Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Μπάχαλο με τους λογαριασμούς νερού


Ρεπορτάζ: Ρούλα Χρήστου
Κανείς δεν ξέρει ποιος χρωστάει στ ΄αλήθεια και ποιος φαινομενικά – Ανάστατοι οι δημότες ζητάνε λύση και ανάληψη ευθυνών – Αμήχανη η δημοτική αρχή
Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί μεταξύ των δημοτών Ζηρού. Κόσμος πάει κι έρχεται στο Δημαρχείο με παλιούς και νεότερους λογαριασμούς ύδρευσης στα χέρια του ή χωρίς αυτούς για να ρωτήσει αν φαίνεται οφειλέτης ή όχι.
Το πρόβλημα ανέκυψε ή μάλλον ήρθε στην επιφάνεια μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του 47χρονου ταμία του δήμου. Εκατοντάδες δημότες φέρονται να χρωστάνε λογαριασμούς ύδρευσης ενός ή περισσοτέρων ετών ενώ τους έχουν πληρώσει κανονικά. Άλλοι έχουν αποδείξεις κι άλλοι δεν έχουν γιατί απλά δεν συνηθίζουν να τις κρατάνε μετά την πάροδο ενός και δύο ετών. Άλλοι θεωρούν ως αποδεικτικό τη σφραγίδα πάνω στο ειδοποιητήριο που συνήθιζε να βάζει ο συγκεκριμένος υπάλληλος κι όχι στο διπλότυπο είσπραξης. Άλλοι βρίσκονται να χρωστάνε νερό και δικαιώματα βοσκής του 2011 π.χ. ενώ έχουν πληρώσει για τα επόμενα έτη, πράγμα που δεν συνάδει με τη λογική. Κι άλλοι που δεν πλήρωναν ποτέ θεωρούν εαυτούς τυχερούς που μπορεί να διαγραφούν τα χρέη τους αν αποφασιστεί να δοθεί μια λύση για όλους τους οφειλέτες. Πραγματικούς και μη.
Τα πράγματα είναι περίπλοκα για όλους. Προπάντων για τους δημότες που συνήθιζαν να είναι νομοταγείς ως φορολογούμενοι πολίτες, αλλά και για την υπηρεσία που καλείται να ξεχωρίσει τους πραγματικούς απ’ τους φερόμενους οφειλέτες. Μαζί να βρει και ποιό είναι το ποσό δεν πήγε στο δημοτικό ταμείο.
Πιο μεγάλη είναι η ευθύνη για τη δημοτική αρχή καθώς, το θέμα έχει και πολιτικές διαστάσεις κι επειδή άρχει και των υπηρεσιών της ακόμη. Οφείλει να υπερασπιστεί την υπόληψη και την τσέπη καθόλα έντιμων πολιτών που φέρονται να χρωστάνε σαν τους καθ’ έξιν οφειλέτες. Μην ξεχνάμε πως έχει αποστείλει ειδοποιητήρια για δέσμευση φορολογικής ενημερότητας και σε ανθρώπους που ενώ πλήρωναν, φαίνονται να χρωστάνε.
Εκτός από το δίκιο τους αγανακτισμένοι δημότες ζητάνε απάντηση και σε σειρά ερωτημάτων που δεν έχουν απαντηθεί ξεκάθαρα ως τώρα. Όπως για παράδειγμα, γιατί δεν αναγράφονταν πάνω στα ειδοποιητήρια η προηγούμενη οφειλή; Ή γιατί δεν υπήρχε ανακοίνωση ισχύος διπλογραφικού συστήματος, ώστε να ξέρουν τι απόδειξη έπρεπε να ζητάνε; Πώς τώρα αναρτήθηκε σχετική ανακοίνωση στο αρμόδιο γραφείο; Πώς είναι δυνατόν να μην είχαν αντιληφθεί την παράνομη λειτουργία της ταμιακής υπηρεσίας οι υπηρεσιακοί προϊστάμενοι και ο Δήμαρχος, φυσικά από τη στιγμή που δεν ήταν ένα και δύο τα παράπονα έστω και προφορικά μόνο;
Σ΄ όλα αυτά η δημοτική αρχή απαντά με φανερή αμηχανία καθώς επαναλαμβάνει ότι διατάχθηκε ΕΔΕ, άλλαξε ο ταμίας, πράγμα που είναι φυσικό αφού λείπει σε αναρρωτική άδεια κι ότι οι δημότες μπορούν να πηγαίνουν στην οικονομική υπηρεσία, να ρωτάνε ό,τι θέλουν και να υποβάλλουν αιτήσεις, τι αιτήσεις ακριβώς δεν διευκρινίζεται. Τουλάχιστον αυτά μας είπε σε τηλεφωνική μας επικοινωνία ο Δήμαρχος Δημήτρης Γιολδάσης, ενώ πιο χρήσιμη θα ήταν μια γραπτή υπηρεσιακή ανακοίνωση- απάντηση στα συχνά ερωτήματα των δημοτών προς την οικονομική υπηρεσία.
Στο μεταξύ η αντιπολίτευση, η παράταξη Ζυγούρη συγκεκριμένα, σκοπεύει να φέρει οπωσδήποτε και με όποια μορφή το θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, πιθανόν να συνεννοηθούν ως προς τη διαδικασία και με τις άλλες δύο παρατάξεις προκαλώντας τη δημοτική πλειοψηφία να πάρει ξεκάθαρη θέση.
Ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Καλατζής μπήκε κι αυτό στο χορό των άπειρων συζητήσεων για το θέμα, εκφέροντας γνώμη με δελτίο τύπου. Σε άλλη στήλη μπορείτε να διαβάσετε με ποιο σκεπτικό καταλογίζει ευθύνη στη δημοτική αρχή για τον τρόπο χειρισμού του όλου θέματος.
Καταληκτικά μία είναι η λύση εδώ που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα και στην οποία συμφωνούν όλοι οι καλά γνωρίζοντες τις διαδικασίες σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Να ξεκινήσει άμεσα διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος από ορκωτούς και το δημοτικό συμβούλιο να ασχοληθεί με την πολιτική ευθύνη, αν δεχθεί ότι υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου