diavgeia.Kalantzis.gr Δήμου Ζηρού 2015
Με τη συμπλήρωση περίπου ενός χρόνου και πέντε μηνών από την ανάληψη της δημοτικής αρχής, θεωρούμε πολύ θετική ενέργεια να γίνει δημόσιος απολογισμός και να ενημερωθούν οι Δημότες για το έργο που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ζηρού.
Όπως θυμόμαστε όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε απολογισμός από καμία δημοτική αρχή!
Εκείνα ωστόσο που πρέπει να υπενθυμίσω είναι η φιλοσοφία της νυν δημοτικής αρχής που έστω παρόλο τα λάθη που δικαιολογημένα υπήρχαν (ας προσέξουν κάποιες παλιές καραβάνες) είχε βάλει έναν στόχο και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά!
Και έπρεπε να γίνει ο απολογισμός γιατί γίνονται πολλά πράγματα που δεν φαίνονται και δεν ακούγονται και δεν χρειάζονται βροντερές δηλώσεις, όπως έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή που δεν ήξερε κανένας ούτε αυτοί τι γινόταν, αλλά ένα αρνητικό σημείο που πρέπει να επισημάνουμε, είναι ότι δεν έχουμε τον απολογισμό του τι παραλάβαμε από τους προηγούμενους!
Τι παραλάβατε κύριοι από τους παλιούς.
Τι σας άφησαν σαν ταμείο, σαν υλικά ,σαν ανθρώπινο δυναμικό, σαν κτηριακό για να δούμε και να συγκρίνουμε!
Έτσι για την Ιστορία.
Έτσι θα μπορεί να γίνει πιο εύκολα η σύγκριση με το έργο που παρουσίασε η τωρινή δημοτική αρχή και να αποκτήσουμε και εμείς άποψη (την έχουμε ) !
Δεν πρέπει να γίνει συμψηφισμός , πρέπει να φανεί η διαφορά για να μπορεί να αναδειχθεί η προσπάθεια και το έργο της νυν δημοτικής αρχής.
Συγκεκριμένα για τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών και των νομικών προσώπων, που δεν ήταν αναλυτικά, και χρειαζόταν διευκρίνιση για το τι γινόταν τόσα χρόνια.
Το ότι αποκαταστηθήκανε μερικών οι σχέσεις , δεν σημαίνει ότι ο κόσμος και οι ψηφοφόροι ξέχασαν τις προεκλογικές εξαγγελίες του συνδυασμού του Νίκου Καλαντζή!
Σημαντικό κομμάτι στην διαχείριση και στο έλεγχο των πράξεων του δήμου Ζηρού έπαιξε και η ελάσσων αντιπολίτευση με τον Γιώργο Γιάννο που εκεί που χρειαζόταν έκανε τον έλεγχο και εκεί που έπρεπε καθοδηγούσε με τις προτάσεις του και την σωστή κριτική του άποψη.
Είναι ένα κόσμημα η παρουσία του μέχρι τώρα χωρίς να έχει την ανάλογη δημοσιότητα και προβολή από τα «ανεξάρτητα τοπικά ΜΜΕ»
Νομίζω ανάλογο μερίδιο έχει και ο Μενέλαος Γείτονας και ο ρόλος του που ήταν ουσιαστικός !
Πρέπει να δώσουμε ένα μπράβο μόνο και μόνο που τόλμησαν και έκαναν τον δημόσιο απολογισμό και επιτέλους ανέβασαν τον πήχη στον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιτέλους ο δήμος Ζηρού αποκτά στην πράξη την ΔΙΑΥΓΕΙΑ που τόσο πολύ έλειπε τα προηγούμενα χρόνια.
Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος Νίκος Καλαντζής αναφέρθηκε ότι ήτανε συνεπείς όσον αφορά τις προεκλογικές τους εξαγγελίες και έρχονται μπροστά στους δημότες και κάνουνε για πρώτη φορά δημόσιο απολογισμό για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής.Η Δημοτική Αρχή, κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας της και μέχρι σήμερα επιτέλεσε σημαντικό έργο εστιασμένο στο νοικοκύρεμα του Δήμου, στην καθημερινότητα του δημότη, αλλά και στην προοπτική ανάπτυξης του τόπου μας.
Παρά τις αντιξοότητες της εποχής έγινε σχεδιασμός, αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες και δρομολογήθηκαν δράσεις με βάση την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων την οποία κάναμε.
Σίγουρα δεν έγιναν όλα τέλεια δεν έγιναν όπως τα είχαμε σχεδιάσει δεν είχαμε την εμπειρία αλλά κατορθώσαμε να μπούμε στο πετσί της δημόσιας διοίκησης και να φέρουνε αποτέλεσμα .
Αναφέρθηκε στη λειτουργία του ΔΣ και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και απένειμε τα εύσημα για την καλή λειτουργία του.
Ευχαρίστησε όλο το προσωπικό και τους υπαλλήλους του δήμου και υποσχέθηκε ότι θα κανουν τα πάντα για τους δημότες και ότι έχει να κάνει με τον δήμο.
Στην παρουσίαση του Απολογισμού των Πεπραγμένων που ακολουθεί, γίνεται συνοπτική, αλλά κυρίως ουσιαστική καταγραφή του έργου που παράχθηκε με κεντρική αναφορά στα όσα πραγματοποιήθηκαν κατά το 2015.
Ένα μεγάλο μερίδιο στην ομαλή και πολιτισμένη διαδικασία των ΔΣ του δήμου Ζηρού έχει ο πρόεδρος Χασίδης Χρήστος που κατά κοινή ομολογία ανακηρύσσεται μακρά ο πιο ,επιτυχημένος πρόεδρος ΔΣ όλων των δημοτικών συμβουλίων.
Αντιδημαρχία Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών
(Αντιδήμαρχος Κος Ρίζος Αχιλλέας)
Οικονομικά θέματα:
Ταμείο την 31-12-2015 : 3.259.746,64.
Αναλυτικά :
(1) 1.174.485,77 Ευρώ ΣΑΤΑ
(2) 726.307,13 Ευρώ ΕΣΠΑ (κ.λπ.).
(3) 215.547,00 Ευρώ Λοιπά Ειδικευμένα (κρατήσεις – Φ.Π.Α.).
(4) 1.143.406,74 Ευρώ Τακτικά.
Τα έσοδα του Δήμου προέρχονται από
(1) Λογαριασμούς ύδρευσης και αποχέτευσης.
(2) Νέες συνδέσεις στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης
(3) Από το δικαίωμα βοσκής.
(4) Από το τέλος 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων που επιβάλλεται σε καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος.
(5) Από το τέλος χρήσης κοινοχρήστων χώρων σε περίπτερα, μανάβικα.
(6) Από το Τ. Α.Π. ηλεκτροδοτημένων κτιρίων.
(7) Από εμποροπανηγύρεις
(8) Από πρόστιμα τροχαίας και παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.
(9) Από παράβολα πολιτικών γάμων και δικαιώματος ενταφιασμού. Υπόψη ότι από 30-3-2015 επιβλήθηκε με απόφαση του Δήμου το προβλεπόμενο δικαίωμα ενταφιασμού.
(10) Από μισθώματα κτιρίων, εκτάσεων και λατομείου.
Στον τομέα των εσόδων:
(1) Τακτοποιήθηκε ένα μέρος των μισθωμάτων προερχομένων από δημοτικά κτίρια, εκτάσεις και το λατομείο.
(2) Άρχισε η διαδικασία βεβαίωσης για την κατοχή δημοτικών εκτάσεων από δημότες κυρίως κτηνοτρόφους. Από εδώ και στο εξής οι κάτοχοι θα είναι σε θέση να συνάψουν συμβόλαια με τον Δήμο και εν συνεχεία ο Δήμος να εισπράξει το καθορισθέν από την δημοπρασία ποσόν.
(3) Εγκαταστάθηκε στο μηχανογραφικό σύστημα του Δήμου πρόγραμμα για τον έλεγχο και την είσπραξη του δικαιώματος βοσκής και του τέλους ακινήτων (0,5%)
(4) Δρομολογήθηκε η διαδικασία αδειών χρήσης κοινοχρήστων χώρων και αδειοδότησης για πρόσθετη πράξη προσδιορισμού καθισμάτων.
(5) Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία τακτοποίησης στοιχείων αρχείου και συγχώνευσης καρτελών δημοτών.
(6) Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για το ΤΑΠ μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.
Προγραμματίζουμε:
Σύντομα, και αφού περατωθεί η διαδικασία τακτοποίησης στοιχείων αρχείου και γίνει η συγχώνευση των καρτελών θα είμαστε σε θέση λογαριασμοί να αποστέλλονται με το Ταχυδρομείο και να πληρώνονται στο Ταχυδρομείο η στην Τράπεζα.
Να τηρηθεί αρχείο με τις δημοπρατούμενες δημοτικές εκτάσεις. Το αρχείο αυτό θα αποτελέσει την βάση παρακολούθησης μισθωμάτων δημοτικών εκτάσεων.
Να εφαρμόσουμε διάταξη του Υπουργείου Εσωτερικών με την οποία τα περίπτερα υποχρεούνται στην καταβολή τέλους χρήσης κοινοχρήστων χώρων και ανακατανομής αυτών σε δικαιούχους ΑΜΕΑ και δικαιούχους ιδιώτες μετά από διαγωνισμό.
Διεύθυνση Ανθρωπίνου δυναμικού και Διοικητικών Υπηρεσιών:
Το χρονικό αυτό διάστημα το προσωπικό του Δήμου μειώθηκε περίπου στο 10% δηλαδή από τους εβδομήντα οκτώ (78) υπαλλήλους σήμερα έχουμε εξήντα εννέα (69).
Έως τώρα δεν ήταν δυνατή η πρόσληψη υπαλλήλων. Περίπου προ μηνός αποδεσμεύτηκαν οι προσλήψεις Π.Ε. και Τ.Ε. όπου, για την κάλυψη των αναγκών ζητήθηκε αριθμός υπαλλήλων Τεχνικού κυρίως τομέα (Πολιτικοί Μηχανικοί και Αρχιτέκτονας), και αυτό για να λειτουργήσει η υπηρεσία της Πολεοδομίας για τα Δ. Δ. του πρώην Δήμου Θεσπρωτικού και Ανωγείου.
Ευελπιστούμε ν' ανοίξουν οι προσλήψεις για Ε/Τ προσωπικό (εργάτες καθαριότητας – υδραυλικούς – ηλεκτρολόγους) προκειμένου να καλυφθούν οι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΣ ανάγκες του Δήμου μας.
Στον Δήμο λειτούργησε το πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα 5μηνης διάρκειας και απασχολήθηκαν 52 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων.
Επίσης στο Δήμο απασχολήθηκαν περιοδικά 6 φοιτητές Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. στο πλαίσιο υλοποίησης της πρακτικής τους άσκησης.
Θέματα Δ/νσης Αστικής και Δημοτικής κατάστασης:
Λειτουργεί με επιτυχία το Εθνικό Δημοτολόγιο και το Εθνικό Ληξιαρχείο.
Διακίνηση εγγράφων :
Έγινε αναβάθμιση στο κεντρικό πρωτόκολλο του Δήμου. Σε σημαντικά έγγραφα συντάσσεται σχέδιο εγγράφου, επίσης τα σοβαρά έγγραφα χαρακτηρίζονται και τηρείται ηλεκτρονικό αρχείο.
Δημιουργήθηκε αρχείο για τον ευχερή εντοπισμό των διατεθειμένων πιστώσεων.
Εξυπηρέτηση του πολίτη. Λειτουργία Κ.Ε.Π :
α. Για τις κατά καιρούς υποβληθείσες αιτήσεις δημοτών στον Δήμο τηρείται αρχείο σε ηλεκτρονική μορφή με την ημερομηνία τον αριθμό πρωτοκόλλου και το είδος του αιτήματος.
β. Η λειτουργία του Κ.Ε.Π γίνεται με ευθύνη του Δήμου. Το Κ.Ε.Π Φιλιππιάδας είναι επιφορτισμένο και με την εξυπηρέτηση ορισμένων Τ.Δ. του Δήμου Άρτας (Αγ. Σπυρίδωνας, Παντάνασσα, Καμπή, Χανόπουλο, Αμπέλια, Στρογγυλή κ. λ. π.).
Θέματα Δημοτικής περιουσίας και προμηθειών :
α. Δημοτική περιουσία (δημοτικές εκτάσεις και οικήματα):
Είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο τμήμα του Δήμου δεν έχει ενταχθεί στο Κτηματολόγιο. Αυτό σε συνδυασμό με την εμπλοκή και άλλων υπηρεσιών είχε σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσουν σημαντικά οι εργασίες βεβαίωσης από τον Δήμο για κατοχή δημοτικών εκτάσεων από τους πολίτες. Προ δεκαημέρου ολοκληρώθηκε με το Υπουργείο Οικονομικών το τελευταίο σκέλος αυτής της εργασίας, όπου οι κατέχοντες δημοτικές εκτάσεις για διάφορες δραστηριότητες (κτηνοτροφικές μονάδες κ.λπ.) είναι σε θέση να τις δηλώσουν στο Ε9.
Ο Δήμος κατέβαλλε προσπάθειες προκειμένου να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του, δηλαδή δημοτικές εκτάσεις και οικήματα (όπως η περιοχή της παιδόπολης και του πρώην Στρατοπέδου <<ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΑΚΗ>>.
Για το θέμα του Στρατοπέδου ο φάκελος βρίσκεται (για υπογραφή) από την 23η Δεκ 2015 στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για το θέμα της παιδόπολης ζητήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας η έκταση και τα κτίρια.
Καταβάλλονται από τον Δήμο προσπάθειες και για την αξιοποίηση και ακινήτων ιδιωτών ( Κτίριο Τσουμάνη, Χάνι Πουλίση, οικόπεδο Ζέζα καθώς και του ακινήτου που βρίσκεται δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Βησσαρίωνα). Ελπίζουμε να ευοδωθούν οι προσπάθειές μας στον τομέα αυτό.
β. Προμήθειες: Ο Δήμος για πρώτη φορά, για την εξυπηρέτηση των αναγκών του σε καύσιμα (κινήσεως – θέρμανσης) προέβη σε διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό διαρκείας τριών ετών.
Νομικές Υποθέσεις
α. Οι ένδικες υποθέσεις που ευρίσκονται σε εκκρεμότητα μέχρι σήμερα και αφορούν οικονομικές απαιτήσεις τρίτων κατά του Δήμου Ζηρού απορρέουσες από συμβάσεις έργων και προμηθειών ανέρχονται στο συνολικό ποσό των (κατά κεφάλαιο) 322.000 ευρώ περίπου.
β. Οι ένδικες υποθέσεις που ευρίσκονται σε εκκρεμότητα μέχρι σήμερα και αφορούν οικονομικές απαιτήσεις του Δήμου Ζηρού κατά τρίτων ανέρχονται στο συνολικό ποσό των (κατά κεφάλαιο) περίπου 353.000 ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται οι απαιτήσεις του Δήμου Ζηρού κατά του Συνδέσμου Ύδρευσης Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας Αγωγή Δήμου Ζηρού ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πρέβεζας κατά του Συνδέσμου Ύδρευσης Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας για τα έτη 2005 έως 2014. Για τα έτη 2005 έως 2010 έχει εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση που δικαιώνει τον Δήμο Ζηρού και υποχρεώνει τον Σύνδεσμο να καταβάλει (εντόκως) το ποσό των 123.236,74 ευρώ (εκκρεμεί απόφαση επί ασκηθείσας εφέσεως) ενώ για το χρονικό διάστημα από 2011 έως 2014 εκκρεμεί η εκδίκαση αγωγής μας στο Πρωτοδικείο Άρτας.
γ. Η οφειλή της εταιρίας «ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Α.Ε.Β.Ε.» (λατομείο σε θέση «ΜΠΟΥΦΟΣ» Τ.Κ. Θεσπρωτικού) προς τον Δήμο Ζηρού από ληξιπρόθεσμα μισθώματα ανέρχεται (κατά κεφάλαιο) στο ποσό των 373.040 Ευρώ. Το ποσό αυτό απορρέει μετά την αφαίρεση των οφειλών του Δήμου Ζηρού προς την εταιρεία που προέρχεται από προμήθειες αδρανών υλικών περιόδων από το έτος 2005 έως 2013 και έχουν βεβαιωθεί μέχρι σήμερα με δικαστικές αποφάσεις. Η μισθώτρια εταιρεία έχει ρυθμίσει την αποπληρωμή της ανωτέρω οφειλής της την οποία εξοφλεί τμηματικά καταβάλλοντας στον Δήμο μας μηνιαίως ποσό 10.000 ευρώ περίπου και μέχρι σήμερα είναι ενήμερη.
δ. Αναφορικά με την εταιρεία VODAFONE, κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ζηρού έχει εκδοθεί πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής ώστε να αποβληθεί από την θέση «ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ» στο Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου. Το πρωτόκολλο δεν έχει εκτελεσθεί διότι η εταιρεία έχει καταθέσει αίτημα ανακοπής στο Ειρηνοδικείο Άρτας και εκκρεμεί η εκδίκασή της στις 21-9-2016. Η εταιρία μας ενημέρωσε ότι προτίθεται να αποχωρήσει οικειοθελώς από την ανωτέρω δημοτική έκταση.
ε. Αναφορικά με την υπόθεση των λογαριασμών ύδρευσης και λοιπών οφειλών που είχαν εξοφληθεί από τους πολίτες αλλά δεν είχαν διαγραφεί από τα λογιστικά βιβλία του Δήμου με ευθύνη του (τότε) εισπράκτορα, προχωρήσαμε σε διαγραφή οφειλών ποσού 60.404,49 ευρώ το οποίο αφορά δημότες οι οποίοι προσκόμισαν οποιοδήποτε έγγραφο που αποδεικνύει την εξόφληση-καταβολή της οφειλής τους. Ταυτόχρονα το ποσό αυτό βεβαιώθηκε στον υπάλληλο του Δήμου Ζηρού που εκτελούσε κατά την κρίσιμη χρονική περίοδο καθήκοντα εισπράκτορα και βάσει του πορίσματος της διενεργηθείσας Ε.Δ.Ε. δεν προέβην στην διαγραφή των οφειλών αυτών από τα βιβλία του Δήμου Ζηρού.
Σημειώνεται ότι ο υπάλληλος αυτός έχει παραπεμφθεί κατόπιν της διενεργηθείσας Ε.Δ.Ε. στο πειθαρχικό συμβούλιο για την πειθαρχική δίωξή του, πλην όμως μέχρι σήμερα το πειθαρχικό συμβούλιο δεν έχει συνεδριάσει ακόμη. Παράλληλα έχει σχηματισθεί ποινική δικογραφία η οποία ευρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.
στ. Σε δυο ακίνητα του Δήμου οι μισθωτές αποβλήθηκαν σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων.
Μηχανοργάνωση – Συντονισμός θεμάτων διαφάνειας – Πρόγραμμα
<< Διαύγεια>>
Όπως προκύπτει από την ισχύουσα νομοθεσία, ο Δήμος μας εφαρμόζει με απόλυτη επιτυχία τα προγράμματα δημοσιοποίησης όλων των σχετικών αποφάσεων, που αναφέρονται σε δαπάνες προμηθειών, κανονιστικών πράξεων, μεταβολών καθώς και του Προγράμματος <<Διαύγεια>>.
Δόθηκε αρμοδιότητα σε περισσότερους υπάλληλους για ανάρτηση των σχετικών εγγράφων για άμεση δημοσιοποίηση των πράξεων.
Εγκαταστάθηκε λειτουργικό πρόγραμμα ως << γέφυρα >> για την εξαγωγή Χρηματικών Ενταλμάτων από τις Μισθοδοτικές καταστάσεις.
Για την λειτουργία του γραφείου Κινήσεως εγκαταστάθηκε ( 3-11-2014) νέο πρόγραμμά. Με αυτόν τον τρόπο πετύχαμε την μείωση κατανάλωσης καυσίμων κατά 30 %.
Επίσης ολοκληρώνεται το Εθνικό Δημοτολόγιο και το Εθνικό Ληξιαρχείο (Γάμοι και θάνατοι).
Έγινε ψηφιοποίηση των παλαιών ληξιαρχικών πράξεων με πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών.
Όργανα διαβούλευσης
Ο Νόμος 3852/2010 << Καλλικράτης>> στο άρθρο 76 καθορίζει την συγκρότηση και λειτουργία Επιτροπής Διαβούλευσης. Στον Δήμο μας συγκροτήθηκε με απόφαση του Δ.Σ. κι συνεδρίασε 3 φορές, 2 φορές, για τα θέματα Στρατηγικός Σχεδιασμός του Επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου Ζηρού και 1 έγκριση σχεδίου Τεχνικού Προγράμματος 2016 και έγκριση Π/Υ 2016.
Εποπτεία και συντονισμός θεμάτων Υγιεινής & Ασφάλειας των εργαζομένων:
Στο Ε/Τ προσωπικό του Δήμου παρέχονται σε ετήσια βάση όλα τα προβλεπόμενα μέσα ατομικής προστασίας (ρούχα, γιλέκα, μπουφάν ), επίσης στο Ε/Τ προσωπικό χορηγείται και γάλα.
Προγραμματίστηκε η πρόσληψη γιατρού Υπηρεσίας και μηχανικού Ασφαλείας, (όπως προβλέπεται από τον << Καλλικράτη>>).
Ληξιαρχικές πράξεις
Καταχωρήθηκαν 105 πράξεις γάμου, 180 πράξεις βάπτισης και 288 πράξεις θανάτου.
ΓΕΝΙΚΑ
Δόθηκαν συγκεκριμένα καθήκοντα στο προσωπικό του Δήμου με βάση τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο. Ε. Υ.)
Έγινε κατανομή γραφείων σε μόνιμο και αιρετό προσωπικό τόσο στο παρόν κτίριο όσο και στο κτίριο του Κ. Ε. Π. Η εργασία αυτή είναι σε εξέλιξη ανάλογα με το προσωπικό τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις.
Έγιναν επεμβάσεις στο παρόν κτίριο, επίσης προγραμματίστηκαν εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης (τοποθέτηση ράμπας για τους Α.Μ.Ε.Α., Εξωτερικά επιχρίσματα, υδρορροές κλπ)
Υλοποιήθηκαν προγράμματα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους (Τ. Ε. Β. Α.). Συγκεκριμένα τον Αύγουστο 2015 διανεμήθηκε ποσότητα 4,5 τόνων ροδάκινων. Τους μήνες Ιαν και Φεβ του παρόντος έτους διανεμήθηκε ποσότητα 2 τόνων ακτινιδίων και νωπό κοτόπουλο.
Ελπίζουμε ότι θα υλοποιηθούν οι τεθέντες στόχοι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών μας. Αυτό θα γίνει με την δουλεία, τον προγραμματισμό, τον έλεγχο, την συνεργασία και την ορθή χρήση της τεχνολογίας .
Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης, τοπικής οικονομίας, Παιδείας, Υγείας, Πολιτισμού και Τουρισμού
(Αντιδήμαρχος Κος Γκάρτζιος Χρήστος)
Αγροτική ανάπτυξη Βασικές κατευθύνσεις
Τον Σεπτέμβριο του 2014 ιδρύθηκε το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Ζηρού που προβλέπεται από τον Καλλικράτη και έχει αυξημένες αρμοδιότητες. Σκοπός της ίδρυσης του γραφείου είναι η στήριξη των αγροτών του δήμου μας. Άμεσα με την ίδρυση του γραφείου το πρώτο θέμα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν η έξαρση του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων που τον Σεπτέμβριο είχε λάβει ενδημικό χαρακτήρα με πάρα πολλούς θανάτους ζώων.
Το γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφού ήρθε σε επαφή με όλους τους φορείς διοργάνωσε στις 20 Σεπτεμβρίου 2014 μια ενημερωτική ημερίδα στο Θεσπρωτικό για τον καταρροϊκό. Εκεί έγινε ενημέρωση από την ΔΑΟΚ Πρέβεζας πώς θα προστατεύσουν τα κοπάδια τους οι αγρότες, ποιες εναλλακτικές θεραπείες έχουν και πώς θα αντιμετωπιστεί η διαχείριση των νεκρών ζώων που καθημερινά γινόταν και περισσότερα.
Κατά γενική ομολογία, η ημερίδα στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία, βοήθησε πολύ στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Επίσης, με προσωπικές επαφές με όλους τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων δόθηκαν οδηγίες για την διαχείριση νεκρών ζώων. Συνεχίζοντας την ενημέρωση των αγροτών ακολούθησε μια ακόμη ημερίδα στις 23 Οκτωβρίου 2014 στο Δημαρχείο Φιλιππιάδας σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ Ηπείρου και την ΔΑΟΚ ΠΡΕΒΕΖΑΣ με θέματα:
1. Αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων
2. Δηλώσεις εκμετάλλευσης (δηλώσεις ΟΣΔΕ)
Στις 30 Νοεμβρίου 2014 στο Θεσπρωτικό πραγματοποιήθηκε μια ακόμη ενημερωτική ημερίδα σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Θεσπρωτικού με θέμα την «Λακιώτικη Ελιά».
Το 2015 εκτός από τις ενημερωτικές ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν ήταν μια χρονιά ορόσημο για το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου. Κατάφερε ο δήμος και το γραφείο να γίνουν πιστοποιημένος φορέας για δηλώσεις ΟΣΔΕ ο μοναδικός δήμος σε όλη την Ελλάδα που κατάφερε και πήρε την πιστοποίηση.
Ήταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία γιατί αφενός εξυπηρετεί όλους τους αγρότες του Δήμου και του νομού όπου μπορούν στο γραφείο να κάνουν τη δήλωση ΟΣΔΕ με αξιοπιστία αλλά και σε χαμηλή τιμή ώστε να μην πιεστούν οικονομικά οι αγρότες. Αφετέρου είναι ένα σημαντικό έσοδο για τον δήμο.
Πιστοί στο δόγμα ότι η ενημέρωση από τους ειδικούς είναι σημαντική, το γραφείο Αγροτικής ανάπτυξης διοργάνωσε μια ακόμη ημερίδα στις 13 Μαρτίου 2015 στην Φιλιππιάδα σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ήταν η πρώτη ημερίδα που έγινε στην Ήπειρο με θέμα την νέα Αγροτική Πολιτική Νέα ΚΑΠ και το καθεστώς των επιδοτήσεων που θα ισχύει από 2015-2020.
Υπεύθυνα και κατατοπιστικά όλοι οι αγρότες του δήμου μας ενημερώθηκαν για το φλέγον θέμα των επιδοτήσεων.
Στις 25 Νοεμβρίου του 2015 διοργανώσαμε μια ακόμη ημερίδα για το ακτινίδιο. Αφορούσε και το επιστημονικό και το εμπορικό κομμάτι.
Η χρονιά έκλεισε με μια διημερίδα μελισσοκομίας στις 12 και 13 Δεκεμβρίου. Η διημερίδα έγινε στην Φιλιππιάδα και στο Θεσπρωτικό και συμμετείχαν ομιλητές μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής πανεπιστημίου Ανδρέας Θρασυβούλου.
Όσον αφορά ποιο είναι το πλάνο μας για τα επόμενα έτη:
Πρώτα από όλα θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο όσον αφορά τις επιστημονικές ημερίδες με καθηγητές Πανεπιστημίου, ΤΕΙ, επιστήμονες και σε αγαστή συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την ΔΑΟΚ ΠΡΕΒΕΖΑΣ.
Τα σημαντικότερα έσοδα των κτηνοτρόφων αυτή τη στιγμή:
I. Επιδοτήσεις
II. Γάλα
III. Κρέας
Εμείς σαν δήμος πώς μπορούμε να επέμβουμε να βοηθήσουμε:
Α. Να ενταθούν οι προσπάθειες για την έκδοση αδειών λειτουργίας σύμφωνα με την υπάρχουσα ευνοϊκή νομοθεσία.
Β. Επιδοτήσεις: Αυτή τη στιγμή το άλφα και το ωμέγα είναι να ενημερώνονται εγκαίρως οι κτηνοτρόφοι-Αγρότες ώστε να κάνουν τα χαρτιά τους εντός προθεσμίας και πάνω από όλα σωστά. Μέσω του Γραφείου γίνονται αιτήσεις ΟΣΔΕ. Αλλά ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν κάνει εκεί τις αιτήσεις τους τους εξυπηρετούμε και τους βοηθάμε, ερχόμαστε σε επικοινωνία με όλες τις υπηρεσίες. Έχουν ένα βουνό από γραφειοκρατικές διαδικασίες και εμείς πρέπει να τους κατευθύνουμε. Αυτή είναι η καθημερινότητα και οφείλουμε να επαινέσουμε την Δήμητρα Ιωάννου.
Γ. Γάλα: Άμεσα επαφή με τις Γαλακτοβιομηχανίες Δωδώνη, Ήπειρος, Καράλη να γίνουν ημερίδες και σεμινάρια όσον αφορά την βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του γάλακτος. Εκεί πρέπει να επέμβουμε τόσο στη διατροφή-ορθολογική όσο και στις συνθήκες υγιεινής στάβλων-αρμεκτικών μηχανών.
Δ. Κρέας: Αυτή τη στιγμή ο κτηνοτρόφος πουλάει κάτω από το κόστος. Χρειάζεται οργάνωση-ομάδες παραγωγών μέσω του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να λειτουργούν συνολικά και τέλος, θα ήταν πολύ σημαντικό επίτευγμα αν μπορούσαμε να οργανώσουμε μια αγορά παραγωγών την λεγόμενη farmer’s market. Ήδη από ότι γνωρίζουμε σε επίπεδο περιφέρειας γίνεται προσπάθεια.
Στην αγορά παραγωγών θα μπορούν μόνο παραγωγοί αγροτικών προϊόντων να πουλάνε τα προϊόντα τους που θα έχουν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά απευθείας και χωρίς την μεσολάβηση μεσαζόντων.
Επίσης, ένα σημαντικό θέμα που έχει να διαχειριστεί το γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι τα αδέσποτα ζώα.
Ο νόμος λέει περισυλλογή από τον Δήμο-Στείρωση-Εμβολιασμός-Σήμανση από συμβεβλημένο κτηνίατρο και εντός 10 ημερών εφόσον δεν υιοθετηθεί τότε αφήνεται εντός των ορίων του δήμου σε σημείο που κρίνουμε.
Εν κατακλείδι, ο δήμος μας δεν αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα για αυτό ακριβώς δεν επιλέξαμε την λύση του καταφυγίου. Ήδη στον προϋπολογισμό προβλέπονται χρήματα τόσο για την περισυλλογή όσο και την περίθαλψη. Η περισυλλογή είναι δύσκολο κομμάτι και πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό.
· Ανεπιτήρητα ζώα. Έχει εκδοθεί η άδεια εκμετάλλευσης των δύο (2) δημοτικών χώρων φύλαξης των.
· Έχουν γίνει καθαρισμοί κεντρικών αρδευτικών και αποστραγγιστικών καναλιών.
Πολιτισμός
Τον Σεπτέμβριο 2014 καλέσαμε όλους τους πολιτιστικούς και αθλητικούς Συλλόγους του δήμου σε συναντήσεις για να οργανώσουμε από κοινού δράσεις.
Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2014 και αφορούσε τον εορτασμό για την απελευθέρωση της Φιλιππιάδας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές, χορωδίες και πολιτιστικοί σύλλογοι τόσο τοπικοί όσο και φιλοξενούμενοι που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Την επετειακή εκδήλωση αυτή την καθιερώσαμε και επαναλήφθηκε με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία το 2015.
Η δεύτερη σημαντική εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε σαν δημοτική αρχή είναι οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις τόσο στη Φιλιππιάδα όσο και στο Θεσπρωτικό σε συνεργασία με συλλόγους του δήμου μας αλλά και με τη συμμετοχή συλλόγων γειτονικών δήμων.
Στη Φιλιππιάδα οι εκδηλώσεις διήρκεσαν 12 μέρες στην κεντρική πλατεία. Δημιουργήθηκε Χριστουγεννιάτικο Χωριό με τοποθέτηση ξύλινων σπιτιών, τα οποία ενοικιάστηκαν σε επαγγελματίες, είτε παραχωρήθηκαν σε συλλόγους και σχολεία.
Σε καθημερινή βάση αφού πρώτα πραγματοποιήσαμε την τελετή έναρξης ἐλαβαν χώρα πληθώρα εκδηλώσεων πρωί και απόγευμα.
Το σημαντικότερο από όλα ήταν ότι η είσοδος τόσο στο χωριό για την παρακολούθηση των εκδηλώσεων όπως επίσης και στα παιχνίδια ήταν δωρεάν.
Στο 'Μαγικό Χωριό' συμμετείχαν πολλοί σύλλογοι και πραγματοποιήθηκαν πολλές όμορφες και ποιοτικές εκδηλώσεις:
I. Συναυλίες
II. Χορωδίες
III. Αγώνες σκάκι
IV. Αγώνες street tennis
V. Χορευτικές εκδηλώσεις
VI. Παιδικές-σχολικές παραστάσεις
VII. Κάλαντα στην πόλη από σύλλογο φίλων
Στο Θεσπρωτικό για πρώτη χρονιά το 2015 έγινε άναμμα ενός μεγαλοπρεπούς δέντρου και τελετή έναρξης με συναυλία φιλαρμονικής και διάφορες άλλες δράσεις.
Το κοστολόγιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων κρατήθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, σε αντίθεση με την προσφορά και την απήχηση που είχε, που κατά γενική ομολογία ήταν πολύ μεγάλες.
10
Μια δεύτερη σε έκταση γιορτή είναι το καρναβάλι και γενικότερα οι αποκριάτικες εκδηλώσεις.
Το καρναβάλι Φιλιππιάδας από το Σύλλογο Γυναικών με την συνεργασία του δήμου καταγράφηκε ως ένα από τα πλέον εντυπωσιακά καρναβάλια της Ηπείρου. Χιλιάδες κόσμου το παρακολούθησε, γλέντησε, χόρεψε και πραγματικά για την πόλη της Φιλιππιάδας υπήρξε μια πολύ γιορτινή μέρα και φυσικά με σημαντική συμβολή στην τοπική οικονομία. Εκτός από το καρναβάλι μια σειρά εκδηλώσεων αποκριάτικων πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο των αποκριών.
Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Θεσπρωτικό.
Πολιτιστικό Καλοκαίρι Δήμου Ζηρού 2015
Δημιουργήσαμε το καλεντάρι των καλοκαιρινών πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων με τον τίτλο 'Πολιτιστικό Καλοκαίρι δήμου Ζηρού'. Όλες οι εκδηλώσεις σε καθημερινή βάση προβάλλονται στην ιστοσελίδα του δήμου (δημιουργήθηκε ειδικό ημερολόγιο εκδηλώσεων) και σε ειδική σελίδα στο facebook έτσι ώστε ο κόσμος να μπορεί να ενημερώνεται.
Το πολιτιστικό καλοκαίρι μας αποτέλεσε μια όαση κόντρα στο γκρίζο της εποχής. Ενδεικτικά να αναφέρουμε το τετραήμερο εκδηλώσεων με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μουσικής με συναυλίες, χορευτικά και φυσικά την συναυλία των ΟΝΙΡΑΜΑ στη Φιλιππιάδα στα πλαίσια του προγράμματος LAROUTE.
Σημαντικές εκδηλώσεις αποτέλεσαν επίσης το Zero Festival στη λίμνη Ζηρού οι αγώνες δρόμου στο Πολυστάφυλο η δωρεάν θεατρική παράσταση από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων κ.ά.
Ο δήμος βοήθησε τους συλλόγους προσφέροντάς τους τεχνική υποστήριξη καλύπτοντας τον ήχο και τις καρέκλες.
Στόχος μας είναι ως δήμος να καθιερώσουμε το 'Μαγικό Χωριό' και να βοηθήσουμε στο να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο. Το ίδιο επιδιώκουμε και για το πολιτιστικό καλοκαίρι που θα ήταν ιδανικό να το εμπλουτίζαμε με περισσότερες και ποιοτικότερες εκδηλώσεις.
Ο πολιτισμός ίσως αποτελεί το ασφαλέστερο μονοπάτι εξόδου από την κρίση για αυτό και σαν δημοτική αρχή θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στο να ανεβάσουμε ακόμη περισσότερο το πολιτιστικό επίπεδο.
Τουρισμός
Ο δήμος Ζηρού σε αντίθεση με τους άλλους δήμους του νομού δεν είναι παραθαλάσσιος και δεν μπορεί να ποντάρει στον παραθεριστικό τουρισμό. Μπορούμε, όμως, να στηρίξουμε τον εναλλακτικό τουρισμό, όπως π.χ.:
1. Περιηγητικό τουρισμό
2. Θρησκευτικό τουρισμό
3. Αγροτουρισμό
Ενδεικτικά θα αναφέρω την λίμνη Ζηρού, την πηγή Αγίου Γεωργίου, τον Κοκκινοπηλό, το Αρχαίο Ορράον, το κάστρο Ρωγών, Καστρί στο Ριζοβούνι, εκκλησίες και πολλά άλλα αξιοθέατα.
Τα πρώτα βήματα που κάναμε σαν δημοτική αρχή είναι να βελτιώσουμε την ιστοσελίδα του δήμου μας και να προσθέσουμε φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες τόσο για τα αξιοθέατα όσο και για τόπους διαμονής, εστίασης και ψυχαγωγίας.
Δουλεύουμε σε υποδομές που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη του τόπου όπως τα μονοπάτια στο Ζηρό, τον καλλωπισμό των χώρων κλπ
Είναι σημαντικό δε, τα εξαιρετικά μας αγροτικά προϊόντα να τα βάλουμε στο τραπέζι των επισκεπτών του δήμου και μ' αυτόν τον τρόπο να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα και να απογειώσουμε τις υπηρεσίες που θα παρέχουμε στους επισκέπτες. Ενδεικτικά αναφέρουμε το περίφημο χοιρινό κρέας Φιλιππιάδας, το κοτόπουλο Ζηρού, τη φέτα, το βιολογικό μοσχάρι Κρανιάς και Πέντε Πηγαδιών, την πέστροφα του Λούρου ποταμού, το ντόπιο αρνάκι και κατσικάκι.
Σύντομα πιστέυουμε θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης.
Αντιδημαρχία Καθημερινότητας και Περιβάλλοντος
(Αντιδήμαρχος Κος Παπαβασιλείου Βασίλειος)
Διεύθυνση Καθαριότητας & Ανακύκλωσης
Αναμφισβήτητα, η καθαριότητα αποτελεί ένα ουσιώδες στοιχείο της ποιότητας ζωής που όλοι επιζητούμε στην καθημερινότητά μας. Βέβαια η οργάνωση και υλοποίηση του σχεδιασμού της καθαριότητας σε ένα Δήμο, αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο στους περισσότερους Δήμους της χώρας, δύσκολα κερδίζεται. Τα προβλήματα είναι πολλά και ποικίλα. Κυρίως εστιάζονται στην έλλειψη προσωπικού, αλλά και στην υλικοτεχνική υποδομή που ποτέ δεν είναι άρτια και ικανή να καλύψει όλες τις ανάγκες στο σύνολό τους. Το επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης του καθαρισμού του Δήμου, περιλαμβάνει εκτός από την υλικοτεχνική υποδομή, και το έμψυχο δυναμικό, δηλαδή τους εργαζόμενους.
Θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα η μεγάλη προσπάθεια των εργαζομένων, που καθημερινά μοχθούν για την καθαριότητα και μέσα από αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες, προσπαθούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.
Βελτιώσεις χρειάζονται και θα γίνουν στη συνέχεια. Όμως σε αυτήν την προσπάθεια θέλουμε «σύμμαχο» και το δημότη. Χρειάζεται περισσότερη προσοχή, ευαισθησία και συνεργασία από μέρους του ώστε να πετύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Διότι η καθαριότητα εκτός από υπόθεση της Διοίκησης, είναι και προσωπική υπόθεση του καθένα ξεχωριστά. Στο Δήμο μας εμείς οι ίδιοι ζούμε και εμείς πρέπει να την προσέχουμε. Τα άχρηστα οικοδομικά υλικά και η απομάκρυνσή τους, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ως γνωστό οι χωματερές δε δέχονται τέτοιο υλικό και επομένως ο Δήμος και η υπηρεσία καθαριότητας, αδυνατούν να τα απομακρύνουν από τα πεζοδρόμια-ρέματα-κοινοτικούς δρόμους, όπου πολλές φορές οι πολίτες τα εναποθέτουν. Πρακτική που πρέπει κάποτε να σταματήσει. Κατόπιν όλων αυτών ζητούμε όχι μόνο την κατανόηση των δημοτών, αλλά και τη συνεργασία τους. Προς το σκοπό αυτό θα υπάρχει συνεχής επικοινωνία με την υπηρεσία του Δήμου. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στους τομείς: Του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής, των θεμάτων της οδοσήμανσης, των δικτύων του ηλεκτροφωτισμού, της πολιτικής προστασίας, του πρασίνου και των πλατειών.
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Το τμήμα αυτό έχει την ευθύνη της υλοποίησης των εργασιών αποκομιδής των παραγομένων απορριμμάτων και της μεταφοράς τους στους προβλεπόμενους χώρους τελικής διάθεσης
Στην καθαριότητα σήμερα υπηρετεί το εξής προσωπικό:
(1) Η Προϊσταμένη της Καθαριότητας και Ανακύκλωσης
(2) Ένας διοικητικός υπάλληλος
(3) Έξι οδηγοί
(4) Τρεις Χειριστές Μηχανημάτων Έργων
(5) Οκτώ εργάτες καθαριότητας και
(6) Τρεις εργάτες οδοκαθαριστές
Η υπηρεσία καθαριότητας σήμερα διαθέτει πέντε απορριμματοφόρα οχήματα και ένα απορριμματοφόρο όχημα της ανακύκλωσης. Επίσης, για την καθαριότητα του Δήμου χρησιμοποιούνται τρία αγροτικά αυτοκίνητα, καθώς και δύο μεγάλα φορτηγά οχήματα.
Για την αποκομιδή των απορριμμάτων, καθημερινά πλην της Κυριακής, χρησιμοποιούνται τρία απορριμματοφόρα οχήματα στην Δ.Ε. Φιλιππιάδας και Ανωγείου και άλλα δύο απορριμματοφόρα οχήματα στην Δ.Ε.Θεσπρωτικού και Κρανέας. Επίσης, τις εργάσιμες ημέρες, στην πόλη της Φιλιππιάδας και του Θεσπρωτικού, εργάζονται δύο εργάτες οδοκαθαριστές.
Για την αποκομιδή των σκουπιδιών σε σημεία που είναι αδύνατη η πρόσβαση με τα απορριμματοφόρα οχήματα, χρησιμοποιούμε τρία αγροτικά αυτοκίνητα, δύο στην Φιλιππιάδας-Ανωγείου και ένα στην Δ.Ε. Θεσπρωτικού-Κρανέας.
Για την αποκομιδή των σκουπιδιών σε σημεία που είναι αδύνατη η πρόσβαση με τα απορριμματοφόρα οχήματα, χρησιμοποιούμε τρία αγροτικά αυτοκίνητα, δύο στην Φιλιππιάδας-Ανωγείου και ένα στην Δ.Ε. Θεσπρωτικού-Κρανέας.
Για την αποκομιδή των μπαζών, κλαδιών και ογκωδών αντικειμένων, η Υπηρεσία Καθαριότητας, μετά από σχετικό αίτημά του πολίτη, χρησιμοποιεί τουλάχιστον για μια φόρα το μήνα τα αγροτικά, τα φορτηγά, καθώς και τα μηχανήματα έργου οχήματα που διαθέτει.
Τα απορρίμματα που συνέλεξε η υπηρεσία καθαριότητας και ανακύκλωσης κατά την διάρκεια της θητείας μας ανέρχεται:
ΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
(α) Για το χρονικό διάστημα από 01/09/14 μέχρι 31/12/2014 σε 1.448,52 τόνους και
(β) Για το χρονικό διάστημα από 01/01/2015 μέχρι 31/12/2015 σε 4.324,52 τόνους.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Για το χρονικό διάστημα από 01/10/2015 μέχρι 31/01/2016 σε
60,00 τόνους
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
Ήδη η υπηρεσία καθαριότητας και ανακύκλωσης προμηθεύτηκε και αντικατέστησε 100 κάδους απορριμμάτων όγκου 1100 λίτρων και 30 κάδους 360 λίτρων .
Επισκευάσαμε 100 κάδους παλαιού τύπου και είμαστε στη διαδικασία προμήθειας άλλων 60 πλαστικών 1100 λίτρων .
Προμηθευτήκαμε και τοποθετήσαμε 40 καλαθάκια απορριμμάτων σε κοινόχρηστους χώρους.
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
1. Εκτέλεση περιβαλλοντικής μελέτης για δημιουργία πράσινου σημείου.
2. Προμηθευτήκαμε ένα καινούργιο απορριμματοφόρο όχημα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, σε συνεργασία με το Δήμο Ν. Σκουφά, το οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε κυκλοφορία.
3. Προμηθευτήκαμε 185 μπλε κάδους και τοποθετήσαμε σε σημεία συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών στη ΔΕ Φιλιππιάδας –Ανωγείου. Στη ΔΕ Θεσπρωτικού – Κρανέας η τοποθέτηση των μπλε κάδων, βρίσκεται στο στάδιο του προγραμματισμού.
4. Τοποθετήσαμε στην Δ.Ε. Φιλιππιάδας 15 κάδους τύπου καμπάνας για την συλλογή υαλικών απορριμμάτων.
5. Τοποθετήσαμε στο κτήριο του Δημαρχιακού καταστήματος και στα ΚΕΠ, ειδικά σημεία συλλογής λαμπτήρων.
6. Συλλογή και διαχείριση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.
7. Συλλογή και διαχείριση ηλεκτρικών λαμπτήρων φθορισμού.
8. Το προσωπικό της Υπηρεσίας Ανακύκλωσης αποτελείται από το ίδιο προσωπικό που προαναφέρθηκε στην υπηρεσία καθαριότητας.
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ –ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΩΝ
Το Σεπτέμβριο 2014 ήταν μια καταλυτική χρονιά για το τμήμα Κίνησης, καθώς συστήθηκε για πρώτη φορά στο Δήμο μας, το Γραφείο Κίνησης-συντήρησης οχημάτων και μηχανημάτων έργων το οποίο υποστηρίζεται από εξειδικευμένο λογισμικό πρόγραμμα.
Είναι γεγονός, ότι με την σύσταση της παραπάνω υπηρεσίας, διαπιστώθηκαν σημαντικές οικονομικές βελτιώσεις σε σύγκριση με το παρελθόν, όσον αφορά στην κίνηση, στην προμήθεια καυσίμων-λιπαντικών και των επισκευών τον οχημάτων του Δήμου μας.
Έτσι, το νεοσυσταθέν αυτό Τμήμα αποτελείται από δύο υποτμήματα. 1.Το γραφείο κίνησης και 2. Το γραφείο συντήρησης όλων των οχημάτων.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
1. Την ασφαλή κίνηση των Οχημάτων, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ικανοποίηση των διαφόρων αναγκών των δημοτών (καθημερινή αποκομιδή απορριμμάτων, μπαζών, ανακυκλώσιμων υλικών, ογκωδών αντικειμένων, αποφράξεις φρεατίων κ.λπ.)
2. Την εξυπηρέτηση των αναγκών όλων των υπηρεσιών του Δήμου.
3. Έχει την ευθύνη για την Ασφάλιση και τον έλεγχο από το ΚΤΕΟ όλων των οχημάτων και μηχανημάτων. (συνολικά 34 οχήματα)
4. Εκδίδει τις διαταγές κίνησης όλων των οχημάτων του Δήμου.
5. Χορηγεί τις εντολές για την χορήγηση των καυσίμων και λιπαντικών των οχημάτων και ελέγχει την κανονική παραλαβή τους.
6. Εκτελεί εργασίες ρυμούλκησης μεταφοράς οχημάτων και μηχανημάτων.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
1. Έχει την άμεση επαφή με τα συνεργεία συντήρησης των οχημάτων-μηχανημάτων και την περαιτέρω ευθύνη για την έγκαιρη εισαγωγή και εξαγωγή τους σ’ αυτά και από αυτά.
2. Παρακολουθεί και ελέγχει από κοντά τις εργασίες επισκευής και συντήρησης των αυτοκινήτων του Δήμου.
3. Είναι αρμόδιο για τη λήψη και εφαρμογή των ενδεδειγμένων για τη φύλαξη των αυτοκινήτων μέτρων.
4. Αναφέρει κάθε ζημιά που προκαλούν ή προκαλείται στα αυτοκίνητα-μηχανήματα του Δήμου και ενεργεί για την απόδοση ή διεκδίκηση του αντιτίμου των ζημιών.
5. Τηρεί χωριστά για κάθε όχημα ειδικό φάκελο, στον οποίο φυλάσσονται με επιμέλεια τα στοιχεία κτήσης, κυκλοφορίας ελέγχου ΚΤΕΟ και ασφάλισης αυτών.
ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Για πρώτη φορά συστήθηκε τριμελής Γνωμοδοτική Επιτροπή. Σκοπός της παραπάνω Επιτροπής είναι η αναζήτηση, με ανοικτό διαγωνισμό, των οικονομικών προσφορών από τα ιδιωτικά συνεργεία επισκευής όλων των οχημάτων και μηχανημάτων έργων του Δήμου μας. Η Επιτροπή αυτή είναι τριμελής και απαρτίζεται από τους μόνιμους οδηγούς και χειριστές των οχημάτων του Δήμου μας.
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Η πολιτική προστασία αποβλέπει στην προστασία των ατόμων, των ομάδων ή κοινοτήτων από φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές ταχείας ή βραδείας εξέλιξης. Οι καταστροφές μπορεί να είναι φυσικές, τεχνολογικές, βιολογικές, χημικές και άλλου είδους, που μπορεί να προκληθούν κατά τη διάρκεια της ειρηνικής περιόδου, προκαλώντας σοβαρότατες καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.
Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της υγείας, της περιουσίας των πολιτών και των δημοσίων υποδομών, αποτελεί μια από τις βασικότερες προτεραιότητες του Δήμου μας στο πλαίσιο της κοινωνικής του αποστολής, αλλά και υποχρέωσή του ως δύναμη πολιτικής προστασίας.
Έτσι, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή για την αντιμετώπιση εκείνων των εκτάκτων φαινομένων που αφορούν: Τις Πυρκαγιές, πλημμύρες, χιονοπτώσεις, παγετό, σεισμό, κατολισθήσεις, ανθρώπινες απώλειες κ.λπ.
Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζηρού, σήμερα στελεχώνεται με το εξής προσωπικό:
(1) Την Προϊσταμένη της Πολιτικής Προστασίας
(2) Ενός διοικητικού υπαλλήλου
(3) Έξι οδηγών
(4) Με τρεις Χειριστές Μηχανημάτων Έργων
(5) Την Δ/τρια και τον Προϊστάμενο της Πολεοδομίας-Τεχνικής Υπηρεσίας με τους μηχανικούς της υπηρεσίας (όταν απαιτείται)
ΟΧΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
(1) Ένα καδοπλυντήριο με δυνατότητα μεταφοράς νερού
(2) Ένα βυτίο όχημα με δυνατότητα μεταφοράς νερού
(3) Τρία μηχανήματα έργων
(4) Τρία αγροτικά αυτοκίνητα
(5) Τέσσερα αυτοκίνητα κλειστού τύπου (VAN)
(6) Δύο λεωφορεία για την μεταφορά εθελοντικών ομάδων, καθώς και για την απομάκρυνση του πληθυσμού
(7) Δύο δίκυκλα για περιπολία
(8) Δύο καταστροφείς.
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Καταγραφή όλων των οχημάτων του Δήμου.
Καταγραφή όλων των υδροστομίων του Δήμου και η αντικατάσταση ή επισκευή τους όπου απαιτούνται.
Καταγραφή εθελοντικών ομάδων.
Καταγραφή μηχανημάτων ιδιωτών
Καταγραφή χώρων καταυλισμού των πολιτών (π.χ. γήπεδα, πλατείες κ.λπ.)
Καταγραφή όλων των οικοπέδων που ανήκουν σε ιδιώτες και χρήζουν καθαρισμό από σκουπίδια, βάτα, χόρτα και άλλα εύφλεκτα υλικά και αποστέλλονται ειδικά ειδοποιητήρια για τον καθαρισμό τους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσή τους ο δήμος μας επεμβαίνει αυτεπάγγελτα και προβαίνει στον καθαρισμό τους επιβάλλοντας σ’ αυτούς πρόστιμα και τα έξοδα του καθαρισμού.
Καθαρισμός των δασικών δρόμων ιδιαίτερα στην πόλη της Φιλιππιάδας και του Θεσπρωτικού.
Καθαρισμός κεντρικών και παραπλεύρων αρδευτικών αυλακιών στην Δ.Ε. Φιλιππιάδας, στις Τοπικές Κοινότητες και των ΤΟΕΒ Κερασώνα και Μπόϊδας Μαυρής, σε ποσοστό 40% προς αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.
Απομάκρυνση ζωικού κεφαλαίου (νεκρών ζώων) από ρέματα, κοινοτικούς χώρους-δρόμους κ.λπ., με μηχανήματα του Δήμου κατά τις πλημμύρες Φεβρουαρίου 2015.
ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Ειδικά κατά την θερινή περίοδο όλο το προσωπικό του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας (διοικητικό-οδηγοί αυτ/των και χειριστές των μηχανημάτων έργων), τίθενται σε 24ωρη επιφυλακή και ειδικότερα για το χρονικό διάστημα από 1ης Μάιου μέχρι την 31 Οκτωβρίου κάθε έτους.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ
Στην έδρα του κάθε Δήμου, συνίσταται το Συντονιστικό Τοπικό όργανο. Το ανωτέρω όργανο αποτελείται από τον Δήμαρχο-ως Πρόεδρο, δύο δημοτικούς συμβούλους (ορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου), ειδικευμένα στελέχη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Διοικητή Πυρ/κής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας, τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, τους εκπροσώπους της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, τον Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, τον εκπρόσωπο της Δ/νσης Δασών, τους εκπροσώπους των Κέντρων Υγείας- ΕΚΑΒ, εκπροσώπους των εθελοντικών οργανώσεων, καθώς και τους εκπροσώπους των ΤΟΕΒ.
Όπως γνωρίζετε στο Δήμο μας κατά το χρονικό διάστημα από 31/12/14 και 01,02,/02/15 δημιουργήθηκαν έκτακτα καιρικά φαινόμενα (ισχυροί άνεμοι ) και επλήγησαν από πλημμύρες η πόλη της Φιλιππιάδας και πολλές τοπικές κοινότητες (Παναγιά Κερασσώνας, Πέτρα.) του Δήμου μας.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΜΕ
1. Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου.
2. Άμεση ενημέρωση της υπηρεσίας της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πρέβεζας για την επικρατούσα κατάσταση.
3. Καταγραφή των δημοσίων υποδομών από τους μηχανικούς του Δήμου μας
4. Καταγραφή ζημιών σε ιδιοκτησίες-περιουσίες συμπολιτών μας
5. Κήρυξη του Δήμου Ζηρού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ειδικότερα των πληγέντων περιοχών
6. Καταγραφή ζημιών στις υποδομές και στα σπίτια των πολιτών από τους μηχανικούς του Υπουργείου.
7. Καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις, αποθήκες και μηχανήματα ιδιωτών από τους μηχανικούς της Π.Ε. Πρέβεζας.
8. Τοποθέτηση 15 πινακίδων προειδοποίησης σε καίρια σημεία του Δήμου που αφορούν στην λύσσα.
ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ
Αντικαταστήσαμε το 100 % των λαμπτήρων όλου του Δήμου που ανέρχεται συνολικά σε 6000 λαμπτήρες που αφενός βελτίωσαν το δίκτυο του δημοτικού φωτισμού και αφετέρου, ενίσχυσαν το αίσθημα της ασφάλειας των κατοίκων.
Προχωρήσαμε επίσης στην:
1. Αντικατάσταση όλων των φθαρμένων φωτιστικών.
2. Τοποθέτηση νέων φωτιστικών.
3. Ηλεκτροδότηση όλων των πλατειών του Δήμου και επισκευή όλων των φωτιστικών χαμηλού ύψους (κολωνάκια).
4. Σύνταξη μελέτης αντικατάστασης των λαμπτήρων με νέου τύπου λαμπτήρων τύπου LED σε όλο το Δήμο.
5. Πρόβλεψη για προμήθεια καλαθοφόρου οχήματος για τις άμεσες ανάγκες του Δήμου.
ΟΔΟΣΗΜΑΝΣΗ
Στον τομέα της οδοσήμανσης έγιναν τα εξής:
1. Προμήθεια καθρεπτών και πινακίδων κυκλοφοριακής ρύθμισης για όλο το Δήμο.
2. Λόγω των έργων που πραγματοποιούνται στο Δήμο μας, πολλές πινακίδες έχουν απομακρυνθεί και αυτή τη στιγμή, είμαστε στο στάδιο εκπόνησης μελέτης για την σήμανση της κυκλοφοριακής ρύθμισης στο Δήμο.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
1. Απομάκρυνση σκουπιδιών, μπαζών, κομμένων δέντρων από ρέματα, δημοτικούς-κοινοτικούς χώρους και κοινοτικούς δρόμους.
2. Συλλογή Εγκαταλελειμμένων Οχημάτων (συνολικά 25 αυτ/τα).
3. Καθαρισμός και πλύσιμο πλατειών του Δήμου.
4. Συντήρηση και επισκευή μνημείων.
5. Συντήρηση και επισκευή υπαίθριων καθισμάτων (παγκάκια)
6. Καθαρισμός περιβάλλοντα χώρου στη λίμνη Ζηρού
7. Καθαρισμός Λούρου ποταμού, των κεντρικών και παράπλευρων αρδευτικών στην πόλη της Φιλιππιάδας και στις Τοπικές Κοινότητες.
8. Προβήκαμε στον καθαρισμό του δάσους και την συντήρηση των δασικών δρόμων ιδιαίτερα στην πόλη της Φιλιππιάδας και του Θεσπρωτικού.
9. Τοποθετήσαμε πινακίδες απαγόρευσης ρίψης σκουπιδιών και μπαζών σε όλα τα σημεία του Δήμου.
10. Καταγραφή προβλημάτων στο οδόστρωμα.
11. Σε όλους τους κοινοτικούς οδικούς δρόμους, αποκαταστήσαμε με πίσσα και τσιμέντο τις ιδιαίτερα επικίνδυνες λακκούβες.
12. Μεταφορά νερού στις δεξαμενές για τους κτηνοτρόφους του Δήμου μας.
ΠΡΑΣΙΝΟ-ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ-ΠΛΑΤΕΙΕΣ
Μια συνοπτική περιγραφή των δράσεων είναι η παρακάτω:
1. Συντήρηση υπάρχοντος πρασίνου σε όλες τις μορφές, όπως άρδευση, κλάδεμα, λίπανση κ.λπ.
2. Ετήσια-διετή φύτευση ανά εποχή καλλωπιστικών φυτών.
3. Εκτέλεση εργασίας κοπής χλοοτάπητα.
4. Κλάδεμα καλλωπιστικών δέντρων και θάμνων.
5. Προμήθεια υλικών και τεχνικών μέσων (εργαλεία-χλοοκοπτηκα κ.λ.π.)
6. Αξιοποίηση-κυρίως φύτευση πρανών, βελτιώσεις δομής.
7. Τακτικός καθαρισμός και αποψίλωση των κοινοχρήστων χώρων, πλατειών και όλης της Εθνικής οδού Φιλιππιάδας Ιωαννίνων (όρια Δήμου) από τους εργάτες καθαριότητας
8. Πλύσιμο πλατειών και κοινοχρήστων χώρων με το καδοπλυντήριο που διαθέτει ο Δήμος μας.
9. Η Υπηρεσία Πρασίνου διεξήγαγε εσπευσμένη κοπή επικίνδυνων δέντρων και προληπτικό κλάδεμα άλλων, για λόγους ασφαλείας εξαιτίας των έκτακτων καιρικών φαινομένων (δυνατοί άνεμοι) τον Φεβρουάριο του 2015.
10. Κλάδεμα και κοπή δέντρων από τη θέση Μνημείο έως την Τ.Κ. Ρωμιάς.
ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ
1. Συντήρηση τοιχοποιίας όπου απαιτούνταν.
2. Καθαρισμός και αποψίλωση χόρτων.
3. Συντήρηση (βάψιμο) οστεοφυλακίων
4. Συντήρηση καθαρισμός διαδρόμων και
5. Προγραμματισμός κατασκευής οστεοφυλακίου νεκροταφείου Παλιάς Φιλιππιάδας.
ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Βούληση και προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας & Ανακύκλωσης ως εξής:
(1) Συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για έναν Δήμο καθαρό.
(2) Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ή εποχικού.
(3) Προμήθεια και αντικατάσταση του συνόλου των κάδων αστικών απορριμμάτων.
(4) Προμήθεια και κατασκευή υπόγειων βυθιζόμενων κάδων, τουλάχιστον στην πόλη της Φιλιππιάδας-Θεσπρωτικού.
(5) Προμήθεια και αντικατάσταση του υπάρχοντος στόλου.
(6) Δημιουργία χώρων και τοποθέτηση stand για διαφημιστικούς σκοπούς.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
1. Δημιουργία ενός (1) κεντρικού πράσινου σημείου και τεσσάρων (4) δορυφορικών.
2. Εφαρμογή και εκτέλεση σχεδίου διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων του Δήμου το οποίο περιλαμβάνει:
(α) Ανάλυση-αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης παραγωγής και διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων στο Δήμο.
(β) Την ενσωμάτωση των θεσμικών εξελίξεων στο τομέα της διαχείρισης των ΑΣΑ.
(γ) Την εξειδίκευση των εθνικών στόχων σχεδιασμού σε επίπεδο Δήμου.
(δ) Την κατάρτιση προτάσεων και δράσεων για την διαχείριση των επιμέρους ρευμάτων δημοτικών αποβλήτων, προωθώντας κατά προτεραιότητα την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και την διαλογή στην πηγή.
(ε) Ανάλυση του κόστους επένδυσης και διαχείρισης του προτεινόμενου σχεδίου συγκριτικά με το κόστος της υφιστάμενης διαχείρισης των ΑΣΑ.
(στ) Προετοιμασία προς επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση με χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων-βιοαποβλήτων σε ποσοστό 50% του συνόλου των ΑΣΑ.
(ζ) Χωριστή συλλογή καθιερώνεται τουλάχιστον για το γυαλί, το χαρτί, το μέταλλο και το πλαστικό, ώστε να εξασφαλιστεί, κατ’ ελάχιστον, η ανακύκλωση του 65% του συνολικού τους βάρους από το στάδιο της προδιαλογής, ως το 2020.
(η) Χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων σε 40% του συνολικούς τους βάρους.
(θ) Η υγειονομική ταφή ν’ αποτελεί την τελευταία επιλογή και να έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 30% του συνόλου των ΑΣΑ.
3. Αξιοποίηση περιβάλλοντα χώρου Λίμνης Ζηρού (αποκατάσταση παραλίμνιου μονοπατιού-δημιουργία ποδηλατοδρόμου και χώρων αναψυχής).
4. Αξιοποίηση πρώην Στρατοπέδου «Πετροπουλάκη».
5. Δημιουργία καθορισμένων χώρων στάθμευσης στην πόλη
6. Δημιουργία χώρων αναψυχής στα περιαστικά δάση Φιλιππιάδας - Θεσπρωτικού.
7. Αξιοποίηση-καθαρισμός παραποτάμιων χώρων στο Λούρο ποταμό στα όρια του Δήμου Ζηρού.
8. Αξιοποίηση-Αποκατάσταση των ανενεργών λατομείων του Δήμου.
ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ-ΟΔΟΣΗΜΑΝΣΗ
Στόχος μας είναι η βελτίωση στο σύνολο του ηλεκτροφωτισμού και της οδοσήμανσης του Δήμου για την ασφάλεια των συμπολιτών μας.
(1) Προμήθεια και τοποθέτηση των ελλειπόντων στύλων Ηλεκτροφωτισμού στο επαρχιακό δίκτυο.
(2) Επέκταση δημοτικού φωτισμού όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.
(3) Αντικατάσταση των φθαρμένων και πεπαλαιωμένων φωτιστικών με νέους λαμπτήρες τύπου LED.
(4) Τοποθέτηση φωτιστικών στη πόλη της Φιλιππιάδας-Θεσπρωτικού.
(5) Αντικατάσταση φθαρμένων στύλων ΔΕΗ.
(6) Εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης στην πόλη της Φιλιππιάδας.
(7) Προμήθεια και τοποθέτηση πινακίδων οδοσήμανσης και πληροφοριακών σημάτων στο σύνολο του Δήμου.
(8) Προμήθεια και τοποθέτηση πινακίδων με τοπωνύμια σε όλο το Δήμο.
ΠΡΑΣΙΝΟ-ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ-ΠΛΑΤΕΙΕΣ
(1) Βελτίωση των κοινοχρήστων χώρων.
(2) Συνεχής συντήρηση-καθαρισμός-φύτεμα γκαζόν-λίπανση-πότισμα στους κοινόχρηστους χώρους και πλατείες.
(3) Αντικατάσταση και αδειοδότηση των παιδικών χαρών.
(4) Τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων για την ασφάλεια των παιδιών.
(5) Συνεχής βελτίωση και ενίσχυση του φωτισμού στις παιδικές χαρές και στους κοινόχρηστους χώρους.
Αντιδημαρχία Τεχνικών έργων, Μελετών, Πολεοδομίας.
(Αντιδήμαρχος Κος Ρεμπής Ζήκος)
Η υπηρεσία και οι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ζηρού, στη οποία υπηρετούσαν 6 υπάλληλοι (σήμερα υπηρετούν 4 υπάλληλοι) κατάφεραν, να συνεχίσουν να εξυπηρετούν αξιοπρεπώς τον πολίτη, παρά τις δυσκολίες.
Ο Δήμος Ζηρού, στηρίζει, συνεργάζεται και προσπαθεί να επιλύσει προβλήματα που ανακύπτουν με γνώμονα τον σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.
ΥΠΟΒΛΗΘΕΙΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
| |
Τίτλος Έργου
| |
Αντικατάσταση τμήματος χαλύβδινου αγωγού στο δίκτυο άρδευσης αντλιοστασίου Α 4 – Πριάλας εγγειοβελτιωτικού έργου Μπόϊδα – Μαυρής »
| |
Βελτίωση αγροτικού δρόμου Δρυόφυτο – Κάμπος στην Τοπική Κοινότητα Δρυοφύτου »
| |
Βελτίωση – Εκσυγχρονισμός ομβροδεξαμενών Δήμου Ζηρού »
| |
Απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και διατηρητέων κτιρίων στις Πόλεις 2014 » του πράσινου ταμείου του ΥΠΕΚΑ για την αγορά του διατηρητέου κτιρίου, μετά του περιβάλλοντος χώρου ιδιοκτησίας Μιχαήλ Τσουμάνη
| |
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΩΝ ΕΤΟΥΣ 2015
| |
Τίτλος Έργου
|
Προϋπολο-γισμός
|
Κατασκευή γηπέδου καλαθοσφαίρισης στην Τ.Κ Ηλιοβουνίου
|
57.830,01
|
Κατασκευή γηπέδου 5Χ5 στην Τ.Κ. Πέτρας
|
87.000,00
|
Προμήθεια εξοπλισμού για το παλαιό Δημαρχείο Φιλιππιάδας
|
66.893,55
|
Πρότυπο επιδεικτικό έργο αξιοποίησης ΑΠΕ 1ου Γυμνασίου Φιλιππιάδας του Δήμου Ζηρού
|
329.266,37
|
Πρότυπο επιδεικτικό έργο αξιοποίησης ΑΠΕ 2ου Γυμνασίου Φιλιππιάδας του Δήμου Ζηρού
|
337.977,42
|
Έργα πρόσβασης στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην Τοπική Κοινότητα Πέτρας
|
60.000,00
|
Αντικατάσταση τμήματος χαλύβδινου αγωγού στο δίκτυο άρδευσης αντλιοστασίου Α4-Πριάλας εγγειοβελτιωτικού έργου Μπόιδα-Μαυρής
|
615.000,00
|
Ηλεκτρονικός εξοπλισμός στο πλαίσιο της πράξης με διακριτικό τίτλο
LAROUTE |
25.000,00
|
Προμήθεια και τοποθέτηση οργάνων στις παιδικές χαρές της Δ.Κ Φιλιππιάδας
|
73.738,50
|
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΔΡΟΛΗΨΙΑ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΕΠΑΝΑΦΟ-ΡΤΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ
|
255.348,00
|
Τίτλος Έργου
|
Προϋπολο-γισμός
| |||
Υδροδότηση οικισμού Άνω Κερασώνα Δήμου Ζηρού
|
74.415,00
| |||
Βελτίωση και εκσυγχρονισμός ομβροδεξαμενών του Δήμου Ζηρού
|
121.155,00
| |||
Επισκευές του σχολικού κτιρίου του οικισμού Ηλιοβουνίου της Τ.Κ. Νέας Κερασούντος και μετατροπή του σε εκθετήριο χώρο για την ανάδειξη της λαογραφικής κληρονομίας
|
33.333,00
| |||
Έργα ανάπλασης στην πέριξ της Λίμνης Ζηρού περιοχή στο
πλαίσιο της Πράξης με διακριτικό τίτλο ‘LA.ROUTE’ |
30.171,90
| |||
Α: ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΚΤΕΛΈΣΗ ΤΟΥΣ ΤΟ 2015 ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ κλπ
| ||||
Τίτλος έργου
|
Προϋπολο-γισμός
| |||
Βελτίωση και εκσυγχρονισμός ομβροδεξαμενών του Δήμου Ζηρού
|
113885,7
| |||
Πυροπροστασία
Δάσους Ζηρού |
341355,14
| |||
Έργα πρόσβασης στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην Τοπική
Κοινότητα Πέτρας |
29302,73
| |||
Κατασκευή γηπέδου 5Χ5 στην Τ.Κ. Πέτρας
|
83520
| |||
Κατασκευή γηπέδου καλαθοσφαίρισης στην Τ.Κ. Ηλιοβουνίου
|
55516,81
| |||
Επισκευές σχολικού κτιρίου του Οικισμού Ηλιοβουνίου της Τ.Κ. Νέας Κερασούντας και μετατροπή του σε εκθετήριο χώρο για την ανάδειξη της λαογραφικήςκληρονομιάς
|
32666,34
| |||
Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα διαχείρισης Πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Ζηρού
|
66850,5
| |||
Έργα καθαρισµού στην πέριξ της ΛίµνηςΖηρού περιοχή στο πλαίσιο της Πράξης µε
διακριτικό τίτλο ‘LA.ROUTE’ |
29568,46
| |||
Ηλεκτρονικός
εξοπλισμός στο πλαίσιο της πράξης με διακριτικό τίτλο ‘LAROUTE’ |
24240,84
| |||
Προμήθειας επίπλων και ενημερωτικού εξοπλισμού στο πλαίσιο της
πράξης με διακριτικό τίτλο laroute |
6648,77
| |||
Σύνολο Α
|
783555,29
| |||
Β:ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥΣ ΤΟ 2015 ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΑΤΑ Η ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ
| ||||
Τίτλος έργου
|
Προϋπολο-γισμός
| |||
Ύδρευση - Αποχέτευση
|
342123,898
| |||
Οδοποιία
|
130874,04
| |||
Αστικό Περιβάλλον- Πράσινο
|
120020,57
| |||
Αθλητισμός
|
20976,00
| |||
Εκπόνηση Μελετών
|
83351,03
| |||
Σύνολο Β
|
697345,538
| |||
Σύνολο Α+Β
| ||||
Τομέας Ύδρευσης – Αποχέτευσης
(Δημοτικός Συμβουλος Κος Ζάβαλης Βασίλειος)
2. Καταγραφή αντλιοστασίων ύδρευσης βιολογικού καθαρισμού και δεξαμενών (φρεάτια πτώση πίεσης) Δήμου Ζηρού.
3. Ανακατασκευή αντλιοστασίων ύδρευσης(αλλαγή αντλιών, μοτέρ) Δήμου Ζηρού.
4. Επανεκκίνηση αντλιοστασίου περιοχής Μπριάλα Τ.Κ Ριζοβουνίου.
5. Καθαρισμός και απολύμανση δεξαμενών, φρεατίων όλου του Δήμου.
6. Επεκτάσεις και αλλαγές δικτύων ύδρευσης.
7. Αποκατάσταση βλαβών υδραυλικών και ηλεκτρομηχανολογικών δικτύων ύδρευσης και αντλιοστασίων.
8. Συντήρηση ηλεκτρομηχανολογικού και μηχανολογικού Εξοπλισμού.
9. Καθαρισμός δικτύων ύδρευσης.
10. Τοποθέτηση δοσομετρητών αντλιών, χλωρίωση νερού, ημερήσια επιτήρηση αντλιών, μετρήσεις υπολειμματικού χλωρίου, μετρήσεις νερού, χημικές και μικροβιολογικές, σε πηγές, και δίκτυα ύδρευσης.
11. Σύμβαση για εκτέλεση μυοκτονίας δεξαμενών και αντλιοστασίων με δολωματικούς σταθμούς.
12. Μελέτες για δίκτυα ύδρευσης και τηλεμετρίας.
13. Αφαιρέθηκαν έως τώρα εκατό και πλέον υδρόμετρα που ήταν σε διακοπή από το 1998 και μετά. Υπολείπονται ακόμη 250 υδρόμετρα.
14. Έγινε καθαρισμός περίπου εκατό υδρομέτρων.
15. Τοποθετήθηκαν εβδομήντα υδρόμετρα σε παροχές που δεν είχαν υδρόμετρα.
16. Αποστέλλονται αυτές τις μέρες 1400 ειδοποιητήρια για σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης.
17. Συντάχθηκαν νέοι κανονισμοί ύδρευσης αποχέτευσης.
18. Δημιουργήθηκε αυτοτελές γραφείο ύδρευσης αποχέτευσης Δήμου Ζηρού για την καθημερινή εξυπηρέτηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Σχολική Επιτροπή Α' βάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Ζηρού
Την περίοδο από 22/9/2014 μέχρι και 31/12/2015 πραγματοποιήθηκαν δέκα επτά (17) συνεδριάσεις της Σχολικής Επιτροπής και εκδόθηκαν πενηντα εξι (56) αποφάσεις όπως φαίνονται σε συνημμένο πίνακα.
Επίσης, η Σχολική Επιτροπή υπέγραψε 2 συμβάσεις για ανάθεση εργασιών, μία για προμήθεια ειδών καθαριότητας και μία για προμήθεια καυσίμων μετά από διαγωνισμούς τους οποίους διενέργησε ο Δήμος Ζηρού και για το ΝΠΔΔ της Σχολικής Επιτροπής.
Ημερομηνία
|
Τίτλος Σύμβασης
|
30/03/2015
|
ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΙΔΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΠΡΕΠΙΣΜΟΥ
|
16/06/2015
|
ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ
|
Οικονομικά Στοιχεία
Ψηφίστηκε ο οικονομικός απολογισμός του 2014 από το συμβούλιο της Σχολικής Επιτροπής και στην συνέχεια εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και έχει ως εξής:
Έσοδα
| ||
Α/Α
|
Κατηγορίες εσόδων
|
Έσοδα
|
1
|
Υπόλοιπο προηγούμενου έτους
|
30753,77 €
|
2
|
Επιχορηγήσεις
|
144563,25 €
|
3
|
Έσοδα από προσόδους σχολικής περιουσίας
|
5281,07 €
|
4
|
Λοιπά Έσοδα
|
1107,55 €
|
Σύνολο Εσόδων
|
181705,64€
|
Έξοδα
| ||
Α/Α
|
Κατηγορίες εξόδων
|
Πληρωτέο Ποσό
|
1
|
Αγορές παγίων
|
6939,38 €
|
2
|
Αμοιβές τρίτων
|
35541,89 €
|
27
Έξοδα
| ||
Α/Α
|
Κατηγορίες εξόδων
|
Πληρωτέο Ποσό
|
3
|
Θέρμανση
|
25699,64 €
|
4
|
Λοιπές Δαπάνες
|
36039,63 €
|
5
|
Παροχές τρίτων
|
14489,86 €
|
6
|
Συντηρήσεις επισκευές
|
8539,98 €
|
7
|
Κρατήσεις
|
17123,78 €
|
Σύνολο Εξόδων
|
144374,16 €
| |
Υπόλοιπο για νέα χρονιά
|
37331,48 €
|
Για το οικονομικό έτος 2015 τα στοιχεία έχουν ως εξής (εκκρεμεί η έγκριση του από το συμβούλιο της Σχολικής Επιτροπής και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας).
Έσοδα
| ||
Α/Α
|
Κατηγορίες εσόδων
|
Έσοδα
|
1
|
Υπόλοιπο προηγούμενου έτους
|
40651,98 €
|
2
|
Επιχορηγήσεις
|
173791,14 €
|
3
|
Έσοδα από προσόδους σχολικής περιουσίας
|
4429,52 €
|
4
|
Λοιπά Έσοδα
|
5663,83 €
|
Σύνολο Εσόδων
|
Έξοδα
| ||
Α/Α
|
Κατηγορίες εξόδων
|
Πληρωτέο Ποσό
|
1
|
Αγορές παγίων
|
7171,35 €
|
2
|
Αμοιβές τρίτων
|
36089,88 €
|
3
|
Θέρμανση
|
20253,44 €
|
4
|
Λοιπές Δαπάνες
|
36495,40 €
|
5
|
Παροχές τρίτων
|
16362,66 €
|
6
|
Συντηρήσεις επισκευές
|
16068,16 €
|
7
|
Κρατήσεις
|
16905,05 €
|
Σύνολο Εξόδων
|
149345,94 €
| |
Υπόλοιπο για νέα χρονιά
|
75190,53 €
|
Αποφάσεις του συμβουλίου της Σχολικής Επιτροπής:
· Συγκρότηση Σχολικής Επιτροπής
· Αγορά βιβλίων και σφραγίδων
· Νομιμοποίηση και εξουσιοδότηση εκπροσώπων του ΝΠΔΔ προς ΔΟΥ, Τράπεζες, Δικαστικές Αρχές
· Συμβάσεις μίσθωσης έργου για τον καθαρισμό σχολείων
· Συγκρότηση Συμβουλίων Σχολικών Κοινοτήτων
· Ορισμός υπόλογων διαχειριστών των σχολικών μονάδων στην Εθνική Τράπεζα για τον λογαριασμό (καταθέσεις συναλλαγές)
· Συγκρότηση Επιτροπής Ελέγχων Κυλικείων
· Εξόφληση παλαιών οφειλών σε ΔΕΗ – ΟΤΕ σε κλειστά σχολεία και κατάργηση τηλεφωνικών συνδέσεων
· Εδόθησαν παραχωρήσεις αιθουσών σε αθλητικούς συλλόγους και εκπολιτιστικούς συλλόγους, σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων καθώς και σε φορείς του Δήμου για χρήση σχολικών, αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων
· Χώρισμα με γυψοσανίδα αίθουσας στο 2ο Δημοτικό Σχολεία.
· Κλείσιμο Τραπεζικών λογαριασμών σε ανενεργά σχολεία και μεταφορά υπολοίπων στον λογαριασμό της Σχολικής Επιτροπής.
· Επισκευή Συντήρηση Νηπιαγωγείου Ριζοβουνίου
· Απόδοση χρημάτων από φωτοβολταϊκά και κυλικεία στα αντίστοιχα σχολεία.
· Κατανομή χρημάτων στις σχολικές μονάδες για τις λειτουργικές τους δαπάνες.
· Ορισμός γραμματέα του ΔΣ της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής
· Έγκριση πίστωσης και ανάθεση για περίφραξη αύλειου χώρου του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας
· Συντήρηση περίφραξης Δημοτικού Σχολείου Νέας Κερασούντος
· Συντήρηση περίφραξης Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γεωργίου
· Κατασκευή αυλόπορτας στο Δημοτικό – Νηπιαγωγείο Γοργομύλου
· Βάψιμο εξωτερικών χώρων Νηπιαγωγείου Πέτρας καθώς και συντήρηση στο κιόσκι
· Βάψιμο 1ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας
· Βάψιμο 1ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Φιλιππιάδας
· Βάψιμο αίθουσας στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιππιάδας
· Εξωτερικό βάψιμο Νηπιαγωγείου Τύριας
· Εσωτερικό βάψιμο αιθουσών και καλοριφέρ Δημοτικού Σχολείου Νέας Κερασούντος
· Βάψιμο Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Γοργομύλου μέσα- έξω όλο το κτίριο
· Βάψιμο αιθουσών και παραθύρων στο 4ο Νηπιαγωγείο Φιλιππιάδας
29
· Επισκευή και συντήρηση καθισμάτων (παγκάκια) στο 1ο ολοήμερο Νηπιαγωγείο Φιλιππιάδας
· Επισκευή παγκάκια στο 2ο Νηπιαγωγείο Θεσπρωτικού
· Κατασκευή 3 παγκάκια στο Δημοτικό – Νηπιαγωγείο Γοργομύλου
· Κατασκευή 3 παγκάκια στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιππιάδας
· Κατασκευή 3 παγκάκια στο 2ο Νηπιαγωγείο Φιλιππιάδας
· Επισκευή παγκάκια στο 4ο Νηπιαγωγείο Φιλιππιάδας
· Επισκευή τσουλήθρας στο Νηπιαγωγείο Τύριας
· Επισκευή υδραυλικών στο Νηπιαγωγείο Αγίου Γεωργίου
· Επισκευή υδραυλικών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιππιάδας
· Αντικατάσταση υδραυλικών Δημοτικού – Νηπιαγωγείου Γοργομύλου
- Αγορά θερμοσίφωνο στο 1ο Νηπιαγωγείο Φιλιππιάδας
- Εξόφληση ξενόγλωσσων βιβλίων
- Έγκριση κατασκευής βάσης και μεταφοράς λυόμενης αίθουσας στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιππιάδας
- Επέκταση του προγράμματος Έπαφος στα σχολεία αξίας 1000€ ετησίως
- Έγκριση αγοράς κλιματιστικών 600€ στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιππιάδας
- Έγκριση αγοράς ηλεκτρικής σκούπας στο 3ο Νηπιαγωγείο Φιλιππιάδας
- Στρώσιμο ψηφίδας στην αυλή του 1ου Νηπιαγωγείου Θεσπρωτικού
- Επισκευή στέγης και κατασκευή στεγάστρου στο 3ο Νηπιαγωγείο Φιλιππιάδας
- Επισκευή συντήρηση κλιματιστικών στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιππιάδας
- Επισκευή και συντήρηση στέγης του Δημοτικού Σχολείου Νέας Κερασούντος
Σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας κάναμε πλήρες οδοντιατρικό έλεγχο και φθορίωση στα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Ζηρού
Σε συνεργασία με την κινητή μονάδα «Το χαμόγελο του παιδιού» εξέτασαν τα παιδιά των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων παιδίατρος, οδοντίατρος και οφθαλμίατρος.
Υπήρξε συνεργασία με τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων για τον εντοπισμό και επίλυση προβλημάτων που προέκυπταν
Το κυριότερο απ’ όλα φτιάξαμε γραφείο Α’ και Β’ θμιας Σχολικής Επιτροπής και οργανώσαμε το αρχείο μας.
Στόχος μας παραμένει η διαρκής συντήρηση, βελτίωση και επέκταση των σχολικών υποδομών, έτσι ώστε να προσφέρουμε σε κάθε παιδί του Δήμου Ζηρού όλες τις απαραίτητες υποδομές και προδιαγραφές για να δουλέψει απερίσπαστο και να μορφωθεί βάσεις για ένα καλύτερο αύριο. Ως Δημοτική Αρχή επενδύουμε στην εκπαίδευση, διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι η νέα γενιά θα είναι εκείνη η οποία θα αλλάξει την κοινωνία μας προς το καλύτερο.
Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή Δήμου Ζηρού
(Δημοτικός Σύμβουλος Κος Κάλλης Θεόδωρος)
Την περίοδο από 22/9/2014 μέχρι και 31/12/2015 πραγματοποιήθηκαν Επτά (7) συνεδριάσεις της Σχολικής Επιτροπής και εκδόθηκαν είκοσι (20) αποφάσεις όπως φαίνονται σε συνημμένο πίνακα.
Επίσης, η Σχολική Επιτροπή υπέγραψε 2 συμβάσεις για ανάθεση εργασιών, μία για προμήθεια ειδών καθαριότητας και μία για προμήθεια καυσίμων μετά από διαγωνισμούς τους οποίους διενέργησε ο Δήμος Ζηρού και για το ΝΠΔΔ της Σχολικής Επιτροπής.
Ημερομηνία
|
Τίτλος Σύμβασης
|
ΑΔΑ
|
30/03/2015
|
ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΙΔΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΠΡΕΠΙΣΜΟΥ
|
7ΑΙΖΟΚ9Γ-ΧΧΥ
|
11/02/2015
|
ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ
|
73ΛΦΟΚ9Γ-ΛΡ3
|
Οικονομικά Στοιχεία
Ψηφίστηκε ο οικονομικός απολογισμός του 2014 στις 13/3/2015 από το συμβούλιο της Σχολικής Επιτροπής και στην συνέχεια εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και έχει ως εξής:
Έσοδα
| ||
Α/Α
|
Κατηγορίες εσόδων
|
Έσοδα
|
1
|
Υπόλοιπο προηγούμενου έτους
|
30736,18 €
|
2
|
Επιχορηγήσεις
|
131782,26 €
|
3
|
Έσοδα από προσόδους σχολικής περιουσίας
|
11300,88 €
|
4
|
Λοιπά Έσοδα
|
4900,00 €
|
Σύνολο Εσόδων
|
178719,32€
|
Έξοδα
| ||
Α/Α
|
Κατηγορίες εξόδων
|
Πληρωτέο Ποσό
|
1
|
Αγορές παγίων
|
9063,60 €
|
2
|
Αμοιβές τρίτων
|
26625,12 €
|
3
|
Θέρμανση
|
18082,83 €
|
4
|
Λοιπές Δαπάνες
|
27732,58 €
|
5
|
Παροχές τρίτων
|
17215,93 €
|
6
|
Συντηρήσεις επισκευές
|
15710,19 €
|
7
|
Κρατήσεις
|
16345,40 €
|
Σύνολο Εξόδων
|
130775,65 €
| |
Υπόλοιπο για νέα χρονιά
|
47943,67 €
|
31
Για το οικονομικό έτος 2015 τα στοιχεία έχουν ως εξής (εκκρεμεί η έγκριση του από το συμβούλιο της Σχολικής Επιτροπής και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας).
Έσοδα
| ||||
Α/Α
|
Κατηγορίες εσόδων
|
Έσοδα
| ||
1
|
Υπόλοιπο προηγούμενου έτους
|
47943,67 €
| ||
2
|
Επιχορηγήσεις
|
124471,16 €
| ||
3
|
Έσοδα από προσόδους σχολικής περιουσίας
|
11652,02 €
| ||
4
|
Λοιπά Έσοδα
|
5000,00 €
| ||
Σύνολο Εσόδων
| ||||
Έξοδα
| ||||
Α/Α
|
Κατηγορίες εξόδων
|
Πληρωτέο Ποσό
| ||
1
|
Αγορές παγίων
|
4198,16 €
| ||
2
|
Αμοιβές τρίτων
|
30454,86 €
| ||
3
|
Θέρμανση
|
15212,80 €
| ||
4
|
Λοιπές Δαπάνες
|
27077,29 €
| ||
5
|
Παροχές τρίτων
|
12111,80 €
| ||
6
|
Συντηρήσεις επισκευές
|
20316,29 €
| ||
7
|
Κρατήσεις
|
16374,45 €
| ||
Σύνολο Εξόδων
|
125745,65 €
| |||
Υπόλοιπο για νέα χρονιά
|
63321,20 €
| |||
Συντηρήσεις – Επισκευές – Αναβαθμίσεις υποδομών
Παρότι η Σχολική Επιτροπή δεν έχει τους πόρους που θα έπρεπε για να αντιμετωπίσει όλα τα κτηριολογικά προβλήματα των σχολείων και να αναβαθμίσει τις υποδομές αυτών, εντούτοις το χρονικό διάστημα αυτό έγιναν τα παρακάτω:
Συντήρηση και σειρά επισκευών σε σχολικά κτήρια όπως:
· Τέσσερις (4) επισκευές στεγών (κτήριο 1ου ΓΕΛ Φιλιππιάδας, Γυμναστήριο Γυμνασίου Φιλιππιάδας, κτήριο Γυμνασίου Φιλιππιάδας, Γυμναστήριο Λυκείου Θεσπρωτικού).
· Ανακατασκευές (γκρέμισμα μεσοτοιχίας στο ΕΠΑΛ Φιλιππιάδας, ώστε να δημιουργηθεί μεγαλύτερη αίθουσα για τις ανάγκες του σχολείου και αποκατάσταση του χώρου – σοβάτισμα, τοποθέτηση πλακιδίων, ελαιοχρωματισμός).
· Μονώσεις και βαψίματα μικρής ή μεγάλης κλίμακας όπου χρειάστηκε.
· Τοποθέτηση νέων και συντήρηση παλαιών προβολέων για τις ανάγκες του κλειστού Γυμναστηρίου 1ου Λυκείου Φιλιππιάδας.
· Συντήρηση κλειστού Γυμναστηρίου Γυμνασίου Φιλιππιάδας (Στερέωση υαλοπετασμάτων, σιδηροκατασκευές, αναβάθμιση προαύλιου χώρου).
32
· Τοποθέτηση εξωτερικού φωτισμού στο Λύκειο Θεσπρωτικού μετά από εκτεταμένες ζημιές στην αίθουσα εκδηλώσεων, κατά τις βραδινές ώρες.
· Εξορθολογισμός δαπανών με εξοικονόμηση χρημάτων στα σχολεία (ρύθμιση τηλεφωνικών χρεώσεων για όλα τα τηλέφωνα των σχολείων μετά από προσφορές εταιρειών και κατάργηση ανενεργής τηλεφωνικής γραμμής).
· Υδραυλικές, ηλεκτρολογικές, αποχετευτικές και άλλες μικροεργασίες σε όλα τα σχολεία του Δήμου μας
Αναβαθμίσεις υποδομών:
· Αναβάθμιση σχολικών εργαστηρίων πληροφορικής (στο ΕΠΑΛ Φιλιππιάδας ολοκληρώθηκε, στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο Φιλιππιάδας ολοκληρώθηκε το 20%).
· Αναβάθμιση προαύλιου χώρου στο Γυμναστήριο του Γυμνασίου Φιλιππιάδας.
· Ανακατασκευή θερμοκηπίου του ΕΠΑΛ Φιλιππιάδας για τις ανάγκες του τομέα Γεωπονίας.
· Ολοκλήρωση διαδικασίας αιτημάτων προς τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ ΑΕ) για παροχή εξοπλισμού και με παρέμβαση του Δημάρχου Ζηρού, διευθέτηση των αιτημάτων και παραλαβή υλικού στα σχολεία του Δήμου μας.
· Τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων και εξωτερικών καθισμάτων (παγκάκια) στο ΕΠΑΛ και στο 1ο ΓΕΛ Φιλιππιάδας.
Μελέτες - Υπηρεσίες:
· Σύνταξη ηλεκτρολογικής μελέτης για μείωση της κατηγορίας ρεύματος του ΕΠΑΛ Φιλιππιάδας.
· Ίδρυση και υποστήριξη του ΣΔΕ Φιλιππιάδας (παραχώρηση αιθουσών και εργαστηρίων, παροχή αναλώσιμών υλικών, υποστήριξη σε καθαριότητα και σε ότι άλλο χρειάστηκε).
Στόχοι για νέα χρονιά:
· Αναβάθμιση σχολικού εργαστηρίου πληροφορικής (Λυκείου Θεσπρωτικού) και ολοκλήρωση αναβάθμισης των εργαστηρίων στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο Φιλιππιάδας.
· Ανακατασκευή τουαλετών στο 1ο ΓΕΛ Φιλιππιάδας.
· Αγορά φωτοτυπικού μηχανήματος για το ΕΠΑΛ Φιλιππιάδας.
· Εκτεταμένες εργασίες μόνωσης και ελαιοχρωματισμών στο Γυμναστήριο των Γυμνασίων Φιλιππιάδας και στο Γυμνάσιο Θεσπρωτικού.
· Εργασίες σύνδεσης του 1ου και 2ου Γυμνασίου Φιλιππιάδας στο δίκτυο αποχέτευσης του Δήμου Ζηρού.
· Τοποθέτηση νέων τερμάτων ποδοσφαίρου στους εξωτερικούς χώρους του ΕΠΑΛ Φιλιππιάδας του 1ου ΓΕΛ Φιλιππιάδας και του Γυμνασίου – Λυκείου Θεσπρωτικού.
· Αναβάθμιση του εξωτερικού χώρου των αθλοπαιδιών στο Γυμνάσιο – Λύκειο Θεσπρωτικού.
Η υλοποίηση των παραπάνω στόχων θα εξαρτηθεί και από τα οικονομικά δεδομένα της Σχολικής Επιτροπής, καθώς και από τις έκτακτες επισκευές και συντηρήσεις που θα προκύψουν και θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ΝΠΔΔ την χρονιά που έρχεται και πάντα σε συνεννόηση με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων. Επίσης μεγάλο ρόλο θα παίξουν αν θα γίνουν προσλήψεις βοηθητικού προσωπικού (5μηνα ή ότι άλλο) και ποιες οι ειδικότητές τους.
Αποφάσεις του συμβουλίου της Σχολικής Επιτροπής:
Παράταση σύμβασης για το Κυλικείο του Θεσπρωτικού
|
Παραχωρήσεις κλειστών Γυμναστηρίων Γυμνασίου και Λυκείου από Αθλητικούς συλλόγους
|
Λήψη απόφασης για συμμετοχή σε μειοδοτικό διαγωνισμό για την προμήθεια καυσίμων τριετούς διάρκειας 2016-2019
|
Αναστολή διαδικασίας εκμίσθωσης κυλικείου Γυμνασίου –Λυκείου Θεσπρωτικού
|
Προκήρυξη δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του κυλικείου του Γυμνασίου – Λυκείου Θεσπρωτικού
|
Συγκρότηση επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού για το κυλικείο του Γυμνασίου – Λυκείου Θεσπρωτικού
|
Παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Γενικού Λυκείου Φιλιππιάδας
|
Κατάργηση τηλεφωνικής γραμμής (Βιβλιοθήκη Θεσπρωτικού).
|
Απολογισμός οικονομικού έτους 2014
|
Ορισμός Επιτροπής Καταστροφής υλικού για κάθε σχολική μονάδα
|
Μείωση μισθωμάτων κυλικείων
|
Παραχώρηση αθλητικών χώρων σε συλλόγους
|
Ένταξη της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής
|
Ορισμός - υπολόγων – διαχειριστών των σχολικών μονάδων στην Εθνική Τράπεζα για λογαριασμό καταθέσεις και συναλλαγές
|
Ανασυγκρότηση Συμβουλίων Σχολικών Κοινοτήτων
|
Συμβάσεις μίσθωσης έργου για τον καθαρισμό των σχολείων
|
Νομιμοποίηση και εξουσιοδότηση εκπροσώπων του Ν.Π.Δ.Δ. Σχολική επιτροπή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δ. Ζηρού, προς Δ.Ο.Υ. Τράπεζες, Δικαστικές αρχές και λοιπούς Δημόσιους φορείς Νομικά και φυσικά πρόσωπα
|
Εξουσιοδότηση του προέδρου του Δ.Σ. να προβεί στην αγορά βιβλίων σφραγίδων κ.λπ. που υποχρεούται να τηρεί το Ν.Π.Δ.Δ
|
Συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ του Ν.Π.Δ.Δ. «Σχολική επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ζηρού
|
Πρακτικό για ΙΝΕΔΙΒΙΜ
|
34
Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ζήρου (Κ.Ε.ΔΗ.ΖΗ.)
(Δημοτική Σύμβουλος Κα Ξώνα Γεωργία)
Η Κ.Ε.ΔΗ.ΖΗ. κατά τη διάρκεια του 2015 δραστηριοποιήθηκε κυρίως στην υλοποίηση των δύο προγραμμάτων ήτοι: το 'ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ' και το 'ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ'.
Το πρόγραμμα 'ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ' στο οποίο απασχολούνται 15 εργαζόμενοι και διαθέτει 5 αυτοκίνητα, εξυπηρέτησε 315 μόνιμους ωφελούμενους και περίπου 200 περιστασιακούς, παρέχοντας σ’ αυτούς καθημερινά τις βασικές υπηρεσίες που προβλέπονται, (όπως μετρήσεις ζαχάρου, χοληστερίνης, πίεσης), εμβολιασμοί, ατομική υγιεινή, περιποίηση τραυμάτων, κατακλίσεων, μπάνιο, καθαριότητα σπιτιού, αγορά φαρμάκων και τροφίμων, παροχή συμβουλευτικής στο οικογενειακό περιβάλλον, ατομική κοινωνική στήριξη).
- Συνεργάστηκε με φορείς όπως Πρόνοια Ι.Κ.Α., ΚΕΠΑ, Ο.Γ.Α, ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ, ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ, για την επίλυση γραφειοκρατικών θεμάτων των ωφελουμένων.
- Μετέφερε άτομα ειδικών κατηγοριών σε περιφερειακά νοσοκομεία.
- Διένειμε καθημερινά φαγητό σε δύο άτομα.
Ως προς το Πρόγραμμα 'ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ' κατά το 2015 αυξήσαμε τη δυναμικότητα από 30 σε 60 παιδιά στο Κ.Δ.Α.Π. Ριζοβουνίου και προβήκαμε στην ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεών του όπως αλλαγή τζαμιών, ελαιοχρωματισμοί και αντικατάσταση επίπλων.
Ιδρύθηκε και λειτουργεί το ¨Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης Φιλιππιάδας¨. Το Κέντρο στεγάζεται σε ενοικιασμένο κτίριο το οποίο διαμορφώθηκε και εξοπλίστηκε εξ’ ολοκλήρου από την αρχή.
Έτσι στο Δήμο μας λειτουργούν δύο κέντρα, απασχολούνται 7 εργαζόμενοι και εξυπηρετούνται 150 παιδιά.
Η Κοινωφελής Επιχείρηση διένειμε τρόφιμα όπως ροδάκινα, ακτινίδια και ρύζι 7.200,00 kg . σε δικαιούχους του Δήμου μας. Επίσης μαζί με πολιτιστικούς συλλόγους και τοπικούς φορείς συμμετείχε στις Εορταστικές Εκδηλώσεις της Αποκριάς όλων των τοπικών διαμερισμάτων και διοργάνωσε τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις 'Μαγικό χωριό 2015' στη Φιλιππιάδα.
Η οικονομική κατάσταση της Επιχείρησης εξακολουθεί να βρίσκεται σε δυσχερή θέση, αφού εκκρεμούν ακόμα οφειλές προς τους εργαζόμενους , προς ΙΚΑ, προς ΔΟΥ και προς προμηθευτές. Οι αναμενόμενες επιχορηγήσεις των προγραμμάτων εκταμιεύονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.
Για το 2016 η Κ.Ε.ΔΗ.ΖΗ. στοχεύει στην ίδρυση και λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου . Για το σκοπό αυτό έχει ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες.
Επίσης συγκάλεσε 12 συνεδριάσεις του Δ.Σ. και έλαβε 33 αποφάσεις οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα Διαύγεια.
Δημοτική Ζηρου Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ (ΔΗ.ΖΗ. Α.Ε. ΟΤΑ)
Κατά το 2015 στη ΔΗ.ΖΗ. Α.Ε. ΟΤΑ διενεργήθηκε διαχειριστικός έλεγχος μετά το πέρας του οποίου απεικονίστηκε η κατάσταση της εταιρείας η οποία κρίθηκε διαχειρίσημη υπό προϋποθέσεις. Λόγω της κακής οικονομικής θέσης οι δραστηριότητές της περιορίστηκαν στην τακτοποίηση και αξιοποίηση των ακινήτων που έχει την εκμετάλλευση. Έτσι δημοπράτησε τα δημοτικά καταστήματα Νέας Κερασούντος, Πέτρας, Αναψυκτήριο Τένις, Σχολικό κλήρο Μπουσούλιζας και το δημοτικό Παρκινγκ στη Γέφυρα Καλογήρου. Επιπλέον η εταιρεία έχει την εκμετάλλευση και των Σχολικών κλήρων Πέτρας και Δρυοφύτου.
Το ετήσιο συνολικό ενοίκιο που εισπράττει από όλα τα ακίνητα ανέρχεται στο ποσό των 22.000,00 ευρώ. Το ετήσιο ενοίκιο των 91.000,00 ευρώ από το δημοτικό σφαγείο εξακολουθεί να κατάσχεται από προμηθευτές. Η εταιρεία βρίσκεται σε δικαστικές διεκδικήσεις με τον ενοικιαστή του σφαγείου.
Το Δημοτικό Παρκινγκ στη Γέφυρα Καλογήρου παρότι έχει υπογραφεί νέο ιδιωτικό συμφωνητικό εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται ο παλαιός ενοικιαστής λόγω μη έκδοσης δικαστικής απόφασης μετά από της σε βάρος του έξωσης που έγινε από την εταιρεία μας.
Η εταιρεία στερείται ασφαλιστικής ενημερότητας λόγω συσσωρευμένων οφειλών προς το ΙΚΑ.
Για το 2016 η εταιρεία στοχεύει στην εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα προκειμένου να εισπράξει από το Δήμο την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η οποία προβλέπεται στο καταστατικό της ίδρυσής της.
Η εταιρεία συγκάλεσε σε 9 συνεδριάσεις το Δ.Σ. της , το οποίο έλαβε 41 αποφάσεις, ενώ πραγματοποίησε και την ετήσια Γενική Συνέλευση έτους 2015.
36
« Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου Δήμου Ζήρου »
Στον οργανισμό μας ανήκουν οι δομές των παιδικών προγραμμάτων ,των ΚΑΠΗ και του Πνευματικού Κέντρου .
Α. Ξεκινώντας από το 1ο Τμήμα Βρεφονηπιακού Σταθμού Φιλιππιάδας σας ενημερώνω ότι στο πρόγραμμα φοιτούσαν 86 (ογδόντα έξι) βρέφη και νήπια από τα οποία τα 48 ήταν ενταγμένα στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» και 40 χωρίς την υποστήριξη του προγράμματος . Για την σχολική χρονιά 2015-2016 φοιτούν 97 (ενενήντα επτά) βρέφη και νήπια από τα οποία τα 47 ήταν ενταγμένα στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» και 50 χωρίς την υποστήριξη του προγράμματος. Για πολλές οικογένειες δημοτών έχοντας υπόψη τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες προχωρήσαμε στην απαλλαγή από την καταβολή των τροφείων. Προσπαθήσαμε και καταφέραμε να μην μείνει κανένα παιδί δημότη μας εκτός προγράμματος παιδικού. Γνωρίζοντας την πραγματική κατάσταση του κτιρίου του παιδικού προγράμματος το οποίο βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα λόγω παλαιότητας αλλά και ελλιπούς συντήρησης. Οι παρεμβάσεις στις οποίες προχωρήσαμε ήταν στο εσωτερικό αποχετευτικό δίκτυο, στην ηλεκτρική εγκατάσταση με αλλαγή του πίνακα αλλά και εσωτερικών δικτύων ρεύματος. Στην κουζίνα η οποία είναι ζωτικός χώρος για την λειτουργία του παιδικού προχωρήσαμε στην προμήθεια νέου ξενοδοχειακού εξοπλισμού, ηλεκτρικών μικροσυσκευών και σκεύη κουζίνας.
Για τους χώρους απασχόλησης των νηπίων και βρεφών προμηθευτήκαμε παιχνίδια εσωτερικού χώρου, παιδαγωγικό υλικό, στερεοφωνικά συγκροτήματα κα μοκέτες για ασφαλή και δημιουργική παραμονή των.
Η τακτική συντήρηση των κλιματιστικών από πιστοποιημένο εργολάβο αλλά και η συντήρηση των επίπλων ήταν στις άμεσες προτεραιότητές μας.
Κάναμε επιδιόρθωση – επισκευή της σκεπής στο μέρος που παρουσίαζε σοβαρές φθορές.
Ως προς τον εξωτερικό χώρο στις παρεμβάσεις μας ανήκουν, η συντήρηση του αποχετευτικού δικτύου το καθάρισμα της αυλής και των γύρω οικοπέδων, η τοποθέτηση πινακίδας και τεντών προστασίας από τον ήλιο .
Για τις πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό προχωρήσαμε σε πρόσληψη νέου (τριών ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων) μέσω ΑΣΕΠ και τη οικονομική υποστήριξη του προγράμματος ΕΣΠΑ .
Εδώ πρέπει να σημειωθεί η αυξημένη ζήτηση των γονέων δημοτών μας για την φιλοξενία των νηπίων στο παιδικό πρόγραμμα της Φιλιππιάδας και οφείλω να τονίσω ότι με μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε να κάνουμε δεκτές όλες τις αιτήσεις. Επίσης για πρώτη φορά καλέσαμε τους γονείς των φιλοξενούμενων νηπίων σε συγκέντρωση για την οποία μπορώ να πω ότι δεν ανταποκρίθηκαν στο βαθμό που έπρεπε, αυτό μας κάνει να επιμείνουμε πιο πολύ για μια επόμενη και πιο πετυχημένη συγκέντρωση .
Άμεσο μέλημά μας είναι ο χρωματισμός εσωτερικού και εξωτερικού χώρου του κτιρίου και των περιμετρικών κιγκλιδωμάτων.
37
Έχει δρομολογηθεί η έκδοση νέας άδειας λειτουργίας του παιδικού προγράμματος και η επικαιροποίηση της πυρασφάλειας του κτιρίου .
Εδώ πρέπει να σας καταστήσουμε γνωστό ότι σε επίσκεψη τη υγειονομικής επιτροπής της Περιφέρειας του Νομού Πρέβεζας η έκθεσή της ήταν θετική για όλες τις δομές μας .
Αποφασίστηκε ο προγραμματισμός τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στον παιδικό σταθμό για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του λειτουργικού κόστους .
Τέλος η δημιουργία χώρων σκίασης κα προμήθεια νέων παιχνιδιών εξωτερικού χώρου είναι αναγκαία για την βελτίωση και καλυτέρευση παραμονής και απασχόλησης των παιδιών μας .
Β. Για το 2ο τμήμα βρεφονηπιακού σταθμού Θεσπρωτικού
Στο πρόγραμμα φοιτούν 56 (πενήντα έξι) βρέφη και νήπια από τα οποία τα 36 είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» και 20 χωρίς την υποστήριξη του προγράμματος. Για πολλές οικογένειες δημοτών έχοντας υπόψη τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες προχωρήσαμε στην απαλλαγή από την καταβολή των τροφείων.
Ολοκληρώσαμε τον χρωματισμό του εξωτερικού χώρου του κτιρίου, παραγγέλθηκε η κατασκευή πινακίδας, συντηρήσαμε το εσωτερικού αποχετευτικό δίκτυο για αποφυγή προβλημάτων υγιεινής του περιβάλλοντος χώρου λόγω διαρροών (καζανάκια, λεκάνες κλπ).Προμηθευτήκαμε παιδαγωγικό υλικό και στερεοφωνικά συγκροτήματα για τα παιδικά προγράμματα.
Στους στόχους μας είναι η συντήρηση εσωτερικών κυρίων και βοηθητικών χώρων ,εξωτερικό δίκτυο αποχέτευσης, η έκδοση νέας άδειας λειτουργίας, η επικαιροποίηση πυρασφάλειας, ο προγραμματισμός τοποθέτησης φωτοβολταϊκών και η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.
Γ. Παιδικός σταθμός Ν. Κερασούντας.
Για τον παιδικό σταθμό πέραν των αναγκαίων τακτικών συντηρήσεων (καλοριφέρ, κλιματιστικών), προχωρήσαμε σε συντήρηση και καθαρισμό του εξωτερικού χώρου, στην προμήθεια παιδαγωγικού υλικού.
Στον προγραμματισμό μας είναι η απαραίτητη έκδοση νέας άδειας και επικαιροποίηση πυρασφάλειας κτιρίου και το πιο σημαντικό η ένταξη του παιδικού προγράμματος στο πρόγραμμα «εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής » του ΕΣΠΑ 2014-2020 τα οποίο θα αυξήσει τα ετήσια έσοδα του Ν.Π.Δ.Δ., θα μας δώσει την δυνατότητα αύξησης των ωφελούμενων μητέρων εντάσσοντάς τες στο πρόγραμμα και πρόσληψη νέου προσωπικού.
Δ. Έναρξη λειτουργίας νέου παιδικού σταθμού στην περιοχή της Παλαιάς Φιλιππιάδας.
Έχοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες για φιλοξενία των παιδιών, την υπερπληρότητα του 1ου Παιδικού Προγράμματος Φιλιππιάδας ξεκινήσαμε τις διαδικασίες καταρχήν να νοικιάσουμε ακίνητο το οποίο να εξυπηρετεί τις ανάγκες λειτουργίας του παιδικού προγράμματος στη περιοχή της Παλαιάς Φιλιππιάδας. Στην συνέχεια την προμήθεια των απαραίτητων υλικών και ηλεκτρολογικών συσκευών για την λειτουργία του προγράμματος.
38
Η έκδοση άδειας λειτουργίας αλλά και η ένταξή του στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν να εξυπηρετήσουμε και τους γονείς της παραπάνω περιοχής άλλα και την αποσυμφόρηση του παιδικού προγράμματος της Φιλιππιάδας.
Στον ευαίσθητο τομέα των παιδικών προγραμμάτων που αφορά την φιλοξενία των βρεφών και νηπίων προσπαθούμε να είμαστε πάντα κοντά με ευαισθησία και σύνεση για ασφαλή, υγιεινή και δημιουργική απασχόληση των παιδιών μας .
1. ΚΑΠΗ. Φιλιππιάδας
Στην Φιλιππιάδα το ιδιόκτητο κτίριο βρίσκεται σε καλή κατάσταση αλλά δεν παύει να είναι πάντα αναγκαία η τακτική συντήρηση του.
Η προμήθεια νέου ξενοδοχειακού εξοπλισμού και τηλεόρασης κρίθηκαν αναγκαίες για τη λειτουργία του. Εξάλλου η διπλάσια προσέλευση μελών μας δίνει τον δρόμο να συνεχίσουμε και να προσπαθούμε περισσότερο για σημαντική και ουσιαστική προσφορά σε αυτή την σημαντική Τρίτη ηλικία .
Επισκέψεις σε κοντινούς προορισμούς αλλά και εκδρομές σε άλλες πόλεις με ιστορικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον είναι σε πρώτη προτεραιότητα για τα μέλη μας.
Απόδειξη του πραγματικού ενδιαφέροντος αλλά και του έργου που προσφέρουμε είναι και η μεγάλη συμμετοχή των μελών μας σε εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και συζητήσεις ευρύτερου ενδιαφέροντος.
Το γλέντι και ο χορός δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από το πρόγραμμα μας και αυτός είναι και ο λόγος της μεγάλης συμμετοχής στα χορευτικά τμήματα του ΚΑΠΗ. Η συμμετοχή σε εκδηλώσεις πολιτισμού και συγκεντρώσεις –συζητήσεις ιατρικού ενδιαφέροντος είναι στη ημερήσια διάταξη των μελών μας.
2. ΚΑΠΗ Ν. Κερασούντος
Κατά την διάρκεια της λειτουργία του αυξήθηκαν τα μέλη τα οποία επισκέπτονται καθημερινά το ΚΑΠΗ. Εδώ αξίζει να αναφερθούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις μας στο κτίριο όπως επισκευή σκεπής, ελαιοχρωματισμός εσωτερικών χώρων, προμήθεια νέων ηλεκτρικών μικροσυσκευών, κλιματιστικού και τηλεόρασης. Η αυξημένη συμμετοχή στις εκδρομές των μελών μας και οι εκδηλώσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς είναι η απόδειξη του έντονου ενδιαφέροντος .
3. ΚΑΠΗ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Το διοικητικό μας Συμβούλιο αποδέχτηκε το αίτημα για λειτουργία παραρτήματος ΚΑΠΗ στο κτίριο της πρώην κοινότητας του Αγ. Γεωργίου.
Οι αιτήσεις των κατοίκων αλλά και η πραγματική ανάγκη για λειτουργία ΚΑΠΗ μας ώθησαν να προχωρήσουμε γρήγορα σε αναγκαίες παρεμβάσεις και προμήθεια των απαραίτητων υλικών ώστε σύντομα να αποδοθεί στα μέλη του. Η διοργάνωση εκδηλώσεων, ομιλιών, εκδρομών για τα μέλη είναι στους άμεσους στόχους .
39
4. ΚΑΠΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ
Έχοντας υπόψη τις αιτήσεις, την πραγματική ανάγκη λειτουργίας ΚΑΠΗ στο Θεσπρωτικό αποφασίστηκε η έναρξή του .
Οι δραστηριότητες που προαναφέρθηκαν στα παραπάνω ΚΑΠΗ δεν απουσιάζουν από τον προγραμματισμό μας και στο Θεσπρωτικό .Η καθυστέρηση έναρξης λειτουργίας του ΚΑΠΗ οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμη δεν ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις στο κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείο Θεσπρωτικού .
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Μια δομή η οποία μέσα από ομιλίες, εκδηλώσεις για το παιδί, θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις είχε ουσιαστική συμβολή στην ανάδειξη πολιτισμικών και πνευματικών στοιχείων του Δήμου μας με την υποστήριξη τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.
Ο στόχος μας για το υπάρχων κτίριο στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων μας, είναι η ανακαίνιση και συντήρηση εξωτερικού και εσωτερικού χώρου.
Ως προς τις οικονομικές μας δυνατότητες σε όλους είναι γνωστό ότι η επιχορήγηση από κρατικούς πόρους καλύπτει μόνο τους μισθούς των τακτικών υπαλλήλων ενώ ακόμη και τα λειτουργικά έξοδα καλύπτονται από τα έσοδα του ΕΣΠΑ.
Η οικονομική κατάσταση του Ν.Π.Δ.Δ. κρίνεται πολύ καλή.
Τέλος, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σ' αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς, η αύξηση εσόδων από τις νέες δομές τις οποίες θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ, η καθημερινή και άμεση υποστήριξη των ευαίσθητων δομών μας, η όσο το δυνατόν καλύτερη ασφαλέστερη και ποιοτικότερη προσφορά προς τους χρήστες των δομών μας, η τακτική συντήρηση των κτιρίων και φυσικά η συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής, θα μας βοηθήσουν να είμαστε χρήσιμοι αλλά και αποτελεσματικοί σε αυτό το σημαντικό έργο που αναλάβαμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου