Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Τα ΓΑΚ- Αρχεία Ν. Πρέβεζας, έκαναν σπουδαία δουλειά με το αρχείο της Παιδόπολης Ζηρού


Τα ΓΑΚ- Αρχεία Ν. Πρέβεζας, έκαναν σπουδαία δουλειά με το αρχείο της Παιδόπολης Ζηρού
Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) – Αρχεία Ν. Πρέβεζας, στο πλαίσιο των δράσεων των ΓΑΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων (10 Ιουνίου) με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα αρχείων, συμμετείχαν στην ημερίδα για την Ιστορία της Παιδόπολης Ζηρού, που διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας.
Τα ΓΑΚ εκπροσώπησε ο κ. Σπύρος Σκλαβενίτης, διδάκτορας ιστορίας και προϊστάμενος των Αρχείων Ν. Πρέβεζας ο οποίος παρουσίασε το αρχείο της Παιδόπολης που σήμερα φυλάσσεται στα Αρχεία Ν. Πρέβεζας. Η παρουσίαση ξεκίνησε με μια γενική αναφορά στα ΓΑΚ και το θεσμικό ρόλο τους στην διαχείριση και διάσωση της αρχειακής κληρονομιάς της χώρας μας. Στην συνέχεια έγινε αναφορά στο ιστορικό της πρόσκτησης του αρχείου Παιδόπολης Ζηρού από τα ΓΑΚ Πρέβεζας.
Το αρχείο εντοπίστηκε από τον κ. Βαγγέλη Ντάκουλα ο οποίος και το παρέδωσε το 2011 στα ΓΑΚ, την αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης αρχειακού υλικού στο Νομό Πρέβεζας. Το αρχείο ήταν σε άθλια κατάσταση, και είχε υποστεί φθορές εξαιτίας της εγκατάλειψης, της υγρασίας και των προσβολών από έντομα και τρωκτικά. Τα ΓΑΚ ανέλαβαν άμεσα τις εργασίες αποκατάστασης του αρχείου, αρχικά με την προληπτική συντήρηση των εγγράφων και στη συνέχεια με την ταξινόμηση του υλικού και την ευρετηρίαση του προκειμένου να είναι δυνατή η πρόσβαση των ερευνητών και των ενδιαφερομένων στο αρχειακό υλικό.
01
Το αρχείο μετατράπηκε σε ένα εξαιρετικό «εργαλείο», τόσο για τους ερευνητές, όσο και για ανθρώπους που ψάχνουν το παρελθόν, το δικό τους, αλλά και συγγενών τους.
Από τις μέχρι τώρα εργασίες, οι οποίες βέβαια δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, είναι δυνατή η αναπαράσταση της εικόνας της αρχικής οργάνωσης του αρχείου. Το αρχειακό υλικό θα μπορούσε να διακριθεί σε δύο μεγάλες ενότητες: στην διοικητική αλληλογραφία που αφορά την λειτουργία της Παιδόπολης ως υπηρεσίας και στα τεκμήρια (κυρίως ατομικοί φάκελοι και καρτέλες) που αφορούν τα παιδιά που πέρασαν κατά καιρούς από την Παιδόπολη. Το υλικό αυτό μπορεί να καλύψει ποικίλα ερευνητικά ενδιαφέροντα, από την διοικητική και κοινωνική ιστορία, μέχρι την ιστορία της ιατρικής, πάντα βέβαια με σεβασμό στην προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο αρχείο και σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς των ΓΑΚ.
Κλείνοντας την παρουσίαση του ο κ. Σκλαβενίτης τόνισε την σημασία της διατήρησης της ακεραιότητας του αρχείου και την συγκέντρωση, έστω και σε ψηφιακή μορφή, των τεκμηρίων που πιθανών έχουν αποσπαστεί από αυτό το σημαντικό αρχείο.
Στις δύο φωτογραφίες μπορείτε να διαπιστώσετε πως παρελήφθη αρχικά το αρχείο και πως είναι σήμερα, έπειτα από την πολύμηνη δουλειά που έγινε
.http://www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου