Αντιπροσωπεία του Δήμου Ζηρού με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Νικόλαο Καλαντζή, επισκέφτηκε σήμερα το πρωί την Αστυνομική διεύθυνση Πρέβεζας, όπου και επέδωσε το ψήφισμα διαμαρτυρίας που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζηρού, διαμαρτυρόμενο για τον σχεδιασμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται η κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Θεσπρωτικού.
Ο Δήμαρχος Ζηρού μετέφερε στον διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πρέβεζας κ. Ευάγγελο Βόγλη, την έντονη ανησυχία των κατοίκων της Δ.Ε. Θεσπρωτικού για την περίπτωση παύσης ή και αποδυνάμωσης του συγκεκριμένου Αστυνομικού Τμήματος. Ανάλογο ψήφισμα διαμαρτυρίας με τις υπογραφές εκπροσώπων 31 συλλόγων, φορέων και επιχειρήσεων της περιοχής αλλά και των προέδρων όλων των Τοπικών Κοινοτήτων της Δ.Ε. Θεσπρωτικού με την επισήμανση ότι απηχούν τη θέληση του συνόλου των κατοίκων της περιοχής, παρέδωσαν ο αντιδήμαρχος κ. Ρεμπής Ζήκος και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Θεσπρωτικού κ. Δημήτριος Μήτσιος.
Από την πλευρά του ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πρέβεζας, δεσμεύτηκε ότι θα μεταβιβάσει τα δύο ψηφίσματα διαμαρτυρίας στη Γενική Διεύθυνση Ηπείρου και θα ενημερώσει σχετικά για το κοινό αίτημα του Δήμου Ζηρού και των κατοίκων της Δ.Ε. Θεσπρωτικού, που είναι η συνέχιση της λειτουργίας του Αστυνομικού Τμήματος Θεσπρωτικού. Στην αντιπροσωπεία του Δήμου Ζηρού που επισκέφτηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Πρέβεζας ήταν και ο επικεφαλής της παράταξης «Εποχή Δημιουργίας -Ριζοσπαστική Συνεργασία» δημοτικός σύμβουλος κ. Γεώργιος Γιάννος.


Αναλυτικά στο ψήφισμα που κατατέθηκε αναφέρονται τα εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζηρού με αφορμή το σχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για επικείμενη παύση του Αστυνομικού Τμήματος Θεσπρωτικού, τονίζοντας την ομόθυμη θέληση αλλά κυρίως την έντονη ανησυχία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, εκφράζει κατηγορηματικά την πλήρη αντίθεσή του, με τον εν λόγω σχεδιασμό. Και αυτό όχι μόνο για λόγους ασφάλειας της περιοχής αλλά και για μία σειρά άλλων ζητημάτων όπως:
Το Θεσπρωτικό υπήρξε έδρα του πρώην καποδιστριακού ομώνυμου Δήμου και ουσιαστικά είναι η ιστορική έδρα της ευρύτερης Λάκκας Σουλίου, μιας γεωγραφικής περιοχής που εκτείνεται από τις υπώρειες περιοχές του Σουλίου και του όρου Τόμαρος στο Νομό Ιωαννίνων, μέχρι τις Δημοτικές Ενότητες Φιλιππιάδας και Λούρου του Νομού Πρέβεζας.
Λειτουργούν δύο υποκαταστήματα τραπεζών και ΕΛ.ΤΑ (Ταχ/κό Ταμ/ριο), που διενεργούν συχνά χρηματαποστολές. Οι Τράπεζες έχουν δηλώσει ήδη κατηγορηματικά ότι σε περίπτωση κατάργησης του Αστυνομικού Τμήματος θα αποχωρήσουν από το Θεσπρωτικό. Μία τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει πρόσθετα, πολύ οξυμένα προβλήματα, στους δημότες και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι συνταξιούχοι και άτομα τρίτης ηλικίας.
Ακόμη στο Θεσπρωτικό λειτουργούν Γυμνάσιο, Λύκειο, Δημοτικά Σχολεία, Νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί κλπ.
Επίσης διαθέτει γήπεδο ποδοσφαίρου στο οποίο αγωνίζεται ο Α.Σ. Κεραυνός Θεσπρωτικού (ομάδα Α’ ΕΠΣ Πρέβεζας -Λευκάδας), ο Α.Ο. Άσσου (ομάδα Β’ ΕΠΣ Πρέβεζας –Λευκάδας), αλλά και άλλες ομάδες ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών της περιοχής.
Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι, λαογραφικά μουσεία κλπ. που χρήζουν ιδιαίτερης φύλαξης, όπως και επιχειρηματικές δραστηριότητες που στηρίζουν την τοπική οικονομία.
Το πρόβλημα δε, θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο κατά τους θερινούς μήνες οπότε και ο πληθυσμός της Δημοτικής Ενότητας Θεσπρωτικού, πολλαπλασιάζεται.
Υπογραμμίζεται ότι η ζώνη ευθύνης του Αστυνομικού Τμήματος Θεσπρωτικού είναι μεγάλη ενώ και η γεωμορφολογία της περιοχής δυσχεραίνει την αστυνόμευση απομακρυσμένων ορεινών και ημιορεινών χωριών από όμορα Αστυνομικά Τμήματα. Σε περίπτωση που ισχύσει και η προτεινόμενη από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατάργηση και του Αστυνομικού Τμήματος Δερβιζιάνων, η αστυνόμευση της περιοχής θα καταστεί σχεδόν ανύπαρκτη.
Σημειώνεται επίσης ότι στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα παραβατικών πράξεων. Σύμφωνα με στοιχεία που τηρούνται στο βιβλίο συμβάντων του Αστυνομικού τμήματος Θεσπρωτικού, από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουν εξιχνιαστεί τέσσερις υποθέσεις κλοπών, ενώ το τελευταίο δίμηνο έχουν καταγραφεί περίπου 100 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και έχει επιληφθεί δεκάδων καταγγελιών. Επιπροσθέτως σε ετήσια βάση εκδίδει περίπου 250 ταυτότητες και ανανεώνει περίπου 500 άδειες οπλοκατοχής.
Αξιοσημείωτη είναι ακόμη η αγαστή συνεργασία του αστυνομικού τμήματος με τις υπάρχουσες υπηρεσίες και ειδικά με την Πυροσβεστική, το Δασαρχείο κλπ. καθώς πρόκειται για περιοχή υψηλού φυσικού κάλους με πλούσια βλάστηση και δάση.
Υπογραμμίζεται επίσης ότι η Δημοτική Αρχή του δήμου Ζηρού αναγνωρίζοντας την απόλυτη αναγκαιότητα της λειτουργίας του Αστυνομικού Τμήματος Θεσπρωτικού στην αστυνόμευση της περιοχής και στην τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των δημοτών, έχει αποφασίσει τη δωρεάν παραχώρηση λειτουργικού χώρου στο Δημοτικό κατάστημα Θεσπρωτικού, για τη στέγασή του. Πιο συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2014 ζητήθηκε από τον Δήμο, κτιριολογική μελέτη η οποία εκπονήθηκε και τον Μάιο του 2015 εξασφαλίστηκε η καταλληλότητα του κτιρίου, το οποίο είναι έτοιμο προς παράδοση και χρήση.
Είναι απορίας άξιο το γιατί, ενώ από τη μία ζητείται από τον Δήμο Ζηρού η παραχώρηση χώρου στέγασης του Αστυνομικού Τμήματος Θεσπρωτικού, με κτιριακή μελέτη κλπ. από την άλλη -θεωρητικά στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά ουσιαστικά στο πλαίσιο περικοπών- προτείνεται η παύση του Αστυνομικού Τμήματος, από τη στιγμή μάλιστα που με την παραχώρηση χώρου από τον Δήμο δεν επιβαρύνεται το ελληνικό κράτος με έξοδα ενοικίου!.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, δεν θεωρούμε απλά απαραίτητη τη συνέχιση της λειτουργίας του Αστυνομικού Τμήματος Θεσπρωτικού, αλλά ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, ζητάμε την περαιτέρω ενίσχυσή του, ώστε να ενταθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων, οι οποίοι –όπως προαναφέραμε- στην πλειοψηφία τους είναι άτομα τρίτης ηλικίας και πολλά εξ’ αυτών μένουν μόνα.