Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Τιμές επιβίωσης της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο

Περιμένουν οι παραγωγοί από τη «Δωδώνη»
Καθοριστική για το μέλλον της ίδιας της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο, χαρακτήρισε την απόφαση για τις τιμές που ζητούν οι παραγωγοί, στην αυριανή γενική συνέλευση των μετόχων της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», ο εκπρόσωπος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού και Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Μιχάλης Τζίμας.
Με δηλώσεις του κάλεσε τον κτηνοτροφικό κόσμο να πάρει μέρος στη συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο στις 12 το μεσημέρι, ενώ για το ιδιοκτησιακό ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της, μην προσδοκώντας κάποια ...είδηση από τη σημερινή συνέλευση, έστω και να έχει τεθεί τέτοιο θέμα στην ημερήσια διάταξη με αίτημα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων.
Δυο ώρες πριν, στις 10 το πρωί άλλη συγκέντρωση οργανώνει η «Πανηπειρωτική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της «Δωδώνης».
Την Παρασκευή η συνέλευση της ΑΤΕ
Ακολουθεί την Παρασκευή η ετήσια γενική συνέλευση της μεγαλομετόχου στην «Δωδώνη», Αγροτικής Τράπεζας με κύριο θέα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την εξυγίανση της, στην οποία αναμένεται να δοθούν απαντήσεις για την τύχη και της «Δωδώνης», αφού για τις άλλες θυγατρικές (ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ και Βιομηχανία Ζάχαρης) έχει δρομολογηθεί η διαδικασία διαγωνισμού για την πώληση τους. Για τη «Δωδώνη» το μόνο σίγουρο είναι η απεμπλοκή της ΑΤΕ, το πώς και σε ποιους θα περάσει το 67,7% της τράπεζας, παραμένει το μεγάλο ζητούμενο.
Υπάρχει κυβερνητική δέσμευση για διατήρηση του κοινωνικού της χαρακτήρα, αλλά τίποτε δεν ξεκαθαρίστηκε, με την αναφορά του διοικητή της ΑΤΕ, πρόσφατα ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα υπάρξει συνεννόηση με τις Ενώσεις πριν τις επιλογές.
Τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής
Ο κ. Τζίμας καλώντας τους συναδέλφους του κτηνοτρόφους στη σημερινή συγκέντρωση τόνισε για το στόχο της κινητοποίησης: «Να απαιτήσουμε να υλοποιηθεί η δέσμευση που έχει αναλάβει το διοικητικό συμβούλιο για καθορισμό τιμών τέτοιων που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής για να μπορέσει να σταθεί και να μη σβήσει η κτηνοτροφία στην περιοχή μας». Την ίδια θέση έχει εκφράσει και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, η δεύτερη μεγαλομέτοχος στη «Δωδώνη», έχοντας προτείνει να διανέμονται τα κέρδη και τα μερίσματα στους παραγωγούς και να αποτελέσουν οι τιμές εκκαθάρισης τις τιμές εκκίνησης της τρέχουσας γαλακτοκομικής περιόδου. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν 20% αύξηση στις τιμές που σήμερα παίρνουν.
Ο εκπρόσωπος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού επισήμανε ότι «είναι καθοριστικής σημασίας αυτή η γενική συνέλευση από την άποψη του να υπάρχει κτηνοτροφία και την επόμενη μέρα και από την άποψη ότι πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση κατά κύριο λόγο ότι τα σενάρια που προσπαθούν να παίξουν για το θέμα της πώλησης, εδώ θα υπάρχει αντίσταση και ο κόσμος ξέρει ότι η «Δωδώνη» είναι των κτηνοτρόφων και πρέπει να παραμείνει σε αυτούς».
Ξεκαθάρισμα από την κυβέρνηση για το ιδιοκτησιακό
Ερωτηθείς ο κ. Τζίμας για το ιδιοκτησιακό υποστήριξε ότι υπάρχει πρόταση για να περάσει στους κτηνοτρόφους η γαλακτοβιομηχανία και πρόσθεσε ότι «δεν είναι θέμα της συνέλευσης, όπως έχουμε πει επανειλημμένα το ιδιοκτησιακό είναι θέμα που θα πρέπει η ίδια η κυβέρνηση να πάρει την απόφαση και η συζήτηση να γίνει μετά, δεν είναι αρμοδιότητα της ΑΤΕ, ούτε της Γενικής Συνέλευσης να πάρει την απόφαση».
Κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει πολύ σύντομα το θέμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, «δεν μπορούν να παίζουν κρυφτούλι, το ήξεις αφήξεις δεν βοηθά την βιομηχανία και την κτηνοτροφία, η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει τι θέλει και από εκεί και πέρα έχουμε κι εμείς τις θέσεις και τις προτάσεις μας, υπάρχει το καταστατικό της «Δωδώνης» το οποίο λέει συγκεκριμένα ποιοι είναι οι μέτοχοι και που πρέπει να πάνε οι μετοχές, είναι ξεκάθαρο αυτό». Καταλήγοντας επέμεινε στην άποψη ότι είναι βασικότατο το θέμα του καθορισμού τιμών για να σταθεί κτηνοτροφία.
Συλλαλητήριο και από την Πανηπειρωτική Επιτροπή Αγώνα
Η «Πανηπειρωτική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της «Δωδώνης», όπως τιτλοφορείται με ανακοίνωση της και με δηλώσεις εκπροσώπων της, καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους, τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη γαλακτοβιομηχανία σήμερα Τετάρτη, με αφορμή την ετήσια τακτική συνέλευση των μετόχων στην οποία αναμένονται εξελίξεις για το ιδιοκτησιακό της μέλλον.
Η Επιτροπή που κινείται στο χώρο του ΚΚΕ τάσσεται κατά κάθε αλλαγής του σημερινού ιδιοκτησιακού καθεστώτος και επιτίθεται κατά πάντων, κυβέρνησης, Ν.Δ, ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ΝΑΡ για την θέση που έχουν εκφράσει υπέρ της μεταβίβασης της εταιρείας στους φυσικούς φορείς, κτηνοτρόφους και Ενώσεις.
Πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου