Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Πράσινο φως για το φράγμα στον Άγιο Νικόλαο…..

Τον Ιανουάριο του 2008 το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωνε οριστικά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το υδροηλεκτρικό φράγμα στον Άγιο Νικόλαο Τζουμέρκων, δικαιώνοντας έτσι έναν πολυετή αγώνα φορέων, αυτοδιοίκησης και κατοίκων. Επιπλέον όμως ακύρωνε και τη χορηγηθείσα άδεια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Πολλοί πίστεψαν πως το θέμα είχε κλείσει οριστικά. Όμως φαίνεται πως οι σχεδιασμοί επιστρέφουν από την πίσω πόρτα. Προφανώς δεν είχαν εγκαταλειφθεί ποτέ. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική εφημερίδα deal news το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς να ξεμπλοκάρουν τρία υδροηλεκτρικά, μεταξύ αυτών και του Αγίου Νικολάου.
Πρόκειται για ένα έργο 93 MW το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 147 εκατ. ευρώ με απόδοση 320 εκατ. κιλοβατώρες ετησίως. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Κέντρο Υπερηψηλής Τάσεως Αράχθου, στο οποίο καταλήγει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας. Αυτό δίνει σαφή πλεονεκτήματα για τη Μηχανική για άνοιγμα προς τις αγορές ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Επί 11 ολόκληρα χρόνια παλεύουμε να ξεκινήσουμε τα έργα στον υδροηλεκτρικό σταθμό, στον Άγιο Νικόλαο και βρισκόμαστε σε αδιέξοδο» λέει στη "Deal" η διευθύνουσα σύμβουλος της Μηχανικής Μελίνα Εμφιετζόγλου και επισημαίνει: «Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας κάναμε την αίτηση και είμαστε μάλιστα η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που πήρε άδεια για την υλοποίηση υδροηλεκτρικού έργου στον ελλαδικό χώρο. Από αμέλεια όμως του υπουργείου η τελική έγκριση δεν δόθηκε, πλήττοντας ακόμα περισσότερο τον όμιλό μας, που δεινοπαθεί και από τα χρεωστούμενα του κράτους που φτάνουν τα 256 εκατ. ευρώ. Ελπίζω τώρα να τελειώσει η περιπέτειά μας και το κράτος να ανοίξει το δρόμο για μια επένδυση με μεγάλη παραγωγή, ωφέλιμη τόσο για μας όσο και για την Ελλάδα».
Η είδηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Η πρώτη μάλιστα ήρθε από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Γιάννη Παπαδημητρίου η οποία αποτυπώνεται στην ακόλουθη δήλωση:
«Εάν αληθεύουν οι πρόσφατες δημοσιογραφικές πληροφορίες για επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Παπαδήμου με στόχο να ανακινηθεί η κατασκευή του φράγματος του Αγίου Νικολάου στον Άραχθο, τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματικός όμιλος του, συζητημένου για τις διασυνδέσεις του με το κόμμα του ΛΑΟΣ, κ. Εμφιετζόγλου μπορούν να είναι σίγουροι μόνο για ένα πράγμα : Για την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων των Τζουμέρκων και όλης της Ηπείρου, που θα υπερασπίσουν για μια ακόμα φορά την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής απέναντι στην κερδοσκοπία και την λεηλασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου