Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Θυμωμένη η Επίτροπος Μ. Δαμανάκη για τον Αμβρακικό

Έγινε την Μεγάλη Δευτέρα 18.04.11 στην Αθήνα η προγραμματισμένη συνάντηση του προέδρου της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλάδας Αλιευτικών Συλλόγων Δημήτρη Κοτσόργιου και του εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου Παύλου Χαραλάμπους μετά της επιτρόπου Αλιείας Μαρίας Δαμανάκη.
Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Άρτας Παύλος Στασινός και Δημήτρης Τσιρώνης. Θέματα της συνάντησης ήταν τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Αμβρακικού και της παράκτιας αλιείας.
Σε δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου αναφέρεται για το θέμα: «Από τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου παραδόθηκαν δύο υπομνήματα με τα προβλήματα του Αμβρακικού και της παράκτιας αλιείας ως επίσης μελέτη και DVD της Ομοσπονδίας με τα προβλήματα του Αμβρακικού.

Δυνατότητα απονιτροποίησης

Συγκεκριμένα η κα επίτροπος για την αποσυμφόρηση δραστηριοτήτων από τον Αμβρακικό και μείωση των ανοξικών μαζών (μετεγκατάσταση θαλάσσιων ιχθυοκαλλιεργειών) ανέφερε ότι πρέπει να ζητηθεί από την κυβέρνηση ή την περιφέρεια και τότε η επιτροπή μπορεί να χρηματοδοτήσει την μετεγκατάσταση.
Επίσης ανέφερε ότι θα διερευνήσει την δυνατότητα του προγράμματος απονιτροποίησης της περιοχής λόγω του ότι ο κόλπος είναι υπερτροφικός. Για το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ ανέφερε ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό ανάπτυξης κον Χρυσοχοϊδη για να εξευρεθούν λύσεις χρηματοδότησης.
Ο Π. Στασινός πρότεινε να οργανωθεί μια σύσκεψη από την Περιφέρεια με όλα τα συναρμόδια υπουργεία το καλοκαίρι στη Άρτα με θέμα τον Αμβρακικό και εκεί να δρομολογηθούν λύσεις και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Ο κος Δ. Τσιρώνης πρότεινε να αναλάβει η επιτροπή τον Αμβρακικό ως περίπτωση μελέτης (study case) ενός σημαντικού οικοσυστήματος που έχει υποβαθμιστεί από τις πολλές δραστηριότητες.

Άδειασμα των υπουργών Γεωργίας των τελευταίων 10 χρόνων

Για την παράκτια αλιεία η κα Δαμανάκη ήταν οργισμένη με την αναλγησία του αρμόδιου υπουργού, επειδή η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει ακόμη τον κανονισμό 1967/2006 για να πάνε οι μηχανότρατες στο 1,5 μίλι και είπε ότι σε ομιλία που θα κάνει στην αρμόδια ΚΤΕ του ελληνικού κοινοβουλίου μέσα στον Μάϊο θα τους προειδοποιήσει ότι θα φέρει την Ελλάδα κατηγορούμενη στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για παραβίαση κοινοτικής νομοθεσίας.

Για το θέμα της ιπποδύναμης των μηχανών των σκαφών ανέφερε ότι η επιτροπή δεν περιορίζει των ιπποδύναμη των σκαφών της παράκτιας αλιείας σε 15HP αλλά αυτό είναι θέμα των κρατών μελών.

Με αυτό το τελευταίο άδειασε όλους του υπουργούς Γεωργίας των 10 τελευταίων ετών, που μας δήλωναν πως τις ιπποδυνάμεις της παράκτιας αλιείας τις καθορίζει η Ε.Ε. ( δηλαδή οι υπουργοί είχαν στα όπα-όπα την μέση αλιεία, προφανώς γιατί εκεί υπήρχε χρήμα και διαπλοκή και αφάνισαν την παράκτια αλιεία που αφορούσε την οικονομική επιβίωση όλων των παράκτιων και νησιώτικων περιοχών της Ελλάδας).»
Πηγή: Γνώμη Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου