Απολαύστε τα video
Ελαία
Η Ελαία (Τοπική Κοινότητα Νικολιτσίου - Δημοτική Ενότητα ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ), ανήκει στον δήμο ΖΗΡΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΠΡΕΒΕΖΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".
Η επίσημη ονομασία είναι "η Ελαία". Έδρα του δήμου είναι η Φιλιππιάδα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, η Ελαία ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Νικολιτσίου, του πρώην Δήμου ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ του Νομού ΠΡΕΒΕΖΗΣ.
Η Ελαία έχει υψόμετρο 153 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,2907738155 και γεωγραφικό μήκος 20,7701878837. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στην Ελαία θα βρείτε εδώ.
Η Ελαία είναι από τα μικρότερα και μοναδικό σε συνεχή λειτουργία από τους αρχαίους χρόνους, χωριό της Λάκκας Σουλίου. Αποτελείται από δύο οικισμούς, την Ελιά και τα Πλατάνια, που συνολικά αριθμούν 40 περίπου μόνιμους κατοίκους.Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί τον Αγ. Αθανάσιο (κτίσμα του 1840), ο οποίος βρίσκεται σε περίοπτη θέση, τον Αγ. Αντώνιο σε λόφο ορατό απ' όλη τη Λάκκα και τον Αγ. Κων/νο. Ακόμη να ανακαλύψει τα υπολείμματα λαξευτών στο βράχο προαιώνιων κατοικιών του παλιού χωριού στη θέση Μπίρα και νότια του οικισμού Ελιά, τα καλοφτιαγμένα πέτρινα υπερυψωμένα αλώνια, καθώς και το προϊστορικό Κάστρο της Βέλιανης στην Παλιουργιά.Να θαυμάσει τους σταλαγμίτες και σταλακτίτες στις θέσεις Μπίρα και Λύρο και να προσπαθήσει να κατέβει στην Τρύπα του Τσιαούση.Ακόμη να φτάσει στις παλιές πέτρινες αγροικίες του βουνού και στις στρούγκες των τσοπαναραίων.Να περπατήσει στο πυκνό δάσος πλατανιών, στους απέραντους ελαιώνες, στις λουλουδιασμένες πλαγιές και στην παραποτάμια κατάφυτη περιοχή.Να σκαρφαλώσει στα αγνάντια του βουνού, στο πολλών αιώνων Δέντρο του Τσιαούση (με περίμετρο κορμού 4,50μ) και στα ρουμάνια των ρεματιών, ανάμεσα από τις αμέτρητες αιωνόβιες βελανιδιές. Και από εκεί ψηλά να αγναντέψει την Άρτα, την Πρέβεζα, τον Αμβρακικό, το Ιόνιο, τα Τζουμέρκα, το Σούλι και την Κέρκυρα.Μέσα στους οικισμούς να περιδιαβεί τα πέτρινα σπίτια και κοντά σε αυτά στις στέρνες, τα πηγάδια, τις αυλές, τους παραδοσιακούς φούρνους, τις μάντρες, το Δημ. Σχολείο με το υπέροχο δασύλλιο. Και κατόπιν να πιει τον καφέ του στο καφενείο ή σε όποιο σπίτι θέλει, κουβεντιάζοντας με τους φιλόξενους κατοίκους και αφήνοντας τα παιδιά να παίξουν στο γήπεδο Πλατανίων. Και φεύγοντας να προμηθευτεί ελιές, ακτινίδια και άλλα είδη, ακόμη και γαλακτομικά από το τυροκομείο.
Δενδοφύτευση στην Ελαία.
Όπωςείναι γνωστό σε όλους, το χωριό Ντάρα (σημερινή ονομασία Ελαία) του Δήμου Ζηρού πρωτοπορεί σε διάφορους τομείς και ευτυχώς πολλές από αυτές τις πρωτοβουλίες ακολουθούν και τα άλλα χωριά της Λάκκας Σούλι. Έτσι και φέτος συνεχίστηκε η δενδροφύτευση σε διάφορους χώρους του χωριού.
Η ιστορία αρχίζει από παλιά. Οι χωριανοί θυμούνται ότι από τις πρώτες δενδροφυτεύσεις ήταν εκείνη στη δεκαετία του 1950, όταν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου με δάσκαλο τονΑνδρέου Χαράλαμπο φύτεψαν αρκετά δένδρα στην πλατεία «Κόντρα» για να ομορφύνουν την ίδια την πλατεία, αλλά και το σχολείο, που την εποχή εκείνη ήταν σε αυτήν.
Η επόμενη μεγάλη δενδροφύτευση έγινε και πάλι από τους μαθητές, με δάσκαλο τον Ιωάννη Κονταξή, το έτος 1962. Τότε φυτεύτηκαν 650 δασικά δένδρα στο καινούργιο σχολείο, στον οικισμό Πλατάνια. Τούτο συνεχίστηκε και την επόμενη χρονιά, το 1964, που φυτεύτηκαν 520 δασικά δένδρα και 147 αμύγδαλα για μεταφύτευση δενδρυλλίων από νέο φυτώριο.
Μια άλλη δενδροφύτευση έγινε το 1983 στην θέση Τζανέλω του χωριού, από τον εν Αθήναις Σύλλογο η ΑΓΑΠΗ.
Και ενδιάμεσα οι Νταρανίτες δεν σταμάτησαν να φυτεύουν δασικά δένδρα σε διάφορες τοποθεσίες, να κλαδεύουν άλλα και να μπολιάζουν άγρια για το κοινό όφελος.
Ας μη ξεχνάμε και τα χιλιάδες δένδρα που φυτεύτηκαν από τον πρώην Δήμο Θεσπρωτικού στη θέση Παλιουργιά και αποτελούν σήμερα το μεγάλο ζηλευτό περιαστικό δάσος της Λάκκας. Τα δένδρα αυτά ποτίστηκαν, μέχρι να μεγαλώσουν, από το υδραγωγείο της Ντάρας και την όλη δαπάνη του νερού πλήρωσαν οι Νταρανίτες και μόνο.
Πρωτοπόροι λοιπόν οι Νταρανίτες και σε αυτόν τον τομέα.
Και φέτος συνεχίστηκε αυτή η δραστηριότητα, με ζήλο και όρεξη. Με την βοήθεια του Δήμου ανοίχτηκαν λακκούβες κατά μήκος της Επαρχιακής οδού Θεσπρωτικού-Άσσου και από την θέση Άγιος Κωνσταντίνος μέχρι τον οικισμό Ελιά. 30 και πλέον δασικά και οπωροφόρα δένδρα (πεύκα, αριές, ακακίες, βυσσινιές, αχλαδιές, χαρουπιές και άλλα) φυτεύτηκαν την 1η Απριλίου στην παραπάνω θέση. Τι κι αν ήταν πρωταπριλιά. Παιδιά, νέοι, γέροι, γυναίκες και άντρες έτρεξαν να βοηθήσουν. Ακόμη αρκετοί Νικολιτσιώτες και Νασιαρίτες, ευαισθητοποιημένοι στο θέμα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
Την όλη προσπάθεια συντόνισε με επιτυχία ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ελαίας,Ιωάννης Δ. Στράτης και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (Αθανάσιος Κ. Στράτης, Κ. Απ. Αποστόλου, Ευγενία Στράτη). Συμπαραστάτες ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου περιοχής Θεσπρωτικού Νίκος Νικολάου, η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νικολιτσίου Χρυσαυγή Κίτσιου και ο Σύμβουλος της Τοπικής Κοινότητας Νικολιτσίου Δημήτριος Τζόλος, ο οποίος και εργάστηκε σκληρά για το πολύ καλό αποτέλεσμα. Το ίδιο σκληρά εργάστηκε και ο πρόεδρος των νέων Νικολιτσίου Ιωάννης Κώστας.
Η δενδροφύτευση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, που θα φυτευτούν αρκετές καστανιές σε θέσεις του χωριού, έτσι ώστε να καλυφθούν και άλλα άδενδρα μέρη.
Τους δεκάδες εθελοντές που εργάστηκαν για το σκοπό τούτο ευχαριστούμε θερμά όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της Ελιάς και οι απανταχού Νταρανίτες.
Λακκασουλιώτες και Λακκασουλιώτισσες. Πάρτε παράδειγμα το μικρό χωριό και γεμίστε την Λάκκα με δένδρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου