Κυριακή, 23 Ιουνίου 2013

SOS για τα πλατάνια του Αχέροντα


Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας: SOS για τα πλατάνια του Αχέροντα
Ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας με επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς διαχείρισης και προστασίας της περιοχής Αχέροντα, επισημαίνει τους κινδύνους που υπάρχουν για την παραπέρα μετάδοση της νεκρωτικής ασθένειας των πλατάνων, από τουριστικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Ιδιαίτερη ζημιά φαίνεται ότι προκαλεί το δέσιμο των αλόγων σε δέντρα πλατάνου, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που απέστειλε ο Σύλλογος.
Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής: 
«ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Λ. ΕΙΡΗΝΗΣ 65, 48100 ΠΡΕΒΕΖΑ
e-mail: geoponoiprevezas@gmail.com 
 ΠΡΕΒΕΖΑ 21 Ιουνίου 2013
Προς: Δ/νση Δασών Πρέβεζας
Δ/νση Δασών Θεσπρωτίας
Φορέας Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα
Δήμος Πάργας
Δήμος Σουλίου
 Θέμα: «Για τη διάσωση των πλατάνων στον Αχέροντα» 

Σχετικά με τη δύσκολη και κρίσιμη προσπάθεια για τη διάσωση των πλατάνων στην πανέμορφη και ευαίσθητη περιοχή των στενών του Αχέροντα ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας θα ήθελε να επισημάνει τα παρακάτω:
 Το φυσικό κάλλος της περιοχής προσελκύει πολλούς επισκέπτες και τουριστικές εκμεταλλεύσεις, οι δραστηριότητες των οποίων συχνά είναι επικίνδυνες για τη μετάδοση της νεκρωτικής ασθένειας του πλατάνου.
Μία από αυτές είναι και το δέσιμο των αλόγων στα δέντρα. Τα δεμένα ζώα συνήθως σκάβουν με τις οπλές τους και πληγώνουν τις ρίζες και παράλληλα πληγώνουν το φλοιό των δέντρων με τα δόντια τους. Αν τα δέντρα είναι προσβεβλημένα και στη συνέχεια τα άλογα δεθούν σε υγιή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μετάδοσης της ασθένειας. Απόδειξη για αυτό είναι ότι όπου συνήθως δένονται άλογα, τα δέντρα είναι άρρωστα (σχετικές φωτογραφίες επισυνάπτονται).
  Οι επιχειρηματίες και οι επισκέπτες κόβουν κλαδιά, χαράσσουν στους φλοιούς, στερεώνουν γέφυρες, σχοινιά και αντίσκηνα, καρφώνουν πινακίδες κλπ. Όλες αυτές οι ενέργειες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τη μετάδοση της ασθένειας. Για αυτούς τους λόγους θεωρούμε απαραίτητο:
-να ενημερωθούν εγγράφως οι ιδιοκτήτες ότι δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση το δέσιμο αλόγων στους πλάτανους
-να τυπωθούν φυλλάδια που θα διατίθενται στις τοπικές επιχειρήσεις (καφέ, εστίαση, καταλύματα κα.) και θα ενημερώνουν ντόπιους και επισκέπτες για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει το φυσικό περιβάλλον και τι θα πρέπει να αποφεύγουν κατά την παραμονή τους
-αντίστοιχα να τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες σε καίρια και εμφανή σημεία. 

Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γραμματέας
Αναστάσιος Γάτσιος                                             Κωνσταντίνος Αρετάκης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου