Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Κέντρο Υγείας μόνο με διευθυντή!

Με μια απόφαση- ευχολόγιο αντιμετωπίζει η διοίκηση του Νοσοκομείου Πρέβεζας τη νέα εκρηκτικότερη αυτή τη φορά κατάσταση στο Κ.Υ Φιλιππιάδας. Μετά την παραίτηση του επιμελητή Μιχάλη Γκορτζή ο οποίος δεν άντεξε το φόρτο εργασίας σ 'έναν χώρο που δεν επιτρέπονται τα λάθη ούτε λόγω κόπωσης, το Κ.Υ Φιλιππιάδας απέμεινε μόνο με τη διευθύντριά του Γενική γιατρό Κατερίνα Κωστούλα και την αποσπασμένη από το Κ.Υ Θεσπρωτικού Έφη Παπακοσμά να βοηθά στην κάλυψη των εφημεριών και πάλι δεν επαρκούν. Υπάρχουν μέρες που σε ενεργή εφημερία τίθεται ειδικευόμενος γιατρός με ετοιμότητα ειδικευμένου γιατρού από το Κ.Υ Θεσπρωτικού. Μ' άλλα λόγια επαφίεται και στην τύχη του καθενός που θα αρρωστήσει η υγεία του από την ώρα που θα απευθυνθεί στο Κ.Υ Φιλιππιάδας.
Η κ. Κωστούλα, άνθρωπος πράος και ήπιων τόνων, έβγαλε αυτή τη φορά κραυγή απόγνωσης. «Αυτό που έγινε τις τελευταίες μέρες στο Κ.Υ με εμένα δεν θα ξαναγίνει. Ούτε εις βάρος της δικής μου υγείας ούτε εις βάρος της υγείας των ασθενών. Από τις 31-12-11 μέχρι σήμερα 13-1-12 να εφημερεύω διαρκώς είτε μέσα στο Κ.Υ είτε από το σπίτι σε ετοιμότητα!» είπε χαρακτηριστικά και καταγράφηκε στα πρακτικά του Δ.Σ Ζηρού που για πολλοστή φορά συζητήθηκε το πρόβλημα ελλιπούς ιατρικής στελέχωσης του Κ.Υ Φιλιππιάδας.
Στη συζήτηση για πρώτη φορά και προς τιμήν του παραβρέθηκε κι ο Διοικητής του Νοσοκομείου Πρέβεζας Άκης Τσούτσης ο οποίος παρότι επανέλαβε αρκετές φορές πως εκτιμά την προσφορά της κ. Κωστούλα στο Κ.Υ, δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει το καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των εργαζομένων του Κ.Υ. Μετέφερε την απόφαση του Δ.Σ του Νοσοκομείου να συνεχίσει το Κ.Υ την καθημερινή του λειτουργία πάση θυσία. Το πάση θυσία προφανώς ταιριάζει στις δυο γιατρούς γιατί από μεριάς διοίκησης μόνο κάποια «θα» ανακοινώθηκαν. Δηλαδή «θα καταβληθεί προσπάθεια πίεσης της πολιτικής ηγεσίας ώστε να απεμπλακεί ο διορισμός μιας μόνιμης γιατρού από το υπουργείο Οικονομικών κατ' εξαίρεση». Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω γιατρός που κατονομάστηκε άλλωστε από τον κ. Τσούτση έχει ήδη προ πολλού αποδεχτεί τον διορισμό της στην Κέρκυρα, πράγμα που γνώριζε κι ο διοικητής αλλά δεν τον συνέφερε προφανώς να το αποκαλύψει. «θα κινηθεί η διαδικασία πρόσληψης ενός επικουρικού γιατρού για ένα χρόνο και θα έρθουν δύο ειδικευόμενες για τρεις μήνες» καθώς η ήδη υπηρετούσα τελειώνει το τρίμηνό της αυτές τις μέρες. Ήπια παυσίπονα δηλαδή, βραχείας διάρκειας ώστε να λέει ότι παραμένει σε καθημερινή λειτουργία το Κ.Υ.
Δεν έλειψαν και στιγμές έντασης μεταξύ του διοικητή και εργαζομένων, καθόλα δικαιολογημένες όμως καθώς ο κ. Τσούτσης επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις περί αδυναμίας διαρκούς εφημερίας της διευθύντριας λέγοντας ότι έχει και τη βοήθεια ειδικευόμενου γιατρού τα πρωινά. Τότε ήταν που η πρόεδρος των εργαζομένων Ιουλία Κύρκου υπενθύμισε στον διοικητή ότι ο ειδικευόμενος γιατρός είναι κατ' ουσία ασκούμενος, μαθητευόμενος. Χρειάζεται την καθοδήγηση του ειδικευμένου γιατρού για να αξιολογήσει με βεβαιότητα το περιστατικό, να το παρακολουθήσει, να συστήσει αγωγή ή διακομιδή. Υπενθύμισε επίσης η κ. Κύρκου το θέμα του παρασκευαστή που δεν εμφανίστηκε ποτέ στο Κ.Υ καίτοι προσλήφθηκε γι αυτό με αποτέλεσμα να μην γίνονται ποτέ αιμοληψίες και μικροβιολογικέ εξετάσεις. Ο διοικητής απάντησε πως χρειάζεται και μικροβιολόγος για να γίνονται εργαστηριακοί έλεγχοι ξεχνώντας προφανώς πως μέχρι πέρυσι γίνονταν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα αιμοληψίες και τα δείγματα στέλνονταν στο Κ.Υ Θεσπρωτικού οπότε μπορούσαν οι ηλικιωμένοι της περιοχής να έχουν μια στοιχειώδη παρακολούθηση.
Κατά τη συζήτηση στο Δ.Σ έγινε νύξη και στην αποτραπείσα μεταφορά του Κ.Υ στην διοικητική ευθύνη του Νοσοκομείου Άρτας. «χειρότερα αποκλείεται να ήταν» δήλωσε πρώτος ο δήμαρχος πράγμα που δεν συμμερίστηκε ο διοικητής γιατί και τα Κ.Υ της Άρτας δεν βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα όπως είπε.
Πάντως όλες οι παρατάξεις του Δ.Σ χρέωσαν ανέκαθεν αδιαφορία των διοικήσεων του Νοσοκομείου Πρέβεζας για το Κ.Υ Φιλιππιάδας και δεσμεύτηκαν να πιέσουν ακόμη περισσότερο για την ιατρική στελέχωσή του.
Ρούλα Χρήστου, EpirusPost.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου