Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 12 μμ στην αίθουσα συνεδριάσεων της Δημοτικής Ενότητας Λούρου, με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Λούρου κ. Λάζαρου Παπαχρήστου και του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Θεσπρωτικού κ. Πέτρου Τσάτσου, σχετικά με την φημολογούμενη κατάργηση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θεσπρωτικού. Στη Σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Ηπείρου κ. Ξενοφών Καραβίδας ,ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ζηρού και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Περικλής Αθανασόπουλος ,ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λούρου κ. Νικόλαος Πανταζής ,οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων της Ενότητας Λούρου ,ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λούρου, ο Πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Σκάλας Λούρου και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Πυροσβεστών Ηπείρου κ. Ζώης Μαργέλης.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Θεσπρωτικού ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος έχει συσταθεί επιτροπή για την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών και κλιμακίων της Χώρας .Το πόρισμα της επιτροπής προτείνει την κατάργηση 47 Υπηρεσιών και Κλιμακίων σ’ όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και του Π/Κ Θεσπρωτικού. Το πόρισμα της επιτροπής ,βρίσκεται από την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012 στα χέρια του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για υπογραφή.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Θεσπρωτικού την τόνισε αναγκαιότητα της λειτουργίας του Π/Κ τόσο για την Δημοτική Ενότητα Θεσπρωτικού ,όσο και για την Δημοτική Ενότητα Λούρου καθώς τα χωριά Στεφάνη , Ρευματιά, Κάτω Ρευματιά και Σκιαδάς ανήκουν Πυροσβεστικά στην περιοχή ευθύνης του Π/Κ Θεσ/κού.
Επίσης το γεγονός ότι κατά τους μήνες Μάιο έως Οκτώβριο περιπολεί όχημα του Π/Κ Θεσ/κου επανδρωμένο και με διασωστικό εξοπλισμό για τροχαία ατυχήματα στην Δημοτική Ενότητα Λούρου και ενισχύει την αναγκαιότητα της λειτουργίας του για την Ενότητα Λούρου. Το περιπολικό όχημα επεμβαίνει άμεσα σε πυρκαγιές και τροχαία ατυχήματα της Δημοτικής Ενότητας καθώς βρίσκεται στο κέντρο της.
Κατά τους μήνες που δεν περιπολεί στην Ενότητα επεμβαίνει άμεσα στα συμβάντα της Ενότητας Λούρου ,γιατί βρίσκεται χιλιομετρικά ποιο κοντά απ’ ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας όπου ανήκει Πυροσβεστικά η Ενότητα Λούρου. Το Κλιμάκιο είναι πλήρως εξοπλισμένο και επανδρωμένο σε προσωπικό και μέσα.
Ως παράδειγμα ο Πρόεδρος του Θεσπρωτικού ανέφερε το πρόσφατο θλιβερό συμβάν με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε έκθεση επίπλων στο Λούρο ,όπου οι κάτοικοι κοιτούσαν την εθνική οδό στο ρεύμα προς την Πρέβεζα και εμφανίστηκε από το αντίθετη κατεύθυνση το όχημα του Π/Κ Θεσ/κου και ανέλαβε το δύσκολο και σημαντικότατο έργο της άμεσης επέμβασης. Ο Πρόεδρος τόνισε ότι στο παραπάνω παράδειγμα η καθυστέρηση της Πυροσβεστικής Πρέβεζας ,οφείλετε μόνο και μόνο στη χιλιομετρική απόσταση και σε καμία περίπτωση σε ολιγωρία της υπηρεσίας Πρέβεζας. Ο Πρόεδρος του Θεσπρωτικού μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο Δήμαρχος Ζηρού έχει παραχωρήσει από το Μάιο του 2011 Δημοτικό κτήριο στην Κοινότητα Θεσπρωτικού και έχει αναλάβει τόσο το κόστος των εργασιών προκειμένου να καταστεί λειτουργικό για την στέγαση του Κλιμακίου, όσο και την καταβολή του ενοικίου στον ιδιώτη, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες τις διαρρύθμισης γεγονός που αποδεικνύει ότι απαλλάσσεσαι το Υπουργείο από το κόστος λειτουργίας του Κλιμακίου. Επιτροπή αποτελούμενη από Αξιωματικούς του Σώματος ,έλεγξε το προς παραχώρηση κτήριο και με έγγραφο της ,το έκρινε κατάλληλο με κάποιες διαρρυθμίσεις, κατέληξε ο Πρόεδρος του Θεσπρωτικού.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Πυροσβεστών που μεταξύ άλλων τόνισε πως η Ένωση είναι αντίθετη με την απόφαση της επιτροπής για τη κατάργηση του Π/Κ Θεσ/κού και ότι απαιτεί από το Υπουργείο ,την αναβάθμιση του σε Πυροσβεστική Υπηρεσία Δ΄ Τάξεως .Η αναβάθμιση αυτή δικαιολογείται πλήρως από την περιοχή ευθύνης που έχει το Κλιμάκιο ,όπου είναι η ίδια από όταν άρχισε η λειτουργία του ως Πυροσβεστική Υπηρεσία το έτος 1980 και από την ιδιομορφία και το δύσβατο της περιοχής αφού η περιοχή που καλύπτει περιλαμβάνει 43 χωριά . Τα 22 από αυτά ανήκουν στο Ν. Πρέβεζας και τα 21 στο Ν. Ιωαννίνων . Πρακτικά αυτή η αναβάθμιση για την Ενότητα Λούρου σημαίνει ,ότι θα μπορεί να απαιτήσει από την Πολιτεία, λόγω της αύξησης της δύναμης να υπάρχει Πυροσβεστικό όχημα στο κτήριο της Δημοτικής Ενότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και για όλο το 24ωρο και όχι μόνο κατά τους θερινούς μήνες.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λούρου κ. Πανταζής επιβεβαίωσε τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του Θεσ/κού και ανέφερε ότι στον Λούρο τα τελευταία χρόνια ,η παρουσία του Πυροσβεστικού οχήματος που περνά από τους δρόμους και τις γειτονιές του Λούρου, έχει ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των δημοτών και αποτελεί εκτός από κατασταλτικό παράγοντα σε φωτιές και τροχαία ατυχήματα με την άμεση επέμβαση του και ανασταλτικό σε ενδεχόμενους εμπρησμούς είτε από πρόθεση, είτε από αμέλεια.
Επίσης τόνισε την αναγκαιότατα ύπαρξης ενός Πυροσβεστικού οχήματος στο Λούρο, όχι μόνο τους θερινούς μήνες αλλά όλη τη διάρκεια του έτους.
Όλα τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Ηπείρου και δεσμεύτηκε να κάνει ότι είναι δυνατόν για τη συνέχιση της λειτουργιάς του Κλιμακίου και ζήτησε από τον Πρόεδρο του Θεσπρωτικού όλα τα στοιχεία που έχει συλλέξει ,προκειμένου να προωθήσει το θέμα.
Παίρνοντας το λόγο ο Αντιδήμαρχος της Ενότητας υπογράμμισε την ανάγκη της συνέχισης της λειτουργιάς του Π/Κ Θεσ/κου και τόνισε την χρησιμότητα να περιέλθει και τυπικά (αφού ουσιαστικά την καλύπτει) η Δημοτική Ενότητα Λούρου, στην περιοχή ευθύνης του Κλιμακίου. Επίσης τόνισε ότι με Συλλογικές προσπάθειες από τις δύο Ενότητες , τις Τοπικές Κοινότητες και τους Τοπικούς Φορείς Λούρου και Θεσπρωτικού να εκφράσουμε την αντίθεση μας και να διεκδικήσουμε την αναβάθμιση του Κλιμακίου. Συνεχίζοντας ο κ. Αντιδήμαρχος πρότεινε την σύνταξη ψηφίσματος προς τις αρμόδιες αρχές και την άμεση συζήτηση του θέματος από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πρέβεζας. Η πρόταση του έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τους Προέδρους των Κοινοτήτων και τους Φορείς της ενότητας που πήραν μέρος στη συζήτηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση διεξήχθη σε άριστο κλίμα συνεργασίας και συμπαράστασης και επιβεβαιώθηκε απ’ όλους τους συμμετέχοντες η ανάγκη συνεργασίας και συμπαράστασης των Τοπικών Κοινοτήτων των δύο Ενοτήτων σε θέματα που είναι κοινά . Αν και δεν βρίσκονται στον ίδιο Δήμο έχουν κοινά προβλήματα και ανησυχίες, που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα και τη βελτίωση της διαβίωσης των δημοτών τους.

Για την Τοπική Κοινότητα Θεσπρωτικού

-Ο-

Πρόεδρος
Πέτρος Τσάτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου