Στην Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας
Με θέμα ημερήσιας διάταξης τη «Συζήτηση και διατύπωση γνώμης της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης επί του σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου περιόδου 2012-2014», συνεδρίασε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στα Ιωάννινα, η πρώτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, αφού σύμφωνα με το νόμο η Επιτροπή Διαβούλευσης έπρεπε να έχει συσταθεί εντός διμήνου από την ανάληψη των καθηκόντων της Περιφερειακής Αρχής και να συνεδριάζει τουλάχιστον κάθε 3 μήνες, κάτι που σαφώς δεν τηρήθηκε και στηλιτεύτηκε από την αντιπολίτευση.
Η Περιφερειακή Αρχή στην ουσία επανέλαβε τα όσα είχε πει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβούλιου που έγινε απουσία σύσσωμης της αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως για την ίδια η μόνη ορατή διέξοδος είναι η αυτοτροφοδοτουμένη ανάπτυξη.
Από την άλλη πλευρά και η παράταξη του Βαγγέλη Αργύρη, και αυτή του Γιάννη Παπαδημητρίου, χαρακτήρισαν την πρόταση της Περιφέρειας ως μια συρραφή παλιότερων προτάσεων για την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε για την γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» και το ρόλο που πρέπει να παίξει αυτή στην ανάπτυξη της Ηπείρου.
Αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη
Ο Περιφερειάρχης στην εισήγησή του σημείωσε ότι «η ανάπτυξη της Περιφέρειας, δεν μπορεί να γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη. Και κυρίως δεν μπορεί να επιτευχθεί με την ως τώρα «πεπατημένη»: Την κρατικοδίαιτη δηλαδή ανάπτυξη. Η μόνη ορατή διέξοδος είναι η αυτοτροφοδοτουμένη ανάπτυξη. Και αυτή στηρίζει και προωθεί το Σχέδιο της Περιφέρειας. Η ανάπτυξη της Ηπείρου είναι υπόθεση συλλογική. Και στην προσπάθεια αυτή δεν χωρούν μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις, προσωπικές στρατηγικές. Η Διοίκηση της Περιφέρειας κατέθεσε το σχέδιο της, είναι ανοικτή σε προτάσεις, ώστε στο τέλος να καταρτιστεί ένα ρεαλιστικό επιχειρησιακό πρόγραμμα, το οποίο σε βάθος χρόνου να δώσει ελπίδα και προοπτική στους Ηπειρώτες».
Τις βασικές κατευθύνσεις του Στρατηγικού Σχεδιασμού παρουσίασε η Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Σχεδιασμού κ. Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία υπογράμμισε ότι η σύνταξη του προγράμματος έγινε με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και προηγήθηκε, η αναπτυξιακή ημερίδα, συστηματική προεργασία και συνεργασία με όλους τους φορείς, αξιολόγηση όλων των προτάσεων και κατάρτιση βάσης δεδομένων για έργα. «Το ζητούμενο για την Περιφερειακή Αρχή, δεν είναι η κατανάλωση χρηματοδοτικών πόρων, αλλά η μέγιστη δυνατή απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων σε στοχευμένες δράσεις που επιτυγχάνουν το βέλτιστο πρακτικό αποτέλεσμα για την ουσιαστική πρόοδο του τόπου».
Συρραφή ιδεών
Για συρραφή ιδεών και πλήρη απουσία σχεδιασμού έκαναν λόγο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την Περιφερειακή Αρχή ότι «υποθηκεύει το μέλλον του τόπου, δαπανά χρόνο και χρήμα χωρίς σχέδιο, χωρίς αποτελέσματα σε βάθος χρόνου και χωρίς στόχους που πρέπει να υπηρετηθούν για να υπάρξει υποδομή και συνθήκες μακροπρόθεσμης ανάπτυξης».
Η μείζονα αντιπολίτευση χαρακτηρίζει το κείμενο ως μία καλή έκθεση και αντιγραφή του ΕΣΠΑ, αλλά σίγουρα όχι ως Σχέδιο που λύνει προβλήματα και χαράσσει προοπτική για τον τόπο μας.
Ενώ ο Γιάννης Παπαδημητρίου αναρωτήθηκε τί νόημα έχει η παράθεση στοιχείων του 2000 και του 2002 ενώ έχει ολοκληρωθεί η απογραφή του 2011 και έχουν κυκλοφορήσει τα αποτελέσματά της.
«Δεν θα μπορούσαν οι συντάκτες του «Στρατηγικού Σχεδιασμού» να απευθυνθούν στην Στατιστική Αρχή και να ζητήσουν τα πλήρη, έστω και πρόχειρα, σημερινά στοιχεία ; Έχει κανένα νόημα η παράθεση στατιστικών δεδομένων, που δεν λαμβάνουν ούτε στοιχειωδώς υπόψη τις ραγδαίες εξελίξεις στο παραγωγικό και το κοινωνικό τοπίο της τελευταίας διετίας;», τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου
Η παράταξη «Ήπειρος Τόπος Να Ζεις» στην πρότασή της επί του Στρατηγικού Σχεδιασμού αναφέρει πως στόχος της για την τετραετία είναι η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, δηλαδή η αύξηση του ΑΕΠ ανά κάτοικο αλλά και η πιο ομοιόμορφη κατανομή στην πλειοψηφία του πληθυσμού.
Από την πλευρά του το ΑΥ.ΡΙ.Ο τόνισε ότι κριτήριο της ανάπτυξης δεν είναι το κέρδος, το οποίο στο Σχέδιο μπορεί να περιγράφεται με τους εύηχους όρους «μόχλευση» και «επιχειρηματικότητα» αλλά στην πράξη δεν σταματά να εμπορευματοποιεί τα δημόσια αγαθά, αλλά η ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών.
Ξεχωριστή θέση η «Δωδώνη»
Αυτό που προκάλεσε εντύπωση όμως ήταν η απουσία από το Σχέδιο της Περιφερειακής Αρχής της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», ως μιας βασικής παραγωγικής μονάδας για την Ήπειρο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένας από τους βασικότερους μοχλούς για την ανάπτυξή της.
Τόσο η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας όσο και αυτή του Γ. Παπαδημητρίου στις προτάσεις τους ξεχώρισαν την παρουσία της «Δωδώνης» στην περιοχή μας, τονίζοντας η μεν πρώτη ότι «πρέπει να διατηρήσει τον κοινωνικό της ρόλο και τον Ηπειρώτικο χαρακτήρα της, πως ανήκει στις παραγωγικές κτηνοτροφικές δυνάμεις της Ηπείρου και ότι η αιρετή Περιφερειακή Διοίκηση, αυτό, πρέπει να το εγγυηθεί με τις δικές της πρωτοβουλίες», η δε δεύτερη πως «ο στόχος των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων συνδέεται άμεσα με τον κρίσιμο αγώνα της περιόδου για τον συνεταιριστικό χαρακτήρα και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Δωδώνης».
Παράλληλα η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, κατέθεσε τις δικές της προτάσεις για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής οι οποίες συνοψίζονται στους εξής άξονες:
«Στήριξη και ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να τηρηθεί η ιδρυτική πράξη της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ ώστε η εταιρεία να διατηρήσει το Συνεταιριστικό της χαρακτήρα και να αποκατασταθεί η αδικία με την επιστροφή το 7,7 % των μετοχών από την ΑΤΕ στους μετόχους Ενώσεις οι οποίες αποκτήθηκαν από αυτή παράνομα και αντικαταστατικά .
Εν όψει δε της απόφασης της ΑΤΕ για απεμπλοκή της από την ΔΩΔΩΝΗ να στηρίξετε την μεταβίβαση της εταιρείας στους φυσικούς της φορείς της Ε.Α.Σ. μετόχους και κατ' επέκταση τους κτηνοτρόφους παραγωγούς καθώς επίσης να συμβάλλετε στην δημιουργία του κεφαλαίου μαζί με τους άλλους τοπικούς φορείς για το σκοπό αυτό.
Δημιουργία υπηρεσίας αποτελεσματικού συστήματος παροχής συμβουλών προκειμένου να καλυφθεί ολόκληρο το φάσμα της ενημέρωσης, τεχνικής στήριξης και της επιχειρηματικότητας των αγροτών.
Λήψη πρωτοβουλιών για ενθάρρυνση μεταβίβασης της γης σε αυτούς οι οποίοι την καλλιεργούν με λήψη ειδικών μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση και δημιουργία τράπεζας γης.
Μηδενική επιβάρυνση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από Δημοτικά τέλη και απαλλαγή των κτηνοπτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων από τα υπέρογκα τέλη ύδρευσης καθώς και την μείωση στις τιμές κατανάλωσης του νερού σ' αυτές.
Προβολή των παραγόμενων Ηπειρωτικών προϊόντων τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό
Ενθάρρυνση και προτροπή των αγροτών για συλλογική δράση (Συν/σμούς - ομάδες παραγωγών ) με απώτερο σκοπό την μείωση του κόστους παραγωγής, την παραγωγή άριστων ποιοτικών προϊόντων αλλά και την διάθεση αυτών στις καλύτερες τιμές».
neoiagones.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου