Το τεράστιο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, που πλέον «αγγίζει» και τη «γειτονιά» του Ν. Πρέβεζας με την αναμενόμενη έλευση οικογενειών προσφύγων στο στρατόπεδο «Πετροπουλάκης» στη Φιλιππιάδα, φαίνεται πως μπορεί να «γεννήσει» και στην Πρέβεζα ένα μαζικό και συγκινητικό κίνημα αλληλεγγύης.
Τα «μηνύματα» ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας, έπειτα από πρωτοβουλία της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Πρέβεζας και του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν. Πρέβεζας.
Εκπρόσωποι σωματείων, φορέων, συλλογικοτήτων και ανένταχτοι πολίτες έδωσαν το «παρών» στη σύσκεψη και χαρακτηριστικό της μαζικότητας είναι πως πέρα από την κεντρική αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, υπήρχε κόσμος και στην αίθουσα υποδοχής.
Αποφασίστηκε η συμμετοχή όλων σε συλλαλητήριο στις 19/3 (σημείο συγκέντρωσης στον Αγ. Χαράλαμπο - 12 το μεσημέρι), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης, η συγκρότηση συντονιστικής ομάδας 15 ατόμων, με τη συμμετοχή φορέων και σωματείων (αντιρατσιστική, εργατικό κέντρο, ΕΛΜΕ, Εκπαιδευτικοί, γιατροί κ.α.) και η καθιέρωση της Συνέλευσης/Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στην Πρέβεζα.
Εκ μέρους της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας, η Πέλα Κλαογήρου μεταξύ άλλων ανέφερε στην εισήγησή της: «Δρομολογήσαμε και καταφέραμε τον Οκτώβρη να μεταβούμε στην Ειδομένη, όπου και μοιράσαμε οι ίδιοι όλα τα πράγματα 3 αγροτικά στους πρόσφυγες, που τότε ακόμη η διαμονή τους εκεί ήταν προσωρινή και τα σύνορα ανοιχτά. Στείλαμε πάντα σε συντονισμό με το Ιατρείο είδη που είχαν ανάγκη στη Λέσβο και την Αθήνα το προηγούμενο διάστημα» και πρόσθεσε:
«Σήμερα, δεδομένων των εξελίξεων, θεωρούμε ότι το ζήτημα της αλληλεγγύης μας αφορά όλους. Κρίνουμε απαραίτητη τη συγκρότηση ενός κινήματος αλληλεγγύης, ενός μετώπου που θα ευαισθητοποιήσει, θα αγκαλιάσει και θα παλέψει για την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων που θα φιλοξενηθούν και στην περιοχή μας.
Η δική μας ευθύνη ως πολίτες ενός κόσμου που αλλάζει είναι να διαφυλάξουμε πρώτα απ’ όλα την ανθρωπιά μας.
Δεν μπορούμε να γίνουμε συνένοχοι, ούτε να επιτρέψουμε η προσφυγική κρίση να μετατραπεί σε ένα νέο ολοκαύτωμα με στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταναγκασμούς επαναπροωθήσεων ή εγκλωβισμού των ανθρώπων σε συνθήκες απάνθρωπες και εξευτελιστικές για τον άνθρωπο.
Πρέπει να δώσουμε την μάχη και να προασπιστούμε με κάθε τρόπο την ελεύθερη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς όπου εκείνοι επιθυμούν να φτάσουν, προς όπου είναι ο προορισμός τους».
Παράλληλα υποστήριξε: «Περισσότερο σήμερα παρά ποτέ πριν, είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στους εαυτούς μας και στις επόμενες γενεές να παλέψουμε ώστε να διατηρήσουμε το αυτονόητο που χάνεται καθημερινά και θεσμικά και δεν είναι άλλο, από την επικύρωση της χάρτας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Για όλα αυτά έχουμε μόνο ένα όπλο και αυτό είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη μας. Η αλληλεγγύη μας, που καλείται να εξαφανίσει την ρητορική του μίσους, του φόβου και της μισαλοδοξίας που ενορχηστρωμένα καλλιεργεί η άρχουσα τάξη του δυτικού κόσμου και της ΕΕ. Όχι στην αλαζονεία, όχι στην εξαγορά των συνειδήσεων, όχι στο θάνατο.
Εκείνο που ο καθένας από εμάς τελικά καλείται να υπερασπιστεί δεν είναι τίποτε άλλο από το δικαίωμα στην ίδια τη ζωή».
Η Καλλιόπη Μιχελάκου, από το Κοινωνικό Ιατρείο Πρέβεζας, στάθηκε στη θέληση για επιβίωση και ζωή που δείχνουν οι πρόσφυγες και είναι παράδειγμα για όλους μας. «Πρέπει να πάρουμε πολλά από τη στάση ζωής αυτών των ανθρώπων», είπε η κα Μιχελάκου και ανέφερε ότι η μόνη ανθρώπινη λύση είναι να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες στις γειτονιές μας και να χαίρονται τις ελευθερίες τους.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις, ερωτήσεις και προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης που θα αναληφθούν.
Μέχρι στιγμής οι χώροι όπου μπορεί να γίνει συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης είναι η Πρόνοια στο κτίριο της Λαϊκής Αγοράς, το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας και μία αίθουσα του Συλλόγου «Αμισός» στη Σαμψούντα.
Έγιναν προτάσεις για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βοήθεια των προσφύγων, για τη συγκρότηση ομάδων που θα βοηθήσουν ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, για τη νομική στήριξη που θα πρέπει να έχουν οι αλληλέγγυοι.
Υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι πρέπει να βρεθούν άτομα που θα μπορούν να μιλούν και αραβικά, το γεγονός ότι θα πρέπει να προχωρήσει και η ίδια η οργάνωση των προσφύγων, πως η μαζικότητα που παρατηρήθηκε και η διαθεσιμότητα του κόσμου να προσφέρει θα πρέπει να συνεχιστεί.
Επιπλέον, έγινε συζήτηση και για το πώς θα αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες προβοκάτσιες από ακραία στοιχεία και ενδεχομένως κάποιο κρούσμα ή δημοσίευμα που θα προκαλέσει φοβικά σύνδρομα στις τοπικές κοινωνίες.
Π.Τ. http://www.atpreveza.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου