Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013

Επτά βραβεία κι ένα για την Ήπειρο!


   EpirusPost.gr

Επτά εκπρόσωποι καινοτόμων επιχειρήσεων στον κλάδο της ζωικής παραγωγής και της μεταποίησης βραβεύτηκαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρη. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία «ZOOTECHNIA 2013». Οι επτά καινοτόμες επιχειρήσεις και κτηνοτρόφοι είναι:
- ο Δημήτρης Δήμος διότι εκτρέφει μερικές από τις 200 τελευταίες αγελάδες της Ελληνικής φυλής (Τύπος «Κατερίνης») και τον ελληνικό μαύρο χοίρο.
- η «Φάρμα Κουτσιώφτη» για τον εμπλουτισμό του μοσχαρίσιου κρέατος με ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. - η «ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε.» για τις φιλοπεριβαλλοντικές και σύγχρονες μεθόδους παραγωγής.

- η «BIOGRECO AE» για τη φιλοπεριβαλλοντική παραγωγή βιολογικών κοτόπουλων.
-η «ΚΟΥΡΕΛΛΑΣ AE» διότι ακολουθεί ένα μοναδικό ολοκληρωμένο αυτοτροφοδοτούμενο σύστημα παραγωγής.
- ο όμιλος «ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε.» γιατί πρωτοπορεί στον τομέα της καινοτομίας και της έρευνας για την καλλιέργεια Μεσογειακών ψαριών.
- η «ΦΑΡΜΑ ΧΗΤΑΣ A.E.» η οποία λειτουργεί μονάδα βιοαερίου με τα λύματα της χοιροτροφικής μονάδας και τα υποπροϊόντα του σφαγείου.
Εκτροφή σπάνιας ελληνικής φυλής αγελάδων στην Καλαμπάκα
Το αγρόκτημα του κ. Δημήτρη Δήμου βρίσκεται ανατολικά της Καλαμπάκας. Εκεί εκτρέφει ορισμένες από τις τελευταίες αγελάδες της σπάνιας ελληνικής στεππικής φυλής (Τύπος «Κατερίνης»). Διακόσια ζώα έχουν απομείνει σήμερα στη χώρα από τα 200.000 που υπήρχαν τη δεκαετία του 1960. Ο κ. Δήμου εκτρέφει και χοιρομητέρες της φυλής του ελληνικού μαύρου χοίρου - μοναδικός αμιγής καθαρόαιμος πυρήνας - καθώς και αιγοπρόβατα αυτοχθόνων φυλών. Το αγρόκτημα συνέβαλε καθοριστικά στη διάσωση της φυλής «Κατερίνης» και του ελληνικού μαύρου χοίρου. Ακόμη εκτρέφει 40 άλογα Θεσσαλίας και 16 πόνυ Σκύρου. Για αυτό έχει βραβευτεί στο παρελθόν με δύο βραβεία από την διεθνή οργάνωση slow food για την συμβολή του στη διατήρηση της αγροτικής βιοποικιλότητας του πλανήτη. Ο κ. Δήμου παράγει μικρές ποσότητες κρέατος υψηλής βιολογικής αξίας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δήμου «θεωρώ πολύ σημαντικό που βραβεύτηκα από τον υπουργό και καθηγητή βιοτεχνολογίας κ. Αθ. Τσαυτάρη. Έχω σημαντικές διακρίσεις για την προσπάθεια μου. Στην αρχή ξεκίνησα να ασχοληθώ με αυτά τα ζώα για να ζήσω αλλά στη διαδρομή είδα τη σημασία αυτών των ζώων και την ανάγκη διάσωσής τους».
Μοσχαράκι με ω-3 λιπαρά
Τα τελευταία δύο χρόνια, υλοποιήθηκε στη «Φάρμα Κουτσιώφτη» ένα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα από την επιτροπή ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο: «Δοκιμαστική εφαρμογή τεχνογνωσίας για την παραγωγή Ωμέγα-3 βόειου κρέατος μόσχου, με υψηλή περιεκτικότητα σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και φυσικές αντι-οξειδωτικές ουσίες μετά από προσθήκη ειδικών προσμειγμάτων στην τροφή των ζώων».
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μπορεί να γίνει εμπλουτισμός του κρέατος των μόσχων με ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ικανοποιώντας έτσι τις σύγχρονες απαιτήσεις για παραγωγή τροφίμων υψηλής βιολογικής και διατροφικής αξίας. Το καινοτόμο προϊόν της έρευνας αυτής είναι πλέον κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) ενώ η επιχείρηση έχει συνάψει σύμβαση με την Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για την εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας. Σήμερα η Φάρμα Κουτσιώφτη παράγει και διαθέτει στην αγορά το καινοτόμο αυτό προϊόν με την ονομασία «Άρωμα». Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο ιδιοκτήτης της φάρμας που βρίσκεται στη Βέροια κ. Γιούλης Κουτσιώφτης «θέλαμε να παράγουμε ένα ποιοτικό κρέας που το προωθούμε κυρίως στην εσωτερική αγορά. Συνεργαζόμαστε με συγκεκριμένα καταστήματα στην Αθήνα. Με τη διατροφή καταφέρνουμε να παράγουμε το μοσχαρίσιο κρέας με ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Επειδή η διατροφή των ζώων περιέχει και βότανα της ελληνικής φύσης (όπως ρίγανη, δυόσμο, βασιλικό κ.α.) ονομάσαμε το προϊόν «Άρωμα». Είναι εξαιρετικό στη γεύση του. Θεωρώ ότι με τις καινοτόμες τροφές είναι ο μονόδρομος για να καταφέρουμε να επιτύχουμε την ανάπτυξη. Να σας επισημάνω ότι η εκτροφή έχει πολλές καινοτομίες, μια από αυτές είναι ότι τα ζώα ακούνε κλασσική μουσική όλο το 24ωρο ώστε να είναι χαλαρά και να μην παράγουν τοξίνες».
Νερό για πότισμα από το τυρόγαλο
Την τελευταία διετία η Βιομηχανία Γάλακτος Δράμας Α.Ε«ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε.» υλοποίησε επενδύσεις ύψους 5.000.000 ευρώ για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 500 KW, τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων αυτοματισμού, ελέγχου και καταγραφής δεδομένων στην παραγωγική διαδικασία και την τοποθέτηση πρόσθετου μηχανολογικού εξοπλισμού για το τυροκομείο. Επίσης, εγκατέστησε ειδικό σύστημα για τη διαχείριση του τυρογάλακτος το οποίο συμπυκνώνεται στο 20%, απορρίπτοντας νερό, το οποίο την περίοδο του καλοκαιριού θα χρησιμοποιείται για πότισμα. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η «ΝΕΟΓΑΛ», ιδρύθηκε στη Δράμα το 1964 από έναν συνεταιρισμό αγελαδοτρόφων. Το 1999 η Ένωση Γαλακτοκομικών Συνεταιρισμών Ν. Δράμας - Καβάλας ανοίγει το μετοχικό της κεφάλαιο και εισέρχονται σε αυτό σε πρώτη φάση οι παραγωγοί γάλακτος με ποσοστό της τάξεως του 18% και σε δεύτερη φάση οι εργαζόμενοι της Βιομηχανίας. Η επιχείρηση από το 1998 έως σήμερα έχει ολοκληρώσει επενδύσεις συνολικού ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. Παράγει μια μεγάλη γκάμα τυροκομικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και φέτα, αγελαδινό τυρί (τελεμέ), ξυνόγαλο, γιαούρτια και αγελαδινό γάλα. Κάνουμε και εξαγωγές φέτας. Το γάλα το παίρνουμε από κτηνοτρόφους της περιοχής Δράμας, Καβάλας και Σερρών».
Μια περιβαλλοντικά φιλική παραγωγή κοτόπουλων
Η BIOGRECO ΑΕ παράγει σήμερα το 70% των ελληνικών βιολογικών κοτόπουλων. Συνδυάζει την επιστημονική γνώση με την αγροτική εμπειρία. Διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις σφαγής και τυποποίησης, ιδιόκτητο δίκτυο διανομής και αυτοματοποιημένο εργοστάσιο βιολογικών ζωοτροφών. Η εταιρεία σέβεται το περιβάλλον, δεν παράγει απόβλητα καθώς όλα τα υπολείμματα πάνε για αξιοποίηση ενώ έχει σχεδόν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Ο υπεύθυνος της επιχείρησης κ. Χαράλαμπος Λύρας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «παράγουμε αποκλειστικά βιολογικά κοτόπουλα. Ξεκινήσαμε στην Λακωνία πριν δέκα χρόνια και συστήσαμε μια άτυπη ομάδα παραγωγών. Η εταιρεία που δημιουργήθηκε μεταποιούσε και διακινούσε τα κοτόπουλα. Επίσης φτιάξαμε ένα σφαγείο και ένα τυποποιητήριο καθώς και ένα εργοστάσιο παραγωγής αποκλειστικά βιολογικών ζωοτροφών. Είμαστε οι πρώτοι που παράγαμε βιολογικό κοτόπουλο στην Ελλάδα. Τα κοτόπουλα διοχετεύονται στην ελληνική αγορά. Αύριο θα πάμε σε μια έκθέση στη Γερμανία, όπου θα λανσάρουμε έτοιμα γεύματα κατεψυγμένα με ελληνικές παραδοσιακές συνταγές, με βιολογικά υλικά που θα έχουν σαν βάση τους το κοτόπουλο. Όσον αφορά τα απόβλητα, τα πούπουλα κομποστοποιούνται, το αίμα αποξηραίνεται και χρησιμοποιείται σαν λίπασμα, τα κόκαλα αλέθονται και πωλούνται σαν τροφή στα σκυλιά, τα έντερα πάνε στην Καστοριά σαν τροφή των γουνοφόρων, ενώ τα πόδια πάνε εξαγωγή στην Κίνα».
Ζωοτροφές που δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς
Το 1996 η εταιρία Κουρέλλας ξεκινά πρώτη την παραγωγή βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα παρά την έλλειψη σχετικής νομοθεσίας. Σήμερα είναι πρωτοπόρος στην αγορά των βιολογικών αλλά και συμβατικών προϊόντων τα οποία εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Ακολουθεί ένα ολοκληρωμένο αυτοτροφοδοτούμενο σύστημα παραγωγής. Επίσης διαθέτει και εργοστάσιο ζωοτροφών το οποίο λειτουργεί και ως συμβουλευτικό κέντρο διατροφής για τους κτηνοτρόφους. Η μονάδα ζωοτροφών είναι πιστοποιημένη ως «GMO free», δηλαδή τα προϊόντα που παράγει δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
Καινοτόμοι στην παραγωγή μεσογειακών ψαριών
Ο όμιλος «ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε.» είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στο χώρο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας παγκοσμίως και η 1η εξαγωγική εταιρεία στον χώρο των τροφίμων στην Ελλάδα. Διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία), εξάγει τα προϊόντα του σε 40 χώρες και απασχολεί 1.200 άτομα. Οι πωλήσεις του υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ και οι εξαγωγές του τα 150 εκατ. ευρώ.
Ο Νηρέας πρωτοπορεί και στον τομέα της καινοτομίας και της έρευνας για την καλλιέργεια μεσογειακών ψαριών. Από το 1990 λειτουργεί πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης για το λαβράκι και την τσιπούρα, εφαρμόζει σύστημα πλήρους ιχνηλασιμότητας και επενδύει συστηματικά στην έρευνα για νέα πρωτόκολλα εκτροφής και βιώσιμη ανάπτυξη.
Μονάδα βιοαερίου από τα λύματα του χοιροτροφείου
Η Φάρμα «Χήτας ΑΕ» είναι μια οικογενειακή επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται στην παράγωγη χοιρινού κρέατος από το 1969. Βρίσκεται σε μια έκταση 400 στρεμμάτων στη Ρωμιά Φιλιππιάδος και περιλαμβάνει μια μονάδα εκτροφής δυναμικότητας 2.000 χοιρομητέρων με ψύξη και θέρμανση, ένα βιομηχανικό σφαγείο δυναμικότητας 120 χοιρινών ανά ώρα, ήτοι 50.000 χοιρινών ετησίως, καθώς και παστερίωση και αδρανοποίηση για την επεξεργασία των υποπροϊόντων του σφαγείου. Επίσης, έχει κατασκευαστεί μονάδα βιοαερίου δυναμικότητας 980 kw η οποία λειτουργεί με τα λύματα της χοιροτροφικής μονάδας και τα υποπροϊόντα του σφαγείου. Στη μονάδα υπάρχει ακόμη ένα σύστημα συλλογής λυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου