Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Η ιστορία της Λάκκας και σε βιβλίο

http://www.foniagroti.gr
Μία ακόμη εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης διοργάνωσε το Σάββατο 15 Μαρτίου ο σύλλογος «περί βιβλίου» Φιλιππιάδας. Δεν ήταν μια λογοτεχνική βραδιά αλλά ένα  μάθημα τοπικής ιστορίας. Δεν  απαγγέλθηκαν ποιήματα, που ήταν παγκόσμια μέρα ποίησης η προηγούμενη, ούτε  διαβάστηκαν αποσπάσματα γλαφυρού λόγου, έμφορτα συναισθημάτων, από κάποιο μυθιστόρημα. Παρουσιάστηκε σε επανάληψη, είναι η αλήθεια, αλλά κωδικοποιημένα, η ιστορία της Λάκκας Σουλίου, ισότιμου πλέον μέλους του διευρυμένου δήμου Ζηρού.
Κάποιοι είχαν το πάθος και την τόλμη να κάνουν την ιστορία του τόπου τους βιβλίο. Να κάνουν πρώτα ένα συμπόσιο στο οποίο θα παρουσιάζονταν από μελέτες επιστημόνων η τοπική ιστορία μ’ ότι νεότερο έχει αναδείξει η ιστορική και αρχαιολογική έρευνα. Και μετά όλα αυτά να τα χωρέσουν σ’ ένα βιβλίο. Για να μείνουν. Τα γραπτά είναι αυτά που μένουν.
Το αποτέλεσμα τιτλοφορείται «Λάκκα Σουλίου ΙΙ» και παρότι ο υπότιτλός του, καθαρά επεξηγηματικός, λέει: πρακτικά του επιστημονικού συμποσίου Λάκκα Σουλίου ΙΙ –Νέες ιστορικές και αρχαιολογικές καταγραφές, είναι ένα βιβλίο ιστορικού περιεχομένου που διαβάζεται άνετα όπως ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Είναι μια ζωντανή αφήγηση τηρώντας πιστά τη χρονολογική σειρά. Αυτός που επιμελήθηκε την έκδοση ήξερε πολύ καλά τη δουλειά του. Είναι ο Μάικλ Στόρκ που συνεργάστηκε με τους Σταύρο Μαμαλούκο και Γιώργο Ρήγινο. Καλή δουλειά έκαναν κι οι εκδόσεις Άπειρος Χώρα που το εκτύπωσαν.
Η πρώτη απόπειρα καταγραφής ιστορικών στοιχείων της Λάκκας έγινε το 1996 από τους απόδημους του Θεσπρωτικού στην Αθήνα. Το 1997 το ίδρυμα Ακτία Νικόπολις εξέδωσε τα πρακτικά κι εκείνου του συμποσίου, της Αθήνας. Ως το 2012 όμως είχαν προκύψει νέες καταγραφές. Ανέλαβε τότε ο Περιβαλλοντικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Θεσπρωτικού να οργανώσει εντός έδρας ένα συμπόσιο, εφάμιλλο του πλούσιου υλικού που θα παρουσίαζε. Η συμμετοχή του κόσμου σ΄ εκείνο το Συμπόσιο του 2012, στο Θεσπρωτικό, ξεπέρασε κάθε προσδοκία και μαζί με την έκδοση των πρακτικών αποτέλεσαν την πιο οργανωμένη προσπάθεια καταγραφής της τοπικής ιστορίας, παράδειγμα προς μίμηση κι από άλλους συλλόγους, άλλων περιοχών.
Στα προλεγόμενα της οργανωτικής επιτροπής ο Γιώργος Γιάννος σημειώνει: «η διεξαγωγή του Συμποσίου και η παρούσα έκδοση των πρακτικών ήταν για την οργανωτική επιτροπή μια δύσκολη υπόθεση αφού το Διοικητικό Συμβούλιο δεν είχε την εμπειρία και την τεχνογνωσία της διοργάνωσης ανάλογων εκδηλώσεων. Ας μην λησμονούμε ότι ανάλογες εκδηλώσεις υποστηρίζονται συνήθως από σημαντικούς φορείς (πανεπιστήμια, δήμους, περιφέρειες, ιδρύματα τραπεζών κ.α)με τεχνογνωσία, υποδομές και κυρίως οικονομική ευχέρεια, κάτι που από εμάς έλλειπε με εξαίρεση την οικονομική ενίσχυση της αντιπεριφέρειας Πρέβεζας». Εκ του αποτελέσματος είναι πανθομολογούμενο ότι μια χαρά τα κατάφερε η οργανωτική επιτροπή και χωρίς επιφανείς υποστηρικτές, ευαγή ιδρύματα.
Το βιβλίο των πρακτικών  παρουσίασε στη Φιλιππιάδα η αρχαιολόγος Κωνσταντίνα Ζήδρου καθώς κάτι σοβαρό οικογενειακό προέκυψε στον αναστηλωτή Σταύρο Μαμαλούκο και δεν μπόρεσε να κάνει κι εκείνος τη δική του παρουσίαση.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν πρώτα η πρόεδρος του «περί βιβλίου» Ιωάννα Παππά κι ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου Θεσπρωτικού Νίκος Νικολάου.
Στο πρόσωπο του κ. Νίκου Νικολάου  αναγνωρίζεται ένας ιδιαίτερα δραστήριος σύλλογος με ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και στον πολιτισμό και στο περιβάλλον, η προστασία του οποίου ισοδυναμεί με έκφραση πολιτισμού.
Ο λόγος δόθηκε και στον αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου καθώς και στον δήμαρχο Ζηρού Δημήτρη Γιολδάση. Ήταν εκεί και χειροκρότησαν την εκδήλωση πλήθος κόσμου μαζί κι οι δυο βουλευτές του νομού, Δημήτρης Τσουμάνης και Κώστας Μπάρκας.
Στόχος της συγκεκριμένης βιβλιοπαρουσίασης ήταν να αναγνωριστεί ως σπουδαίο το όλο εγχείρημα των Λακκιωτών, να βρει μιμητές και βεβαίως να βρεθεί στις βιβλιοθήκες όλων  ένα βιβλίο τοπικής ιστορίας. Το βιβλίο είχε παρουσιαστεί το καλοκαίρι στο Θεσπρωτικό.
Η συνέχεια από τον «περί βιβλίου» περιλαμβάνει την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιάννη Καλπούζου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου