Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤYΡΙΑΣ ΓΙΑ ΑΣΑ ΚΑΙ ΧΥΤΥ




ΠΡΟΣ: Περιφέρεια Ηπείρου
Αντιπεριφέρεια Πρέβεζας
Δήμο Ζηρού
Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ζηρού
ΚΟΙΝ: Σύλλογοι και Σωματεία &Τοπικές Κοινότητες
Λάκκας Θεσπρωτικού

Θέμα: Ψήφισμα στην πρόταση για κατασκευή εργοστασίου σκουπιδιών στην περιοχή μας

Μετά την τελευταία ανακοίνωση της Επιτροπής Επίβλεψης και Παραλαβής της μελέτης «Χωροθέτησης Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων», ο Περιβαλλοντικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Θεσπρωτικού συνήλθε σε Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 3 Απριλίου, στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των Αδελφοτήτων και των φορέων της περιοχής. Στη Συνέλευση εκφράστηκε η έντονη ανησυχία και ο ειλικρινής φόβος για το ενδεχόμενο περιβαλλοντικής και πολιτιστικής υποβάθμισης του τόπου μας. Επιπλέον, διατυπώθηκε η αποφασιστικότητα των μελών του Συλλόγου για δυναμική και συντεταγμένη δράση με σκοπό την αποτροπή της αρνητικής αυτής εξέλιξης.
Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα, κατόπιν διεξοδικής συζήτησης και έκθεσης προβληματισμού να εκδώσει το παρόν ψήφισμα διαμαρτυρίας:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Καταγγέλλουμε απερίφραστα, τους σχεδιασμούς της Περιφερειακής Αρχής όσον αφορά το θέμα της χωροθέτησης του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων της Ηπείρου στις ζώνες 3Α και 3Β της Μελέτης αξιολόγησης θέσεων, δηλαδή εντός των ορίων των χωριών Γαλατά και Ζερβού και πλησίον των χωριών Ριζοβούνι και Παπαδάτες.
Οφείλουμε να διαμηνύσουμε προς πάσα κατεύθυνση τις σοβαρές διαφωνίες μας και να επιστήσουμε την προσοχή στους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής για το τόσο σημαντικό ζήτημα που ξαφνικά προέκυψε. Αναρωτιόμαστε με οργή και θλίψη: με ποιο, άραγε, σκεπτικό και με ποια κριτήρια, περιοχές που γειτνιάζουν με τις πηγές του Λούρου, της Πριάλλας και του Αγίου Γεωργίου και από τις οποίες υδροδοτείται η Πρέβεζα, η Άρτα και η Λευκάδα, είναι δυνατόν να προτείνονται ως χώροι κατασκευής εργοστασίου και ταφής αποβλήτων. Επιπλέον, η εν λόγω περιοχή αποτελεί μέρος της ευρύτερης Ζώνης Περιβαλλοντικού Ελέγχου του Αμβρακικού και ως εκ τούτου χρήζει περιβαλλοντικής προστασίας. Επειδή ακούστηκαν διάφορα επιχειρήματα περί δήθεν ανάπτυξης που θα επιφέρει στην περιοχή, μέσω νέων θέσεων εργασίας, είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας για την υποκρισία και τον κυνισμό με τον οποίο η Πολιτεία αντιμετωπίζει την περιοχή μας και να καταστήσουμε σαφές ότι κάθε σχέδιο ανάπτυξης με διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας αποτελεί προσβολή στη νοημοσύνη μας και στο αισθητικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής μας.
Σε καμία περίπτωση η περιοχή μας δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της συγκομιδής απορριμμάτων από όλη την Ήπειρο. Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να πάρει ξεκάθαρη και υπεύθυνη θέση επί του θέματος, κάτι που έπραξαν άλλοι δήμοι της Ηπείρου και να συστρατευτεί με τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο συμμετέχοντας σε μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των άμεσα θιγομένων, των κατοίκων της περιοχής. Ας γίνει αντιληπτό από όλους ότι δεν διαπραγματευόμαστε το στοιχειώδες, δημόσιο, κοινωνικό αγαθό της υγείας στο όνομα της όποιας υποτιθέμενης «ανάπτυξης». Διεκδικούμε για τον τόπο μας τη διαμόρφωση προϋποθέσεων ουσιαστικής και βιώσιμης ανάπτυξης και δεσμευόμαστε στον αγώνα για την υπεράσπιση της θεμελιώδους αξίας που ανέκαθεν απολαμβάναμε: να πίνουμε καθαρό νεράκι!
Οποιοσδήποτε σχεδιασμός πολιτιστικής και οικολογικής υποβάθμισης της Λάκκας Θεσπρωτικού θα συναντά μαχητικά αντίθετη την κοινωνία των πολιτών.

Αθήνα 03-04-2011
Ο Πρόεδρος                                                                                        Ο Γεν. Γραμματέας

Νικολάου Νίκος                                                                                 Καραβίδας Κώστας
Ακολουθεί πίνακας 12 υπογραφών και λοιπών στοιχείων των Συλλόγων της περιοχής μας και των εκπροσώπων τους.
Επωνυμία σωματείου Εκπρόσωπος Ιδιότητα Υπογραφή

1. Ομοσπονδία Ηπειρωτών Λάκκας Σούλι Παππάς Ευάγγελος Πρόεδρος
2. Αδελφότητα Ασσιωτών Αθήνας «Ο Μάρκος Μπότσαρης Θεοδώρου Ευάγγελος Πρόεδρος
3. Σύλλογος Ελαιωτών «Η Αγάπη» Σακκάς Κώστας Πρόεδρος
4. Αδελφότητα Ζερβιωτών Κώτσης Γεώργιος Πρόεδρος
5. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ «ΤΑ ΛΕΛΟΒΑ» Δράκου Κατερίνα Πρόεδρος
6. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΚΡΑΝΙΩΤΩΝ Λάμπρου Λαμπρινή Πρόεδρος
7. Αδελφότητα Μελιανιτών Πρέβεζας Παναγιώτου Δημ. Πρόεδρος
8. Αδελφότητα Νικολιτσιωτών Πρέβεζας «Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ», Κώστας Ιωάννης Πρόεδρος
9. Αδελφότητα Παπαδιωτών Πρεβέζης "Η Αγία Φανερωμένη" Γούσης Δημήτρης Πρόεδρος
10. Αδελφότητα Πολυσταφυλιτών «Η Αγία Τριάδα», Θάνος Οδυσσέας Πρόεδρος
11. Αδελφότητα Ριζοβουνίου «Παναγία Καστρί» Στάθης Γεώργιος Πρόεδρος





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου