Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016

Επιστολή του αναπληρωτή ΥΠΕΘΑ κ. Βίτσα, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις επί της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζηρού για το Κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στη Φιλιππιάδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11.3.2016 

Επιστολή -απάντηση στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ζηρού, αλλά και την συνοδευτική επιστολή του Δημάρχου Ζηρού κ. Καλαντζή Νικόλαο που ζητούσε την έγγραφη απάντηση και διευκρινίσεις επί των εννιά σημείων της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, για τη δημιουργία και λειτουργία κέντρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην Στρατόπεδο “Πετροπουλάκη” στη Φιλιππιάδα, απέστειλε ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσας Δημήτριος. Ο αναπληρωτής Υπουργός περιγράφει με αρκετή σαφήνεια τον τρόπο λειτουργίας της δομής, ενώ δίνει διευκρινίσεις επί των ζητημάτων που τέθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τις ενστάσεις  που αναδείχτηκαν και συμπεριελήφθησαν στο τελικό κείμενο απόφασης.

Ο Δημάρχος Ζηρού κ. Καλαντζής, σε δήλωσή του εκφράζει την ικανοποίηση για τις έγγραφες δεσμεύσεις του αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσα και σημειώνει: “Ο Δήμος προχωράει σε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες προκειμένου να διασφαλίσει   την ασφάλεια και υγιεινή των κατοίκων και της περιοχής μας και ταυτόχρονα να συνδράμει στη στήριξη της δομής και των οικογενειών προσφύγων που θα φιλοξενηθούν”. 
Στην απάντησή του ο Υπουργός αναλυτικά αναφέρει:
Το Στρατόπεδο Πετροπουλάκη παραχωρήθηκε από το ΥΠΕΘΑ για τη προσωρινή φιλοξενία προσφύγων. Θα λειτουργεί με τους κανονισμούς λειτουργίας των αντίστοιχων κέντρων φιλοξενίας που ήδη λειτουργούν στο Σχιστό Περάματος, Διαβατά, Νέα Καβάλα και Χέρσο.
Πρόκειται για ανοικτές και ελεγχόμενες δομές φιλοξενίας. Αυτό σημαίνει πως οι φιλοξενούμενοι/ες οικογένειες έχουν ταυτοποιηθεί στα νησιά, καταγράφονται κατά την είσοδό τους και μπαίνουν ή βγαίνουν από το κέντρο με βάση το έγγραφο ταυτοποίησης και την απόδειξη καταγραφής.
Ουδείς άλλος πρόσφυγας ή Έλληνας μπαίνει στο κέντρο χωρίς την αρμόζουσα άδεια που μπορεί να εκδοθεί από τον υπεύθυνο του κέντρου ή τον οικείο Δήμο.
Οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες διαμένουν σε χώρους (λυόμενα οικήματα ή σκηνές), σιτίζονται με φροντίδα των Ε.Δ. και με αγορές προϊόντων από την τοπική αγορά έως ότου ολοκληρωθεί ο τοπικός διαγωνισμός τροφοδοσίας, ο οποίος γίνεται με βάση το νόμο.
Στο κέντρο υπάρχει μόνιμη μονάδα υγείας από το Υπουργείο Υγείας, διερμηνείς από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπηρεσία πληροφόρησης των προσφύγων, ειδικός υπάλληλος για παιδιά κτλ.
Οι κανόνες υγιεινής (WC, μπάνια κλπ) είναι ίδιοι με αυτούς των Ε.Δ. Την εσωτερική καθαριότητα αναλαμβάνουν στο πρώτο στάδιο οι Ε.Δ. (οι ίδιες ή με εταιρεία καθαρισμού), εκτός εάν υπάρχει συμφωνία με τον οικείο Δήμο και αντίστοιχη επιχορήγησή του.
Την αποκομιδή αναλαμβάνει ο Δήμος σε συμφωνία με τον υπεύθυνο του κέντρου.
Στη φάση της κατασκευής, έχει δοθεί εντολή, τα αναγκαία υλικά να τα προμηθευόμαστε από την περιοχή λειτουργίας τους κέντρου.
Μετά το πέρας της κατασκευής και της πρώτης λειτουργίας του κέντρου, το ΥΠΕΘΑ παραδίδει πλήρως το κέντρο στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο όμως συνεχίζει να υποστηρίζει. Η στελέχωση και χρηματοδότηση λειτουργίας του κέντρου ανήκει στα αντίστοιχα Υπουργεία και ουδόλως βαρύνει τον Δήμο.
Το Κέντρο φυλάσσεται εξωτερικώς με ευθύνη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ο προγραμματισμός λειτουργίας του Κέντρου αφορά 700 άτομα (πρόσφυγες μόνο και κατά κύριο λόγο οικογένειες) για χρονικό διάστημα έως 8 μήνες από την έναρξη λειτουργίας του.
Ο Δήμος έχει μόνιμη πρόσβαση ελέγχου από την αρχή της κατασκευής και μέλος που ορίζει συμμετέχει στο Δ.Σ του Κέντρου, όταν αυτό συγκροτηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο.
Για τα ζητήματα 4,6 και 8 μπορώ να σας διαβεβαιώσω για τη θερμή υποστήριξη των αιτημάτων σας στα αρμόδια Υπουργεία, υποστήριξη που είχε θετικό αποτέλεσμα σε όλα τα νησιά που ιδρύθηκαν κέντρα Πρώτης Υποδοχής.
Για το σημείο 7, το ΥΠΕΘΑ θα πάρει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις, άλλωστε θα υπάρξει και ειδικός νόμος, ώστε τα ανενεργά στρατόπεδα που δεν πρόκειται να ενεργοποιηθούν να περάσουν στην ιδιοκτησία ή την κατά χρήση αξιοποίηση του οικείου Δήμου, του Δήμου Ζηρού όσον αφορά στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη.
Είμαι σίγουρος πως η τοπική κοινωνία τελικά θα είναι υπερήφανη για την προσφορά της και οι προσφυγικές οικογένειες θα είναι ευγνώμονες για τη φιλοξενία σας σε όλη τους τη ζωή. Ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, που ελπίζουμε ότι θα τα ξαναδούμε μετά από χρόνια ως επισκέπτες και προσκυνητές στο χώρο και τους ανθρώπους που τους επέτρεψαν να έχουν μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου