Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Στην... πυρά ρίχνει η Κυβέρνηση το πυροσβεστικό κλιμάκιο Θεσπρωτικού

http://www.atpreveza.grΣτην... πυρά ρίχνει η Κυβέρνηση το πυροσβεστικό κλιμάκιο Θεσπρωτικού
«Καλλικράτη» συγχωνεύσεων, καταργήσεων και συνολικής αναδιάρθρωσης ετοιμάζει και για το Πυροσβεστικό Σώμα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην... πυρά, κινδυνεύει να πέσει και το πυροσβεστικό κλιμάκιο Θεσπρωτικού, για το οποίο είχε εκφραστεί παρόμοια κυβερνητική πρόθεση και στις αρχές του προηγούμενου χρόνου.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε ξεκαθαρίσει: «Βρισκόμαστε σε μια φάση αλλαγών και οι αλλαγές αυτές δεν μπορούν να μην περιλάβουν το Πυροσβεστικό Σώμα», ενώ πρόσθεσε: «...αποτελεί πλάνη το ότι δεν έχουμε το απαραίτητο προσωπικό». Άνοιξε έτσι και πάλι το... κουτάκι των καταργήσεων, αναφορικά με πυροσβεστικούς σταθμούς, κλιμάκια και υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τα όσα διαρρέει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στα αθηνοκεντρικά ΜΜΕ, βάση για τις συγχωνεύσεις, θα αποτελέσει το πόρισμα των αρχών του 2012, της 6μελους επιτροπής για την αναδιοργάνωση του πυροσβεστικού σώματος. Το www.atpreveza.gr εξασφάλισε το πόρισμα και σας παρουσιάζει παρακάτω τα σημεία που αφορούν το πυροσβεστικό κλιμάκιο Θεσπρωτικού, την Π.Υ. Πρέβεζας, αλλά και την 5η ΕΜΑΚ στα Ιωάννινα.
ANote01
Όπως μπορείτε να δείτε, η αιτιολογία για την προτεινόμενη κατάργηση του κλιμακίου στο Θεσπρωτικό, είναι η μικρή χιλιομετρική διαφορά με την Π.Υ. Φιλιππιάδας. Στον αντίποδα, η Π.Υ. Πρέβεζας αναβαθμίζεται σε τάξη Β', από την τάξη Γ', ενώ προτείνεται η κατάργηση της 5ης ΕΜΑΚ στα Ιωάννινα.
ANote05
Οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, φορέων και θεσμικών προσώπων της ευρύτερης περιοχής μας είναι έντονες στο ενδεχόμενο αυτό. Τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν πρωτοαναπτύχθηκε η φημολογία, οι αντιδράσεις ήταν έντονες, με ευρείες συσκέψης τοπικών φορέων, όπου δηλώθηκε η εναντίωση στην κατάργηση του πυροσβεστικού κλιμακίου. Παράλληλα, έγιναν ενέργειες από τον Δήμαρχο Ζηρού, κ. Δημήτρη Γιολδάση, ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα του κόστους του ενοικίου (διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ ΕΔΩ).
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Κώστας Μπάρκας κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το θέμα, στην οποία καλεί τον Υπουργό να αφουγκραστεί την τοπική κοινωνία.
ANote08
Η ερώτηση αναφέρει:
«Η πρόθεση του Υπουργείου να καταργήσει το άρτια οργανωμένο, τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό, Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θεσπρωτικού έχει αναστατώσει τους κατοίκους των σαραντατριών (43) χωριών στην περιοχή της Πρέβεζα και των Ιωαννίνων, που ως τώρα εξυπηρετούνταν από την υπηρεσία αυτή. Στον τομέα ευθύνης του κλιμακίου, μεταξύ άλλων, περιέχονται έντεκα (11) αισθητικά δάση, αρχαιολογικοί χώροι, εργοστάσια, βιοτεχνίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις 16.000 στρεμμάτων καθώς και πλήθος ζωικού κεφαλαίου και σταυλικών εγκαταστάσεων.
ANote09
Ο Δήμος Ζηρού, ως απάντηση στα παραπάνω, παραχώρησε Δημοτικό κτίριο για την στέγαση του κλιμακίου και ανέλαβε τα έξοδα αποκατάστασης του κτιρίου, ούτως ώστε να πληρεί τα κριτήρια του Πυροσβεστικού Σώματος. Ταυτόχρονα ανέλαβε την καταβολή του μισθώματος μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του Δημοτικού κτιρίου που θα μεταστεγαστεί το κλιμάκιο. Η κυβέρνηση θα επιμείνει στην αναίτια κατάργηση του κλιμακίου ή θα αφουγκραστεί την θέληση της τοπικής κοινωνίας;».
O Δήμος Ζηρού από την πλευρά του, διεκδικεί την παραμονή του πυροσβεστικού κλιμακίου στο Θεσπρωτικό και με νέα επιστολή του- την τρίτη μέσα σε εννέα μήνες- προς το αρχηγείο του Πυροσβεστικού σώματος, ενημερώνει ότι αναλαμβάνει την καταβολή του μισθώματος μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του Δημοτικού κτιρίου που θα μεταστεγαστεί το κλιμάκιο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου