Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ο υγρότοπος Καλοδικίου καταστρέφεται από το οδικό έργο Καρτέρι-Πάργα

Για παράνομη αδειοδότηση κάνει λόγο ο Ευρωβουλευτής
karteri_016_copy_15.09.11Στο Ευρωκοινοβούλιο, για να δοθούν απαντήσεις επί της αδειοδότησης και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων έφτασε το οδικό έργο κόμβος Καρτερίου-κόμβος Πάργας που βρίσκεται σε εξέλιξη και χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Ηπείρου. Πρόκειται για το μοναδικό μεγάλο έργο (συμβατικό αντικείμενο περίπου 40 εκ. ευρώ) που εκτελείται με καλούς ρυθμούς στην Ήπειρο και η παρέμβαση του ευρωβουλευτή ων Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου με σχετική ερώτηση του, έρχεται να προβληματίσει όσους ενέκριναν τις άδειες.

Είναι ένα από τα έργα στα οποία βασίζεται το ΠΕΠ για να αυξήσει την απορρόφηση και πρόσφατα ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης (φωτο) είχε επιθεωρήσει τις εργασίες, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την πορεία υλοποίησης.
Σε σχετικό δελτίο τύπου των Οικολόγων Πράσινων αναφέρεται: «Το Έλος Καλοδικίου στην Ήπειρο, ανατολικά της Πάργας, είναι μια σημαντική προστατευόμενη περιοχή του ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000, καθώς αποτελεί μοναδικό σχηματισμό τυρφώδους - γαιώδους περιοχής με μεγάλη οικολογική και ιδιαίτερη αισθητική αξία. Σε αυτή την περιοχή και πιο συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ζώνη Β5, ξεκίνησε η κατασκευή του συγχρηματοδοτούμενου έργου «Παραλιακή οδός Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, Τμήμα Καρτέρι - Κόμβος Πάργας», καταστρέφοντας και σημαντικούς αναπαραγωγικούς χώρους σπάνιων πουλιών, όπως βαλτόπαπιας και κραυγαετού».
Τις παρατυπίες που συνόδευσαν την αδειοδότηση του έργου, καθώς και τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις, όπως σημειώνεται,  φέρνει υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο οποίος δήλωσε: «Η εποχή που η κάθε υπηρεσία και ο κάθε εργολάβος έκαναν ό,τι ήθελαν μέσα σε πολύτιμες περιοχές της ελληνικής φύσης έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Υπάρχουν πλέον πολλοί ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας και πολλές οργανώσεις που δεν θα επιτρέψουν τη συνέχιση της αυθαιρεσίας και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, ιδιαίτερα σε μια εποχή κρίσης που υπονομεύει τις συνθήκες της επιβίωσής μας. Εμείς θα σταθούμε δίπλα τους, αναδεικνύοντας κάθε μικρή και μεγάλη περίπτωση».
Η ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων
«Σε εξέλιξη βρίσκεται το συγχρηματοδοτούμενο έργο «Παραλιακή οδός Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, Τμήμα Καρτέρι - Κόμβος Πάργας», το οποίο αδειοδοτήθηκε παράνομα, καθώς δε ζητήθηκε γνωμοδότηση του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, προκειμένου να παρακαμφτεί η αρνητική του θέση. Τμήμα του έργου κατασκευάζεται εντός του Έλους Καλοδικίου, Περιοχής Κοινοτικού Ενδιαφέροντος (SCI) του Δικτύου Natura 2000 (GR2120002). και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ζώνη Β5, καταστρέφοντας και σημαντικούς αναπαραγωγικούς χώρους.  Μαζί με άλλους υγρότοπους της ευρύτερης περιοχής έχει χαρακτηριστεί επίσης ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (SPA) με κωδικό GR2120006 και αποτελεί μοναδικό σχηματισμό τυρφώδους - γαιώδους περιοχής με μεγάλη οικολογική και ιδιαίτερη αισθητική αξία.
Η υφιστάμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου έχει εκπονηθεί με βάση παλαιότερο θεσμικό πλαίσιο από αυτό που ορίζει ο Ν. 3010/2002, ενώ εκκρεμεί η οριστική μελέτη. Ενώ είχε περιγραφεί εναλλακτική λύση με λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αυτή δεν επιλέχθηκε για οικονομικούς λόγους. Η υφιστάμενη ΜΠΕ δίνει βαρύτητα κυρίως στις επιπτώσεις που θα προκύψουν κατά τη φάση της κατασκευής υποτιμώντας εκείνες που θα υφίστανται σε διαρκή βάση κατά τη φάση λειτουργίας. Οι τελευταίες έγκεινται στην κατάληψη χώρων τροφοληψίας ειδών προτεραιότητας της παρυδάτιας πανίδας και ορνιθοπανίδας του Έλους. Η κατάληψη αυτή προκύπτει από την επιλεγόμενη χάραξη και την αναγκαστική κατασκευή των πρανών τα οποία θα πρέπει να είναι μεγάλης έκτασης και μικρής κλίσης εξαιτίας της χαμηλής ικανότητας του εδάφους της περιοχής να αντέξει υψηλά φορτία.
Επιβεβαιώνει η Επιτροπή ότι το έργο αδειοδοτήθηκε παράνομα;
Εάν ναι, τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να αποτραπεί η υποβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής και να υπάρξει συμμόρφωση με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία;»
http://www.neoiagones.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου