Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Δωδώνη: Όσα λέγονται και δεν γίνονται, σε τραγικό αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι


DODONI 8

Αποτελεί το λιγότερο πρόκληση το περιεχόμενο της συνέντευξης που έδωσε στην Ημερησία ο αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη Ιωάννης Βιτάλης. Και είναι μεγάλη πρόκληση για τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου που περιμένουν άγνωστο πότε να πληρωθούν, οι διοικούντες τη Δωδώνη να υποστηρίζουν ότι έκαναν κι αυξήσεις!!!

Εκτός αν ο κ. Βιτάλης πίστευε ότι κανένας στην Ήπειρο δεν διαβάζει Ημερησία....Αποτελεί το λιγότερο πρόκληση το περιεχόμενο της συνέντευξης που έδωσε στην Ημερησία ο αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη Ιωάννης Βιτάλης. Και είναι μεγάλη πρόκληση για τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου που περιμένουν άγνωστο πότε να πληρωθούν, οι διοικούντες τη Δωδώνη να υποστηρίζουν ότι έκαναν κι αυξήσεις!!!
Είναι πρόκληση να γίνεται λόγος για ανάπτυξη της κτηνοτροφίας τη στιγμή που καθημερινά έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας συνωστίζονται δεκάδες κτηνοτρόφοι από την Ήπειρο, εκλιπαρούν για προκαταβολή  και οι περισσότεροι φεύγουν παίρνοντας ψίχουλα των διακοσίων ή τριακοσίων ευρώ που δεν επαρκούν ούτε για το πετρέλαιο της εβδομάδας....
Μπορεί για πολλά και καυτά ζητήματα να μην ρωτήθηκε ο κ. Βιτάλης και για άλλα να είπε πράγματα που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Σε ένα όμως ήταν σαφής... Όταν λοιπόν ρωτήθηκε για τις επενδύσεις  που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα δεν έδωσε καμία απάντηση. Ίσως αυτό να είναι το πιο σοβαρό και ουσιαστικό σημείο! 
Και οφείλει να προβληματίσει όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν και πανηγύρισαν την άφιξη των νέων αφεντικών της Δωδώνης στην Ήπειρο.
Σήμερα, με την κρισιμότητα της κατάστασης, δεν έχουν κανένα νόημα επικοινωνιακά παιχνίδια και κενές υποσχέσεις... Αξίζει όμως μία μικρή αναδρομή στα έργα και τις ημέρες των διοικούντων την Δωδώνη.
Στις 9 Οκτωβρίου 2012, αμέσως μετά την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας, ο κ. Ιωάννης Βιτάλης, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη δήλωνε:
-         Η πρόθεσή μας είναι να αναπτύξουμε την εταιρεία, να τριπλασιάσουμε το τζίρο στα άμεσα χρόνια, στοχεύουμε πολύ στις εξαγωγές γιατί εκεί πάσχει η Δωδώνη.
-         Δεν μας ενδιαφέρουν τα κέρδη, επιλέξαμε τη Δωδώνη γιατί θεωρείται κορυφαία εταιρία και έχει μεγάλες προοπτικές.
-         Η Δωδώνη θα είναι η πλατφόρμα όπου επάνω θα ενωθούν κι άλλες εταιρίες που σκοπεύουμε να εξαγοράσουμε.
-         Θέλουμε οι κτηνοτρόφοι να είναι ικανοποιημένοι οικονομικά, να παίρνουν αυτά που δικαιούνται και στο χρόνο που δικαιούνται.
-         Είναι γνωστό ότι η τιμή γάλακτος είναι η υψηλότερη στην Ελλάδα. Δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου να παίρνουν την μεγαλύτερη τιμή στη Δωδώνη.
-         Δεν περιμένουμε δανεισμό για να προχωρήσουμε την ανάπτυξη της εταιρίας αλλά θα χρησιμοποιηθούν ίδια κεφάλαια για την επέκταση της Δωδώνης.
Σχεδόν επτά μήνες μετά υπάρχουν πλέον δείγματα γραφής. Απολύτως συγκεκριμένα:
-         Στους κτηνοτρόφους οφείλεται ακόμη το ένα τέταρτο του Φεβρουαρίου και φυσικά ο Μάρτιος και ο Απρίλιος. Άρα δεν είναι ικανοποιημένοι οικονομικά καθώς δεν πληρώνονται στην ώρα τους.
-         Δεν τους αποδόθηκε ποτέ η εκκαθάριση, η οποία αφορούσε στην προηγούμενη γαλακτοκομική περίοδο και ήταν υποχρέωση από την προηγούμενη διοίκηση.
-         Δεν έχει παρουσιαστεί κανένα επενδυτικό πλάνο και κρίνοντας από τη συνέντευξη στην Ημερησία, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι τέτοιο δεν υπάρχει.
-         Αποτελεί μύθο πλέον ότι οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου παίρνουν τις υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα. Και για να είμαστε απολύτως συγκεκριμένοι: Για το πρόβειο γάλα οι υψηλότερες τιμές δίνονται στα Καλάβρυτα. Για το αγελαδινό οι τιμές που δίνονται από τη Δωδώνη είναι οι χαμηλότερες σε όλη την χώρα καθώς υπολείπονται τρία με τέσσερα λεπτά το κιλό άλλων περιοχών, με πλέον ευνοημένους τους παραγωγούς της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.
-         Ο δανεισμός της Δωδώνης στο διάστημα αυτό αυξήθηκε κατά δυόμισι εκατομμύρια περίπου, καθώς με τη σύναψη νέου δανείου, από τη σημερινή διοίκηση, εξοφλήθηκαν κατά ένα μέρος οι παραγωγοί.
-         Ίδια κεφάλαια προς το παρόν δεν επενδύονται στην επιχείρηση.
Ευχή όλων θα ήταν η πραγματικότητα να είναι εντελώς διαφορετική από αυτή. Δυστυχώς όμως η κατάσταση είναι τραγική, οι κτηνοτρόφοι στο χείλος του γκρεμού, η κτηνοτροφία της Ηπείρου κινδυνεύει να χαθεί στο σύνολό της μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και οι πανηγυρισμοί είναι ανώφελοι.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση είναι πράγματι εντυπωσιακή η απόλυτη σιωπή των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών αλλά και των υπολοίπων τοπικών παραγόντων που είτε βρέθηκαν από τη μία, είτε από την άλλη πλευρά....
Μήπως είναι η ώρα να ασχοληθούν σοβαρά τα ζητήματα της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο ώστε για μία ακόμη φορά να μην βγάζουν λόγους κατόπιν εορτής;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου