναβαθμιστεί και όχι να κλείσει

Αναστάτωση στο Θεσπρωτικό για το επικείμενο κλείσιμο της Πυροσβεστικής

Την απόφασή τους να μην επιτρέψουν το κλείσιμο της λειτουργίας του πυροσβεστικού κλιμακίου στο Θεσπρωτικό αλλά αντίθετα να διεκδικήσουν την αναβάθμιση του σε σταθμό εξέφρασαν οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πρώην δημαρχείο Θεσπρωτικού.
Η πρόθεση του υπουργείου για το κλείσιμο του πυροσβεστικού σωματείου έχει αναστατώσει την περιοχή, και το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων, συλλόγων και δημοτών στο πρώην Δημαρχείο Θεσπρωτικού υπό την προεδρία του Δημάρχου Ζηρού Δημήτρη Γιολδάση, προκειμένου να συζητήσουν επισταμένως το θέμα και να θέσουν το πλαίσιο των κινητοποιήσεων για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Πυροσβεστών Ηπείρου κ. Μαργέλης χαρακτήρισε ως αναγκαία και απαραίτητη την παραμονή του Πυροσβεστικού κλιμακίου στην περιοχή αφού όπως είπε καλύπτει πάγιες και βασικές ανάγκες, ενώ υπογράμμισε ότι αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι η αναβάθμιση του κλιμακίου σε Πυροσβεστική Υπηρεσία και όχι η κατάργησή του.
«Η θέση του σωματείου ήταν εξαρχής κανένα κλείσιμο καμίας υπηρεσίας αλλά αντίθετα αναβάθμιση όλων των πυροσβεστικών κλιμακίων σε πυροσβεστικές υπηρεσίες και ενίσχυση με προσωπικό και νέο μηχανολογικό εξοπλισμό όχι μόνο στην Περιφέρειά μας αλλά σε όλη την Επικράτεια» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαργέλης χαρακτηρίζοντας αυτό που γίνεται ως ένα τρικ προκειμένου να συγχωνευτούν υπηρεσίες και να κλείσουν τρύπες και στην ουσία δεν θα υπάρξει καμία αναβάθμιση.
Την ανάγκη παραμονής του κλιμακίου υπογράμμισε και ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Γιολδάσης σημειώνοντας ότι ο Δήμος από την πρώτη στιγμή έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το κλιμάκιο όχι μόνο να παραμείνει αλλά και να αναβαθμιστεί. Ο κ Γιολδάσης θύμισε ότι ο Δήμος Ζηρού από τον περασμένο Μάιο παραχώρησε Δημοτικό κτήριο στην Τοπική Κοινότητα Θεσπρωτικού για την στέγαση του κλιμακίου και δεσμεύτηκε να καλύψει όλες τις δαπάνες που απαιτούνται για να καταστεί λειτουργικό ,ενώ μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες προτίθεται να καταβάλει το παραπάνω μίσθωμα ο Δήμος. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η δημοτική αρχή με τη συνδρομή των βουλευτών, του αντιπεριφερειάρχη αλλά και άλλων τοπικών φορέων προτίθεται να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στα αρμόδια Υπουργεία για να καταδείξει την ανάγκη παραμονής του κλιμακίου στην περιοχή.
Το πυροσβεστικό κλιμάκιο αυτή τη στιγμή έχει δύναμη 17 ατόμων και 4 οχημάτων και καλύπτει πυροσβεστικά σαράντα τρία χωριά, είκοσι δύο στο νομό Πρέβεζας και είκοσι ένα στο νομό Ιωαννίνων. Στην περιοχή ευθύνης του υπάρχουν μεταξύ άλλων 11 αισθητικά δάση, παρθένο δάσος υψηλής βιοποικιλότητας στη περιοχή Κουπάκια του νομού Ιωαννίνων, Αείφυλλο δάσος στη θέση Αγιά Μαρίνα Ριζοβουνίου, Πλατανοδάσος στη θέση Λαταριά στην Τοπική Κοινότητα Παπαδατών το μεγαλύτερο στο νομό Πρέβεζας, αρχαιολογικός χώρος «Αρχαία Ακρόπολη» στην Τοπική Κοινότητα Ριζοβουνίου, εργοστάσια και βιοτεχνίες καθώς και πρατήρια υγρών καυσίμων ,ενώ στην περιοχή ευθύνης του λειτουργούν τα δύο μοναδικά λατομεία του νομού Πρέβεζας, μεγάλος αριθμός ζωικού κεφαλαίου και σταυλικών εγκαταστάσεων, είκοσι έξι χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκταση, μεγάλες εκτάσεις σιτηρών και αραβόσιτου, ενώ έχει συνδράμει πολλές φορές στο πυροσβεστικό έργο άλλων Π.Υ. στους νομούς Πρέβεζας και Άρτας αλλά και σε άλλους νομούς, εντός και εκτός της Περιφέρειας Ηπείρου.
«Η παρουσία του είναι καταλυτική για την προστασία τουλάχιστον 16.000 κατοίκων, για την προστασία της ζωής, της περιουσίας των πολιτών και το φυσικό περιβάλλον. Είναι προφανές ότι, πέρα από το αίσθημα ασφάλειας που παρέχει στους κατοίκους, η προσφορά του Πυροσβεστικού κλιμακίου Θεσπρωτικού στην ευρύτερη περιοχή είναι τεράστια» τόνισε ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Θεσπρωτικού κ. Πέτρος Τσάτσος, επισημαίνοντας ότι αν υπάρξει κατάργηση του κλιμακίου τότε η πλησιέστερη Πυροσβεστική Υπηρεσία από τα χωριά που καλύπτει τώρα επιχειρησιακά το κλιμάκιο, απέχει πάνω από ογδόντα (80) χιλιόμετρα ,ενώ το κόστος για τον έλεγχο της περιοχής με περιπολικά από άλλες υπηρεσίες (εκτός έδρας υπαλλήλων, καύσιμα, καταπόνηση και βλάβες των οχημάτων κλπ) θα ξεπεράσει κατά πολύ το κόστος λειτουργίας του κλιμακίου με τον υπάρχοντα σχεδιασμό.
Νέοι Αγώνες Ηπείρου


Εξώδικο προς τη ΔΕΗ από 200 Πρεβεζάνους!

Νέες κινητοποιήσεις για την αντιμετώπιση του χαρατσιού της ΔΕΗ, προγραμματίζονται στην πόλη της Πρέβεζας, ύστερα από απόφαση λαϊκής συνέλευσης που έγινε την Κυριακή. Αντιπροσωπεία πολιτών συναντήθηκε με το Δήμαρχο και τον Δικηγορικό Σύλλογο για την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη νομική και τεχνική κάλυψη των πολιτών, που δεν έχουν πληρώσει το τέλος ακινήτων. Ως πρώτο βήμα αποφασίστηκε η κατάθεση ομαδικού εξωδίκου προς τη ΔΕΗ από διακόσιους περίπου πολίτες που πλήρωσαν μέσω ΑΤΜ των τραπεζών τα οφειλόμενα στη ΔΕΗ, πλην του χαρατσιού. Επίσης το Σαββατοκύριακο θα γίνει ενημερωτική εξόρμηση σε γειτονιές της πόλης. ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Πυρκαγιά σε έκθεση επίπλων στο Λούρο

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 11:35 την Τετάρτη 18 Ιαν 2012 σε έκθεση επίπλων στην Δημοτική Κοινότητα Λούρου του Δήμου Πρέβεζας. Λόγω της φύσεως των υλικών η φωτιά πήρε πολύ γρήγορα διαστάσεις ,ενώ επειδή η επιχείρηση βρίσκετε κοντά σε πρατήρια υγρών καυσίμων η πυρκαγιά ήταν πολύ επικίνδυνο να μεταδοθεί και να απειλήσει όλη την περιοχή του Λούρου.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης έφτασαν άμεσα και έλαβαν μέρος ισχυρές Πυροσβεστικές δυνάμεις, με 14 πυροσβέστες και 6 οχήματα από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θεσπρωτικού, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Φιλιππιάδας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Άρτας.
Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στα εκθετήρια έπιπλα,στον εξοπλισμό και στις εγκαταστάσεις του χώρου στέγασης της επιχείρησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτο στο σημείο της πυρκαγιάς έφθασε το όχημα και οι Πυροσβέστες από το Π/Κ Θεσπρωτικού (αν και ο Λούρος δεν είναι στον τομέα ευθύνης του κλιμακίου Θεσπρωτικού) το οποίο είχε και το δύσκολο έργο της άμεσης επέμβασης. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την αναγκαιότητα της λειτουργίας του τόσο για Δημοτική Ενότητα Θεσπρωτικού όσο και για την Δημοτική Ενότητα Λούρου και την ευρύτερη περιοχή κάτι που το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής δεν έλαβε υπόψη του και έχει αποφασίσει την κατάργηση του κλιμακίου.
Για το ανωτέρω περιστατικό διενεργείται προανάκριση από το αρμόδιο Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας.

Δάσκαλοι με 639 ευρώ το μήνα

Στα Γιάννενα βρέθηκαν χθες ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Κομνηνός Μαντάς και ο ταμίας της, Τριαντάφυλλος Οικονόμου, με την ευκαιρία της εκδήλωσης της ομοσπονδίας στα Λιθαρίτσια, η οποία έγινε στο πλαίσιο της πανελλαδικής εξόρμησης της ΔΟΕ.


Ο κ. Μαντάς μίλησε με τα χειρότερα λόγια για την οικονομική κατάσταση των δασκάλων και ειδικά των νεοδιόριστων, λέγοντας ότι «καλούνται να πάνε μακριά από το σπίτι τους, σε δυσπρόσιτες περιοχές με 639 ευρώτο μήνα. Με αυτά πρέπει να νοικιάσει σπίτι και να ζήσει ένας νέος εκπαιδευτικός». Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή η ΔΟΕ έχει στοιχεία για νεοδιόριστους που δεν αποδέχονται το διορισμό σε απομακρυσμένες περιοχές, γιατί δεν επαρκούν τα χρήματα. Ο κ. Μαντάς είπε ακόμα ότι τα χρήματα των σχολικών επιτροπών ίσα που αρκούν «για να ξεγελαστεί το κρύο» και ότι πολύ συχνά, γονείς και εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν τις δαπάνες για γραφική ύλη και άλλες ανάγκες του σχολείου. Ο κ. Οικονόμου από την πλευρά του, πρόσθεσε ότι «η παιδεία βρίσκεται υπό διωγμό» και ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έχουν κατεβεί στο χαμηλότερο σημείο.
Ηπειρωτικός Αγών 

Ο στρατός λεηλατεί το δημόσιο

- Μηνύσεις σε βάρος του Δημάρχου και ψήφισμα από την έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου
http://www.epiruspost.gr
«Εκεί που σταματάει η λογική, αρχίζει ο στρατός!» Την φράση αυτή χρησιμοποίησε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος για να αναφερθεί σε όσα πρωτοφανή σημειώθηκαν στην πόλη με πρωταγωνιστή το Στρατό.
Με εντολή της VIII Μεραρχίας το κτίριο όπου στεγάζονταν μέχρι πριν μερικούς μήνες η στρατολογία λεηλατήθηκε και η εικόνα είναι αυτή του πλήρους βανδαλισμού.
Το κτίριο ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και το διεκδικεί ο Δήμος Ηγουμενίτσας προκειμένου να στεγάσει υπηρεσίες.
Ξαφνικά με εντολή του διοικητή της ιστορικής μεραρχίας της Ηπείρου μία ομάδα στρατιωτών άρχισε να ξηλώνει τα πάντα και να αφαιρεί από το κτίριο το ηλεκτρολογικό υλικό, τους διακόπτες, τις πρίζες, τους πίνακες, τα καλοριφέρ, τον λέβητα... ακόμα και τα είδη υγιεινής, για να τα χρησιμοποιήσει σε άλλα κτίρια του στρατού στο Νομό Ιωαννίνων.
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας προσπάθησε να επικοινωνήσει με το Υπουργείο Άμυνας αλλά στάθηκε αδύνατο. Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή της Μεραρχίας αντί να διευκολύνει τα πράγματα τα έκανε ακόμη χειρότερα.
Έτσι ο Δήμος προχώρησε στην κατάληψη της εισόδου του κτιρίου και ο στρατός ζήτησε την επέμβαση της Αστυνομίας.
Ακολούθησαν διάφορα ευτράπελα, στην προσπάθεια αναζήτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και το απόγευμα της Τετάρτης ο Δήμαρχος βρέθηκε στην τοπική Αστυνομική Διεύθυνση ύστερα από μήνυση που κατέθεσε ο Στρατός.
Μετά την κατάθεση του Δημάρχου ακολούθησε έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ραγκούσης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Δήμαρχο, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι θα αποσυρθεί η μήνυση και θα παραμείνει το κτίριο ως έχει.
Μετά, απ' αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, έλαβε απόφαση να εκδώσει ψήφισμα με το οποίο αφ' ενός θα εκφράζει την αντίθεσή του σε ενέργειες προσαγωγής αιρετών όταν υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Δημοτών, αφ' ετέρου θα διεκδικεί την παραχώρηση του ακινήτου στο Δήμο.
«Ήταν μία αλγεινή εικόνα αυτή που ζήσαμε. Ήταν σαν να επρόκειτο για στρατό κατοχής, ο οποίος μετά τη νίκη έπαιρνε λάφυρα ότι έβρισκε μπροστά του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας.
Πρόκειται για μία απίστευτη ιστορία όπου το δημόσιο δείχνει πλήρη απαξίωση προς το δημόσιο και προκαλεί την κοινή γνώμη και το κοινό αίσθημα.

Ποιοι επιχειρούν να επαναφέρουν το θέμα του Φράγματος στον Άραχθο;

Με έκπληξη διαβάσαμε το άρθρο 56 του Νομοσχεδίου με θέμα «Ποινική Προστασία Περιβάλλοντος….» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής , το οποίο επαναφέρει το θέμα της κατασκευής φράγματος στη Θέση Αγίου Νικολάου του ποταμού Αράχθου. Ένα θέμα που καταδικάστηκε από σύσσωμη την τοπική κοινωνία και τους φορείς της εδώ και χρόνια και το οποίο είχε εκδικαστεί στο Σ.τ.Ε. αρνητικά το 2007.
Ποιος δίνει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε να παρακάμπτει αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας, των εγκεκριμένων χωροταξικών σχεδίων και της Δικαιοσύνης και ταυτόχρονα να θυσιάζει το μεγαλύτερο στον κόσμο μονότοξο πέτρινο γεφύρι; Η παράταξη «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» ζητά την άμεση απόσυρση της σχετικής πρόβλεψης στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο και θα συμμετέχει σε κάθε δίκαιη αντίδραση των φορέων και των κατοίκων της περιοχής.
ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Υπόμνημα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος προς τον Υφυπουργό Υποδομών για την προώθηση των έργων στον Δυτικό οδικό άξονα (Ιόνια οδός).


ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15  105 52   ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.:210-3243822 – Fax: 210 3243281

Αριθ. Πρωτ. 2124     Αθήνα 11-01-12

      Προς
Τον Υφυπουργό Υποδομών κ. Ιωάννη Μαγκριώτη
Κοινοποίηση : 1.Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο 2.Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου.

      Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
       Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος ως συνισταμένη τετρακοσίων πενήντα πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων Σωματείων, με εξακόσιες πενήντα χιλιάδες (650.000) και πλέον μέλη, εκφράζει με την παρούσα την ανησυχία, την αγωνία και την έντονη διαμαρτυρία όλης της Ηπειρωτικής Αποδημίας σχετικά με την τελμάτωση της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ.
      Παρά το ότι το έργο αυτό έχει εξαγγελθεί από το 2006 με χρονικό ορίζοντα αποπεράτωσης το 2013 δυστυχώς τα τελευταία δύο χρόνια  διαπιστώνουμε μια κωλυσιεργία ως προς την αναγγελθείσα από την πλευρά Σας, τροποποίηση των συμβάσεων με τους παραχωρησιούχους με αποτέλεσμα η ιδιαίτερη Πατρίδα μας  να παραμένει συγκοινωνιακά αποκομμένη και να βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση ύφεσης.
     Νομίζουμε πως είναι περιττό να τονίσουμε ότι το έργο αυτό είναι έργο στρατηγικής σημασίας και υπερτοπικού χαρακτήρα, έργο που με την ολοκλήρωσή του, θα μειώσει τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες και θα τονώσει τόσο την τοπική όσο και την Εθνική Οικονομία.
      Γι΄ αυτό και αιτούμαστε την ταχύτατη απεμπλοκή του και κατά πάσα περίπτωση την εκτέλεσή του, έστω κατά προτεραιότητα μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, γιατί έτσι θα υλοποιήσει η πολιτεία την υποχρέωση και δέσμευσή της προς την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες.
     Επίσης εκ του σύνεγγυς η Συνομοσπονδία μας  παρακολουθεί τα τελευταία δύο χρόνια τις καθ΄ όλα σωστές δημόσιες δηλώσεις Σας για μείωση των διοδίων που είναι και θέση της Συνομοσπονδία μας. 
     Δυστυχώς όμως και προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει γίνει τίποτα. Και επ΄ αυτού του σοβαρού θέματος που με δεδομένη την οικονομική συγκυρία συνιστά ιδιότυπο οικονομικό αποκλεισμό της ιδιαίτερης πατρίδας μας, αναμένουμε θετική από την πλευρά Σας ανταπόκριση .

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο  Πρόεδρος                                                                                      Ο Γ. Γραμματέας
Γιώργος Δ. Οικονόμου                                                           Ιπποκράτης Μ. Κατσένης

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Κέντρο Υγείας μόνο με διευθυντή!

Με μια απόφαση- ευχολόγιο αντιμετωπίζει η διοίκηση του Νοσοκομείου Πρέβεζας τη νέα εκρηκτικότερη αυτή τη φορά κατάσταση στο Κ.Υ Φιλιππιάδας. Μετά την παραίτηση του επιμελητή Μιχάλη Γκορτζή ο οποίος δεν άντεξε το φόρτο εργασίας σ 'έναν χώρο που δεν επιτρέπονται τα λάθη ούτε λόγω κόπωσης, το Κ.Υ Φιλιππιάδας απέμεινε μόνο με τη διευθύντριά του Γενική γιατρό Κατερίνα Κωστούλα και την αποσπασμένη από το Κ.Υ Θεσπρωτικού Έφη Παπακοσμά να βοηθά στην κάλυψη των εφημεριών και πάλι δεν επαρκούν. Υπάρχουν μέρες που σε ενεργή εφημερία τίθεται ειδικευόμενος γιατρός με ετοιμότητα ειδικευμένου γιατρού από το Κ.Υ Θεσπρωτικού. Μ' άλλα λόγια επαφίεται και στην τύχη του καθενός που θα αρρωστήσει η υγεία του από την ώρα που θα απευθυνθεί στο Κ.Υ Φιλιππιάδας.
Η κ. Κωστούλα, άνθρωπος πράος και ήπιων τόνων, έβγαλε αυτή τη φορά κραυγή απόγνωσης. «Αυτό που έγινε τις τελευταίες μέρες στο Κ.Υ με εμένα δεν θα ξαναγίνει. Ούτε εις βάρος της δικής μου υγείας ούτε εις βάρος της υγείας των ασθενών. Από τις 31-12-11 μέχρι σήμερα 13-1-12 να εφημερεύω διαρκώς είτε μέσα στο Κ.Υ είτε από το σπίτι σε ετοιμότητα!» είπε χαρακτηριστικά και καταγράφηκε στα πρακτικά του Δ.Σ Ζηρού που για πολλοστή φορά συζητήθηκε το πρόβλημα ελλιπούς ιατρικής στελέχωσης του Κ.Υ Φιλιππιάδας.
Στη συζήτηση για πρώτη φορά και προς τιμήν του παραβρέθηκε κι ο Διοικητής του Νοσοκομείου Πρέβεζας Άκης Τσούτσης ο οποίος παρότι επανέλαβε αρκετές φορές πως εκτιμά την προσφορά της κ. Κωστούλα στο Κ.Υ, δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει το καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των εργαζομένων του Κ.Υ. Μετέφερε την απόφαση του Δ.Σ του Νοσοκομείου να συνεχίσει το Κ.Υ την καθημερινή του λειτουργία πάση θυσία. Το πάση θυσία προφανώς ταιριάζει στις δυο γιατρούς γιατί από μεριάς διοίκησης μόνο κάποια «θα» ανακοινώθηκαν. Δηλαδή «θα καταβληθεί προσπάθεια πίεσης της πολιτικής ηγεσίας ώστε να απεμπλακεί ο διορισμός μιας μόνιμης γιατρού από το υπουργείο Οικονομικών κατ' εξαίρεση». Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω γιατρός που κατονομάστηκε άλλωστε από τον κ. Τσούτση έχει ήδη προ πολλού αποδεχτεί τον διορισμό της στην Κέρκυρα, πράγμα που γνώριζε κι ο διοικητής αλλά δεν τον συνέφερε προφανώς να το αποκαλύψει. «θα κινηθεί η διαδικασία πρόσληψης ενός επικουρικού γιατρού για ένα χρόνο και θα έρθουν δύο ειδικευόμενες για τρεις μήνες» καθώς η ήδη υπηρετούσα τελειώνει το τρίμηνό της αυτές τις μέρες. Ήπια παυσίπονα δηλαδή, βραχείας διάρκειας ώστε να λέει ότι παραμένει σε καθημερινή λειτουργία το Κ.Υ.
Δεν έλειψαν και στιγμές έντασης μεταξύ του διοικητή και εργαζομένων, καθόλα δικαιολογημένες όμως καθώς ο κ. Τσούτσης επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις περί αδυναμίας διαρκούς εφημερίας της διευθύντριας λέγοντας ότι έχει και τη βοήθεια ειδικευόμενου γιατρού τα πρωινά. Τότε ήταν που η πρόεδρος των εργαζομένων Ιουλία Κύρκου υπενθύμισε στον διοικητή ότι ο ειδικευόμενος γιατρός είναι κατ' ουσία ασκούμενος, μαθητευόμενος. Χρειάζεται την καθοδήγηση του ειδικευμένου γιατρού για να αξιολογήσει με βεβαιότητα το περιστατικό, να το παρακολουθήσει, να συστήσει αγωγή ή διακομιδή. Υπενθύμισε επίσης η κ. Κύρκου το θέμα του παρασκευαστή που δεν εμφανίστηκε ποτέ στο Κ.Υ καίτοι προσλήφθηκε γι αυτό με αποτέλεσμα να μην γίνονται ποτέ αιμοληψίες και μικροβιολογικέ εξετάσεις. Ο διοικητής απάντησε πως χρειάζεται και μικροβιολόγος για να γίνονται εργαστηριακοί έλεγχοι ξεχνώντας προφανώς πως μέχρι πέρυσι γίνονταν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα αιμοληψίες και τα δείγματα στέλνονταν στο Κ.Υ Θεσπρωτικού οπότε μπορούσαν οι ηλικιωμένοι της περιοχής να έχουν μια στοιχειώδη παρακολούθηση.
Κατά τη συζήτηση στο Δ.Σ έγινε νύξη και στην αποτραπείσα μεταφορά του Κ.Υ στην διοικητική ευθύνη του Νοσοκομείου Άρτας. «χειρότερα αποκλείεται να ήταν» δήλωσε πρώτος ο δήμαρχος πράγμα που δεν συμμερίστηκε ο διοικητής γιατί και τα Κ.Υ της Άρτας δεν βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα όπως είπε.
Πάντως όλες οι παρατάξεις του Δ.Σ χρέωσαν ανέκαθεν αδιαφορία των διοικήσεων του Νοσοκομείου Πρέβεζας για το Κ.Υ Φιλιππιάδας και δεσμεύτηκαν να πιέσουν ακόμη περισσότερο για την ιατρική στελέχωσή του.
Ρούλα Χρήστου, EpirusPost.gr


Ο ΑΡΑΧΘΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΞΑΝΑ

Με μια πραξικοπηματική (πολιτικά, συνταγματικά, κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά) κίνηση, η κυβέρνηση της υποταγής και του fast track επιχειρεί μέσα από το περιβαλλοντοκτόνο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε πριν λίγες μέρες στη βουλή να ακυρώσει στην ουσία, την τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ κατά της κατασκευής του φράγματος του Αγίου Νικολάου στον Άραχθο (περιοχή Πλάκας) και να δώσει το πράσινο φως στην ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ του ομίλου Εμφιετζόγλου για το «ξεμπλοκάρισμα» του έργου. Λεπτομέρεια 1η


Το ΣτΕ στην ακυρωτική του απόφαση, είχε απορρίψει ρητά όχι μόνο την περιβαλλοντολογική μελέτη του έργου που κατατέθηκε από την εταιρεία, αλλά και γενικά την κατασκευή φραγμάτων στον Άραχθο και τον Καλαρρύτικο (βλ. αναλυτική ενημέρωση από την περιφερειακή παράταξη «ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ»). Έτσι, οι φωτογραφικές διατάξεις του Ν/Σ έρχονται όχι απλώς να παρακάμψουν την απόφαση του ΣτΕ, αλλά να αμφισβητήσουν την ίδια του την ύπαρξη και να ακυρώσουν τον ρόλο του.
Λεπτομέρεια 2η


Ο κ. Εμφιετζόγλου προεκλογικά είχε δηλώσει δημόσια την πολιτική και οικονομική του στήριξη στο ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη και τώρα ήλθε η ώρα να «δικαιωθεί» για τις επιλογές του, μια και οι πολιτικοί του εκλεκτοί επελέγησαν από τρόικα και δικομματισμό να συμμετάσχουν στην «σωτηρία» της χώρας.
Λεπτομέρεια 3η


Η «κυβέρνηση» αυτή, συγκροτήθηκε με την πρόφαση να διαχειρισθεί την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου και μόνο (!) και βλέπουμε εδώ και δύο μήνες να προσπαθεί να ξεπουλήσει όλο τον δημόσιο πλούτο της χώρας και να καταργήσει όλα τα κοινωνικά, εργασιακά και περιβαλλοντολογικά κεκτημένα από σύστασης Ελληνικού κράτους.Στα εγκληματικά τους σχέδια, τους προειδοποιούμε ότι θα βρουν αντιμέτωπο ολόκληρο τον λαό, τις τοπικές κοινωνίες και συλλογικότητες. Όπως πριν πέντε χρόνια, έτσι και τώρα, θα σπάσουν τα μούτρα τους όσοι περιφρονούν τους θεσμούς και υποτιμούν την νοημοσύνη και τα αντανακλαστικά του λαού.
ΣΥΡΙΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Αναρτήθηκε από EPIRUSGATE

Οι Ηπειρώτες «ποτίζουν» το δέντρο της παράδοσης


Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού
Αυτή την παράδοση, αυτές τις αξίες κι αυτές τις ρίζες καλούμαστε να τιμήσουμε στις 5 Φεβρουαρίου στην πανηγυρική εκδήλωση κοπής της «Πίτας του Ηπειρώτη» που διοργανώνει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Νέο Φάληρο Αττικής.
Σύσσωμοι οι απόδημοι Ηπειρώτες καλούνται ν΄ αγκαλιάσουν την εκδήλωση, όπως άλλωστε κάνουν όλα τα χρόνια, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως στα δύσκολα φαίνονται.
Για να δουν και να χειροκροτήσουν τα παιδιά τους, τους συγγενείς, τους χωριανούς, τους συμπατριώτες που συμμετέχουν στα δεκάδες χορευτικά που λαμβάνουν μέρος στην εκδήλωση, στριφογυρίζοντας τα βήματά τους σε ήχους, ρυθμούς και τραγούδια από κάθε γωνιά της Ηπείρου.
Να παραβρεθούν στο μεγάλο πατριωτικό αντάμωμα που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη δραστήρια Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας με στόχο τη σφυρηλάτηση της ενότητας των απανταχού Ηπειρωτών, τη σύσφιγξη των σχέσεων, τη συνεργασία και την αναβίωση των πατροπαράδοτων εθίμων, των χορών, των τραγουδιών, του προαιώνιου πολιτισμού τους, ανεκτίμητη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Τους συλλόγους Α.Μ.Ε.Α επισκέφτηκε ο δημοτικός σύμβουλος Πρέβεζας και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ Γιώργος Νίτσας.

Ο κ. Νίτσας αφού άκουσε με προσοχή τα μέλη των δυο συλλόγων δεσμεύτηκε ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα καταθέσει πρόταση για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να χαρακτηριστεί το 2012 « Έτος Ευθύνης Απέναντι στους Πολίτες» και με διαβούλευση με τους συλλόγους να ξεκινήσουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν την προσπάθεια όλων των Α.Μ.Ε.Α για ένα καλύτερο αύριο. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ανέκυψαν από την συζήτηση είναι η κίνηση των ΑΜΕΑ, δεν είναι όμως μόνο αυτό και τους ζήτησε να είναι παρόν στο δημοτικό συμβούλιο για να ακουστούν όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Προσλήψεις στην ΛΓ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας - Άρτας

Η ΛΓ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας - Άρτας ανακοινώνει την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού και τεχνιτών υψηλής εξειδίκευσης με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, για την εκτέλεση των εργασιών του Υποέργου Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες στο πλαίσιο της ενταγμένης στο Ε.Π. Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος 2007-2013 του ΕΣΠΑ Πράξης, Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, επέκτασης σχεδίου πόλης στην περιοχή Δροσιά, του Δήμου Πρέβεζας. Πληροφορίες: Φωτεινή Σίσκα Τηλέφωνο: 2682089890 Επίσης η ΛΓ’ Ε.Π.Κ.Α. Πρέβεζας - Άρτας ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά ενός (1) ατόμου για την υλοποίηση του ενταγμένου στο ΕΣΠΑ Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013» έργου «Εξοπλισμός αίθουσας πολλαπλών χρήσεων Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης» που συγχρηματοδοτείται από το Ε.Τ.Π.Α. και θα εκτελεστεί με αυτεπιστασία από την ΛΓ’ Ε.Π.Κ.Α. που εδρεύει στην Πρέβεζα. Πληροφορίες υπάρχουν στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΤ (www.yppo.gr Ανακοινώσεις-Προκηρύξεις-Προκήρυξη θέσεων εργασίας - Ανάρτηση 11-01-2012).

Επιστολή Γ.Σεντελέ στους βουλευτές Άρτας και Ιωαννίνων για το φράγμα στον Άγιο Νικόλαο

Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κ. Γιάννης Σεντελές, με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν το φράγμα Αγίου Νικολάου, απέστειλε επιστολή προς τους βουλευτές Ιωαννίνων, Βαγγέλη Αργύρη, Μιχάλη Παντούλα, Θανάση Οικονόμου, Κώστα Τασούλα, Σταύρο Καλογιάννη, και Άρτας Δημήτρη Τσιρώνη, Παύλο Στασινό και Κώστα Παπασιώζο, στην οποία αναφέρει:"Με έκπληξη και ανησυχία πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα ότι επιχειρείται ανακίνηση του θέματος της κατασκευής Υδροηλεκτρικού Φράγματος στη θέση Άγιος Νικόλαος του ποταμού Αράχθου.Είναι γνωστοί σε όλους οι αγώνες των κατοίκων και των φορέων της περιοχής ενάντια στην κατασκευή αυτού του φράγματος. Είναι γνωστό επίσης ότι με τις κινητοποιήσεις και τον τίμιο δικαστικό αγώνα κατοίκων και φορέων απετράπη, μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας, η κατασκευή του.Καθώς επιχειρείται πλέον, ως φαίνεται, μέσω της Βουλής, με φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση η ανατροπή της δικαστικής απόφασης, παρακαλούμε να έχουμε εκ μέρους σας, ως εκ της θέσεώς σας, πληροφόρηση γύρω από το μείζον για την περιοχή των Τζουμέρκων αυτό θέμα. Ζητάμε επίσης τη συμπαράστασή σας και τη θέση σας ενάντια σ' αυτή την απαράδεκτα επιχειρούμενη μεθόδευση".

5η Αγωνιστική: ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ-Α.Ε.Κ. ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ 2-0

Κεραυνός: Κατσάνος, Καλδάνης, Τζιάκος Γ.Ν., Καλδάνης Ξ., Τζιάκος Γ.Δ., Μαλέσκος
Σιώρος Απ., Κολιός, Σιώρος Αντ., Ντόβας, Μπόμπορης

Την πρώτη του εντός έδρας νίκη πέτυχε ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ Θεσπρωτικού με σκορ 2-0 απέναντι στην ομάδα της Α.Ε.Κ. Αρχαγγέλου.
Το 2-0 με τον Τζιάκο Γ.Ν.
Καλύτερος σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού ο Κεραυνός κατέκτησε δίκαια τους τρείς βαθμούς της νίκης παίζοντας κατά διαστήματα πολύ καλό ποδόσφαιρο.
Αντίθετα η ομάδα του Αρχαγγέλου, που ως στόχο είχε το βαθμό της ισοπαλίας δεν κατάφερε σε κανένα σημείο του αγώνα να απειλήσει τους γηπεδούχους με αποτέλεσμα να γνωρίσει μια δίκαιη ήττα.
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΚΟΛ
Στο 25ο λεπτό ύστερα από εξαιρετικό συνδυασμό ο Σιώρος Απ. βρέθηκε μόνος απέναντι από τον τερματοφύλακα Ισπόγλου και με πλασέ σουτ έκανε το 1-0.
Στο 63ο λεπτό ο Τζιάκος Γ.Ν. με δυνατό δεξί σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής πέτυχε το 2-0.
Ο Σιώρος Απ. πανηγυρίζει για το 1-0

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ‏

ΛΟΓΟΙ ΥΠΑΡΞΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ

Η πρόθεση του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος να  καταργήσει τη λειτουργία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θεσπρωτικού Πρέβεζας του Δήμου Ζηρού, έχει αναστατώσει τους κατοίκους της περιοχής.
Στο Θεσπρωτικό ιδρύθηκε Πυροσβεστική Υπηρεσία το έτος 1980.Σήμερα λειτουργεί ως Πυροσβεστικό κλιμάκιο. Είναι μία άρτια οργανωμένη υπηρεσία, τόσο σε έμψυχο δυναμικό , όσο και σε εξοπλισμότο οποίο καλύπτει πυροσβεστικά σαράντα τρία χωριά (43). Τα είκοσι δύο (22)ανήκουν στο νομό Πρέβεζας και τα είκοσι ένα (21) στο νομό Ιωαννίνων.
Στην περιοχή ευθύνης του υπάρχουν
  1. Έντεκα (11) αισθητικά δάση
  2. Παρθένο δάσος υψηλής βιοποικιλότητας στη περιοχή Κουπάκια του νομού Ιωαννίνων
  3. Αείφυλλο δάσος στη θέση Αγιά Μαρίνα Ριζοβουνίου
  4. Πλατανοδάσος  στη θέση Λαταριά στην Τοπική Κοινότητα Παπαδατών το μεγαλύτερο στο νομό Πρέβεζας.
  5. Αρχαιολογικός χώρος ΄΄ Αρχαία Ακρόπολη ΄΄ στην Τοπική Κοινότητα Ριζοβουνίου.
  6. Χώρος πτήσεων ανεμοπτεριστών  στην Τοπική Κοινότητα Παπαδατών όπου το κλιμάκιο καλείτε συχνά για διασώσεις και προληπτικά σε Πανελλήνιους αγώνες.
  7. Εργοστάσια και βιοτεχνίες καθώς και πρατήρια υγρών καυσίμων ,ενώ στην περιοχή ευθύνης του λειτουργούν τα δύο μοναδικά λατομεία του νομού Πρέβεζας .
  8. Μεγάλος αριθμός ζωικού κεφαλαίου και σταυλικών εγκαταστάσεων.
  9. Είκοσι έξι χιλιάδες (26.000) στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης που τους θερινούς  μήνες το πυροσβεστικό κλιμάκιο έχει διασώσει από πυρκαγιές μεγάλες εκτάσεις σιτηρών και αραβόσιτου.
  10. Συγκρότημα εργατικών κατοικιών στο Θεσπρωτικό αποτελούμενο από ογδόντα (80) κατοικίες
  11. Συγκρότημα ενοικιαζόμενων κατοικιών στο Θεσπρωτικό και δύο (2) ξενώνες στην  Τοπική Κοινότητα Παπαδατών και στην Τοπική Κοινότητα Δερβιζιάνων.
  12. Κατά τους θερινούς μήνες ελέγχει την περιοχή ευθύνης του με δύο περιπολικά ένα στην Δημοτική Ενότητα Λούρου και ένα στην Τοπική Κοινότητα Δερβιζιάνων.
       13.Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης, καθώς και πολυσύχναστοι χώροι και δημόσια κτήρια (τράπεζες, σχολεία, κέντρο υγείας, αθλητικού χώροι, κ.ά.).
       14.Λογω της ιδιομορφίας και του δύσβατου της περιοχής το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Θεσπρωτικού συνδράμει άλλες υπηρεσίες όπως το ΕΚΑΒ και την ΕΛ.ΑΣ και έχει απεγκλωβίσει πολλούς ανθρώπους από τροχαία ατυχήματα.
       15. . Επιπλέον, έχει συνδράμει πολλές φορές στο πυροσβεστικό έργο άλλων Π.Υ. στους νομούς Πρέβεζας και 'Aρτας αλλά και σε άλλους νομούς, εντός και εκτός της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η παρουσία του είναι καταλυτική για την προστασία τουλάχιστον 16.000 κατοίκων, για την προστασία της ζωής, της περιουσίας των πολιτών και το φυσικό περιβάλλον. Είναι προφανές ότι, πέρα από το αίσθημα ασφάλειας που παρέχει στους κατοίκους, η προσφορά του Πυροσβεστικού κλιμακίου Θεσπρωτικού στην ευρύτερη περιοχή είναι τεράστια.
To μίσθωμα που καταβάλει το Πυροσβεστικό Σώμα   για το κλιμάκιο Θεσπρωτικού ανέρχεται στο ποσό των 800e μηνιαίως και επομένως δεν συντρέχει κανένας λόγος για την κατάργηση του.
Με το υπ΄ αριθμ 9225/26-05-2011 προς το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Δήμος Ζηρού παραχώρησε Δημοτικό κτήριο στην Τοπική Κοινότητα Θεσπρωτικού για την στέγαση του κλιμακίου.
Με το υπ΄ αριθμ 24971 Φ.531.35/10-6-2011 συγκροτήθηκε επιτροπή από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος η οποία μετά την αυτοψία που διενήργησε  με το υπ΄αριθμ 2336 Φ 531.35/27-06-2011 Π.Δ.Π.Υ Ηπείρου ,διαπίστωσε ότι απαιτούνται ευρείας κλίμακας εργασίες για να καταστεί το κτήριο λειτουργικό.
Ο Δήμαρχος Ζηρού δεσμεύτηκε  να καλύψει όλες τις δαπάνες που απαιτούνται για να καταστεί λειτουργικό, ενώ   μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες προτίθεται να καταβάλει το παραπάνω μίσθωμα ο Δήμος Ζηρού.
Εάν υπάρξει κατάργηση του κλιμακίου τότε η πλησιέστερη Πυροσβεστική Υπηρεσία από τα χωριά που καλύπτει τώρα επιχειρησιακά το κλιμάκιο, απέχει πάνω από ογδόντα (80) χιλιόμετρα ,ενώ το κόστος για τον έλεγχο της περιοχής με περιπολικά από άλλες υπηρεσίες (εκτός έδρας υπαλλήλων, καύσιμα, καταπόνηση και βλάβες των οχημάτων κλπ) θα ξεπεράσει κατά πολύ το κόστος λειτουργίας του κλιμακίου με τον υπάρχοντα σχεδιασμό.

                                                              -Ο-
                                   ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
                                                     ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ
                                                 ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΝ. ΤΣΑΤΣΟΣ